Haberler

Takım Ruhunu Mimariye Taşıyan Proje: Torino Olimpiyat Köyü

Tarih: 24 Şubat 2006 Kaynak: Floornature Çeviren: Derya Karadağ

   

2006 Torino Olimpiyat Köyü, mimari, şehircilik ve peyzaj gibi farklı ölçeklerin sentezinin ve bütünleşmesinin başarılı örneklerinden. Bu hassas fakat farklı düzeylerde tasarımın başarılı sinerjisinin arkasındaki adam Benedetto Camerana. Camerana, 2006 Kış Olimpiyatları’nda 2500 sporcuyu ve muhabiri aynı çatı altında toplayacak olan Olimpiyat Köyü’nün inşası için düzenlenen yarışmayı kazanan, Torinolu bir mimar. Bu yeni şehircilik senaryosunun inşaat alanı, demiryolu istasyonu ile Fiat Lingotto endüstri sitesi arasında uzanan dar bir toprak parçası.Eski ürün piyasasının kapanması ve başlangıçta Fiat’ın Mirafiori fabrikalarıyla bağlantısı olan semtlerdeki eksilme sonucu, köyün kurulduğu alan yeni bir kimliğe ihtiyaç duyuyordu.

Projeye ilham veren düşünce takım ruhu kavramı. 85 farklı ülkeden gelen atletleri barındıracak olan köy, farklı zeminlerden ve kökenlerden gelen profesyonellerin, takım ruhu ile çalışarak ortaya koydukları bir proje.

   

“Proje için tutkulu düşüncelerim vardı.” diyor Camerana, “Çeşitli insanların, kesinlikle Avrupa tadında bir mahalle tasarlamak için biraraya gelmesi, modern İtalya için yeniydi.”
Camerana’nın projesi, AIA Mimarlık, AIA Agibat, Derossi Şirketi, Hugh Dutton Şirketi, Angella Maccianti, Inarco, Prodim, Giorgio Rosental, Steidle ve Ortakları, Carlo Perego di Cremnago, Agostino Politi, Diener + Diener, Atölye Krischanitz, Ortnet + Ortner, Hilmer + Sattler ve Andra Lichtenstein’ın çalışmalarını içeriyor.

Oyunları ve takım ruhunu ifade etmekte kullanılan renk, pojenin ruhunun altını çizen bir sembol haline geldi. Zindelik ve anlamlı enerji, görülmedik işaretlerle, bölgenin geçmişten gelen zayıflık hissinin yerini alıp, değerini ve popülaritesini geri kazanmasını sağladı. Olimpiyat Oyunları’ndan sonra Torinolulara iade edilecek olan kompleks, değişik tip ve boyutlarda (45m²’den 95m²’ye kadar) çeşitli binalar içeriyor. Bu yapılar, içinde yaşayanların değişik ihiyaçlarını karşılamak için farklılaşmayı ve alternatif toplumu özendirecek biçimde tasarlandı.

Olimpiyat Köyü Projesi’ne şehircilik ölçeğinde bakıldığında, geleneksel şehir dokusunun yeniden örgütlendiği bölge ile bağlantılı ve uyumlu bir proje olduğunu görülüyor. Projedeki teknolojik seçimler, sürdürülebilirlik ve çevresel farkındalık tarafından yönlendirildi. Enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin azaltılmasına yönelik olarak, merkezi ısıtma sistemleri, güneş panelleri, pratik seralar ve yağmur suyu toplama sistemleri kullanıldı.

Hugh Dutton’un yaya köprüsü, tüm köyün sembolü oldu. “Projenin göze çarpan sembolü.”diyor Camerana, “ Hem olimpiyatlarla ve hem de şehirle bağlantılı... yenilikçi strüktürü ile güçlü ama hafif, yüksek teknoloji ile eş ve önceki fabrika kompleksinin sembolü olma özelliklerine sahip.”

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.