Haberler

Tünele kepçeyle, metroya kaşıkla

Tarih: 5 Mart 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Selim Efe Erdem
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplam 68 kilometre uzunluğundaki 32 karayolu tüneli için özkaynaklarından 2 milyar dolar ayırdı. Bu, belediyenin bütçesine de girdi. Büyükşehir yönetimi İstanbulluların bir an önce hizmete girmesini beklediği raylı sistem projeleri için ise bu yıl 508 milyon dolarlık kredi alacak.

Raylı sistem projelerinden biri Vezneciler-Edirnekapı-Sultançiftliği hattı. Proje için 65 milyon dolarlık kredi kullanılacak. Yani karayolu tünellerine bu yıl 2 milyar dolar ayıran belediye, Vezneciler-Sultançiftliği arasını rahatlatacak raylar için gayrimenkullerine ipotek koyduracak.

Evinden dışarı adım atmak için karayollarındaki trafiğe mahkûm olan İstanbullular, ulaşımın yüzde 90'ını motorlu araçlarla yapıyor. Çünkü kentte mevcut raylı sistemlerin toplam ulaşımda oranı yüzde 6-7, deniz ulaşımı payı ise sadece yüzde 3.

Metroda son durum
Nüfusu 12 milyon olarak tahmin edilen İstanbul'da sadece 45 km'lik metro ağı bulunuyor. Bu rakam New York ve Tokyo'da 800, Londra ve Paris'te 450 km. Belediye açığı kapamak için 2010'a dek toplam 250 km. raylı sistem ağı oluşturmayı hedefliyor. İstanbul'da halen dokuz hatta 54 km'lik raylı sistemin inşaatına devam ediliyor. 105 km'lik yedi metro hattının da ihaleye çıkarılmasına hazırlanılıyor.

Mevcut yetersiz yollara her gün 600 yeni araç eklendiğini ve bu sayının milli gelir seviyesiyle parelel olarak katlanacağını belirten Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da 'Trafiğe 116 Acil Çözüm' sloganıyla bir proje yürütüyor. Projeye göre kent merkezinde ana caddelerde 116 adet yeni köprü ve kavşak yapılıyor. '7 tepeye 7 tünel' sloganıyla ise İstanbul'un tepelerinin altlarının oyulması ve trafiğin buradan akıtılması hedefleniyor. Belediye, böylece Taksim-Atatürk Havalimanı arasının otomobille 15 dakikaya ineceğini ve kent genelinde ulaşım sürelerinin azalacağını savunuyor.

'Sorun önceliklerde'
Büyükşehir Belediyesi ile kendi bünyesinde kurduğu İstanbul Metropoliten Planlama'daki bilim adamları da bu noktada ters düşüyor. Uzmanlar araç sayısı arttıkça yol ağının da genişletilmesi gerektiğini kabul ediyor ama İstanbulluların karayolu esaretini bitirecek raylı sistem oranının yüzde 30-35'lere çırakılması için mevcut kaynakların öncelikle metroya ayrılması gerektiğini savunuyor. Sadece bir metro hattının 12 şeritli bir karayolu kadar yolcu taşıdığını belirten uzmanlar, yeni yollar açıp otomobil kullanımını artırmak yerine, merkezde mevcut yollarda sınırlamalarla otomobil kullanımının azaltılıp metronun yaygılaştırılmasını istiyor. Ama belediyenin yatırım programındaki karayolu ve raylı sistem projelerine ayırdığı kaynaklara bakıldığında, ulaşımdaki önceliği neye verdiği ve bilim adamlarının tepkisi de daha net ortaya çıkıyor.

İstanbul'un parası nereye gidiyor?
32 karayolu tüneli için 2 milyar, inşaatı yıllardır süren metro projesi için ise 2.8 milyar dolar ayrılacak.

Ulaşıma Ayrılan Pay: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım programında, 2010'a kadar tamamlanması hedeflenen tüm ulaşım yatırımlarının (kara, deniz, raylı sistem ve teknik ekipman) maliyeti 10 milyar 584 milyon dolar.

2006'da Ne Harcanacak?: İstanbul'da bu yıl 1055'i 'yeni' olmak üzere toplam 1672 adet proje yürütülecek. Bu projeler için 2006'da ayrılan bütçe 5 milyar 578 milyon dolar.

Tünel Ve Kavşakların Payı: Büyükşehir Belediyesi'nin 32 adet karayolu tüneli projesinin yaklaşık 2 milyar dolar tutması, yol ve kavşak inşaatlarıyla karayolu ekipmanına da 2 milyar 600 milyon YTL ayrılması öngörülüyor.

Raylı Sisteme İç Ve Dış Kredi: Büyükşehir Belediyesi'nin 2006 Yatırım Planı'nda, raylı sistem yatırımlarının hızlanması için 508 milyon 500 bin dolar iç ve dış kredi alınması öngörülüyor.

Florya Tesislerine İpotek: İETT'nin yaptırdığı Vezneciler-Edirnekapı, Edirnekapı-Sultançiftliği raylı sistemi için 5 yıl vadeli iç kredi kullanılacak. Vakıflar Bankası'ndan alınıp kullanılacak kredinin yüzde 30 fazlası olan 65 milyon dolarlık kefalet için Büyükşehir Belediyesi'nin Florya Sosyal Tesisleri'ne ipotek konuldu.

Taksim-Yenikapı Metro Hattı İçin 270 Milyon Dolar Kredi: Taksim-Yenikapı metro hattının elektromekanik projesinde Hazine müsteşarlığı garantisiyle 270 milyon dolarlık dış kredi kullanılacak. İETT'nin Otogar-Bağcılar ve Kadıköy-Kartal raylı sistemlerinin 173 milyon dolarlık kısmı için ise 'Büyükşehir Kefaleti' kondu.

Metroya 2.8 Milyar Dolar Aranıyor: Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Metrosu'nun Taksim-Yenikapı güzergâhı için 430 milyon dolar ve 4. Levent-Ayazağa güzergâhı için 135 milyon dolar, Bakırköy-Avcılar-Beylikdüzü hafif metrosu için 812 milyon dolar, Üsküdar-Samandra hafif metrosu için 764 milyon dolar, Yenikapı-Bağcılar metrosu için 573 milyon dolar ve metro vagonu alımı için 82 milyon dolar dış kredi kullanacak. Belediye beş yeni raylı sistem projesi için 2 milyar 367 milyon dolar, inşaatı süren Taksim-Yenikapı metrosuyla birlikte toplam 2 milyar 797 milyon dolar dış kredi kullanacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.