Haberler

Mühendislik hatası paraları denize döktü

Tarih: 7 Mart 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Şükran Özçakmak

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, başbakan yardımcılığı görevini yürütürken Karadeniz Otoyol Projesi hazırlattığını ancak bu projenin daha sonra dönemin başbakanı Mesut Yılmaz tarafından istenmediğini belirterek, "Onun yerine çevresel faktörleri gözetmeden dolgu yol projesini yaptılar. Büyük mühendislik hatası olan bu yol 10 yıldır bitmediği gibi paralar da denize dökülüyor" dedi.

'Kıyı şeridi korunacaktı'
Karadenizli olduğu için bölgenin sorunlarını iyi bildiğini anlatan Karayalçın, 1994'te Karadeniz'e otoyol çalışması talimatı verdiğini hatırlattı. 1,5 yıl boyunca harita çalışmalarının yapıldığını, 12 geçiş koridorunun saptandığını kaydeden Karayalçın, şöyle konuştu:
"Denize göre 250 - 300 metre yükseklikten, viyadüklerle geçen bir otoyol olacaktı. Sahildeki yol da turizm amaçlı kullanılacaktı. Karadeniz kıyı şeridi korunacak, çevre sorunları ortaya çıkmayacak, denizin tahribatından uzak durulacaktı."

Sözde daha çabuk bitecekti
1995'te hükümetten ayrıldığını anlatan Karayalçın, "1996'da Yılmaz'ın başkanlığında ANAYOL hükümeti kuruldu. Hükümet projemi pahalı olduğu gerekçesiyle kaldırdı ve çevre etki değerlendirmesi yapılmadan Karadeniz'in bütün kıyılarını doldurarak, balık yataklarını tahrip eden, kentlerle deniz arasındaki bağlantıyı kesen projeyi başlattı. Sözde daha ucuza ve çabuk yapılacaktı ancak 10 yıldır bitmedi ve üstelik hazırlattığım projenin maliyeti hesaplanmamıştı" dedi.
Dolgu yol projesinin çok pahalıya mal olduğunu kaydeden Karayalçın, "Bundan dolayı insanlar yargılandı. Daha da önemlisi bu yol tutmuyor. Karadeniz yer yer yolu geri alıyor" diye konuştu.

Hocalar farklı görüşte
Prof. Çelik: Tehlikeli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik - Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Çelik, Karadeniz'de fırtınanın 80 - 100 kilometreye ulaşması halinde oluşacak 5 - 6 metrelik dalgaların, sahil yolundaki tahkimatlar ve mahmuzların yıkılmasına neden olacağını belirterek, "Bundan yüzde 100 eminiz" dedi.

Karadeniz Sahil Yolu konusundaki endişelerini yıllardır dile getirdiklerini belirterek, "Bu yolun, Karadeniz'in dalgalarına dayanamayacağı ortadadır" diyen Çelik, Karadeniz'de 20 Şubat 1999 meydana gelen fırtınanın yolda büyük tahribata yol açtığını anımsattı. Yolun "yapımı bitmeyen bir yol" olacağını ileri süren Çelik, şunları söyledi:
"Yola harcanan para, Türkiye'deki diğer yollara yapılan harcamaların ortalamasının üstünde. Bakımı, yapımından pahalı olacak. Mevcut durumu düzeltmek söz konusu olamaz. Dünyanın hiçbir yerinde yüzlerce kilometrelik tahkimat, mahmuz yoktur. Yolun yeterli drenajı bulunmamakta. Denizden yüksek. Arkasından seller oluşacak, bunu tahliye etmek mümkün . olmayacak. Bir Çin Seddi yapmışız, bu Çin Seddi'nin suyu geçirmesi yeterli değil. İyi bir yağışta, iyi bir selde yollar su altında kalacak. Bunu yaşadık, yaşayacağız."

Prof. Önsoy: Emniyetli
KTÜ Mühendislik - Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy ise hiçbir mühendislik yapısının yüzde 100 güvenli olamayacağını bildirdi. Önsoy, projeye tam uyulduğu takdirde zararların kabul edilebilir sınırlar içinde kalacağını belirterek, şunları söyledi:
"Karadeniz Sahil Yolu, 7 - 8 metrelik dalgalar dikkate alınarak yapıldı. Yol emniyetlidir, hiç kimsenin endişe etmesine gerek yok. Uygulamada teoriye uymayan yanlışlıklar varsa hasarlar olabilir. Yol dünya standartlarına göre yapılmıştır."

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.