Haberler

Türkiye'de de hızlı tren üretilecek / İlk etapta 10 milyon dolar yatırım yapılacak

Tarih: 9 Mart 2006 Kaynak: Dünya
TCDD-Rotem-Hyundai-ASAŞ-Haco arasında Adapazarı'nda kurulacak demiryolu araçları fabrikası ve TCDD-Rotem-Mıtsui ortaklığı arasında 32 adet banliyö treni için sözleşme imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul Hızlı Tren, Marmaray Projeleri'nin temelinin kendi dönemlerinde atıldığını belirterek, "Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 10 milyar dolarlık yatırım yapılması hedeflenmiştir" dedi.

32 adet banliyö treni için sözleşme imzalandı. Törene Güney Kore Büyükelçi Müsteşarı Kim Hyung Kuk, Japonya Büyükelçisi Tamoyuki Abe, Hyundai Genel Müdürü Gil Young Chung, Rotem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Soon Woon Chung ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman katıldı. TCDD Genel Müdürlüğü'nde bir basın toplantısıyla birlikte gerçekleşen imza töreninde konuşma yapan TCDD Genel Müdürü Karaman, imzalanan ortak girişim anlaşmasının sadece Türk demiryolları için değil, Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, Türk hükümetinin 2003 yılından bu yana demiryollarını öncelikli sektör olarak ele alması sonucu, demiryollarında her alanda büyük bir değişim süreci başladığını söyledi. Ankara-İstanbul Hızlı Tren, Marmaray Projeleri'nin temelinin bu dönemde atıldığını belirten Karaman, "Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 10 milyar dolarlık yatırım yapılması hedeflenmiştir" diye konuştu. Dünyanın demiryolu teknolojisinde ileri firmalarıyla 2004 yılında bu yana sürdürülen çalışmalar sonucunda Güney Kore'den Rotem ve Hyundai ile mutabakata vardıklarını hatırlatan Karaman şunları kaydetti:

"Adapazarı'nda bulunan kuruluşumuz arazisi üzerine mülkiyeti bizde kalmak koşuluyla fabrika kurulacak, kira gelirinin bir kısmı sermaye payı olarak kullanılmak suretiyle TCDD'nin iştirakinin sağlanacağı bir şirket oluşturulacaktır. Yüzde 51'i Rotem-Hyundai, Yüzde 34'ü Asaş-Haco ve yüzde 15'i TCDD ortaklığından oluşan ve anonim şirket olarak faaliyet gösteren bu şirket, Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar, hızlı tren setleri, hızlı tren yolcu vagonlarının üretimi, pazarlanması ve satış sonrası hizmet faaliyetlerinde bulunacak."

İlk etapta 10 milyon dolar yatırım

Karaman, ilk etapta 10 milyon dolarlık yatırımla yabancı sermaye girdisi sağlayacak olan fabrikada, başlangıçta minimum yılda 50 araç üretileceğini ifade etti. Fabrikanın doğrudan 200 kişiye dolaylı olarak 2 bin kişiye istihdam sağlayacağını ifade eden Karaman, artarak devam etmek üzere ilk yıl yüzde 35 yerli payı ile üretim yapacağını ve üretimin yüzde 30'unu ihraç edileceğini kaydetti. "Fabrikanın büyüklüğünden ziyade, Türkiye'de demiryolu yan sanayisine yapacağı katkı bizim için çok daha önemlidir" diyen Karaman, Adapazarı'nda kurulacak olan fabrika ile Türk demiryolu sisteminin teknolojik olarak yenileceğini, demiryolu-raylı sistem yatırımlarının artacağını, yeni sektörlerin gelişeceğini, fiyat avantajı oluşacağını söyledi.

Rotem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Chung ise Türkiye ile Kore'nin geçmişten beri yakın ilişkileri içinde olduğunu belirterek, söz konusu anonim şirketin kurulması ile bu ilişkilerin daha da ileriye gideceğini söyledi. Kurulacak fabrikanın Türkiye ve Kore arasındaki ilişkilerin altını çizeceğini söyleyen Chung, "İnanıyorum ki bu anonim şirketle kurduğumuz işbirliğinin başarısı bir başlangıç noktası hazırlayacaktır" dedi. Chung, kurulacak fabrikada Rotem'in ileri teknoloji transferi ile tüm dünyada organize olacağını ifade etti. Rotem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Chung ve TCDD Genel Müdürü Karaman ile diğer ortaklar anlaşmayı imzalayarak bir birlerine hatıra hediyeler sundu.

TCDD Genel Müdürü Karaman daha sonra 32 adet elektrikli banliyö trenleri için de sözleşme imzalandı. Karaman, Hazine Müsteşarlığı'nın onayının ardından 22 ile 30 ay arasında trenlerin teslim edileceğini belirterek şunları kaydetti: "Ankara, Sincan-Kayaş hattında hizmet verecek olan trenler, her bir set 3 vagonlu, en az 170 kişi oturma kapasiteli, azami hızı saatte 140 kilometre olacak. Setler bir araya getirilme özelliğine sahip olurken, ayrıca klima, anons ve otomatik kapı sistemi bulunacak ve setleri kataner sisteminden beslenecekler."

Mıtsui Ulaştırma Proje Bölümü Genel Müdürü Masanari Nagaı, Türkiye'de Başbakan Erdoğan ve hükümetin büyük desteği ile demiryollarında kalkınma hamlesi başlatıldığını belirterek, demiryolu sisteminin gelişmesinin Türk halkına refah getireceğini söyledi. Mitsui firmasıyla yapılan anlaşmayla Türk demiryolu sistemine en iyi kalitede hizmet vereceklerini söyleyen Nagai, "Canlı ekonomisi, genç nüfusu ile Türkiye AB'ye üye olduğunda Avrupa'nın parlayan yıldızı olacak. Bunun önceden farkına vararak Türkiye'de yatırım imkanlarını uzun zamandır araştırıyorduk. Yapılan bu anlaşma ile size en üst kalitede hizmet ve konfor vereceğiz. Türk deyimi ile trenleri güle güle kullanın" diye konuştu.

Konuşmaların ardından taraflarla sözleşme metinleri imzalandı. TCDD Genel Müdürü Karaman ortaklara Kütahya Porselen hediye ederken, Mitsui firması ise cam fanus içerisinde Geyşa minyatürü takdim etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.