Haberler

İstanbul’un artık kültür haritası var

Tarih: 15 Mart 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Habibe Demircan

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 55 yazar ve 20 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle şehrin kültür ve turizm potansiyelini belirledi.

Binlerce yıllık kültüre ev sahipliği yapan kentin, koruma bilinciyle yaşatılması gerektiği vurgulanan çalışmalarda problemlere çözüm önerileri de sunuldu. Bunlar arasında; Suriçi, Eyüp, Beyoğlu, Boğaziçi öngörüm bölgesi, Üsküdar ve Adalar’ın kültür, turizm, eğlence, eğitim, yöresel ticaret ve konut dışındaki kullanımlara kapatılması, kültür gezilerine önem verilmesi, kütüphanelerin cazibe merkezi olacak şekilde düzenlenmesi, depolardaki eserlerin müzelerde sergilenmesi ve tiyatrolara yeni düzenlemelerin getirilmesi yer alıyor.

İstanbul’un turizmini ve kültürel gelişmesini takip edebilmek için ilk kez bir çalışma hazırlandığını ve bunun ‘İstanbul Kültür İstanbul Turizm’ adı altında bir kitapta toplandığını ifade eden İstanbul il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, çalışmanın ortaya çıkardığı sonuçlara göre hareket edeceklerini söyledi. Önceki gün Swiss Hotel’de gerçekleşen toplantıda İstanbul’un zor bir şehir olduğuna ve komuta merkezi gibi dünyayı kontrol edebileceğine işaret eden Bilgili, kültürel mirasa ev sahipliği yapan kentin, yaşanır kılınarak korunabileceğini kaydetti. İstanbul’u korumada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne büyük sorumluluk düştüğünü belirten Bilgili, İstanbul’un Avrupa Kültür başkenti olması için kamu ve yerel yönetimlerin yanı sıra 13 sivil toplum kuruluşuyla ortak çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. “2010 yılı İstanbul’un yılı olacak.” diyen Bilgili, kentin turizminin ve kültürel zenginliğinin artması için şu önerilerde bulundu: Turistlerin geceleme süresinin uzatılması, kültürel trendlerin yakalanması, yatak kapasitesinin artırılması, meslek örgütlerinin kendi çıkarlarını değil İstanbul’u öne alması, gastronomi sektörünün geliştirilmesi, altyapı sorunlarının çözümlenmesi, eğlence, kültür ve sağlık turizmine, golf turnuvalarına önem verilmesi, Boğaziçi Tarihi Müzesi’nin kurulması ve İstanbul Turizm Üst Kurulu’nun kurulması. Sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, yerel yöneticilerin çalışmaları desteklediklerini söylemesinin ardından Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı bir konuşma yaptı. “Başbakan, Kültür Bakanı, Büyükşehir Belediye Başkanı ‘turizmi canlandırın’ diyor, kaynak aktarıyor. Ama iş yapamıyoruz.” diyen Taşbaşı, Zeyrek’teki 6 tarihî evin yıkılmasına hâlâ üzüldüğünü kaydetti.

Bürokrasinin işlerin yürümesine engel olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Taşbaşı, restorasyon ihalelerine herkesin girebilmesinden de yakındı ve surların, böyle bir ihaleyi kazanan şirket tarafından yanlış restore edildiğini hatırlattı. Bir kere daha geri dönüşü olmayan bir yola girilmesinden korktuğunu vurgulayan Taşbaşı, UNESCO Dünya Listesi’ndeki İstanbul’un tehlikeli bölgeye alınma ihtimalinin olduğunu hatırlattı. Taşbaşı, “Bizim iyi niyetli olduğumuzu ve birlikte hareket ettiğimizi görmek istiyorlar.” dedi. İl özel idarede toplanan 13 bin YTL’lik emlak vergilerini proje getiren belediyelere vereceklerini söyledi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.