Haberler

Civata fabrikası, sanat fabrikası oldu

Tarih: 15 Mart 2006 Kaynak: Dünya
İzmir sanayi ve ticaret hayatının tanınmış ailelerinden Soyerler'e ait 40 yıllık Civas Civata ve Somun Fabrikası, Mehmet Refik Soyer tarafından Kültür Sanat Fabrikası haline getirildi. Ekonomik gerekçelerle 2002'den beri üretim yapılmayan fabrikanın kültür sanat kompleksi haline getirilmesi için 900 bin YTL harcandı.
Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nda bir basın toplantısı düzenleyen İcra Kurulu Başkanı Mehmet Refik Soyer, fabrikanın bulunduğu İzmir Adliye Binası karşısındaki alanın kentin en değerli arsalarından biri olduğunu vurgulayarak, "Burada yapılacak bir binanın değeri 30 milyon dolar civarında olacaktır. Oysa biz burayı kültür-sanat kompleksi yapmak için 900 bin YTL'ye yakın harcama yaptık. 7'den 70'e herkesi buluşturmak istiyoruz. Burada artık soğuk demirden birşey değil, kültür-sanat üreteceğiz. Önemli olanın böyle bir tesisi yapmaktan çok işletmek olduğunun bilincindeyiz. Bunun için yoğun çaba harcıyoruz" diye konuştu.

Merkezde çok amaçlı toplantı, sergi ve gösteri, sinema ve görsel sanatlar, dans ve müzik, spor salonları, plastik sanatlar, fotoğraf ve film atölyeleri ile özel eğitim merkezi bulunduğunu belirten Soyer, şu bilgileri verdi: "Kendimize üç farklı çalışma tekniği belirledik. Birinci aşamada belli sanat dallarında temel unsurların öğretileceği başlangıç çalışmaları, ikinci aşamada yerel sanatçıların ve o alanda uzmanların bulunacağı ve atölye çalışmaları şeklinde gerçekleştirilecek çalışma teknikleri, son olarak da uluslararası sanatçıların davet edilmesi ile çalışmaların sergilenmesi ve fikir alışverişlerinde bulunulmasını sağlayacağız. Öğretim sınıflarında 6-14 yaş arası çocuklarla çalışılacak. Yaz aylarında yabancı lisan ve spor kursları, yetişkinler için resim, heykel, el sanatları, hobi atölyeleri, meslek edindirme kursları diğer çalışmalarımız olacak. Etkinlikleri halkın yararlanabileceği şekilde ücretlendireceğiz".

Dündar Soyer'in vasiyetiydi
İcra Kurulu Başkanı Mehmet Refik Soyer, "1967'de Türkiye'nin ilk somun ve civata fabrikası olarak faaliyete geçen bu tesis 2002'ye kadar üretimini sürdürdü. Bu tarihte bütün iş dünyasını etkileyen nedenlerle sanayicilikten vazgeçtik. İzmir Ticaret Odası'nda yönetim kurulu başkanlığı da yapmış olan babam Dündar Soyer, kültür-sanata, sivil toplum haraketlerine büyük önem verirdi. Bu çalışmayı da babam rahmetli Dündar Soyer'in bir vasiyeti olarak gördüm. Çünkü, Türkiye kültür-sanat faaliyetlerinde geri kalmış bir ülke. Ülkenin Batı'ya açılan penceresi olmasına karşın İzmir'de de bu çalışmalar belediye, il özel idaresi gibi devlet yardımlarıyla yapılabiliyor. Biz, kendi olanaklarımızla, kendi yerimizi kullanarak bu soruna çare olmaya çalışıyoruz" dedi.

İlk etkinlik 21 Mart'ta
İlk etkinliklerini 21 Mart'ta gerçekleştireceklerini belirten Soyer Kültür ve Sanat Fabrikası İcra Kurulu Başkan Yardımcısı A. Karaca Borar "Kapısı sürekli açık bir oluşum hedefledik. 21 Mart'ta Nevval Sevindi "Türk kültüründe kadının yeri ve farkındalık" konulu bir konferans verecek. Nisan ayı boyunca İstanbul ve İzmir'den 10'ar ressamın resimlerinden oluşacak bir sergi, Günseli Kato, Cezmi Ersöz, Orhan Alkaya ve Orhan Duru söyleşileri gerçekleştireceğiz" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.