Haberler

Kisho Kurokawa "ölçek 1/x" Toplantıları'nın İlkine Konuk Oldu

Tarih: 30 Mart 2006 Yazan: Emel Cantürk


Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Japonyalı mimar Kisho Kurowaka, 29 Mart 2006’da Nurus ve Tasarım Yayın Grubunun düzenlediği “Ölçek: 1/x Toplantıları” serisinin ilkine konuk oldu. Harbiye Askeri Müze’de gerçekleştirilen konferansa özellikle mimarlık öğrencileri ilgi gösterdi.
Açılış konuşmasını Nurus D-team genel yönetmeni Renan Gökyay yaptı. Öncelikle neden 1/x sorusunu “Tüm tasarım disiplerinin bütün halinde gelişmesi gerektiğine inanıyoruz” diyerek yanıtlayan Gökyay, daha sonra Kisho Kurokawa hakkında kısa bir bilgi vererek, mimarı sahneye davet etti.

Kurokawa, konferansına metabolism akımıyla ilgilenmeye başlamasını II. Dünya savaşıyla ilişkilendirerek anlattı. Babası da mimar olan Kurokawa, yıkılan kent imgeleriyle karşı karşı kalmanın çocuk ruhunda sarsıntı yarattığını ve mimarlığın kalıcılığına olan güveninin sarsıldığını böylelikle de felsefe alanına yöneldiğini anlattı.

Felsefe eğitimini tamamlayan Kurokawa, 50’li yılların sonunda Fütürizm ve Rus avangardına ilgi duymaya ve yine bu tarihlerde metabolist çalışmalara başladı. Metabolist çalışmalarının başlangıcı olarak 1961 tarihili “Linear City, Metamorphosis” eskizininin üzerinde duran Kurokawa, metabolism anlayışını açıkladı. 1960’larda çağın değiştiğini CIAM hareketinin bitmesiyle ilişkilendirerek, CIAM hareketinin temsil ettiği modern-makine çağının bitmesiyle yaşam-çevre birlikteliğini vurgulayan “yaşam çağı”nın başladığını belirtti.
Metabolist yaklaşım sergilediği projelerinden; küçük, eklemlenen birimlerden ve bir mega strüktürden oluşan projelerinden örnekler gösterdi.

DNA modelini yaşam çağının sembolü olarak aldığını söyleyen Kurokawa, DNA düşüncesini uyguladığı yapılardan örnekler gösterdi. Bunkardan biri bağımsız 3-katlı konut birimlerinden oluşan bir megastrüktür projesiydi. Birimler sürekli değişirken, ana strüktürün uzun bir süre kullanılacağının üzerine basarak, mimarlığındaki sürdürülebilirlik anlayışını yansıttı.

Metabolist harekete ve sürdürülebilirlik anlayışına örnek olarak 1972 tarihli ünlü “Nagakin Capsule Tower”ı örnek gösterdi. Mega bir şaftın etrafına monte edilen prefabrik modüllerden oluşan kulede, bugün kapsüllerin değiştirilmesi düşünülüyor ve yapı sürdürülebilirlik anlayışına iyi bir örnek temsil ediyor.

Kurokawa, metabolizm ve sürdürülebilirlik dışında sembiyoz kavramı üzerinde durdu. Mimarinin doğaya saygılı olması gerektiğini vurgulayan Kurokawa, buna örnek olarak 1972 tarihli kendi evini ve Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’ni (1998) gösterdi ve yer altına gömdüğü, doğaya saygı gösterdiği mimarlığını “görünmez mimarlık” olarak tanımladı.

Osaka Sony Kulesi (1976), Oita Stadyum (1996), Hiroshima Çağdaş Sanatlar Müzesi (1998), Bilim Müzesi (1994), Saitama Modern Sanatlar Müzesi (1982), Nagoya Çağdaş Sanatlar Müzesi (1987), Toyota Stadyum (1997), Tokyo Ulusal Sanat Merkezi, Osaka Uluslararası Geleneksel Merkezi (2000) gibi projelerinden örnekler göstererek, metabolizm anlayışını örnekledi.

Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı (1992) projesi üzerinde özellikle duran Kurokawa, projeyi İslam mimarisinin çağdaş bir yorumu olarak nitelendirdi. Havaalanının küresel bir alan olmasına karşın, yine de bulunduğu ülkenin kimliğini temsil etmesi gerektiğini belirtti. Geometri ortak dilini kullanarak, yeni bir İslam mimarisi imgesi yaratmaya çalıştığını ve bu yüzden çatı örtüsünde “hp shape” olarak tanımladığı hiperbolik parabolik şekilleri kullandığını söyledi. Kurokawa, hiperbolik parabolik çatı örtüsünün kemer biçimindeki kesitleriyle klasik İslam mimarlığını vurguladığını söyledi.


Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

2 saatlik konferansını sembiyoz anlayışını vurgulayarak bitiren Kurokawa izleyenlerden yoğun alkış aldı. Sergi kapsamında Kurokawa’nın “Fukui Kenti Sanat Müzesi” (Japonya), “Zhengzhou Bölge Projesi” (Japonya), “Ehime Genel Bilim Merkezi” (Nijama, Japonya), “Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı” ve “Fukui Dinazor Müzesi” (Japonya) projeleri sergilendi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.