Haberler

Kaleiçi Müzesi Yerli Turist Bekliyor

Tarih: 31 Mart 2006 Kaynak: Hürriyet Yazan: Göksel Yapar
Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü Kaleiçi Müzesi, Antalya’nın tek özel müzesi. Kültür varlığı olarak tescil edilerek korumaya alınan iki binadan oluşuyor. 1993- 95 yılları arasında restore edilip, 1996’da müzeye dönüştürüldü. Müzeyi sadece 2005 yılında 10 bin kişi ziyaret etti. Ziyaretçilerin yüzde 70’ini, başta Almanlar olmak üzere yabancı turistler oluşturuyor. Oysa yerli turistin de ilgisini çekecek, başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz eserleri burada bulabilirsiniz.

Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü Kaleiçi Müzesi’nin hizmet verdiği iki binadan ilki, tarihi bir Antalya evi. Antalya evlerinin vazgeçilmez öğelerini içinde barındırıyor. Alt kattaki taşlık bölümü, normalde günlük yaşamın geçtiği yer. Küçük çakıl taşlarının tatlı kireç harç üzerine tek tek döşenmesiyle oluşturulan bitkisel ve geometrik desenli mozaikler, binlerce yıllık Türk geleneğinin uzantılarından biri. Buradaki dekoratif güzellik, bir yandan da taşlar arasında kurumadan kalabilen ıslaklıkla gün boyu serinlik sunuyor.

Evin üst katındaki 3 oda, Kaleiçi yapılarının en önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Tekelioğlu Konağı’ndan esinlenerek hazırlanmış. Ahşap çıtalı tavanlar, kalemişi bezemelerle süslenmiş. 19’uncu yüzyılın ikinci yarısı Kaleiçi yaşamından kesitler özel efektlerle sunuluyor. Bir tür etnografya müzesi olarak tasarlanmış. Odalarda kahve ikramı, damat tıraşı ve kına gecesinde yaşananlar, cansız mankenlerin ses efektleriyle canlandırılıyor.

Kilisede Türk Çinileri
Müze bahçesindeki ikinci bina ise, Aya Yorgi (Agios Georgis) adına inşa edilmiş bir ortodoks kilisesi. Grek alfabesiyle Türkçe yazılı kapı yazıtında, kilisenin 1863 yılında bir onarım gördüğü açıklanıyor. Kilisenin içinde, Suna- İnan Kıraç çiftinin özel çini koleksiyonu sergileniyor. Paha biçilemeyen eserler arasında, Atatürk’e hediye edilen çini Türkiye haritasını da görebilirsiniz. Hem kilisede, hem de Türk evinde Antalya’nın ve Antalyalıların fotoğrafları bulunuyor.

Kuruluşundan bu yana müzenin yöneticiliğini üstlenen Arkeolog Kayhan Dörtlük, Antalya’da yaşayıp da müzeyi hiç görmemiş olanlara ve buraya turist getirmeyen acentelere sitem ediyor. Müzenin Antalya için bir prestij olduğunu dile getiren Dörtlük, "Kaleiçi dökülüyor. Burası Kaleiçi ’nde bir vaha aslında. Onarılmış bir kilise ve Türk evi ile 2 kültürün içiçe hali var. Bu yüzden mutlaka görülmesi gereken bir yer " diyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.