Haberler

Konutta Hedef Dar Gelirli

Tarih: 9 Nisan 2006 Kaynak: Türkiye
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen Konut Kurultayı’nda, Türkiye’deki konut sıkıntısını çözmek için çok sayıda yerli ve yabancı uzman bir araya geldi. Kurultayda düzenlenen panellerde dar gelirlinin konut sahibi olabilmesi ve kentsel dönüşüm konuları ele alındı. Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, faizlerin inmesi ve vadelerin uzamasıyla konut alımının son iki yıldır hızla arttığını belirterek, “Yalnız bu hızlanmada etkili olan yatırım amaçlı alınan konutlardı. Orta ve üst gelir grubuna sahip insanlar ikinci hatta üçüncü evlerini aldı. Alımların büyük bir çoğunluğunu oluşturan bu talep sınırlı. Bu rüzgârda dar gelirli insanlar konut sahibi olamadılar. Bu konuda TOKİ’nin faaliyetleri önemli bir yer tutuyor” dedi. Panelde konuşma yapan İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yıldız Sey de, Türkiye’de yüzde 20’lik bir kısmın, hiç bir şekilde para ayırarak ev sahibi olmasının mümkün olmadığını ifade etti. Yüzde 25’lik bir kısmının ise zorlanarak ev sahibi olmasının mümkün olacağını vurgulayan Sey, konut ödemesine gelirin en fazla yüzde 30’unun ayrılmasının makul olduğunu söyledi.

Kaynak Önemli
Dünyanın ünlü mimarları arasında yer alan ve düşük gelirli insanların konut edinmesi konusunda çalışan ünlü akademik merkez CENDEP’in kurucusu ve Eşbaşkanı Prof. Nabeel Hamdi ise, doğru bir imar modeli oluşturulması ve bunun finansman boyutunun detaylandırılmasının önemine dikkat çekti. Hamdi, özellikle düşük gelirli kişilerin konut edinme projelerinde kaynağın çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Kaynak problemi çözülmezse konut sıkıntısını çözmek de çok zor. Bunun için kamu ve özel sektörün birlikte konsensüs halinde çalışması gerekiyor” diye konuştu. Türkiye İnşaat Sanayacileri İşveren Sendikası ve İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da yaptığı konuşmada, şehirleşmenin her geçen gün arttığını ve bunun da birtakım sıkıntılara sebep olduğunu vurguladı. Dar gelirlilerin ev sahibi olabilmeleri için sosyal konut kavramının çıktığını işaret ederek Koçoğlu, “Yurt dışında bu tip evler için vergi muafiyeti getirilmekte ve daha uygun faizle kredi verilmekte. Ucuz ve sağlıklı konut için ucuz arsa üretimi, işçi ve mühendis eğitimi, tüketicinin bilinçlendirilmesi, yerel yönetimlerin duyarlılıklarının artırılması gerekmektedir” dedi. Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Bekir Cumurcu da yaptığı konuşmada, dar gelirli kesimi mülk sahibi yapmak yerine daha uygun şartlarda kiralarda iyi evlerde oturabilmelerinin sağlanmasının gerektiğini vurguladı.

Bayraktar: Yeni Projeler Yolda
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar alt gelir grubuna yönelik konut açığı olduğunu vurgulayarak kendilerinin bu kesimler için projeler geliştirdiklerini söyledi. Bayraktar, diğer bir önemli konunun ise gecekondulaşma olduğunu vurgulayarak bunun için de kentsel dönüşüm çalışmalarının bir çok ilde başladığını belirtti. Bayraktar gelişmiş ülkelerde en fazla gecekondulaşma oranının yüzde 6 olduğunu belirterek bu rakamın ülkemizde yüzde 70 civarında olduğunu ifade etti. Bayraktar, Türkiye’de 2.5 milyon konut açığı olduğuna vurgulayarak, “Bunun yüzde 5-10’unu biz kapatıyoruz. 3 yılda toplam 250 bin konut yapacağız. Şu anda bunların 164 bini yapım aşamasında. Bu bir
rekordur” dedi.

Topbaş: 50 bin Konut Daha Yapacağız
Kurultaya katılan çeşitli illerin belediye başkanları da illerinde yapılan kentsel dönüşüm projeleri ve alt gelir grubundaki vatandaşlara konut projelerini anlattılar. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu dönemde kentte TOKİ ile beraber en az 50 bin konutun verileceğini ve bunun büyük bölümünün alt gelir grubundaki vatandaşlara yönelik olacağını söyledi. Topbaş, İstanbul’da 1 milyon 600 bin civarındaki konutun yüzde 75’e yakınının imara aykırı olduğuna değinerek, deprem açısından büyük bir tehdit oluşturan bu durum karşısında bir yol haritası oluşturmak istediklerini ve bunun adımlarını attıklarını anlattı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, başkentin çarpık kentleşme konusunda büyük problem yaşayan illerden biri olduğuna işaret ederek, “Yeni yasal düzenlemeler, bizim elimizi kolumuzu son derece rahatlattı. Geçen kanunlarla 10 yılda yapamadığımızı bir yılda yapabileceğiz” dedi. Gökçek, Ankara’daki kentsel dönüşüm projelerine değinerek, söz konusu projelerin sadece eski konutların yıkılarak yerine yenilerinin yapılmasını değil, kente prestijli binaların kazandırılmasını da kapsadığını söyledi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da şehirlerinde TOKİ ile yapılan kentsel dönüşüm projelerini ve burada oturan düşük gelir sahibi insanların ev sahibi olma projelerini aktardı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.