Haberler

‘Avrupa Kültür Başkenti’ Müjdesini Başkan Kadir Topbaş Verdi

Tarih: 12 Nisan 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul’un, "2010 yılı Kültür Başkenti" ilan edildiği müjdesini Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş verdi. Topkapı Sarayı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı “Sarayın Laleleri” sergisinin açılışını yapan Başkan Kadir Topbaş, gazetecilere İstanbul’un “2010 Avrupa Kültür Başkenti” seçildiğinin müjdesini verdi.

İstanbul’un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve parlamentodan yetkililerle birlikte müracaatlarını yaptıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, “Şu anda İstanbul 2010 yılı kültür başkenti olarak ilan edildi. Doğru bir adres, doğru bir karar” dedi.

İstanbul'un kültür kenti olduğunu ve Avrupa'nın kültür başkenti olabilecek özelliğe haiz olduğunu herkesin bildiğini ifade eden Topbaş, şunları kaydetti; “Bu güzel kararı Avrupa Parlamentosu Kültür Komitesi parlamenterleri verdi, kendilerine doğru karalarından dolayı teşekkür ediyorum. Milletçe, İstanbullular olarak sivil toplum örgütleri, tüm kurum ve kuruluşlar olarak yerel ve merkezi yönetimin buradaki temsilcileri olarak her birimiz, İstanbul'u 2010 yılına dünya kültür başkenti olarak hazırlayacağız. 2010 yılında Avrupa'nın ve dünyanın Kültür Başkenti İstanbul olacak, hayırlı olsun.”

Topbaş, Vali Güler’e Müjdeyi Telefonla Verdi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, açıklamasının ardından İstanbul Valisi Muammer Güler'i de telefonla arayarak, İstanbul'un 2010 yılı Kültür Başkenti olarak ilan edildiğinin müjdesini de verdi.

İstanbul, AB jürisi tarafından 2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak önerildi. AB dışı şehirler kategorisinde İstanbul, Ukrayna’nın Başkenti Kiev ile yarışıyordu. Jürinin kararı, AB kurumlarınca gözden geçirildikten sonra kesinlik kazanacak ve AB Konseyi tarafından onaylanarak, önümüzdeki Kasım ayında resmen açıklanacak.

Çalışmalar 2000 Yılında Başladı
2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında AB dışı şehirler sınıfında Ukrayna'nın başkenti Kiev ile yarışan İstanbul, Brüksel'de yapılan jüri toplantısında, Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu ve AB Konseyi'nin ikişer, Bölgeler Komitesi'nin bir temsilcisinden oluşan yedi kişilik Seçici Kurul tarafından seçildi.
Geçtiğimiz ay Belçika'nın başkenti Brüksel'de jüri önünde proje sunumunu yapan Türk heyeti, 2005 Aralıkta da 'İstanbul Avrupa Kültür Başkenti' projesini hazırlamış ve AB yetkilileriyle temaslarda bulunmuştu. 'İstanbul, Dört Elementin Kenti' adını taşıyan projenin ana teması, İstanbul'un, tarihi, toplumsal ve siyasi açıdan özel bir kent olması.

İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti seçilebilmesi için çalışmalar 2000 yılında başlatılmıştı. 2000 yılında sivil toplum kuruluşlarının girişimi ile başlayan projeye Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Valilik ve Kültür Bakanlığı da sahip çıkmıştı.

Avrupa Kültür Başkenti Fikri 1985 Yılına Dayanıyor
Avrupa Kültür Başkenti fikri ilk kez 1985 yılında dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Merkuri tarafından ortaya atıldı. Aynı yıl AB Konseyi, projenin kapsamını belirledi ve uygulamaya koydu. 1985’ten 2000 yılına kadar AB'ye üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildi.

2000 yılına gelindiğinde, yeni bin yıl nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlandı. Unvanı daha önce alanlar arasında Atina, Floransa, Amsterdam, Berlin, Paris, Madrid, Lizbon, Selanik, Brüksel gibi kentler bulunuyor. 'Kültür başkenti' tanımı şehirlerin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirde festivaller, sergiler, konserler düzenleniyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.