Haberler

Avrupa Kültür Başkenti Sunumu ve Jüri Kararları

Tarih: 17 Nisan 2006

İstanbul'un 2010 yılı için "Avrupa Kültür Başkenti" seçilmesini sağlayan sunuşunun bir özetini,III. Seçici Kurul'un 14-15 Mart 2006 tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantının notlarını ve jürinin kararlarını Arkitera.com okuyucularına sunuyoruz.

2. Aday Ülke Sunuşlarının Özeti
İstanbul
"Dört elementin kenti, İstanbul", Avrupa Kültür Başkenti olarak Avrupa'yı doğusuna bağlayan bir köprü görevi görecektir. İstanbul, medeniyetler buluşmasının canlı bir örneğidir. Yüzyıllar boyunca Avrupa medeniyetlerinin kesişme noktasında olan bu şehir, "farklılıkları yaşamayı" öğrenmiştir.

2010 programı, İstanbul için özel anlam taşıyan evrenin dört elementi etrafında şekillenmektedir: "Toprak", gelenek ve dönüşüme işaret ederken "Hava - Tanrı'nın lütfu", yerli ve yabancı müzisyenleri bir araya getirecektir. "Su - kent ve deniz", Boğaz'da düzenlenecek çok sayıda faaliyete odaklanırken "Ateş - Geleceği yaratmak", modern sanatlar ile kent halkının geniş bir kesimine yönelik etkinlikler üzerinde yoğunlaşacaktır.

Heyet bu projeyle, daha projenin planlanma aşamasında sivil toplum kuruluşlarını seferber ederek sivil toplum ve kuruluşlarının sahipleri haline geldiği "aşağıdan yukarıya" doğru yeni bir süreç başlatmış olduğunun altını çizmiştir.

Heyet, AKB yılı boyunca, geçmişte bu türden faaliyetlerin ana hedef grupları arasında yer almamış olan halk kesimlerini de çekmek amacıyla sanatın halka açılacağını vurgulamıştır. Ayrıca, AKB yılının uluslararası düzeyde tanınmak için eşsiz bir fırsat sunacağı genç artistlerin teşvik edilecek olması da unutulmamalıdır. AKB ekibi, İstanbul'un 2010'daki ortak kentleri özellikle de daha önceki ve gelecekteki Avrupa Kültür Başkentleri'nin deneyiminden en iyi şekilde faydalanmak amacıyla, onlarla yakın işbirliği içinde çalışacaktır.

İstanbul'un adaylık girişimi, sivil toplum kuruluşları tarafından başlatılmıştır. Bu kuruluşlar (kültürel kuruluşlar dahil olmak üzere), projenin konsepti, planlanma ve uygulanmasının bel kemiğini oluşturmaktadır. Katılmak isteyen herkese kapıları açık olan ve yeni bir ortak karar alma modelini uygulamaya koyan bir yapı oluşturmayı seçmişlerdir. Programın hazırlanma süreci ile farklı etkinliklere katılım herkese açık olmakla birlikte, bir yönetme kurulu ve yürütme kurulundan oluşan ve düzenli aralıklarla toplanarak programın ilerleyişini ve AKB 2010'a götüren etkinlikleri izleyen sarih bir yönetim yapısı oluşturulmuştur.

İletişim ve tanıtım faaliyetlerine de özel bir önem verilecektir. Gazete, dergi ve televizyonlarla özel ortaklıklar kurulacaktır. Bunlara ek olarak 2010 projesinin organizatörleri, 26 iletişim fakültesiyle yakın işbirliği içinde çalışacak ve genç sanatçılarını İstanbul 2010'un yurt dışındaki "elçileri" yapacaktır. Etkinliklerin finansmanı kapsamında Kültür Başkenti programı için araç yakıtı üzerinden sembolik bir harç toplanarak yerel halk için benzin istasyonlarını AKB etkinliği hakkında tartışma noktalarından biri haline getirilecektir.

Sonuç olarak heyet, Kültür Başkenti unvan ve etkinliğinin 2010 yılında, bugünün ve dünün görkemli İstanbul'unu, geleceğin parlak entine dönüştüreceğinin altını çizmiştir.

IV. Seçici Kurul'un Değerlendirmesi
1) Değerlendirme ve Sonuç
A) Kiev ve İstanbul:

Seçici Kurul, AB üyesi olmayan bu iki kent tarafından başlatılan girişimleri memnuniyetle karşılamıştır. Kurul üyeleri, her iki kentin adaylığının da önemli kültürel değerler ve çekici etkinlikler içerdiğini not etmiştir.

İstanbul'un adaylığına gelince Kurul, teklifin AKB eyleminin amaç ve içeriğine ilişkin kapsamlı bir düşünme süreci ile uzun ve özenli bir hazırlığın sonucu olduğunu görmüştür. Kurul, heyetin bu etkinliği gerçekleştirmek için gerekli olan araç ve yöntemlerle konsepte ilişkin net bir görüşe sahip olduğu sonucuna varmıştır. Uzmanlar, programın yenilikçi özelliği ile projenin güçlü Avrupa boyutundan memnuniyet duyduklarını açıklamıştır.

Dört element etrafında şekillenen bir program fikri, hem yenilikçi olması hem de kentin köklerine dayanan bir görüntü sergilemesi açısından son derece değerli bulunmuştur. Aşağıdan yukarıya yapılanan süreç ve sivil toplumun oynadığı aktif rol, teklifin hayatî değerleri olarak görülmüştür. Programın 2007'den başlayarak AKB yılının ötesine geçen sürdürülebilir niteliği ile genellikle kültürel etkinliklerin ana hedef grupları arasında yer almayan halk kesimlerine ulaşma niyeti olumlu puan almıştır. Teklifin ayrılmaz bir
parçası olarak geliştirilen iletişim stratejisi de diğer aday kentler tarafından izlenecek bir örnek teşkil etmektedir.

Kurul, İstanbul'un teklifinin 1419 sayılı Karar'da belirtilen tüm kriterlere uyduğu sonucuna varmış ve oy birliği ile İstanbul'un 1419/1999 sayılı Karar'a dayanarak 2010 yılı için bir AKB olarak seçilmesini tavsiye etmeye karar vermiştir.

Kurul, bir danışma heyeti olma rolüne dayanarak İstanbul heyetini, programa dahil edilecek projeler için oluşturacağı seçim sürecine özel bir önem göstermeye davet etmiştir. Kurul, Avrupa Komisyonu'nun yeni "AKB Kararı" çerçevesinde uygulayacağı izleme ve danışma sürecinin İstanbul 2010 tarafından gerçekleştirilecek hazırlık çalışmasını desteklemek için faydalı bir araç olacağını düşünmüştür.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.