Haberler

'Atık yakmak çözüm değil'

Tarih: 16 Nisan 2006 Kaynak: Radikal
Tuzla'nın Orhanlı beldesinde bulunan zehirli atık dolu variller bugün imha edilecek. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de varillerin çıkarılması çalışmalarına katılacak. Büyükşehir Belediyesi'nin teknik destek sağlayacağı çalışmada sekizi çevre, kimya ve makine mühendisi 30 kişilik İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) ekibi görev yapacak. Atıklar İZAYDAŞ'ın lisanslı kamyonlarıyla, yakılmak üzere tesise götürülecek. Ama 'kâbus' bitmeyecek.
Türkiye'de zehirli atık konusunda devlet politikası olmadığını savunan uluslararası çevre örgütü Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksik Maddeler Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, yeni strateji geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Dökmecibaşı, "Atıkları yakmak çözüm değil. Yaktığınız zaman çok daha tehlikeli atıklar ortaya çıkarıyorsunuz. Yakma tesislerine değil, atık düzeyini minimuma indirecek ve atıkları ekonomiye geri kazandıracak sistemlere ihtiyaç var" dedi.

'Türkiye aslında şanslı'
Greenpeace sorumlusu, Tuzla'daki sorunun çözümü konusunda gösterilen yaklaşımın en az mevcut durum kadar tehlikeli olduğunu savunarak şöyle konuştu:

"Türkiye'de sadece Tuzla'da değil, çok sayıda yerde atık mezarlığı var. Bugün için sorunun kendisi kadar, devletin çözüm yaklaşımı da tehlikeli. Devletin atık politikası yok. Bu nedenle de 'Sanayi üretiminde tehlikeli atık elbette çıkar. Atık sorunu çözmek için yatırım gerekir' denilerek, yakma tesisleri, gömme alanları çözüm olarak gösteriliyor. Çözüm atıkları yakmakla, gömmekle olmaz, sanayiyi temiz üretim yollarına teşvik ederek olur. Türkiye aslında bu konuda şanslı. Sanayi gelişme aşamasında. Sanayi kuruluşları bu yönde teşvik edilebilir. Türkiye'de atık yakma tesislerine değil, atık düzeyini minimuma indirecek ve atıkları ekonomiye geri kazandıracak sistemlere ihtiyaç var."

'AB'de yasaklıyorlar'
Atık bertaraf tesisi kurmak için AB'den 40-50 milyon avro yardım istendiğini, halbuki bu paranın yarısının temiz üretimi teşvik için kullanılması halinde Türkiye'nin uzun vadeli çözüme kavuşabileceğini söyleyen Dökmecibaşı, "AB'de birçok ülkede yakma tesisi yasaklandı. Geri dönüşüm ve tehlikeli atığı minimize etme gibi stratejiler geliştiriliyor. Bizse bu hataları en baştan tekrarlamaya çalışıyoruz" dedi. (Radikal, aa)

Meclis'e görev
Tuzla'da ortaya çıkarılan zehirli varilleri yerinde inceleyen CHP heyetinin başkanı TBMM Grup Başkanvekili Ali Topuz, sorunun temelinde büyük ihmallerin yattığını, bu konuda Meclis araştırması açılmasını isteyeceklerini söyledi.
Topuz, "Olay sadece bidon meselesi değil. Olayın boyutlarının çok daha geniş olduğu ortaya çıktı. Pek çok ihmal var. Konu üzerindeki çalışmalarımızı ve incelemelerimizi daha da yaygınlaştırarak sürdürme kararındayız" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.