Haberler

Pepe: Daha Çok Varil Var

Tarih: 17 Nisan 2006 Kaynak: Türkiye
Tuzla’da salı günü başlaması planlanan zehirli varilleri temizleme çalışmaları öne alınarak, dünden itibaren hummalı bir çalışma başlatıldı. Orman Bakanı Pepe, İstanbul Valisi Güler ve Belediye Başkanı Topbaş, bölgede incelemelerde bulundu.

Zehirli varillerin bulunduğu Orhanlı’ya İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte gelerek, varillerin toprak altından çıkarılma işlemini başlatan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bölgenin adeta bir ‘atık mezarlığı’ olarak kullanıldığını söyledi. Alanda ne kadar varil olduğunun net olarak bilinmediğini kaydeden Bakan Pepe, “Sayının daha önce tespit edilenin çok üstünde oluğunu söyleyebiliriz. Olayın faili tek değil. Başka şirketler de yapmış” dedi.

1 aydır biliyorduk
Atıklardan yaklaşık bir aydır haberleri olduğunu belirten Bakan Pepe, “Delillerin toplanması için saklı tuttuk. İl müdürümüzle birlikte bir eylem planı doğrultusunda birtakım tespitlerimiz devam ediyordu. Ancak bu konu bugün bütün Türkiye’nin gündemine oturmuş bir konu. Gelirken yolun sağına soluna bakınca bu ülkeyi üzüntüye boğan çevre felaketi diye tanımlanan hususa şahit oldum. Bu işlerde vatandaşlarımızın, her kademedeki yöneticilerimizin payı olabilir. Çünkü bir kamyon fabrikada yüklenecek, oradan iş makineleriyle buraya gelecek, hafriyat yapılacak, gelen variller gömülecek ve bundan kimsenin haberi olmayacak. Yani yerel idarecilerin haberi olmadan böyle kamyonlarla bu atıkların buraya gömülmesi mümkün değil” diye konuştu.

Periyotlarla yapılmış
Atıkların nasıl bertaraf edileceğine dair bir yönetmelik çıkarıldığını belirten Bakan Pepe, “Ne kadar varil var, net olarak bilmiyoruz. Ama sayısının daha önce tespit edilenin çok üstünde oluğunu söyleyebiliriz. Bu atıkların bir gecede buraya boşaltıldığına inanmıyorum. Bu iş organize bir iş, bir günün eylemi değil. Bu iş belirli periyotlarla yapılmış. Olayın faili tek değil. Burayı tek şirket zehirli atık mezarlığı olarak görmemiş. Başka şirketler de yapmış. Sanayiciden yerel idarecisine kadar herkes işin içinde. Bunları atanların yeterli tesisi yok; ama bu atıkları üretenler, ‘biz bunları nerede yok edeceğiz? bizim böyle bir sıkıntımız var’ demiyor ki. Dünyada bazı ülkelerde de atıkları yok etme imkanı yoktur ama bir başka ülkeye götürüp bertaraf ettirirler. Avrupa’da bazı ülkelerde tehlikeli atık tesisi yok. Buna misal Hollanda var. Atıklarını Almanya’ya gönderiyor” dedi.

Arazi yeşillendirilecek
Pepe sözlerine şöyle devam etti: “Zor problemlerin kolay çözümü olmaz. Bu zor bir konudur. Hele Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede büyük zorluklar getirir. Buradaki toprak, variller, çuvallar hepsi İZAYDAŞ ‘a gönderilecek. Atıkların kaldırılmasının ardından arazi yeşillendirilerek orman alanına çevrilecek. Bu atıkların failinin bir kişiden fazla olduğu bize gösteriliyor. Bundan sonra yargının işini kolaylaştıracak gayreti hep birlikte göstermemiz lazım. Herkesin bildiğini, duyduğunu, gördüğünü ilgili makamlara iletmesi lazım. Bunu ülkenin dört bir yanı için söylüyorum. Esas vatansever kişiler, bu işleri ihbar edenlerdir. Basınımızın bu olayda hassasiyetini kutluyorum.”

“Her yerden ihbar yağıyor”
Tehlikeli atık meselesinin sadece Tuzla ile sınırlı olmadığını dile getiren Bakan Pepe, olay kamuoyunda duyulduktan sonra Türkiye’nin her tarafından ihbarlar almaya başladıklarını ve bu ihbarları da değerlendirdiklerini kaydetti. Bölgeden atıkların taşınması işleminin tahminen bir hafta süreceğini belirten Pepe taşınma işleminin ardından bölgedeki yer altı sularıyla ilgili sondalama yoluyla analiz yapacaklarını söyledi. Pepe ayrıca bir gazetecinin önceki gece yol ortasına bir kamyon atık bırakılmasıyla ilgili sorusu üzerine, “Bunlar yüz paralık adamlar” dedi. İstanbul Valisi Muammer Güler ise “Şu ana kadar olayla ilgili gözaltına alınmış kimse yok” diye konuştu.

Variller kaldırılıyor
Tuzla Orhanlı’daki tehlikeli atık bulunan varillerin çıkartılması için hummalı bir çalışma başlatıldı. İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İZAYDAŞ’a bağlı ekipler, dün saat 15.00’ten itibaren varilleri toprak altından çıkarma çalışmalarına başladı. Atıkların bulunduğu bölgede 3 iş makinesi çalışma yaparken, atıkları taşıyacak 2 kamyon ile herhangi bir sağlık problemine karşı bir ambulans da hazır bekletildi.

49 kişilik ekip
İstanbul İl Çevre Müdürü Mehmet Emin Birpınar, Orhanlı Beldesi’nde bulunan varillerin yerlerinin kireçle işaretlendiğini söyledi. Şu ana dek, 60 kadar varil bulunduğunu ifade eden Birpınar, İstanbul’un başka ilçelerinden de ihbarlar geldiğini, ancak, doğrulanan herhangi bir yeni bölge olmadığını söyledi.

Ekipler, çevrede güvenlik tedbirleri alırken atık varillerin çıkarılması işlemi için bir doktor, 2 hemşire, 8 mühendisin de bulunduğu 49 personel görev yaptı. Çalışmalarda radyoaktivite ölçüm dedektörü, metal dedektörü, ortam gazı ölçüm dedektörü ve varil kesme makinesi kullanıldı. İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, “Varillerde olabilecek delilleri, savcılıktan, kriminoloji laboratuvarından arkadaşlar alacak. Buradaki çalışmalar bir hafta devam eder” dedi. Şengün, TÜBİTAK’tan henüz bir sonuç gelmediğini, önümüzdeki hafta içinde gerekli açıklamaların yapılacağını söyledi. Şengün, “Bu olay halkı çok fazla tedirgin etmesin. Gerekli tedbirler alınacak ama çevre kirliliği açısından üzüntü verici” diye konuştu. Variller çıkarıldıktan sonra, İzmit’teki atık tesislerinde imha edilecek. Varillerdeki numelerin içeriği ise, incelemelerin ardından netleşecek.

Bu sefer de şüpheli toz!
Türkiye, Tuzla Orhanlı’daki çevre katliamını konuşurken, varillerin toprağa gömülü olarak bulunduğu bölgeye iki kilometre uzaklıkta gece yol kenarına bir kamyon atık bırakıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 50 çuval içinde bırakılan fabrika atığının yanında inceleme yapan Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi, “Görüyorsunuz, vatan hainlerinin neler yaptığını. Burada gece saat 24.00’a kadar bekçi bekliyor. Ama gece yarısından sonra bir kamyon atık buraya boşaltılmış” dedi. Beyaz toz halindeki atıktan numune alan İZAYDAŞ ekipleri, bunların incelenmek üzere TÜBİTAK’a gönderileceğini belirtti. Atıkların imalat tozu veya kül atığı olabileceğini, bölgede birçok sanayinin atıklarını bu şekilde yol kenarına bıraktığını ifade eden İZAYDAŞ Genel Müdürü Bilal Şengün, “Atığın tehlikeli olma ihtimali de, olmama ihtimali de var. Zehirli olmasa bile gelişi güzel doğaya bırakılması çevre konusundaki duyarsızlığın göstergesi” dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.