Haberler

'Nükleer santral yanlış Türkiye'nin rüzgârı var'

Tarih: 18 Nisan 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Serkan Arman
'Nükleerin maliyeti çok yüksek Almanya santral söküyor'
Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, nükleer santralların ilk kurulumdan kapatılmasına kadar büyük masrafları olduğunu belirterek, "Beşikten mezara maliyeti var" dedi.
Uyar, Almanya'nın nükleer santrallarını 2017'ye kadar kapatma kararı verdiğini, ABD'de ise 1978'den beri nükleer santral siparişi alınmadığını söyledi.
Dünyanın rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerjilere odaklandığını belirten Uyar, "Tanesi 5 milyon dolara mal olan bir rüzgâr türbini 20 bin kişiye elektrik sağlayabiliyor. Bizim toplam kurulu gücümüz 38 bin megavat. Bize göre yüzde 50 daha az rüzgârlı olan Almanya ise 20 bin megavatlık rüzgâr santralı kurdu. Elektriğimizin tamamını rüzgârdan sağlayabiliriz" dedi.
Çatılar pille kaplı
Uyar, 1000 megavatlık rüzgâr enerjisinin 1 milyar dolara mal olduğunu, 1000 megavatlık nükleer enerjinin ilk yatırımı için bile 3 milyar euro gibi rakamların telaffuz edildiğini de hatırlattı. Almanya'da 500 bin çatının güneş pilleriyle kaplı olduğunu da kaydeden Uyar, "Bunu yapana 55 sent veriyorlar. Biz aynı etkiyi 20 sente sağlayabiliriz. 5 milyon konutun tüm elektriğini böyle üretebiliriz" dedi.

'Nükleer atıktan kurtulmak için uzaya yollamaya kalktılar'
Prof. Dr. İlhan Talınlı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Talınlı, "Dünya, hem çevre, hem de bağımsızlık açısından yenilenebilir enerjiye doğru giderken, kapatılan nükleer santralların bizde kurulmasına yönelik baskılar var" dedi.

Okyanusa gömüldü
Talınlı, yaklaşık 2 bin 600 ton uranyumu bulunan Türkiye'nin nükleer enerjide de dışa bağımlılığının süreceğini söyledi.
Türkiye'de 2010 yılına kadar enerji açığı gözükmediğini dile getiren Talınlı, 5 nükleer santral kurulduğu takdirde bunların tüm masraflarıyla birlikte Türkiye'ye maliyetinin 60 - 70 milyar doları bulacağını belirterek, şunları söyledi:
"Bunlar kapatıldıkları zaman da bir mezar halinde kalır. Atıkların yok edilmesi mümkün değil. ABD atıkları kurşun bloklarla okyanus diplerine gömdü. Atıklar İsviçre'nin granit kayaları içine de yerleştirildi. Bir ara uzaya da yollamayı düşündüler ama uzay aracı patlayabilir endişesiyle gönderilmedi. ABD ve Almanya gibi birçok ülke nükleer santrallarını kapatırken, bunlar gelişmekte olan ülkelere satılmaya çalışılıyor."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.