Haberler

Tarihî binayı yıkıp, otopark yaptılar

Tarih: 19 Nisan 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Habibe Demircan

Bakırköy’de Anıtlar Kurulu’nun izniyle belediye tarafından yıkılan tescilli tarihî eserin arazisi, yıkılan yapının yerine aynısının yeniden yapılması yasal zorunluluk olmasına rağmen, senelerden beri otopark olarak işletiliyor.

Kasıtlı olarak yakılan ya da bakımsızlık sebebiyle çürüyen tarihî yapılar bir bir kayboluyor. Kaybedilen eserin aynısı yapılması gerekirken bu alanlar otopark olarak kullanılıyor. Anıtlar Kurulu’nun otopark, fuar ve sergileme alanı olarak kullanımına izin vermediği tescilli eserin yerinde yine bir otopark işletiliyor. Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ) Başkanı Sinan Genim, 2863 sayılı yasaya göre suç işlendiğini ifade ediyor. Genim, Anıtlar Kurulu’nun suç duyurusunda bulunarak buna göz yuman yetkililerin ve parseli kullananların para ve hapis cezasına çarptırılabileceğini belirtiyor.

Bakırköy Kartaltepe Mahallesi Terakki Caddesi’ndeki II. derece tescilli ahşap yapı, yeniden yapımını sağlayacak belgelerin bulunması ve yıkılma tehlikesi taşıması dolayısıyla Anıtlar Kurulu onayıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldı. İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, yapıya ilişkin restitüsyon ve restorasyon projelerinin kurula getirilmesini istedi. Kurul, söz konusu parselin 5 Kasım 1999 gün ve 660 sayılı kararın Müdahale Biçimleri başlığı altındaki 3. maddeye göre otopark, fuar ve sergi alanı olarak da kullanılamayacağını belirtti. Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığının, niteliği ve kültürel çevreye olan tarihî katkıları açısından ‘kendi parsellerinde daha önce bulunduğu yapı oturum alanında, eski cephe özelliğinde, aynı kitle ve gabaride, özgün plan şeması, malzeme ve yapım tekniği kullanılarak, kapsamlı restitüsyon etüdüne dayalı rekonstrüksiyon uygulamasının koşulsuz sağlanması’ öngörülüyor. Yasada ayrıca uygulama gerçekleşinceye kadar parsellerde her türlü inşai ve fiziki müdahalenin yasaklandığı kaydediliyor. Tüm bu uygulamalar için koruma kurulu kararının alınması gerekiyor.

Bakırköy Kartaltepe’de yaklaşık bir yıldır ruhsatsız olarak faaliyet gösteren otoparka giren ve çıkan araçların korna seslerinden, zamansız kapıların açılıp kapanmasından dolayı aynı sokakta yer alan öğrenci yurdu da şikayetçi. Yatılı yurtta kalan öğrenciler, araçların gürültüsünden ders çalışamadıklarını ifade ederek şikayetlerini Bakırköy Belediyesi’ne yazılı olarak ilettiklerini; ancak bir sonuç alamadıklarını kaydediyor. Bakırköy Belediyesi ise daha önce yaptığı gibi yasalara uygun olmayan otoparkın çalışmalarına son vereceğini belirtiyor.

Parselin bir şahsa ait olduğunu belirten Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, alanın ticari otopark olarak kullanılmayacağına ilişkin karar aldıklarını ifade ediyor. Alanın otopark, fuar ve sergileme alanı olarak kullanılamayacağını kabul eden Erzen, parselin 20 Temmuz 2004 tarihinde kimliği belirsiz kişiler tarafından ticari otopark olarak kullanıldığını ve gerekli çalışmaları yaparak bu faaliyete son verdiklerini kaydediyor. Belediye başkanı yaklaşık bir yıldır faaliyet gösteren otoparkın da faaliyetini durduracaklarını ve bu alanı korumak için gerekli çalışmaları yapacaklarını dile getiriyor.

Saatine 3 YTL ücret alan ve park ücreti karşılığında fiş veren otopark çalışanları ise parseli tinercilerden korumak için araçlarını konulmasına izin verdiklerini söylüyor. Bakırköy sınırları dahilinde olduklarını ve belediyenin kendilerinden haberdar olduğunu öne süren çalışanlar, İstanbul’daki tüm otoparkların ruhsatlı olmadığına işaret ediyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.