Haberler

İnşaattaki hareketlilik mobilyaya yansıdı, şirketler yatırıma gidiyor

Tarih: 20 Nisan 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Abdülhamit Yıldız
İnşaat ve konut sektöründeki canlanma mobilyacıları da harekete geçirdi. Bankaların kredilerde vadeyi uzatarak, faiz oranlarını düşürmelerinin insanları ev almaya yönelttiğini gören mobilya şirketleri, yeni ürün geliştirmek için yatırıma yöneldi.

İnşaatına başlanan birçok konutun bu yıl ortasında sahiplerine teslim edileceğini belirten Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Ali Özkan, kendilerine gelen mutfak ve banyo siparişlerinin arttığı bilgisini verdi. “Genelde ev alan bir kimse mobilyalarını da yeniliyor.” tespitinde bulunan Özkan, bununla birlikte inşaatta süren canlılığın, kredi geri ödemeleri yüzünden sektöre hemen yansımayacağını kaydetti. Sektörün önde gelen markalarından İstikbal ve Bellona'yı bünyesinde barındıran Boydak Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak da kendilerinin konut yatırımları sayesinde 8 büyük projenin işini üstlendiklerini söyledi.

Aynı zamanda Seray Mobilya'nın patronu olan dernek başkanı Özkan, inşaattaki canlılığın sürmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Evini teslim alan insanların bir-iki yıl içinde ödeme rahatlığına kavuşacakları tahmininde bulunan Özkan, “Bize yansıması asıl o zaman olacak. Satışlarımız ciddi manada artacak.” dedi. Özkan'a göre bu arada devreye girmesi planlanan uzun vadeli konut finansman sistemi ‘mortgage' sayesinde de mobilya satışlarında artış yaşanacak. Yapılan araştırmalara göre mobilyalar, ev maliyetini en az yüzde 10 artırıyor.

2006 ve 2007'yi ‘yatırım yılı' ilan eden sektör, artık ‘fonksiyonel' ve ‘gençlere dönük' ürünlere yöneliyor. Bu çerçevede ‘kendi evini kendin düzenle' konseptini geliştirdiklerini dile getiren Bekir Boydak, “Ar-Ge yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Müşterilerimizden gelen istekleri değerlendiriyoruz.” diye konuştu. Her yıl ortalama 550 bin çift evleniyor. Yeni kurulan evlerin en temel ihtiyaçları arasında mobilyanın ilk sıralarda geldiğini vurgulayan Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, “Evlenenlerle birlikte yeni ev alanlar yıllık toplam 1 milyon kişiyi buluyor. Şirketler de bunu gördüğü için yatırımlarını yeniliyor. Biz de 240 bin metrekare yeni arsa aldık. 53 bin metrekarelik yeni tesis yaptık. Eleman sayımızı yüzde 25 artırdık. Makine parkını büyütüyoruz.” ifadelerini kullandı. Kilim Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Yayla, kendilerinin de yaklaşık 20 milyon Euro'luk yatırım yaptıklarını söyleyerek, özellikle panel mobilyayı içeren, yemek ve genç odasına dönük tesisleri yenilediklerini kaydetti. Şirket, yeni yatırımla panel mobilya satışını yüzde 70 artırmayı hedefliyor. Fuarın davetlilerinden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da “Mobilya yenileme hızı kavramından bahsetmeye başladık. Artık evladiyelik diye bir şey yok. Çeşitlilik de arttı ve yeni pazarlar, yeni hedef kitleleri oluşmaya başladı.” değerlendirmesinde bulundu. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Bolat ise “İnşaat sektöründeki ivme ve ihracattaki artış,j mobilya sektörünün önünün açık olduğunu gösteriyor.” dedi.

Mondi, dar gelirliye hitap edecek
Kayseri merkezli Boydak Holding, mobilya sektöründe büyümeye devam ediyor. İstikbal ve Bellona markalarının sahibi holding, hemşehrisi Mondi'yi de grubuna dahil etti. Mondi, pazarda orta ve alt gelir grubuna dönük ürünleriyle tanınıyor. Boydak Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, markanın sahip olduğu kimliği koruyacaklarını belirterek, “Ekonomik ürünlere biraz daha ağırlık verebiliriz. Şirketi 3 ay önce devraldık. Bu arada ürünlerinin bir kısmını revize ettik. Logoyu değiştirdik. Yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım yaptık.” bilgisini verdi. Holding, ‘Deco' markasıyla ürettiği halıları da satışa sunuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.