Haberler

3. köprüyü özel sektör işletecek

Tarih: 21 Nisan 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Yahya Çark
İstanbul'a bağlantı yollarını artırmak isteyen hükümet, 3. köprü yapımına büyük önem veriyor. Köprü için düşünülen yerler arasında 3 alternatif öne çıkıyor.

Belirlenen 5 güzergahtan güneyde olanına tüp geçiş dolayısıyla, köprü arasında kalanına ise bu noktalardaki trafiği daha da yoğunlaştıracağı için sıcak bakılmıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na yakın çevrelere göre projede Rumelikavşağı-Yuşa Tepesi öne çıkıyor. Diğer iddialı noktalar ise, Garipçe-Poyrazköy ile Kireçburnu-Beykoz arası. Köprünün yeri konusunda son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek. 3. köprünün yap-işlet-devret modeliyla yapılması gündemde. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, güzergâh konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalıştıklarını ifade ederek, “Köprüyü yap-işlet-devret modeliyle inşa edeceğiz. Çünkü bizim buna para harcamamamız lazım. Yerli ve yabancı firmalarla görüşüyoruz.” diye konuştu.

İstanbul'da gazetecilerin sorularını cevaplayan Özak, daha önce 3'ü kuzey, 1'i güney ve 1'i de ortadan olmak üzere 5 güzergah tespit edildiğini, güney ihtimalinin ‘tüp geçit' sebebiyle ortadan kalktığını söyledi. Geri kalan 4 güzergah üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden bakan, kararın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Belediye Meclisi ve sivil toplum örgütleri ile birlikte alınacağını kaydetti. Güzergah tespit edilirken, yeşil alan ile İstanbul su havzalarının korunması, kamulaştırma maliyeti, metro, tren hatları, E-5 karayolu gibi diğer ulaşım modlarına uygunluğu ve köprüde oluşacak trafik yoğunluğu dikkate alınacak. Özak, “Kamulaştırmayla ilgili sorunların az, İstanbullunun istediği bir güzergah olmasını istiyoruz.” açıklamasını yaptı. Köprü yapımıyla ilgili takvim konusunda, “Bugün başlarsak, dosyanın hazırlanması, ihaleye çıkış müddeti, diğer altyapılarla birlikte köprünün bitişi 3-3,5 yıl sürer.'' tespitinde bulunan Özak, “Bir müşavirlik ve proje tespiti yapılacak. Ondan sonra güzergah tespiti olacak. Bu, projenin ön hazırlığını oluşturacak. Bunlar yaklaşık 6'şar ay zaman alacak. Ondan sonra inşaat başlayacak. Yani süreç bugünden başlarsa inşaata başlamak için en az 1 yıl geçer.” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise 3. köprü için İstanbul’un akciğerlerinden taviz verilmemesi gerektiğini belirterek, “Benim arzum, mümkün mertebe viyadükler üzerinde giderek ileride geçtiği alanlara fazla bağlantı imkanı vermeyen bir köprü.” değerlendirmesini yaptı. Yeni köprünün mevcut ikisinin arasına yapılmasının doğru olmadığını ifade eden Topbaş, bunun, iki köprünün trafiğini bölmek, aynı güzergahlara, akslara basmak anlamına geleceğini söyledi. Topbaş, yeni köprünün biraz daha transit taşımacılığı dikkate alan bir anlayış içinde yapılması gerektiğini kaydetti.

Rumelikavağı-Yuşa Tepesi favori
3. köprünün yapılması düşünülen yerlerden; Rumelikavağı-Yuşa Tepesi, belirlenen noktalar arasında favori gösteriliyor. Ortaköy-Nakkaştepe, birinci köprüye yakın olduğu için öne çıkmıyor. Yeniköy-Çubuklu ve Arnavutköy-Vaniköy güzergahlarına da pek şans tanınmıyor. Garipçe-Poyrazköy ile Kireçburnu-Beykoz da iddialı noktalar arasında yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.