Haberler

Bursa'nın Çelik Palas'ı da satılıyor

Tarih: 30 Nisan 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Güngör Uras
Çelik Palas Oteli Bursa'nın simgelerinden biridir. Engin Yenal'ın "Bir Masaldı Bursa" (YKB Yayını 1996) isimli kitabında Çelik Palas'ın hikâyesi anlatılır. Mustafa Kemal'in Bursa'yı ziyaretinde (16-29 Ekim 1922) Bursalılar Çekirge'deki köşkü armağan ederler. Atatürk, daha sonraları, bu köşkün yanındaki arsaya Bursa'ya yaraşır bir otel yapılmasını, inşaat için gerekli paranın büyük kısmını da kendisinin karşılayacağını söyler. Beyoğlu'ndaki St. Antuan Kilisesi'nin ve Karaköy'deki YKB binasının da mimarı olan İtalyan asıllı Giulio Mongeri ile yardımcısı Hüsnü Tümer'in çizdikleri proje ile yapılan otel 26 Temmuz 1935'te işletmeye açılır. 17 dönüm arazi üzerinde 15 bin metrekare kapalı alana sahip otelin 173 odası var. Bu ana binanın arkasına 1989 yılında 241 oda eklemek için inşaata başlandı. Bitirilemedi.

Tarihi değeri var
Şimdilerde Emekli Sandığı'nın mülkiyetinde olan otel, Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı. Yerli, yabancı kim parayı verir ise sahibi olacak. Ben Çelik Palas'ın hayranıyım. 1935 yılından bu yana korunan "art-deco" mobilyaları ile, odaları ve salonları ile bu otel tarihi bir eserdir. Bursa'da yeni oteller var. Ama Çelik Palas'ı farklı yapan "değişmeyen, özgün dekoru"dur. İçini soyar, yepyeni yaparsanız ne havası, ne değeri kalır. Geçen hafta sonu otelde, "yenilenmemiş" ön odalardan birinde kaldım. "Yenilenmemiş" lokantasında, dinlenme salonlarında oturma şansım oldu. Odalar tertemiz, otelde ve lokantada servis çok iyi idi. Otelin giriş kapısının yanında Atatürk'ün resmi ve de bir mektubu var. Atatürk'ün mektubunda şunlar yazıyor:

Atatürk'ün vasiyeti var
"Bay Neşet Kiper, Bursa Belediye Reisi Bursa kaplıcalarının büyük ve medeni ihtiyaçlarından birini karşılayan Çelik Palas Oteli'nin, Bursa Belediyesi'nin de himmet ve muavenetiyle daha fazla inkişaf edebilmesini temin için bu otelin ait olduğu şirketteki 34.830 TL hissemi belediyeye terk ediyorum. Aynı zamanda vaktiyle Bursa Belediyesi'nin 1923 tarihinde bana hediye etmiş olduğu otel bahçesindeki köşkü de bütün ve müştemilatı ile belediyeye hibe ettim. Bu köşk, otelin bir bölümü olarak kullanılacak ve Bursa Belediyesi bu köşkün bedelini takdir ettirerek şirketten o miktar hisse senedi mübayaa edecektir. K. Atatürk"

Atatürk bu mektubu, 22 Ocak 1938 tarihinde ölümünden önce Bursa'ya yaptığı son ziyaretinde yazmış. Benim anlayamadığım Atatürk hisselerinin belediyeden nasıl Emekli Sandığı'na geçtiği, Emekli Sandığı'nın Atatürk'ün vasiyetine rağmen Atatürk'ün hisselerini nasıl satabileceğidir. Bursa'da Cumhuriyet döneminden kalan fabrikaları kapattık. Kültür Parkı'nı bina ile doldurduk. Kalan son mimari eseri içi ile, dışı ile koruyamaz isek, yazık olacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.