Haberler

‘Konut fiyatlarındaki artış bu yıl yüzde 15'i geçmez’

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Abdülhamit Yıldız

Konut sektöründe geçen yıl yüzde 100'e varan fiyat artışlarının bu yıl yüzde 7 ile 15 arasında kalması bekleniyor.

İstanbul'daki Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan sektör temsilcileri fiyatlardaki yükselmenin yavaşlayacağı görüşünde birleşti. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar ise orta vadede konut fiyatları ve kiralarda düşüş öngördüğünü söyledi. Garanti Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Kürşat Tuncel, geçen yıl aylık faizler yüzde 2,2'lerden bir anda yüzde 1 civarına inince aşırı bir iyimserlik yaşandığını belirterek, “Döviz ve bono faizi düşünce gayrimenkule hücum yaşandı.” dedi. ‘3 milyon kişinin bulunduğu üst gelir grubu'nun söz konusu patlamaya yol açtığını belirten Tuncel, “O grup artık tıkanıyor. Bundan sonra üretim daha alt gelir gruplarına inmek zorunda.” diye konuştu. Tuncel’e göre, konutta fiyat artışı bu yıl yüzde 7-8 civarında kalır. Mortgage beklentisinin talebi ertelediğini dile getiren İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Turgay Tanes bu sebeple 2006'nın ilk dört ayındaki satışlarda 2005'teki hızın olmadığını vurguladı. Geçen yıl fiyatların şiştiğini ifade eden Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Hakan Kodal ise “Faizin yüzde 0,85'lerin altına ineceğini sanmıyorum. Fiyat artışları da yüzde 10-15 civarında olacaktır.” dedi.

Bu yıl 6.'sı düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Haluk Sur ise kredi kullanmada kolaylıklar ve faiz oranlarının düşmesi gibi olumlu gelişmelerin konut fiyatlarındaki aşırı yükseliş sebebiyle gölgelendiğini belirterek, ilgili çevreleri sorumlu davranmaya davet etti. Gayrimenkul sektöründe KDV oranlarının aşağı çekilmesini talep eden Sur, mortgage tasarısının rüzgarının bile konut stokunu önemli oranda artırdığını kaydetti. 81 belediye ile gecekondu dönüşüm projesinin başlatıldığını hatırlatan Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar da gayrimenkulün gelişmesiyle birlikte kaçak yapılaşmanın tamamen yok olacağını savundu. TOKİ'nin altyapısı hazırlanmış arsa üretmek yerine konut üretmesine ilişkin eleştirileri cevaplayan Bayraktar, "2,5-3 milyon civarında konut açığı var. Alt gelir grubu ve yoksulların barınma sorunu var, gelir seviyesi yüksek olanlar ister kirada ister ev sahibi olabiliyor; ancak yoksul insanların alım gücü yok. Anadolu'ya yayılan gecekondularda yaşayanların konut alması zor. Biz konut ihtiyacının yüzde 5 ile yüzde 10'unu üretiyoruz. Konut fiyatlarını aşağıya çekmek belli bir disiplini sağladıktan sonra asıl görevine geri dönecektir. Altyapılı arsa üretimini geliştirme noktasında çalışmalarını sürdürecektir." dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar ise ipotekli konut finansmanı yasasının ay sonuna kadar TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüp yasalaşacağını, yılın ikinci yarısından itibaren de uygulamaya başlanmasını beklediklerini kaydetti. Dar gelirliler için kredi maliyetlerinin düşürülmesinin tartışıldığını ifade eden SPK başkanı, mortgage sisteminin devreye girmesinin konut arzı üretimini de destekleyeceğini kaydederek, "Arzın çoğaltılması için oldukça yoğun konut üretimi yapılıyor." ifadesini kullandı. Orta vadede konut fiyatları ve kiralarda düşüş beklediğini söyleyen Cansızlar, “TOKİ’nin daha çok altyapısı hazır arsa üretmesi lazım. Bu olursa konut üretimi artar. Orta ve uzun vadede konut fiyatları ve kiralarında önemli düşüşler olur.” diye konuştu.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise konut arz ve talebinin özellikle büyükşehirlerde belli bir dengeleme noktasına geldiğini belirtirken, konut kredisi faizlerinde çok düşüş beklemediğini vurguladı. Özince, Merkez Bankası’nın kira fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisi hakkındaki görüşlerini "Ben fiyatların daima ucuzlamasını isterim. Her alanda fiyat ucuzlamalı, faiz de azalmalı. Konut fiyatlarında özellikle küçük şehirlerde çok hızlı bir yükselme gördük. Fiyatların yükselmesi milyonlarca orta ve düşük gelirli vatandaşları da konut sahibi olma düşüncesinden uzaklaştırıyor. Ben arzın artırılması için önlem alınmasını isterim." sözleriyle değerlendirdi. Özince, Finansbank'ın Yunan Ulusal Bank tarafından satın alınmasıyla ilgili olarak da "Ülke belirtilerek yatırımları ayırt etmeye gerek yok. İster Yunan kökenli bir yatırımcı olsun, ister başka bir yatırımcı olsun, bunun altını çok fazla çizmek doğru değil." açıklamasını yaptı. Sektörden pay almanın fiyatının yükseldiğini vurgulayan Özince, fiyatların tatmin edici seviyede olduğunu dile getirdi.

Şener: Biraz komünist olmak iyi bir şeydir
‘Mortgage’ olarak bilinen Konut Finansmanı yasa tasarısının görüşmelerinde komünistlik tartışması yaşandı. CHP Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu’nun, “(Her mülkiyeli biraz komünisttir) derken Sayın Bakan rol mü yaptı, gerçeği mi söyledi?” diye sordu. Sözünün arkasında olduğunu belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise “Biraz komünist olmak iyi mi, kötü mü bir şey... Bence mahsuru yok, iyi bir şeydir.” dedi. Şener, “Komünistliğin özü devletçiliktir. Aşırı sol fraksiyonların ve Marksist kültürün hakimiyeti olduğu bir dönemde, bundan herkes etkilenmiştir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.