Haberler

Mortgage'a vergi dopingi

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: Vatan Yazan: Gülümhan Gülten
Meclis Alt Komisyonu'nda mortgage ile ilgili yasaya vergi istisnası eklendi. Konut kredisi faizine ödenen tutar, vergi matrahından düşülecek. Düzenleme 100 bin YTL kredi alana 14.2 bin YTL vergi avantajı getiriyor. Sistemden faydalanmak için tüketicinin "ilk evi olması" şartı aranıyor

Mortgage sistemiyle konut alımında ücretlilere vergi teşviği getiren düzenleme, Maliye'nin itirazına rağmen TBMM Alt Komisyonu'nda tasarıya girdi. Aynı saatlerde 6. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, mortgage kredisi için ödenecek faizin, ücretlilerin ücret matrahından düşülmesine olanak tanıyacak düzenleme üzerinde Meclis'in mutabık kaldığını açıkladı.

Heyecan yarattı
Başkan Cansızlar'ın işaret ettiği gelişme, mortgage kredisi kullanacaklar için çok büyük bir avantaj getiriyor. Cansızlar'ın da dikkat çektiği düzenleme, Meclis'ten bu haliyle çıkarsa, örneğin yüzde 1 faiz ve 10 yıl vadeyle 100 bin YTL konut kredisi kullanacak olan bir ücretli, vergi teşviğiyle toplam ödemede 14.2 bin YTL avantaj sağlayacak.

Vergi teşviği düzenlemesi, aylık kredi geri ödemelerinde de ücretliye ayda 119 YTL'lik taksit avantajı sağlıyor. Aynı şekilde 75 bin YTL konut kredisini, yüzde 1 faiz oranı ve 10 yıl vadeyle alan bir ücretlinin, cebine kalacak tutar yaklaşık 10.8 bin YTL'ye ulaşacak. Kira öder gibi konut sahibi olmayı bekleyenler için müjde niteliği taşıyan düzenleme dün tasarının 30. maddesiyle "ücrete tabi çalışanların 100 bin YTL'ye kadar kullanılacağı konut kredisine ödedikleri faiz, vergi matrahından düşülür" şeklinde yer aldı.

İlk evi olması şart
Vatandaşın bu uygulamadan yararlanabilmesi için başka bir konutunun bulunmaması şartı da tasarıya konuldu. Tasarıya göre, ücretlilerin konut almalarını kolaylaştırmak için oluşturulacak Konut Finansmanı Kuruluşları emisyon primlerinin banka ve sigorta muameleleri vergisinden ve damga vergisinden muaf olacak Bu kuruluşlarca ihraç edilen menkul kıymetlerin elden çıkarılmasından doğan kazançlar da vergilendirilmeyecek.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.