Haberler

İstanbul'daki yapıların yüzde 90'ı riskli

Tarih: 4 Mayıs 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Topraklarının büyük bölümü deprem kuşağında bulunan Türkiye'nin acilen bir afet stratejisine ihtiyaç duyduğu vurgulanarak, Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı olan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün özerk olması istendi. İstanbul Çevre Konseyi'nce (İÇK) deprem değerlendirme paneli düzenlendi. Konseyin Eminönü'ndeki merkezinde gerçekleştirilen ve İÇK Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu 'nun yönettiği panele Kurtuluş Lisesi öğrencileri ve İÇK'ye bağlı kuruluşların temsilcileri katıldı. Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan , 15 bin km'den fazla deprem fayına sahip bir ülke olan Türkiye'de afet tehlikesinin hâlâ yok sayıldığını belirterek ''Özellikle İstanbul'da arazi kullanım politikası, stratejik öneme sahip. 7 veya daha büyük bir depremde İstanbul'daki kayıplar nedeniyle Türkiye'nin dengeleri bozulabilir'' dedi. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yıldırım Güngör , Niksar'da güneş tutulması nedeniyle insanların geceyi dışarda geçirdiklerini anımsatarak ''Bu bir skandal. Çünkü biz bilime değil hurafelere inanıyoruz. Bunun nedeni de eğitim politikalarımızın gerici ve yobazlığa götürülmesi'' yorumunu yaptı. Güngör, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının hiçbirinin depreme hazır olmadığını vurgulayarak ''Maalesef sadece asker hazır. Asker, İstanbul'da yaşanabilecek bir depremi kontrol altına alabilecek mekanizmaya sahip. A, B, C... Z planları bile hazır. Keşke bunu stoklar, kamu ve yerel yönetimler yapabilseydi'' ifadesini kullandı.

1980 Öncesi Yapılar Daha Güvenli
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de Türkiye'deki yapıların yüzde 68'inin yapı kullanma izni olmadığını, bu oranın İstanbul'da yüzde 90 olduğunu vurgulayarak ''Mühendislik kurallarına göre yapılmayan bu binaların depremde ayakta kalma şansı yok. İstanbul'da bazı yerlerde çok katlı yapılar nedeniyle gökyüzü bile görünmüyor. Yani buralarda dışarısı, içeriden daha az güvenli'' diye konuştu. Yapı Denetim Yasası kapsamında inşa edilen yapıların bile denetimsiz olduğuna dikkat çeken Gökçe, şöyle devam etti: ''Şahsen ben İstanbul'dan ev alacak olsam 1980 önce yapılmış yapıları tercih ederim. Çünkü o zamanlar yapılar meslek etiği ile daha sağlam yapılıyordu. Ama 80 sonrası inşaat sektörü bir rant alanına dönüştü. Bu da depremlerde daha fazla ölüm anlamına geliyor.''
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.