Haberler

20 değişiklikle İstanbul'a yeni düzen

Tarih: 12 Mayıs 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Tebernüş Kireçci

İstanbul'da 2023'e kadar yapılacak yatırım ve yerleşimleri belirleyen Çevre Düzeni Planı tamamlandı. Nüfusunun 16 milyona ulaşması beklenen kente 20 önemli değişiklikle yeni bir çehre kazandırılacak. İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi (İMP) İstanbul Çevre Düzeni Plan çalışmalarını tamamlandı. Plan, 1/100.000'lik haritalara göre belirlendi. Merkezin yaptığı çalışmaya göre, İstanbul'un doğal kaynaklarla varlığını sürdürebilmesi için öngörülen nüfus büyüklüğü 16 milyon olarak belirlendi. Bu nüfusun, tarım ve orman alanları ile su havzalarına ve depreme duyarlı alanların dışında yerleştirilmesi için 2023 yılı hedeflenerek bir plan hazırlandı. Planda öngörülen 20 önemli değişiklik şöyle:

1) Havada entegrasyon: Atatürk Havalimanı genişletilerek Sabiha Gökçen ile koordineli hale gelecek. Çorlu Havaalanı, sivil havacılığa tahsis edilecek.
2) Haydarpaşa Ambarlı'ya taşınacak: Haydarpaşa Limanı'nda sürdürülen faaliyetler kısa vadede Ambarlı Limanı'na kaydırılacak. Orta ve uzun vadede Gümüşyaka'da yeni bir liman yapılacak.
3) TIR ve kamyonlar kullanılmayacak: Yük taşımaları deniz araçlarıyla çözülecek. Ro-Ro ile Ro-La (kamyonların gemi veya demir yolu ile taşınması) sistemleri entegre edilecek. Pendik, Ambarlı ve Gümüşyaka ile Güney Marmara Limanları arasında Ro-Ro hatları düzenlenecek.
4) Planlama alt bölgeleri oluşturulacak: Arazi kullanım kararlarının stratejik değerlendirmeleri ile birlikte Avrupa Yakası 4 ve Anadolu Yakası ise 2 alt bölge olarak planlanacak.
5) Tek merkez bitecek: Zeytinburnu, Tarihi Yarımada ve Ayazağa ekseni İstanbul'un en temel sorunu olan tek merkezli işleyişinin yer aldığı alan. Nitelikli ofis yerleşkeleri ihtiyacı, mevcut merkezi iş alanlarında yeterince karşılanamıyor. Bunun için yeni alanlar belirlenecek. Kâğıthane ve Alibeyköy, dönüşüm sürecine girebilecek sanayi alanlarıyla kuzeye gelişme eğilimi gösteren merkezi iş alanı işlevlerini batıya yönlendirmek üzere yeniden planlanacak.
6) Haliç değerlendirilecek: Tarihi Yarımada'nın yapı stokunu aşındıran üretim faaliyetlerinden arındırılması, sur içi bölgelerinin gece gündüz kullanım düzeylerindeki farkının azaltılması, Haliç sahil boyu alanlarının atıl durumlarının giderilmesi gibi sorunların çözümü için müdahaleler gerçekleştirilecek.
7) Merkezler değişecek: Gaziosmanpaşa, Güngören ve Bayrampaşa ilçelerinin günlük ihtiyaçlarının Tarihi Yarımada'nın dışından ve batıda geliştirilmesi için alt merkezler oluşturulacak.
8) İkitelli'ye raylı sistem: İkitelli Sanayi Bölgesi'nin sıhhileştirilmesi ve kademeli olarak hizmet sektörüne yönlendirilmesi için bir alt merkezin gelişmesine imkân verecek raylı sistem kurulacak.
9) İlçelerde rehabilitasyon: Esenler, Bağcılar, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa, Güngören ve Bayrampaşa ilçelerinin oluşturduğu yerleşme sistemi mekânsal, sosyal ve ekonomik rehabilitasyona alınacak.
10) Zeytinburnu kilit nokta olacak: Zeytinburnu'nda, bir alt merkez niteliği gösteren Bakırköy'ün, bu işlevini yerine getirmesinde tamamlayıcı nitelik taşıyan yeni mekânsal organizasyonların kentin batısında geliştirilmesi olanağı yaratılacak.
11) Raylı sistem genişleyecek: Merkezi işlevler, Haliç'in kuzeyinden, raylı sistemler yardımıyla batıya kaydırılacak ve Bayrampaşa'da sanayinin dönüşümüne katkıda bulunarak, ana demiryolu ve denizyolu sistemine bağlanacak.
12) Kuzeyde sanayi kalmayacak: TEM'in kuzeyi sanayi alanlarından arındırılacak. Kıraç ve Beylikdüzü'ndeki sanayi alanları, Hadımköy'e odaklanan yatırım eğiliminin yönlendirildiği bölge olacak.
13) Batı Koridoru gelişmeyi göğüsleyecek: Yakuplu, Büyükçekmece, Gürpınar, Mimarsinan, Kumburgaz, Celaliye, Selimpaşa, Kavaklı, Silivri ve Gümüşyaka'nın oturduğu Batı Koridoru'nun gelişimi, Büyükçekmece ve Küçükçekmece Havzaları ile kuzeydeki orman alanlarına olan gelişme baskısının bertaraf edilmesine hizmet etmek üzere planlanacak.
14) Büyükçekmece çekim merkezi olacak: Gölün batısı, ekonomik faaliyetlerinin iyileştirilmesine hizmet edecek bir çekim merkezi haline getirilecek. Gelişen teknolojilerin en üst düzeyde kullanılabileceği hastaneler, üniversiteler, teknopark, fuar, rekreasyon ve spor alanları olacak.
15) Uçlara lojistik depoları yapılacak: Transit taşımacılık konusunda İstanbul Metropolü'nün bir durak veya güzergâh olarak kullanılmasının önlenmesi için iki kanat uçlarında lojistik ihtisas bölgeleri bağlantılı transfer odakları oluşturulacak.
16) Doğu üçgeni şekillendirilecek: Anadolu Yakası'na ilişkin makro arazi kullanım kararları, Kartal - Pendik - Tuzla alt bölgelerinde şekillenecek. Buralarda lojistik merkezlerin gelişmesi planlanacak.
17) Pendik ve Tuzla canlanacak: Pendik ve Tuzla, üniversite altyapılarının geliştirilmesi, spor ve fuar alanlarına konu edilmesi, ulaşım ve lojistik faaliyetlerinin bütünleştiği bir çekim merkezi kimliği kazanması ve güçlenmesi için yeniden planlanacak.
18) Kartal alternatif bölge: Hizmetler sektöründe uzmanlaşmış nitelikli ofis yerleşkeleri, kamusal alanları ve kültür yapılarıyla öngörülen Kartal alt merkez gelişiminin metropolün tek merkezli yapısından kurtulmasına katkıda bulunması amaçlanacak.
19) Maltepe Kurtköy'e bağlanacak: Anadolu Yakası için geliştirilen bir diğer fiziki gelişme konusu, TEM ile E - 5 arası bağlantı yollarının çeşitlenmesi olacak. Doğu batı yönünde Maltepe - Kurtköy arasında sürekliliği olan bir ara yol yapılacak.
20)Kadıköy-Üsküdar yakınlaşacak: Kadıköy'ün Üsküdar ile kuracağı mekânsal ve işlevsel birlikteliğin Marmaray Projesi'nin tamamlanması sonrasında önemi artacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.