Haberler

Bir kütüphane yapmakla başlayacak her şey

Tarih: 16 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Behzat Miser
Başkentin çöplerinin toplandığı Mamak Çöplüğü'nün yanıbaşındaki Ege Mahallesi, idealist muhtarı Ali Kahraman'ın çabasıyla bir kütüphane kazandı.

Bürokratik engelleri aşan Kahraman'a önce çocuklar destek verdi. Çocuklarına kulak veren kadınlar inşaata soyununca, erkekler de 'işbaşı' yapmak zorunda kaldı. Adına 'Milli Kütüphane' dedikleri imece eserine Bilkent Üniversitesi'nden personel desteği geldi. Bilkent öğrencileri de mahalleliyle kitap topladı. Şimdi kütüphaneden hem çocuklar yararlanıyor, hem de kadınlar da okuma yazma öğreniyor.

Bir ilköğretim okulu bulunan mahallede kütüphane eksiğini gören Kahraman'ın ilk işi Mamak Kaymakamlığı ve Mamak Belediyesi'ne başvurmak oldu. Olumsuz yanıt aldı. Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'nün kapısını çaldı. "Ödenek yok. Size yaparsak diğer mahalleler de ister" denilince, 1978'den beri hayalini kurduğu kütüphane için kolları sıvadı. Belediye meclis üyesi bir tanıdığı aracılığıyla yeşil alan olarak projelendirilen bir arsayı, 'kütüphane yapma' koşuluyla aldı, parasını cebinden ödeyerek inşaat malzemelerini buraya yığdı.

Kahraman'ın 'generalleri'
Kahraman inşaat malzemelerini yığdı yığmasına ama, mahalleli çalışmaya, kütüphane yapmaya yanaşmadı. Kahraman da çocukları, kendi çocukları aracılığıyla örgütledi. Evleri dolaşıp kütüphanenin yararlarını antalan Kahraman, 'Ege Mahallesi çocuklarının da toplanarak yürümeye başladığını, sloganlar atarak kütüphanelerini istediğini' anlattı. Bu iki girişim etkili oldu. Önce kadınlar kolları sıvadı, inşaatta çalışmaya başladı. Kahraman sonrasını şöyle anlattı: "Utanan erkekler, karılarının elinden kazmayı küreği alarak inşaatı yaptı. İnşaat ilerledikçe mahallelinin takdiriyle karşılaştık. Mahalle halkı, imece geleneğini canlandırdı. İnşaatın ardından kitap arayışına girdik. Yalnızca İş Bankası 22, Kültür ve Turizm Bakanlığı 26 kitap verdi. Mahalle halkı kitap topladı ve 3 bin 500 kitaba ulaştık. Hayati desteği Bilkent Üniversitesi verdi. Bilkent uzun süre personel desteği verdi, kitapların kayıt sistemini öğretti. Öğrenciler de kitap topladı."

Geleceğe yatırım buna denir
Kütüphaneden yararlanan çocuklar artık geleceğe daha umutlu bakıyor. Sekiz yaşındaki Samet Çınar: Mühendis olmak istiyorum. Ailemin durumu iyi değil. Muhtar amcanın yaptığı bu kütüphane sayesinde çocuk kitapları okuyorum, zamanımı daha iyi değerlendiriyorum.

Beş yaşındaki Sezer Çınar: Öğretmenlerimin verdiği ödevleri burada, kütüphanede yapabiliyorum. Kütüphanede birçok ansiklopedi ve yardımcı kitaplar var. Ben de kardeşim gibi mühendis olmak istiyorum ve faydalı işler yapacağım.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.