Haberler

OGS az da olsa işe yaradı

Tarih: 30 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Selim Efe Erdem

Boğaz köprülerindeki otomatik geçiş sistemi (OGS) Boğaz'daki trafiği kuzeye kaydırmakla kalmadı, iki yaka arası trafik sorununun turnikeleri şehir dışına kaydırmakla aşılamayacağını da gösterdi. Karayolları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgilere göre, OGS sonrası Boğaziçi Köprüsü'ndeki trafikte kısmi rahatlatma yaşandı. Boğaziçi Köprüsü üzerinden geçen araçların yol süresi kısaldı. Boğaziçi Köprüsü'nde araç sayısı yüzde 11 azaldı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki trafikse yüzde 10 arttı. Boğaziçi Köprüsü'nden geçen özel otomobillerin oranı yüzde 23 artarken (274 bin 33 araç), servis araçları ve kamyonetler içinde yaklaşık 400 bin kişi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne yöneldi.

İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nde 3 Nisan 2006 tarihinden itibaren nakit geçiş gişeleri kaldırılmış, köprüden sadece OGS ve KGS'yle geçişe izin verilmeye başlamıştı. OGS ve KGS'si olmayan araç sahipleri içinse tek seçenek Fatih Sultan Mehmet Köprüsü haline gelmişti.

15 Mart-2 Nisan arasında Boğaziçi Köprüsü'nden toplam 1 milyon 793 bin 497 araç geçerken, bu rakam 3 Nisan-20 Nisan arasında yüzde 11 azalarak 1 milyon 604 bin 884'e indi. Aynı dönemde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanan araç sayısıysa yüzde 10'luk artışla 1 milyon 865 bin 154'ten 2 milyon 48 bin 477'ye yükseldi. Yani birinci köprüdeki 189 bin araç azalmasının, ikinci köprüdeki 183 bin araç artışıyla karşılandığı görüldü.

Öte yandan Boğaziçi Köprüsü'ndeki araç sayısı yüzde 11 düşerken, toplam araçların içinde otomobil sınıfı olanların sayısı yüzde 23 (274 bin 33 araç) arttı. Yetkililer, otomobil başına yaklaşık 1.7 yolcunun düştüğü İstanbul'da, servis aracı ve kamyonet gibi diğer araçlarla birlikte yaklaşık 400 bin kişinin OGS zorunluluğu uygulaması sonrası Boğaziçi Köprüsü yerine Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanmaya başladığı şeklinde yorumlanabileceğini söyledi.

Tıkanıklığın adresi değişti
Ağır vasıta geçiş saatinin 22.00'ye alınması ve sıkı denetimlerle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gişelerinden daha hızlı geçilmeye başlandı, kuyrukların Habipler Kavşağı'na dek uzaması engellendi. Ama bu kez de gişelerden hemen sonra köprü üstünden Kavacık'a kadar tıkanmalar yaşanmaya başlandı. Bunda Boğaziçi Köprüsü'nden gelen ek araç yükünün yanı sıra, turnikeleri geçip köprüye girdikten sonraki şerit daralması, köprünün Anadolu Yakası'nda var olan rampa, ağır taşıtların trafiği ve katılım noktalarından kaynaklandığı görüldü.
Boğaziçi Köprüsü'ndeyse yüzde 11'lik araç azalmasına rağmen akşam saatlerindeki yoğunluk değişmedi. Saat 19.00-21.00 arası köprü kuyruğu yine Okmeydanı'na vardı. Üç şeritli Boğaziçi Köprüsü'ne, E5 ve Beşiktaş'taki yedi şeritlik katılım noktasının yarattığı 'şişe ağzı' sorunu ve Boğaziçi Köprüsü'ndeki yüzde 23'lük otomobil kullanımı artışı, trafiğin Ortaköy Viyadüğü'nün önünde düğümlenmesine ve köprü üstünde açılarak hız kazanmasına neden oldu.
Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, bazı kamu birimleri, köprülerdeki turnikelerin kent sınırına ötelenmesiyle trafikte önemli bir rahatlama sağlanabileceğini savunuyordu. Oysa son uygulama, sorunun yol, toplu taşıma ve denetim yetersizliğiyle hatalı katılım noktaları gibi pek çok nedeni olduğunu gösterdi.

Yolcu 10'a katlanabilir
Kara ve deniz taşımacılığıyla raylı sistem entegre edilmedikçe trafik sorununun çözülemeyeceğini belirten İTÜ Ulaşım Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, "İki köprüde yolculuklarda otomobil oranı yüzde 80. Bir şeritte bir saatte en fazla 2 bin otomobil, dolayısıyla 3 bin kişi taşınabiliyor. Köprülerde bir şeridin otobüslere ayrılmasıyla saatte 30 bin yolcu taşınabilir, geçen insan sayısı 10 kata çıkarılırken otomobil yoğunluğu azaltılıp daha hızlı yolculuk yapılabilir" dedi. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi ve Bayındırlık Bakanlığı'nın Boğaziçi'nde bir şeridin otobüslere tercihli yol olarak ayrılması projesi için aktarma merkezi ve güzergâhlar oluşturmaya çalıştığı belirtildi.

Topkapı'dan Kadıköy hızlı, Kavacık ağır
İETT'den alınan bilgilere göre OGS/KGS zorunluluğu sonrası Boğaziçi Köprüsü'nden geçen Kadıköy-Topkapı hattı otobüslerinde yolculuk süresi 20-30 dakika kısalarak 75 dakikaya kadar düştü. Boğaz hattında sekiz yıldır çalışan İETT şoförü Bünyamin Apaker memnun: "Boğaziçi Köprüsü için eskiden Halıcıoğlu'ndan trafiğe girerdik, OGS sonrası Perpa'dan (Okmeydanı) giriyoruz. Eskiden trafik kilitlenerek dururdu, şimdi yavaş da olsa akıyor. OGS öncesi işe gidiş ve dönüş saatlerinde Kadıköy'den Topkapı'ya iki saatte ulaşabiliyorduk, şimdi 1.5 saate indi" dedi. Taksim-Kadıköy dolmuş şoförleri de sabah ve akşam saatlerindeki yolculuğun 40 dakikadan 25-30 dakikaya indiğini söylüyor. Topkapı-Kavacık hattında çalışan İETT şoförü Bülent Çiftpınar'sa "OGS'yle ikinci köprüdeki trafik arttı. Özellikle gişeleri geçtikten sonra trafik yoğunlaşıyor. OGS öncesi Topkapı'dan Kavacık'a yaklaşık 1.5 saate giderken, şimdi bu yolculuk iki saati aşıyor" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.