Haberler

Orman tahribatı ürkütücü boyutlarda

Tarih: 13 Haziran 2006 Kaynak: NTVMSNBC

Dakikada 14 hektar ormanlık alan yok oluyor. Sadece Amazon bölgesindeki yıllık ormansızlaşma yüzde 4 seviyesine ulaştı...

Yaşanılabilir bir dünya için gerekli olan orman ve yeşil alanların tahribatı özellikle az gelişmiş ülkelerde yıkıcı boyutlara ulaştı. Dünyada her yıl 7.3 milyon hektar orman alanı yok oluyor.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, dünyada 2.6 milyar hektar normal ve 1.2 milyar hektarı da bozuk koru ağaçlıktan oluşan toplam 3.8 milyar hektar orman alanı bulunduğunu söyledi. Bu alanların yüzde 16.7’sinin Kuzey Amerika, yüzde 1.6’sının Orta Amerika, yüzde 17.6’sının Güney Amerika, yüzde 19.7’sının Afrika, yüzde 4.4’ünün Avrupa, yüzde 23.3’ünün eski Sovyetler Birliği topraklarında, yüzde 11.9’sının Asya ve yüzde 4,8’inin Pasifik’te bulunduğunu belirten Yılmaz, özellikle son yıllardaki tahribatın ürkütücü boyutlara ulaştığına dikkati çekti.

Yılmaz, dakikada 14 hektar ormanlık alanın yok olmasının durumun vahametini gösterdiğini, sadece Amazon bölgesindeki yıllık ormansızlaşmanın yüzde 4 seviyesine ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:
“Orta ve Güney Amerika’da, verimli ormanların yaklaşık yüzde 2’si yok edilmektedir. Özellikle az gelişmiş ülkelerdeki ormanların hızla yok edilmesinin kaçınılmaz sonuçları giderek daha yıkıcı boyutlarda gündeme gelmeye başlamıştır. Bu sonuçların ulusal sınırları da aşan etkilere sahip olmaları, gelişmiş ülkelerin de soruna eğilmelerine yol açmıştır.”

Türkiye'de Ormanlar ve Ormancılık
Orman Bölge Müdürü Yılmaz, Türkiye’deki ormanlık alan miktarının 21.2 milyon hektar olduğunu, diğer ülkelerle kıyaslandığında, orman ağaç ve ağaççık çeşitliliği yönünden son derece zengin bir ülke konumunda bulunduğunu söyledi. Nüfusun 7.5 milyona yakınının ormanlık alanların içinde veya yakınında yaşadığını ifade eden Yılmaz, bu durumun olumlu ve olumsuz yönlerinin bulunduğunu belirtti.

Seyfettin Yılmaz, ormancılığın Türkiye’de gereğince önemsenmesi, bu alandaki olumlu ve olumsuz gelişmelerin yakından izlenmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Türkiye ormanları açısından yaşanan her olumsuzluk, sadece günümüzü değil sonraki nesillerin yaşantısını bile etkilemektedir. Bu nedenle ormanlarımızı etkileyen olumsuz faktörleri ortadan kaldırarak elimizde bulunan varlıkları iyileştirmek, sonraki nesillere daha iyi bir orman varlığı ve dolayısıyla daha iyi bir Türkiye bırakma zorunluluğumuz var.”

Yılmaz, Türkiye’nin orman varlığının yüzde 49’nun verimsiz alanlardan oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Verimsiz olan, ancak verimli hale getirme potansiyeline sahip alanları en kısa sürede rehabilitasyondan geçirmeliyiz. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’dan sonra Avrupa’da en geniş orman alanına sahip ülkedir. Ancak, verim gücü, birim alandaki toplam odun hammadde varlığı ve ülke yüzey genişliğine oranı söz konusu olduğunda,olumlu gibi görünen bu durum değişmektedir. Türkiye yüzeyinin yüzde 27’si orman sayılan alanlardan oluşurken, bu oran Macaristan, İspanya,Hollanda, Danimarka ve Belçika dışındaki Avrupa ülkelerinde daha yüksektir. Brezilya ve Endonezya’da yüzde 80, Finlandiya’da yüzde 77, Japonya’da yüzde 68, Kanada’da ise yüzde 50’dir. Buna karşın Türkiye orman varlığını artıran ender ülkeler arasındadır. Adana’da son 30 yılda 50 bin hektar orman alanı artarken,ülke genelinde bu durum yaklaşık 500 bin hektar olarak belirlenmiştir.”

Kişi Başına Düşen Miktar
Yılmaz, dünyada kişi başına düşen orman miktarının ortalamasının 1.20 hektar olduğunu belirtti. Bu rakamın Türkiye’de 0,354 hektar olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ABD’de 1.3, Avustralya’da 7.2, Kanada’da ise 18.7 hektar seviyesinde bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’de özellikle şehirlerde kişi başına düşen yeşil alan miktarının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ve kent ormanları tesislerine önem verildiğini belirten Yılmaz, “Stresli çalışma ortamı, yoğun trafik, artan betonlaşma, gürültü ve hava kirliliği gibi kent yaşamının olumsuzluklarından dolayı, insanlar yeşil alanları daha fazla arar hale gelmiştir” diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.