Haberler

Sokrat'ın ruhu Cebeci Han'da

Tarih: 15 Haziran 2006 Kaynak: Birgün Yazan: Gülşen İşeri

İlk olarak Barselona'da başlayan Inten-I sity Projesi, bu yıl, Barselona, Lizbon, I Selanik'ten üç üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti. Katılımcılar, Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Planlama Bölümünde, Eminönü'de bulunan Cebeci Han ve çevresini iyileştirme ve güzelleştirme kapsamında projeler çizdiler. Öğrenciler yaptıkları çalışmaları bugün jüriye sunuyorlar. Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Aykut Karaman, Selanik'ten Sarantis Zafiroponlos, Barselona'dan Miguez Usandizaga'yla proje üzerine konuştuk. 

Projeden bahseder misiniz?
Aykut Karaman: Avrupa'da biliyorsunuz Socrates'in eğitim çerçevelerinde Intensity programları vardır. Bu da öğrenci değişimi şeklinde oluyor. Çeşidi üniversiteden öğrencilerin katılımıyla gerçekleşiyor ve her yıl farklı öğrenciler eğitim alıyor. 

Bu proje ilk olarak Barselona'da başlamış, Mimar Sinan Üniversitesi'nin katılması nasıl oldu?
Aykut Karaman: Evet, Barselona'da başladı. Sonrasında da bizim üniversite düşünülmüş. Bu vesileyle bana ulaştılar.. Tabii ki bu proje benim de çok hoşuma gitti. Bu kapsamda sadece dört üniversite var bunlardan birinin Mimar Sinan Üniversitesi olması elbette çok güzel. 

Bu projenin teması ne?
Aykut Karaman: Özellikle Akdeniz bölgelerinde ki alışveriş mekânları ve onun semde ilişki konutunu ele alıyor. İlk vvorkshop'u Barselona'da yaptık. Bu yıl İstanbul'da yapıyoruz. Dört üniversitenin öğrenci ve hocaları burada şimdi. Selanik, Barselona, Lizbon ve İstanbul. Bu seneki konu İstanbul'un hanlar bölgesi. 

Neden özellikle o bölge seçildi?
Aykut Karaman: Hanlar bölgesi vvork-shop'a uygun olduğu için... O bölgede Cebeci Han diye yıkılmaya yüz tutmuş bir yer var. Oranın iyileştirilmesine yönelik bir çalışma bu. Buranın dönüşümü, iyileştirmesi, restorasyonu, yaşama karıştırılması, hayata kazandırılması gibi bir çok proje var. Bizim yaptığımız, önemli bir kent parçasının iyileştirilmesi... Buna yönelik bir çaba bu. 

Çalışma ne kadar sürüyor?
Aykut Karaman: İki hafta. Bugün çalışmalar sunulacak. Birinci ve ikinciye ödül verilecek. Beş tane altışarlı grup var. Her grup Cebeci Han'ın ne olacağı konuşunda fikirler üretiyor. Her grubun başında oradan gelen bir hoca var.

Listeye baktığımızda mimarlık öğrencileri ve şehircilik öğrencileri karma yapılmış... Böyle bir liste yapılamasının nedeni ne?
Aykut Karaman: Grupları karma yaptık. Beş Barselona, beş Selanik beş Lizbon'dan mimarlık öğrencileri var. Bizden de 15 şehircilik öğrencisi var. Bunları karma yaparak 6'Iı 5 tane grup yaptık. Mimarlık ve şehircilik öğrencileri birleşerek çalışmalarına farklı bir boyut katıyorlar ve daha yaratıcı oluyorlar.

Diğer ülkelerden gelen öğrenciler Türk öğrencilerin evinde mi kalıyor?

Aykut Karaman: Evet. Bu çok farklı bir durum, kültürel alışveriş, kültürel tanışma, hem eğitim alanında hem de sosyal alanda birbirlerini tanıma ve destekleme açısından çok önemli diye düşünüyoruz. 

Proje başka kurumlar tarafından da destekleniyor mu?
Aykut Karaman: AB bu tür projelerde şunu görmek istiyor, sadece akademik kurumların birbirleriyle ilişkisini yeterli görmüyor, dışarıdan bir kurumla ilişki kurulup kurulmadığına da bakıyor. Örneğin biz Kapalı Çarşı Esnaflar Derneği'ni aldık. Onlar da jüri çalışmalarına katılacak.

Jüride kimler olacak? Örneğin dernek de jüriye katılacak mı?
Aykut Karaman:
Jüri bizlerden oluşacak. Derneğin gözlemi olacak sadece. Sözü de olacak tabii.

İstanbul'da böyle bir çalışma yapmak nasıl bir duygu?
Miguez Usandizaga: İstanbul'da böyle bir alanda çalışmak bizim için çok büyük bir fırsat ve mutluluk. Ayrıca kişisel olarak ve bütün katılan hocalar olarak İstanbul'da kaldığımız süre içerisinde gerek öğrencilerden, gerek hocalardan, gerekse dışarıda karşılaştığımız kişilerden sürekli destek ve ilgi gördük. Bu bizi çok mutlu etti. Örneğin tramvayda giderken ayaktaydık, yer verilince çok hoşumuza gitti. Avrupa'da böyle şeylerle karşılaşmak çok güç.

Sarantis Zafiroponlos: VVorkshop çalışmalarının en önemli yanlarından biri bence Cebeci Hanı ve çevresini iyileştirmesinin yanı sıra, çok farklı kültürlerden ve ortamlardan gelen insanlar olarak meseleye farklı şekilde yaklaşmamız. Ama sonuçta öyle bir şey oluyor ki giderek hepimiz aynı noktalarda birleşiyoruz. Sadece proje bazında değil, gözlemlerimiz itibariyle de önemli. İstanbul çok kültürlü bir şehir olarak bize bu ilhamı veriyor. Ve o vesileyle projenin dışında işin sosyal ve kültürel yanıyla da fikirlerimiz bir noktada birleşiyor. Bu da şehrin geleneksel yapısından kaynaklanıyor.

Önümüzdeki yıl nerede yapılacak?
Miguez Usandizaga: Lizbon'da yapılacak. Tema aynı, ama şehirler farklı.

Neye göre belirleniyor bu şehirler?

Usandizaga: Bu programa başlamadan önce farklı üniversitelerde farklı projeler yapıyorduk. Intensity programa karar verdikten sonra konu ne olsun diye konuşmaya başladık ana unsur olarak da şunu düşündük: Biz Akdeniz ülkeleri olarak iki uçta yani batı da Akdeniz ülkesi Lizbon, doğuda da Türkiye vardı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.