Haberler

'Quai Branly Müzesi' açıldı

Tarih: 23 Haziran 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Defne Gürsoy
Eyfel Kulesi'ne 200-300 metre uzaklıkta, Seine ırmağı kıyısında uzanan yeni bir dev müze, 'Musé du Quai Branly / Branly Rıhtımı Müzesi' 20 Haziran 2006 Salı sabahı Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından açıldı.

1958'den, yani 5. Cumhuriyet'in mimarı General De Gaulle 'den beri Fransız devlet başkanlarının tutkusu haline gelen bir gelenek var: ''Ardında kendi adını sonsuza kadar yaşatacak çok büyük bir kültürel kurum bırakmak'' . Georges Pompidou , kendi adını taşıyan kültür merkeziyle -ya da diğer adıyla Beaubourg- çağdaş sanat yapıtlarını aynı çatı altında toplamıştı; Valery Giscard d'Estaing yine Seine ırmağı kıyısında, eski tren garından dönüştürülmüş Orsay Modern Sanatlar Müzesi'ni açmıştı; François Mitterrand , cam piramidi o yıllarda çok tartışılan büyük Louvre Müzesi'ni yeniletip genişlettirmiş ve kendi adını taşıyan Yeni Ulusal Kütüphane'yi yaptırmıştı. Jacques Chirac ise 1995'te cumhurbaşkanlığına ilk seçildiği andan başlayarak, Fransızcasıyla 'Les arts premiers / İlk Sanatlar' kuruluşuyla ilgili kişisel tutkusunu duyurdu.

Müzede yer alacak yapıtların önceleri 'Arts Primitifs/İlkel Sanatlar' başlığı altında toplanması öngörülmüştü. Ne var ki, 'primitif/ilkel' sözcüğü, çok kısa süre içinde sömürgeci geçmişe göndermeler içerdiği ve aşağılayıcı yönü görülerek, daha 'yumuşak' olduğuna karar verilen 'Premier/ilk' sözcüğüyle değiştirildi. İşte, yapımına beş yıl önce başlanan dünyanın en büyük 'ilk sanatlar' müzesi böyle doğdu. Yılda yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmesi beklenen müze 233 milyon Avro'ya mal oldu.

Yaklaşık 300 bin, 4 kıtadan, Afrika, Asya, Avustralya - Okyanusya ve Amerika'dan toplanmış parçanın sergilendiği müze 40 bin 600 m2'lik bir alana yayılıyor. Bu yapıtların önemli bir kısmı, daha önce kapatılması ciddi bir tepki yaratan 'Musee de L'Homme/İnsan Müzesi' nden gelmiş olmasına karşın, yeni müzenin görkemi tüm tartışmaları susturmuşa benzer. Ünlü Fransız mimarlardan Jean Nouvel , yapının 220 metrelik ön cephesini Seine ırmağına bakacak biçimde yaymış. Düzenlemesi tümüyle özel tasarlanmış 18 bin m2'lik bir bahçe, 10 bin özgün çalgının yer aldığı camdan bir kule, tiyatro, sinema, gösteri ve konferans/ders salonları, 200 bin yapıtlı bir kütüphane, 700 bin fotoğraf ve sayısız belge bulunan, kamuya açık bir medyatek, değişen sergileri ağırlayacak üç ayrı sergi salonu gibi birçok olanakla bezenmiş bir kültür sarayı Paris'in çekici zenginlikleri arasına katılmış bulunuyor.

Kolomb öncesi Meksika heykelleri
Afrika'nın en seçme Dogon heykelleri ve D'mba maskeleri, Kuzey Amerika yerlilerinin bizon derilerine işlenmiş süslemeli eşyaları, Madagaskar yerlilerinin tarihi giysileri, Kolomb öncesi Meksika heykelciklerinin yanı sıra, Avustralya yerlilerinin gündelik veya günümüz dünyasının gözlerden ırak toplumlarının yaşamından seçmelerin yer aldığı sürekli sergideyse 3 bin 500 parça meraklılara sunuluyor.

Cuma günü kamuya açılacak ve ilk üç gün bedava gezilecek 'Branly Rıhtımı Müzesi' bakalım Jacques Chirac'ın ilk başta duyurduğu resmi amaca, Fransızların veya diğer ülkelerden ziyaretçilerin 'öteki' ni daha iyi kavramasına yardımcı olabilecek mi?
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.