
16 bin kişi yaşıyor
Bakanlar Kurulu, 3 Nisan 2006''da aldığı kararla, baraj suları altında kalacak olan ilçenin Yansıtıcı Sakut Deresi mevkiine taşınmasına karar verdi. Temel atma hazırlığına tepki gösteren Yusufeli Güzelleştirme, Yaşatma ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Avukat Recep Akyürek, sular altında kalacak bölgede 16 bin kişinin yaşadığına dikkat çekerek, Başbakan Erdoğan, bakanlar, DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ile inşaatı yapacak Doğuş Holding yetkilisi hakkında "görevi kötüye kullandıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Bu insanlar neyle geçinecek?
Akyürek, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu''nun kararına itiraz ettiklerini, itirazın sonuçlandırılmadan, usulsüz ihaleyle inşaata başlanılacağını savunarak, "Tüm iç hukuk yollarını denedikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi''ne başvuracağız. Verimli tarım arazilerinin yüzde 85''i, 459 hektarlık yaban hayatı koruma sahası ve tüm yollar sular altında kalacak. Bu insanlar geçimini neyle sağlayacak?" dedi. Akyürek, Çoruh Nehri üzerinde 1960''lı yıllarda başlayan baraj çalışmasıyla ilgili olarak yaşanan hukuki süreci de şöyle özetledi:
Düzeltme aşamasında temel
"Barajın yapımından vazgeçilmesi ve alternatiflerin değerlendirilmesi için yaptığımız başvuruyu değerlendiren Danıştay 10. Dairesi, Haziran 2005''te verdiği kararla, 23 Temmuz 1997 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı''nı iptal emişti. Buna rağmen 2006 Bütçe Kanunu''nda, mahkemenin iptal ettiği projeye ödenek konularak yargı kararlarına karşı açıkça suç işlenmiştir. Danıştay''ın iptal kararı, 23 Şubat 2006''da İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından bozuldu. Bozulan karara karşı Danıştay''a başvurarak karar düzeltme isteminde bulunduk. Karar şu anda düzeltme aşamasında. Ama Başbakan temel atmaya hazırlanıyor."