Haberler

Bir mimarın objektifinden Sinan

Tarih: 28 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Ali Pektaş
Sağımızda bütün ihtişamıyla Süleymaniye Camii, az ötesinde Selimiye, yanıbaşımızda bir milletin kökleri gibi duran sütunlar, kubbeler, köprüler...

Devr-i âlemde ya da Miniatürk’te değiliz; Fatih’te mütevazı bir sanat galerisinde, ‘Sinan Cennet Mekan’ isimli fotoğraf sergisini geziyoruz. Asıl mesleği mimarlık olan fotoğraf sanatçısı İ. Ahmet Arslanoğlu’nun yirmi senelik emeğinin ürünü sergide, Sinan’ın ülke coğrafyasına yayılmış eserlerine ait 87 fotoğraf bulunuyor.

Ahmet Arslanoğlu, ömrünün büyük bölümünü restorasyon çalışmalarıyla geçirmiş. 1975-82, 1983-90 yılları arasında İstanbul’da, 1982-83 yılları arasında Ankara’da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan Arslanoğlu, 1996 yılından beri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapıyor. Fotoğraf sanatıyla uğraşmaya ise 1972 yılında başlamış. Sami Güner ve Ersin Alok gibi fotoğraf ustalarıyla çalışan sanatçının, restorasyon ve kargir yapı taşıyıcı sistemlerinin özellikleri konusunda araştırmaları bulunuyor. Aslanoğlu’nun Galeri Kalem Güzeli’nde sergilenen fotoğraflarında, Sinan’a has mekan anlayışı ve eserlerdeki mimari teknik yansıtılıyor. Bu bakış açısında sanatçının mimar oluşunun da büyük etkisi var. Sergi, insanın yapılar içindeki fonksiyon ve algısına uygun biçimde oluşturulmuş izleme noktalarından, mekanlara ait perspektiflerin tespitini sunuyor. Sergide özellikle iç kesimlerinden çekilen fotoğraflar dikkati çekiyor.

Türk-İslam sanatının en büyük ustalarından olan Sinan, son yıllarda sanatından ziyade ailesi ve hayatı ile gündemde. Onun hakkında bilgi sahibi olmayan birçok insan bile farklı iddialarda bulunuyor. Sinan’la ilgili gündeme gelen konuların çoğunun söylentiden ibaret olduğunu ifade eden Arslanoğlu, “İnsanlar onun eşsiz mimari dehasını ve tekniğini konuşmak yerine, kimliği üzerine tartışmalar yapıyor. Bir eseri kötü, diğeri iyi şeklinde nitelemeler var. Oysaki Sinan’ın eserlerinde bir bütünlük vardır. Eserleri bulunduğu yerin kültürel özellikleri üzerine oturur.” diyor. Sinan’ı Sinan yapan en büyük iki özelliği şöyle açıklıyor Arslanoğlu: “Mimar Sinan’da yerel kültürün verilerini tanımak ve tanımlamakla birlikte; onu estetik ve teknolojik olarak geliştirecek bir tasarım anlayışı var. İkinci olarak yapının taşıyıcı sistemi, bu tasarım formülüne göre kendi teknik üstünlüklerini sağlayan verilerle yerlerine tercüme ediliyor.”

Sermimârân-ı Hassa Sinan Ağa’nın eserlerinin fotoğraflarından oluşan ‘Sinan Cennet Mekan’ isimli sergi, Fatih’te Galeri Kalem Güzeli’nde 23 Ağustos tarihine kadar gezilebilir. Ayrıca sergideki fotoğrafların kataloğu da temin edilebilir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.