Haberler

Santralistanbul’a Kale imzası

Tarih: 3 Temmuz 2006 Kaynak: NTVMSNBC

Osmanlı döneminin ilk elektrik santrali Silahtarağa’nın, Bilgi Üniversitesi’nin girişimiyle restore edilerek kültür ve eğitim merkezi haline getirilmesi projesine Kale Grubu’nun ana sponsor olmasına ilişkin protokol, törenle imzalandı.

Kasım 2006 tarihinde tamamlanması planlanan Santralistanbul’da Çağdaş Sanatlar Müzesi, Enerji Müzesi, Kütüphane ve Bilgi Merkezleri, Uluslararası Rezidans Programı, tasarım ve sanatçı atölyeleri, 7 bin kişilik açık hava amfitiyatrosu, kafe-restoran ve rekreasyon alanları yer alacak.

Silahtarağa Santrali’nin, uluslararası çağdaş sanat müzesi, kültür ve eğitim merkezi olarak yeniden işlevlendirilmesi için Bilgi Üniversitesi’nin girişimiyle oluşturulan projeye, çeşitli kamu kuruluşları ve yerel yönetimler ile Ciner ve Doğuş grupları da stratejik kurucu ortak olarak destek veriyor.

“Bir Ortak Hülyaya Katkı Yapıyorlar”
Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi’nde düzenlenen törende konuşan Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur, aralarına Kale Grubu’nun da dahil olduğunu belirterek, “Hülyamız bundan sonra bizim olmaktan çıktı, ortak bir hülya haline dönüştü. Santralistanbul’a şimdi bakarsanız toz toprak göreceksiniz. Burada birtakım eski binalar, endüstri arkeolojisinin kalıntıları araçlar var. Dolayısıyla bize destek verenler, bu maceraya girenler bitmiş bir ürüne katkı yapmıyorlar, bir ortak hülyaya katkı yapıyorlar. Bunun için kendilerine ayrıca müteşekkiriz” dedi.

İstanbul Bir Dünya Kenti Olmak Üzere Belirlenmiş
Kale Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da yakın zamanda okuduğu bir kitapta, 1800’lü yıllarda Avrupalı bir seyyahın “İstanbul’un sanki Tanrı tarafından bir dünya kenti olmak üzere belirlendiğini” ifade ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Bizim ise İstanbul için Avrupa Kültür Başkenti olma hedefimiz var. Bunu gerçekleştirmek için, İstanbul’un 5 bin yıllık çok katmanlı kültürel geçmişini günümüze taşımak, geliştirmek ve dönüştürmek gerekiyor. Santralistanbul’un bu noktada çok önemli bir işlevi yerine getireceğine inanıyoruz.”

Santralistanbul’un tarihi endüstriyel yapıların çok güzel bir örneği olduğunu dile getiren Okyay, “Atıl olan bu binanın ve alanın yeniden yapılandırılarak İstanbul ve Türkiye’nin kültürel hayatına yeni bir bakış açısı ile yeniden hizmet edecek olması, çevresini etkileyecek sosyal ve kültürel bir projeye dönüşmesini de son derece önemli buluyoruz” diye konuştu.

Banksıde Santrali De, Tate Modern’e Dönüştürülmüştü
Zeynep Bodur Okyay, İngiltere’de 1981 yılında kapanan Bankside Elektrik Santrali’nin, Tate Modern adıyla 2000 yılında yeniden açıldığını ve milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan, yıllık geliri 100 milyon pound olan bir müze haline geldiğini, turistik bir çekim merkezi ve istihdam yaratarak bölgedeki yoksulluk probleminin aşılmasını sağladığını anlattı.

Okyay, “Santralistanbul’un da bulunduğu Haliç bölgesinde bunu başaracağına, sosyo kültürel bir dönüşüm projesi haline geleceğine inanıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından sponsorluk protokolü, Bilgi Üniversitesi Kurucular Kurulu Başkanı Oğuz Özerden, Rektör Prof. Dr. Aydın Uğur, Kale Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Kalekim Genel Müdürü Ferdi Erdoğan tarafından imzalandı.

Daha sonra, Zeynep Bodur Okyay ve Kale Grubu Başkan Yardımcısı Süleyman Bodur’a, santralde kullanılan eşyadan oluşturulan anı plaketleri sunuldu. Törene katılamayan Kale Grubu Başkanı İbrahim Bodur’un plaketini de Okyay aldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.