Köşe Yazısı

Ömer Kanıpak

Mimarlığın Kutsallıkla Mücadelesi20 Kasım 2009
"Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için gerçekleştirilecek yenileme projesinden vazgeçildi. Yenileme projesi yerine binaya 'basit onarım' yapılacak." Bu, yaklaşık olarak dört yıldır gündemden düşmeyen ve artık bizi hiç de şaşırtmayan AKM ile ilgili haberlerden sonuncusu. Radikal'de Cem Erciyes'in geçtiğimiz günlerde köşesinde hatırlattığı gibi, bir takım olaylardan sonra AKM tadil edilerek kapılarını gelecek senenin ortalarında açacak.
Mimarlık Fakültelerine İhtiyaç Var mı?10 Kasım 2006
Geçen gün ilginç bir şey öğrendim. Dünyanın en eski üniversitesi MÖ 425 yılında İmparator Theodosius II tarafından temelleri atılan, ama ondan yaklaşık 450 yıl sonra, Bizans imparatoru III.Michail’in yerine yönetimde olan Bardas tarafından yeniden yapılandıran Konstantinapolis Üniversitesi imiş. Tabi ki üniversitenin tanımı farklılıklar taşıdığı için, dünyanın en eski üniversitesi için çeşitli karşı iddialar da var.
Geleneksel Türk Trafoları17 Ağustos 2006
1930’ların Almanyası’nda idealize edilmiş Neo-klasik yapılar, politik bir araç olarak kullanılıyordu. Hiç bir zaman Roma İmparatorluğu veya Antik Yunan Medeniyeti ile organik bir ilişkisi olmamasına rağmen, bu iki medeniyetin kalıntılarından esinlenen devasa anıtsal yapılar ve aksiyal düzendeki şehir planları Almanya’nın destansı bir geçmiş yaratma ve bunu taşa dönüştürme çabaları idi.
Uluslararası Olma Motivasyonu6 Temmuz 2006
Türkiye’deki mimarlık üretiminin ve müellif mimarların çeşitli ortamlarda zaman zaman uluslararası meslektaşları ile ve onların ürettikleri ile kıyaslandığını görüyoruz. Çoğu zaman da bu kıyaslamayı mimar adaylarının veya mesleğe yeni adımını atmış genç mimarların farklı ortamlardaki tepkilerinden algılıyoruz.
İstanbul’u hayaller yönetiyor!16 Ocak 2006
Gazetelerde ve onların yansıması olarak Arkitera.com’dan takip ettiğiniz kadarı ile İstanbul’un “mega” sınırını da aşmış bir takım imar faaliyetlerine gebe olduğunu öğreniyoruz. Bunların hepsinin gerçekleşme ihtimalinin çok düşük olduğunu da dikkate alarak, sadece bir ikisinin bile hayatımıza girmesi ile İstanbul’da yaşayan insanları oldukça fazla etkileyeceği aşikar.
Mimarlık ortamına yeni aktörler mi geliyor?16 Eylül 2005
Geçtiğimiz ay İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Doç.Dr. Ahmet Bilgili’nin başlattığı “Mimarlığın” devlet katında hangi makamca sahiplenilmesi konusundaki tartışma, belki de Türkiye’deki mimarlık ortamı için son 50 yılda tartışılan pek çok konudan daha önemli sonuçlar doğurabilir.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız.