Köşe Yazısı

Korhan Gümüş

Yaratıcı düşüncenin kültürel mirasın korunmasındaki rolü ne olabilir?24 Aralık 2010
Koruma ile yaratıcılık kavramlarının profesyonel dünyayı bir bakıma ters yönde etkileyen bir pozisyonda oldukları söylenebilir. Bu gerilimin nedenleri ne olabilir?
Metro Köprüsü Başka Türlü Olabilir 16 Eylül 2010
İstanbul'un gündeminde UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 34. dönem toplantısında da ele alınan ve kararda etki analizi yapılarak gözden geçirilmesi istenen Haliç Metro Köprüsü var.
Kenti Mimarlıktan Arındırmak2 Temmuz 2009
Eğer UNESCO meselesine bir çözüm aranıyorsa, yönetimin ne yaptığına değil, mesleki konumlarını sinik bir şekilde kendi çıkarları için kullanan "entellektüel" çevrelerin nasıl bir ayrıcalık peşinde olduğuna bakmak lazım.
Şehir Haltları17 Mart 2009
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şöyle bir ilan asmış: Sizin oylarınızla seçilen Fatih vapuru denize indi... Hayırlı olsun! Kadirbilir belediyemiz bize teşekkür ediyor. Borçlu kalmayalım, madem öyle, hepimize hayırlı olsun. Siyaset konuşunca, bize susmak kalıyor.
Teknik Görünümlü Tasarım Modelinin Görünmeyen Hipotezi19 Aralık 2007
Planlama sürecinin ve mimari proje çalışmasının bu şekilde teknik bir konu olarak gösterilip, halktan ayrı tutulması yalnızca bir hukuk yönetimi için değil, profesyonellik yani meslek açısından da önemli bir sorun. Çünkü her tasarım kararı öznel bir fikir içerir.
Cumhuriyet ile Mimarlık Arasında Nasıl Bir İlişki Kurulabilir?26 Ekim 2007
Dün geçerken bir belge niteliğindeki Cumhuriyet döneminde yapılan su oyunları sisteminin traşlandığını, yok edildiğini; daha da kötüsü maksemin orjinal saçaklarının kırılarak yerine taklit tuğla ile güya Osmanlı tarzı yeni saçaklar yapıldığını gördüm.
Ali Baba’nın Çiftliği’nde Mimarlık6 Temmuz 2007
Şaşmaz bir biçimde, bugüne kadar İstanbul’un çevresinde üst sınıflar için oluşturulan özel güvenlikli, korunaklı, duvarlarla çevrili konut alanları kent merkezine uzaklıkları-yakınlıkları ile tanıtılıyordu. İlanlar, ayrıcalık sahibi olmak isteyenleri, çok kısa sürede, diyelim 20 dakikada (trafik sıkışıklığı olmazsa elbette) kentten kurtaracaklarını vaat ediyorlardı...
Haydarpaşa: Katılım Böyle Olur mu?1 Aralık 2006
Belki biliyorsunuz, 5 Numaralı Koruma Kurulu 7 ay önce toplandı ve oybirliği ile Haydarpaşa ve liman işletmesinin bulunduğu bölgeyi sit alanı etme kararı aldı. “Etti” diyemiyoruz, çünkü karar alındıktan sonra Kurul Müdürü tarafından dağıtılmadı. Ancak Koruma Kurulu iki ay sonra bir daha toplandı ve aldığı sit alanı olarak tescil etme kararının gene oybirliği ile geçerli olduğunu belirledi.
Mimarlığın Kamusal Boyutu12 Ekim 2006
Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi'nin ziyarete açıldığı 10 Eylül tarihinde NY Times'ta yazan Nicolai Ouroussoff'a göre yeni inşa edilen kentsel merkezler çeperlerde gittikçe büyümekte olan sosyal eşitsizlikleri maskeliyor, kentlerdeki planlama yöntemlerindeki tutarsızlığı göstermekten başka bir işe yaramıyor.
“Project Muten Istanbul”30 Haziran 2006
İşlevini yitirmiş olan endüstriyel alanlar için genellikle “yeniden işlevlendirmeyi tanımlayacak” kamusal öznenin inşa edilmesi gerekiyor. Çünkü bu kamusal alanların mülkiyet sahipleri eski sahipleri. Yani geçmişte kamusal işlevi yerine getirmek için oluşturulmuş bulunan kamu kurumları.
Ayak Altında Dolaşmak26 Ocak 2006
Hadi bakalım kolaysa, çıkın işin içinden: Sağlık hizmetleri iyi yönetilemiyor. Özel sektör yapsın. Eğitim hizmetleri iyi yönetilemiyor. Özel sektöre bırakılsın. Ulaşım hizmetleri iyi yönetilemiyor... Şimdi geldik hassas bir konuya: Müzeler iyi yönetilemiyor.
Modernliğin Tecridi9 Aralık 2005
Naziler, Raymond Williams’ın belirttiği gibi, bütün modernistleri, ister sağcı olsun, ister solcu, ‘Kültür Bolşevikleri’ olarak adlandırıp, aynı kefeye koymuşlardı (1).
Kariye Müzesi için çağrı7 Ekim 2005
Geçtiğimiz ay arkadaşlarımla birlikte Kariye Müzesi’ne gittik. Müze’yi ve çevresini dolaştık. Bu yazıda size bu gezide gördüklerimi aktarmak istiyorum.
Profesyonellik nerede başlıyor?9 Eylül 2005
Ayşe Hassan Kanada doğumlu ve orada yaşayan bir mimarlık öğrencisi. Ayşe Hassan Galata Kuledibi’nde bugün otopark olarak kullanılan yerde Kanada’da öğrencisi bulunduğu fakülteye sunulmak üzere bir proje gerçekleştirdi.
İnan Kıraç'a TÜYAP Üzerine Açık Mektup20 Haziran 2005
Suna ve İnan Kıraç Vakfı olarak kurduğunuz Pera Müzesi dolayısı ile sizi kutlarım. Size ait olan, değer verdiğiniz eserleri halkla paylaşmanız, kültür hayatına imkanlarınızla katkıda bulunmanız örnek alınması gereken bir davranış.
Bir yılın ardından…13 Haziran 2005
Sayın Topbaş'ın yönetimdeki bir yılı hangi esaslar çerçevesinde değerlendirilmeli?
Kültürel Sermaye- Kentsel Dönüşüm İlişkisi16 Mayıs 2005
İstanbul gibi kentler 19. yüzyıl ortalarından başlayarak bir dönüşüm geçirdiler. Modernleşme atılımları içinde kentlerin kamu hizmetlerini geliştirmeleri, havagazı, elektrik üretimi için büyük tesisler kurmaları, limanları ve depolarını yenilemeleri gerekiyordu.
UIA ve Mimarlar Odası’nın sorumlulukları2 Mayıs 2005
UIA Kongresi’nin İstanbul’daki mimarlık ortamına bir şeyler kazandırması mümkün. Uluslararası karşılaşma imkanları, hazırlık sürecindeki etkileşim, bütün bunlar düşünüldüğünde kongre İstanbul’da profesyonelliğin tartışılması için çok önemli bir fırsat.
Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın başına gelenler4 Nisan 2005
Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın başına gelenlerin İstanbul’da başka tarihsel miras eserlerin başına gelenlere bir örnek teşkil ettiğini düşünüyorum.
İstanbul, Modernleşme ve Profesyonellik7 Mart 2005
İstanbul’un imajını Dubai’deki Yelken Oteli gibi yapılarla “cilalamak isteyen” Büyükşehir Belediyesi hazırladığı projelere uluslararası yatırımcı bulmak için Cannes’a gidiyormuş.
İstanbul Nasıl Dönüşecek?31 Ocak 2005
İnformel ilişkiler, doğrudan yönetim ve plansız ve vizyonsuz programlar kentin gelişiminin karşısındaki en büyük engel.
Belediye Sarayı’na ne oldu?13 Aralık 2004
1953 yılında mimar Nevzat Erol tarafından projelendirilen Saraçhane’deki Belediye Sarayı binası Cumhuriyet dönemi mimarlığının, 1950’ler modernizminin önemli örneklerinden biriydi.
Bayağılığın iktidarı20 Kasım 2004
Kente reva görülen mimarlık ucubeleri... Zincirlikuyu Mezarlığı’nın her gün bize sırıtan o muhteşem kapısı... Surlara yapılan felaket inşaatlar...
Katılımcılık, yaratıcılık, yarışkanlık15 Ekim 2004
Geçenlerde İstanbul Tarihi Yarımada Planları ile ilgili bu köşede yeralan yazıma belediyeden bir cevap geldi. Bu cevapta "belediyenin plan hazırlığı için yeterli katılımı sağlamadığı" görüşünün doğru olmadığı, bu iş için -en az- 40 uzman kişinin görüşlerine başvurulduğu veya katkısının alındığı söyleniyor.
Kendisine Yer Arayan Heykel12 Ağustos 2004
Geçen hafta Hürriyet Gazetesi'nde çıkan bir habere göre heykeltraş Mehmet Aksoy Levent'teki İş Bankası Kuleleri'nin önündeki meydana dikilmek üzere 17 metre yüksekliğinde bir "Barış Heykeli" tasarlamış.
İstanbul'un Planı ve Tüneli28 Temmuz 2004
İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayacak olan tünel ve Tarihi Yarımada için yapılan plan nasıl değerlendirilmeli?
Saint Joseph’li mimarlara çağrı19 Temmuz 2004
13 Haziran Pazar “Petit Pain Günü” için okula gittiğimde gördüğüm bazı sorunları sizinle paylaşmak için bu yazıyı yazıyorum.
Asıl seçim şimdi başlıyor1 Nisan 2004
Siyasetçiler için seçimler sonuçlandı. Siyaset dışındaki kuruluşlar, STK'lar, üniversiteler için seçim ise asıl şimdi başlıyor. Şimdi gündemdeki konu şu: Politik bir süreç sonucu iktidara gelen yerel yönetimler, iktidardayken ne derece politik olabilecekler?
Binalar neden çöker?5 Şubat 2004
Roma kenti tarihi üzerine çalışmaları ile tanınan Jerome Carpocino "Roma'da Gündelik Hayat" başlıklı eserinde tarihçi (genç) Plinius'a atıfta bulunarak, kentte kendi kendine çöken binalardan sözeder...
Kent böyle mi planlanır?7 Ocak 2004
1 Ocak 2004 günü Radikal'in 3. sayfasında "Bu Galata'yı tanıdınız mı?" başlıklı bir haber çıktı...
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız.