Haberler

Arkitera'dan

Toplam 2948 haber 148 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 61. haberden 80. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Siyasetçilerin Gözünden Kentlerimiz (10 Mayıs 2011)"Ülkemizde fiziksel çevre konusunda neden iyi şeyler yapılamıyor?" sorusunun cevabı, 9 Mayıs günü Europa Nostra Türkiye'nin Pera Müzesi'nde gerçekleştirdiği paneldeydi. 3 lider partinin (AKP, CHP, MHP) temsilcilerinin katıldığı panelin konusu "Kültür Mirası ve Kentsel Gelişme" olmasına rağmen çok da bu tema üzerinde konuşulduğu söylenemez. Panele AKP'yi temsilen AB Eski Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır ve İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, CHP'yi temsilen Prof.Dr. Binnaz Toprak, MHP'yi temsilen de Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Eski Başkanı Ahmet Turgut konuşmacı olarak katılırken, Vecdi Sayar da panel yöneticiliği yaptı. Diğer iki konuşmacı olan Prof.Dr. Doğan Kuban ve Prof.Dr. Zekai Görgülü mesleki kimlikleri ile panele katkıda bulundular.
Dön Baba Dönelim! (9 Mayıs 2011)Dünyanın farklı yerlerindeki kentlerde devasa boyutta dönme dolaplar arka arkaya yapılıyor. Peki bu görülmeye değer yapıların bu kadar popüler olmasının altında ne yatıyor olabilir? Pekin ve Berlin'in başlangıcı yapmasının ardından, eVolo dergisinin her sene düzenlediği mimari yarışmayı da dev bir dönme dolap kazandı. Dönme dolap Yeni Delhi için tasarlanacak. Guiness Rekorları art arda kırılıyor, aynı dönemde yapılan dönme dolapların hangisinin gelecek sene rekoru elinde tutacağı belirsiz...
Draw-Think-Tank: Emerging Territories of Movement 15x360 Manifestos (6 Mayıs 2011)Bu proje, öğrencileri, keşifçileri, yeni çağın filozoflarını, uzmanlarını ve karar merciilerini, geleceğin kentlerini ve halkını düşünmek üzere bir araya getirecek.
Yuvayı Dişi Kuş Yapar (6 Mayıs 2011)Bu hafta yayınlamayı düşündüğüm projeleri incelerken kadınların mimarlık mesleğinde temsili konusunda oldukça şaşırtıcı sonuçlara ulaştım. Hatırladığım projeleri aklımdan geçirmek suretiyle kadın mimarlar tarafından tasarlanmış on yapıyı seçtim. İlk seçtiklerim arasında Zaha Hadid, Kazuyo Sejima ve Gae Aulenti vardı. Bu seçimi yaparken doğal bir şekilde bir liste oluşacağını düşünmüştüm ama farkettim ki karı-koca eşli takımlar haricinde kadınlar tarafından tasarlanmış mimari eserlere ulaşmak oldukça zor. Bulabildiklerimin çoğu da iç mimarlık veya iç mimarlığın ağırlıkta olduğu tasarımlardı.
Sürdürülebilir Özellikleriyle Öne Çıkan Niagara Şaraphanesi Tasarımı (5 Mayıs 2011)superkül, bir mimarlık firması adı olarak kulağa çok anlamsız geliyor, fakat Andre D'Elia ve Meg Graham'ın çalışması öyle değil. Fielding Estate Şaraphanesi tamamen şatafattan uzak.
Almanlar, Dünyanın En Büyük Havaalanı Maketini İnşa Etti (5 Mayıs 2011)Hamburg'daki Knuffingen Havaalanı'na ait bu muhteşem minyatür maket, 6 yılın sonunda sergilenmeye başlandı.
BIG, Arnavutluk'ta Bir İslami Kültür Merkezi Tasarlayacak (5 Mayıs 2011)BIG, Martha Schwartz Landscape, Buro Happold , Speirs & Major, Lutzenberger & Lutzenberger, ve Global Cultural Asset Management, Arnavutluk'ta, bir cami, bir İslami Merkez ve bir din müzesini bulunduracak 27,000 m²'lik yeni bir kültürel merkez tasarımı için açılan uluslararası tasarım yarışmasını kazandı.
Bir İlkbahar Sabahı Güneşle Uyandınız mı Hiç? (5 Mayıs 2011)Bugün 5 Mayıs! Baharın habercisi Hıdrellez'in kutlandığı gece. İstanbul yine bugüne ayak uyduramadı... Kent gittikçe metropol olmanın sınırlarını zorluyor derken iklim açısından da Londra'ya benzemesi gerektiğinden kimse bahsetmedi. Hava ne zaman ısınacak? "Güneşi gördüm" sadece bir film ismi olarak mı kalacak? Bir ilkbahar sabahı güneşle uyanıcak mıyız hiç? Çılgın gibi koşarak kırlara uzanabilecek miyiz biz? Hepsini hayat isimli pembe dizimizin ilerleyen bölümlerinde göreceğiz. Peki bu Hıdrellez nedir? Neden kutlanır? Nerede kutlanır? Ya da Ahırkapı'da bu sene neden kutlanmıyor?
Renkli Çukurlar Projesi (4 Mayıs 2011)Sanatçı Juliana Santacruz Herrera, Paris sokaklarının berbat çukurlarını onardı ve rengarenk örgülerle doldurdu.
EKÜMENOPOLİS: Ucu Olmayan Şehir (4 Mayıs 2011)Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde düzenlenen Çarşamba Seminerleri'nde bu hafta, "Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir" belgeseli gösterimi gerçekleşti.
"Büyük Anadolu Yürüyüşü"nün İç Anadolu Kervanı Avanos'tan yola çıkıyor (4 Mayıs 2011)Türkiye'nin dört bir yanından kervanlar, onlarca gündür ‘Anadoluyu Vermeyeceğiz' diyerek Ankara'ya' doğru yol alıyorlar. Yola çıkacak son kervanlardan biri de İç Anadolu kervanı.
Tarihi Ortaköy Camisi Restorasyonu Başlıyor (4 Mayıs 2011)Mayıs ayında restorasyon çalışmalarına başlanacak olan, Ortaköy'de bulunan Büyük Mecidiye Camisi restorasyonu tanıtımı 3 Mayıs 2011 tarihinde Feriye Lokantası'da gerçekleşen bir basın toplantısı ile duyuruldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon kapsamına alınan ve halk arasında Ortaköy Camisi olarak tanınan Büyük Mecidiye Camisi'nin restorasyonu Kuveyt Türk Katılım Bankası tarafından destekleniyor. Bütçesi 3 Milyon TL olarak açıklanan projenin müteahhitliğini Gür Yapı gerçekleştirecek.
Cesur Mimarların Renkli Binaları (3 Mayıs 2011)Güle güle Bauhaus... Mimarlık, siyah ve beyazdan ya da cam ve çelikten olmak zorunda değil. Modern binalarda rengi kullanmaya cesaret eden isyankar mimarların göz kamaştırıcı tasarımlarını gözden geçirelim. Eski tasarımcılar renklerle eğlenirdi. Mısır ve Yunanistan'daki tapınaklar ve mezarlar, kırmızı ve altın renklerle bezenmişti. Yeşil ve kırmızı ise Çin'in Yasak Şehri'nde baskın renklerdi. Modern binalarda, daha sönük renkler hakim.
Yaşamınız Gizlice Haritalanıyor (2 Mayıs 2011)Apple ve Google'ın, her hareketinizi cep telefonunuzun gizli bir dosyasına kaydettiği haberinin ortaya çıkmasıyla ortalık kızıştı. iPhone'un FourSquare uygulamasının aksine, "check-in" yapmanızı sağlayan bu gizli dosya ilginç haritalar oluşturarak hayatınızı nasıl yaşadığınızı gösteriyor. Hareketleri kaydetmeyi sağlayan ve bulunduğunuz bölgeyi dolaylı olarak kaydeden bu cihazı her yerde taşıdığını kimse aklına getiriyor mu?
"İkinci Boğaz" İki Kat Tehlike mi? (29 Nisan 2011)Geçtiğimiz Çarşamba günü açıklanan "çılgın proje Kanal İstanbul"un ortaya çıkışının gerekçelerinden birinin, İstanbul Boğazı'nın güvenliğini sağlamak olduğu söylendi. Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlarken, iki kıtaya yayılan İstanbul'u ortasından bölen İstanbul Boğazı, uluslararası deniz taşımacılığının yapılabildiği en dar geçit olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla da büyük tonajlı gemilerin geçişleri sırasında ciddi tehlike arz ediyor olduğu doğru. Oldukça kıvrımlı bir yapıya sahip olan Boğaz'ın en geniş yeri 3,6 kilometre, en dar yeri 698 metre ve uzunluğu ise 29,9 kilometre.
Tankerleri Karadan Yürütmek (28 Nisan 2011)Başbakan tarafından açıklanan şu proje çılgın değil, hinoğluhin bir proje. Şimdi seçim öncesi muhalif partilerin şaşkın sözcüleri ahmakça tartışmalar ile bu projeye karşı çıkmaya çalışacaklar.
İstanbul'a Çılgın Hayaller (28 Nisan 2011)Bugün itibariyle tüm Türkiye, Başbakanımızın "Çılgın Projesi"ni öğrenmiş oldu. Aslında bu proje yeni bir proje değil. Osmanlı Dönemi'nde yapılması istenmiş fakat teknolojik yetersizlikten ötürü yapılamamış. Daha sonra da Bülent Ecevit bu projeyi gündeme getirmişti. Peki bu proje nedir? "Kanal İstanbul" olarak kamuoyuna açıklanan bu proje ile Avrupa Yakası'nda İstanbul'a yeni bir boğaz daha açılarak, kent iki yarımada, bir ada şeklini alacak. Kanalın açılacağı yer tam olarak açıklanmasa da Silivri yakınlarında, Terkos'un ve Büyükçekmece'nin batısında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
"Emekli Olamam, Henüz 82 Yaşındayım" (27 Nisan 2011)Frank Gehry 82 yaşında, ancak herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Aynı anda 20 proje üzerinde çalışan Pritzker ödüllü mimarın son tamamladığı iş olan "New York by Gehry" geçtiğimiz ay resmen açıldı. Bu söyleşide Gehry buz hokeyinden nasıl ilham aldığını, Gian Lorenzo Bernini'den ne kadar etkilendiğini ve her zaman yapmak istediği tasarımları bizlerle paylaşıyor.
SOM Grubu, Doğu Londra Planı'nı Gerçekleştirecek (27 Nisan 2011)Leamouth Peninsula Bölgesi için revize edilen planlar Londra Thames Girişi Geliştirme Firması tarafından kabul edildi.
IDA Kongresi 2013’te İstanbul’da (27 Nisan 2011)International Design Alliance (IDA) 2013 kongresinin İstanbul'da gerçekleştirilmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile IDA'yı oluşturan ICSID, ICOGRADA ve IFI arasında 16 Nisan 2011 tarihinde IDA merkezinin bulunduğu Montreal, Kanada'da imzalanan anlaşma ile mutabakata bağlandı.
Toplam 2948 haber 148 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 61. haberden 80. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.