Haberler

1 Temmuz 2008, Salı

Saskia Sassen ve Kentsel Küreselleşmenin YükselişiSaskia Sassen ve Kentsel Küreselleşmenin YükselişiSaskia Sassen, değişen yeni Dünya düzenine şekil veren en önemli isimlerden biri. Bilgeliği ile küresel değişimin karmaşıklığı üzerine yeni ve çok titiz bir farkındalık yarattı. Her çağ, bir süreliğine de olsa popüler tartışma konuları çerçevesinde moda olan yeni terimler yaratıyor. Bu çarpıcı kelimeler, popülerliklerini oldukça kısa bir süre sonra yitirerek, ilk zamanlarındaki kadar parlak olmuyor ve orijinal çağrışımlarından uzaklaşarak, yalnızca uzmanların anlayabildiği esrarlı terimlere dönüşüyorlar. Haberin Devamı
Antalya'daki otele Ruslar'dan ödül geldiAntalya'daki otele Ruslar'dan ödül geldiRixos Otelleri adına yapılan yazılı açıklamada, en iyi hizmeti veren turizm şirketlerinin belirlenmesi, cesaretlendirilmesi ve hizmet kalitelerinin kanıtlanması amacıyla her yıl verilen "Golden Meridian 2008-Rusya Seyahat Ödülleri" kapsamında "En İyi Yabancı Otel" ödülünün Rixos Tekirova'ya verildiği bildirildi.
Burası "Kalkınan" KızıltepeBurası "Kalkınan" KızıltepeMardin yakınlarında, Kızıltepe’deyiz. Bu ilçede görülmeye değer eski hiçbir şey kalmamış. Eskiye ait ne kaldı ise hızla tahrip ederek “kalkınan” tipik bir Anadolu kasabası burası.
İstanbul'a tepeden tırnağa restorasyonİstanbul'a tepeden tırnağa restorasyonVakıflar Genel Müdürlüğü, kültürel miras için hummalı bir çalışma başlattı.
Bitlis çimento fabrikası üretimdeBitlis çimento fabrikası üretimdeBitlisli işadamı Nihat Özdemir tarafından yaptırılan, Limak Bitlis Çimento Fabrikası üretime başladı. Fabrikada 36 kişinin çalıştığını belirten Bitlis Belediye Başkanı Cevdet Özdemir, ileriki zamanlarda bu sayının daha da artacağını kaydetti. Özdemir, "Önümüzdeki günlerde fabrika fırın şeklinde de büyütülüp kapasitesi artırılabilir. Limak Çimento Fabrikası'nın açılması bir örnek oldu. Bazı işadamları artık, kente yatırım yapabilecekler" dedi. Kentin gelişmeye açık bir pozisyona sahip olduğunu söyleyen Özdemir, yatırımlarla Bitlis'in çok güzel bir şehir olacağını sözlerine ekledi.
Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: Referans
Kaldırımlar işgal altındaKaldırımlar işgal altındaİstanbul’un kaldırımları işgal altında, yerel yöneticiler sessiz, kaldırımlardaki işgalin kaldırılması için ne yazık ki hiçbir çalışmaları yok.
Marmaris alevler içindeMarmaris alevler içindeMarmaris'in Armutalan mevkisinde orman yangını çıktı, oteller ve yerleşim alanları boşaltılıyor. Gözde turizm bölgesi Marmaris, facianın eşiğinden döndü.
Sigara akvaryumlarıSigara akvaryumlarıDiskoteğin içinde kalabalık çılgınca dans ediyor, eğleniyor. Bu sırada camekanlı bir bölmeye girmiş 15-20 kişiyi fark ediyorsunuz. Hayır cüzzamlı falan değiller. Hepsi nikotin bağımlısı. Kapalı mekanda sigara tüttürüyorlar.
En pahalı kentler: Londra, Moskova ve DublinEn pahalı kentler: Londra, Moskova ve DublinÜç kişilik bir İngiliz ailesinin normal bir hayat sürdürebilmek için yılda 38 bin 880 sterline ihtiyacı bulunduğu açıklandı.
23. Dünya Mimarlık Kongresi “Mimarlığı Aktarmak” Temasıyla Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı23. Dünya Mimarlık Kongresi “Mimarlığı Aktarmak” Temasıyla Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı2006 yılında Uluslararası Olimpiyat Oyunları’nın yapıldığı İtalya’nın Torino kenti şimdi de yine uluslarası seviyede bir etkinlik olan Dünya Mimarlık Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 29 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında 23.sü gerçekleşecek olan “Dünya Mimarlık Kongresi”, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından 1948’den itibaren 3 yılda bir düzenleniyor. Bu seneki kongrenin ana teması: “Mimarlığı Aktarmak”, başka bir deyişle mimarlığın, zaman içindeki algıları, değerleri ve farklı kültürler arasındaki iletişimi ifade etme yeteneği. 2011 yılında “Çember” temasıyla Tokyo’da düzenlenecek olan Kongre daha önce Barselona (1996), Pekin (1999), Berlin (2002) ve İstanbul’da (2005) gerçekleştirildi.
Batılı mimarların İstanbul sevgisiBatılı mimarların İstanbul sevgisiSultan II. Abdülhamid döneminde Fransız mühendis Arnodin iki köprü yardımıyla kenti çepeçevre kuşatan demir yolu projesi hazırlamıştı.
İstanbul’un temizlik filosuna 60 yeni araç daha…İstanbul’un temizlik filosuna 60 yeni araç daha…Dünyanın en temiz şehirleri arasında gösterilen ve çevre yönetimi birçok şehir tarafından model alınan İstanbul, hizmete giren 60 yeni yol süpürme aracıyla temizliğine temizlik katacak.
MÖ 13'üncü yüzyıla ait hiyeroglif bulunduMÖ 13'üncü yüzyıla ait hiyeroglif bulunduSuriye'nin başkenti Şam yakınlarında M.Ö. 13'üncü yüzyıla ait bir gravürle bir hiyeroglif bulundu. Suriye'nin resmi ajansı Sana'daki haberde, Eski Eserler Dairesinin Şam'a 25 kilometre uzaklıktaki bir banliyöde firavunlar dönemine ait dikili taş biçimli bazalt taşa kazınmış bir hiyeroglif bulunduğu belirtildi.
California 1 haftadan bu yana yanıyorCalifornia 1 haftadan bu yana yanıyorABD'nin California eyaletinin kuzeyinde 1400 kilometrekarelik ormanlık alan kül oldu. Yangınla mücadele eden binlerce itfaiyeci, eyaletin turistik bölgesi Big Sur'u alevlerden kurtarmaya çalışıyor.
Bursa’da tarih ikinci baharını yaşıyorBursa’da tarih ikinci baharını yaşıyorOsmanlılar’ın ilk başkenti Bursa’da tarih, Büyükşehir ve merkez Osmangazi belediyelerinin çabalarıyla ikinci baharını yaşıyor.
Sabah deniz, akşam çöl: TunusSabah deniz, akşam çöl: TunusKuzey Afrika'nın gizemli ülkesi Tunus, turizme yapılan yatırımların da etkisiyle dünyanın gözde tatil ve kongre merkezlerinden biri haline gelmeye başladı.
İstanbul 2010’a hazırlanıyorİstanbul 2010’a hazırlanıyorAvrupa Konseyi tarafından 2006 yılında Avrupa Kültür Başkenti (AKB) ilan edilen İstanbul’da hazırlıklara hız verildi. 2010’da 10 milyon turisti ağırlamaya hazırlanan İstanbul’da kentsel dönüşüm ve restorasyon projeleriyle kentin fiziki yapısı değişiyor.
Polat ve Demirer, ikinci rüzgâr santralını Manisa’da açtıPolat ve Demirer, ikinci rüzgâr santralını Manisa’da açtıPolat Enerji ile Demirer Enerji ortaklığı, ikinci rüzgar enerjisi santralını Manisa’da devreye alırken, grubun 2010 yılına kadar bu alanda 450 milyon euro tutarında yatırım yapacağı açıklandı.
5366 Sayılı Yasa’nın Tarlabaşı’na Getirdiği Kentsel Çözüm5366 Sayılı Yasa’nın Tarlabaşı’na Getirdiği Kentsel ÇözümTMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, 26 Haziran 2008 Perşembe günü İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, Tarlabaşı'ndaki yenileme ve dönüşüm projesini konu alan bir panel düzenledi. 23 konuşmacının yer aldığı toplantıda Tarlabaşı Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Projesi’yle birlikte, bu tür dönüşüm projelerinin önünü açan 5366 Sayılı, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun, Tarlabaşı’nda bu projenin uygulanmasıyla karşılaşılabilecek sorunlar ve geliştirilebilecek çözümler tartışıldı.
LignaDecor’dan Ukrayna Seyahati2007 yılında bayilerine gerçekleştirdiği araç kampanyasından sonra LignaDecor, 2008’in ilk yarısında yeni kampanyasını başlattı.
İnşaat sektörünün dinamiti kim!İnşaat sektöründe işler kötüye gittikçe birileri saldıracak yer arıyor belli. Kabul TOKİ'nin çalışmalarını binlercesi kadar ben de eleştirdim bugüne kadar.
Tophane yamaçları bakımsızTophane yolundaki Balibey Han'ın restore edilerek hizmete sunulmasından sonra, Devlet Hastanesi ile Altıparmak arasında gidip gelenlerin kullandıkları Tophane ve Devlet Hastanesi altındaki yamaçlara da bakım yapılması isteniyor.
Alo KEY hattıEmlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Emlak GYO) Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının vatandaşlar tarafından kolayca takip edilmesini sağlayacak bir internet sitesi hazırlattıklarını, ayrıca bir de telefonla yardım merkezi kurduklarını açıkladı.
TOKİ`ye birincilik ödülüTOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, 4 yıldır 'İtalya Gayrimenkul Fuarı'nı (EİRA) düzenleyen uluslararası heyetin, Avrupa`nın en büyük gayrimenkul geliştirme ödülünü TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a verdiği belirtildi.
Hadrianoupolis kazıları gelecek ay başlıyorDokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Hadrianoupolis Arkeolojik Kazısı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ergün Laflı, Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis Antik Kenti'nde kazılara gelecek ay başlanmasının planlandığını bildirdi.
Depremden en çok hasar görecek yerlerİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğretim görevlisi Dr. Seda Kundak, çeşitli kriterlere göre, olası bir depremde İstanbul’un en riskli mahallelerini belirledi.
Yeni tüp tünelin yapım ihalesine 2 teklif verildiİstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek ve sadece lastik tekerlekli araçların geçebileceği yeni tüp tünelin yapım ihalesine iki ortak girişim teklif verdi.
İstanbul'u finans merkezi yapmak için seferberlikMerkez Bankası'nın taşınması tartışmalarının gölgesinde kalan İstanbul'un finans merkezi olma projesi nihayet raftan iniyor.
Bu havuzda yunuslarla birlikte yüzülebilecekKuşadası'ndaki Adaland Su Parkı'nda açılacak Sea Park'ta isteyenlerin tropik balıklar, yunuslar ve köpekbalıklarıyla aynı havuza girebileceği bildirildi. Dünyanın en büyük eğlence merkezini oluşturmak amacında olduklarını belirten Adaland Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Günaydın, 1999 yılında kurulan su parkına 2005'te yunus ve fokların gösteri sunduğu Dolphin Park'ı eklediklerini, yakın zamanda ise Sea Park'ı açacaklarını kaydetti. Hizmete açacakları tesisin benzerinin Avrupa'da bulunmadığını söyleyen Günaydın, şu bilgileri verdi: "Havuzlarımızda 2 bin adet farklı tropik balıkla insanların aynı ortamda yüzmelerini denedik, yaşam alanları oluşturduk. Parkta köpekbalığıyla yüzmek isteyenler özel kafeslerin içinde havuza girecek. Yunus havuzumuzda da müşterilerimiz unutulmaz anlar yaşayacak."
Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: Zaman
Princess’ın sahibi: Oteli maliyetinin 3 katına satacağım.Bodrum otelleri neden satılık? Çünkü Rus, Arap ve Kazak yatırımcılar öyle fiyatlar teklif ediyorlar ki, yatırımların geri dönüş hızını 8 yıl olarak planlayıp 12 yıl gerçeğiyle karşılaşan otel sahipleri cazip tekliflere kayıtsız kalamıyor.
Faizler yükseldi konut fiyatları tırmanıştaHer şey gibi İzmir'de ne yazık ki spor da tarihin karanlık sayfalarına gömülme noktasına geldi. Elli yıl önceki İzmir'in futbolda ülke çapında söz sahibi olmuş spor klüplerinin kapılarına, birer birer kilit vurma aşamasında.
İzmir, üniversite kenti olmalıYaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Barkan, kendisini İzmir'a karşı sorumlu hissedenlerden. Geçenlerde kapısını çaldım.
Giresun'da Tarihi Mekanlara İlişkin Çalışmalar Devam EdiyorGiresun'un tarihi yerleri ve tarihi Kaya Kilise'deki son çalışmalar hakkında bilgi veren Giresun İl Kültür Turizm Müdürü Emin Yılmaz, "Giresun merkezinde ve ilçelerinde bulunan tarihi mekanların tamamının tespiti yapılmış ancak turizmde sorunların çözümü için hep tekrar ettiğimiz altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor" dedi.
"İzmir'in suyunu için, diyemem"İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin içme suyundaki arsenik tartışmasıyla ilgili "Şu an şebekeye Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı sınır değerin üstünde su verdiğimiz için vatandaşlarımıza 'Suyu içebilirsiniz' diyemem.
Bulgaristan'da MÖ 360'dan Kalma Trak MezarıArkeologlar tarafından yapılan bir kazı sonucunda Bulgaristan’ın Tserovo bölgesinde yarım silindir kubbeli bir Trak mezarı bulundu.
Van Göl'ü havzası, bilim adamlarını çağırıyor4. Uluslararası Van Gölü Sempozyumu'na katılan bilim adamları, bu coğrafyada bilim adamlarını kendine çeken birçok unsurun olduğunu söylediler.
Tarihi Palu Köprüsü'nde restorasyonElazığ'ın Palu ilçesinde Murat Nehri üzerinde bulunan 12. yüzyıl Artuklu dönemine ait eski Palu Köprüsü'nün restorasyon çalışmalarına başlandı.
Termik santrale geçit yokAliağa’da termik santralin yapımına karşı çıkan bölge halkı miting düzenledi. Sabahın erken saatlerinde Yeni Foça’ya bağlı Çakmaklı köyü Gencerli koyuna gelen bölge halkı hep bir ağızdan, “Termik santral istemiyoruz” dedi.
Konya Ovası’nı kurtarma planıHükümetin bölgesel kalkınma için GAP’tan sonra yeni hedefi Konya ve Karaman. Öncelikli amaç çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olan Konya Ovası’nı kurtarmak ve gıda fiyatlarını aşağı çekmek.
44-Malatya, 45-Manisa... 1.172 kilometreProf. Dr. Mesut Parlak'ın söylemiyle "Malatya dört dörtlük bir şehir olduğu için, plaka numarası da 44."
Perge’ye restorasyon ilgisi büyükAnadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Antalya’nın Aksu Beldesinde bulunan Perge antik kentinin restorasyonuna kullanma karşılığı talip olduklarını ve girişimlerde bulunduklarını söyledi. Mustafa Erdoğan, “Gözümüzü Perge’ye diktik. Orayı restore edecek formülü bulduk. Güçlü sponsorlarla orayı restore etmek, turizme kazandırmak, stadyumda gösteriler yapmak istiyoruz” dedi. Ancak antik kentin kazı başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, yüksek desibelli konserlerin antik tiyatrolara zarar verdiğini söyledi. Bu sebeple Aspendos, Perge gibi antik tiyatrolarda özellikle pop müzik türü gösterilere kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Abbasoğlu, şunları söyledi: “8 milyon dolara mal olacak Perge Antik Tiyatrosu’nun restorasyonunun bitirilmesinin ardından kültürel faaliyetlere açılmasına karşı değiliz. Aksi takdirde antik tiyatrolara zarar verebilir.”
Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: Türkiye
Bayraktar bir günlük müteahhitlere çattıToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ’nin faaliyetleri ile "Hiçbir iş beceremeyen adam gelip müteahhit oluyor" sözlerine tepki gösterenlere, "Büfesini yıkan, ertesi gün müteahhit oluyor. Her işin bir şerefi var" karşılığını verdi.
“Kazdağı’nda yaşam altından daha değerlidir...”Başlık tümcesi, Güre’ ye girişte karşılıyor sizi. Yol genişliğince gerilmiş bir bezin üzerine yazılı... Bu sözün gerçekliğini bilime kulak verince anlayabiliyorsunuz...
İstanbul’da deprem riski olan ilçelerİTÜ’nün hazırladığı deprem çalışmasıyla İstanbul’un en çok risk altında bulunan mahalleleri belirlendi. En riskli bölgeler Ümraniye, Pendik, Maltepe, Kartal, Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler, Bahçelievler ve Zeytinburnu.
Turmepa’nın Marmara alarmıRahmi Koç’un çalışma hayatında 50. yılını kutladığı gecenin ertesi günü Nakkaştepe’deyiz. Rahmi Koç, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (İMO) Genel Sekreteri Eftimios Mitropoulos’un onuruna öğle yemeği veriyor.
Ağa’nın torunları Boğaz’ın peşindeKırım Savaşı sonrası Türkiye’ye göç ederek Osmanlı Sarayı’nda kayıkçıbaşı olarak çalışmaya başlayan Recep Ağa’nın 6’ncı kuşak torunları, büyük dedelerinin Kanlıca-Çubuklu arasında, İstanbul Boğazı’na bakan 160 dönüm arsasını geri alabilmek için 25 yıldır mahkemelerde uğraşıyor.
Körfez'e "Dört Dörtlük" ÇözümBüyükşehir Belediyesi’nin DEÜ ile birlikte yürüttüğü 4 yıllık çalışmanın sonucunda, İzmir Körfezi’nde sirkulasyonu sağlayarak ağır metallerin uzaklaşmasını sağlayacak 4 çözüm önerildi.
Kadifekale "Nefes" Alacakİzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale heyelan bölgesini rekreasyon alanı düzenlemesi ve seyir terasları ile “cennetten bir köşe” haline getirecek.
Son KumsalSon Kumsal adlı belgesel filmin yapımcılarından Aydın Kudu ile beraberiz; aslında bu filmde beraber çalıştığı Rüya Arzu Köksal da bizimle olacaktı, ama gelemedi rahatsız olduğu için...
Hasankeyf’te tarih tarih üstüne“Araştırılan alanların çoğu inşaat yapılması planlanan bölgelerde kalmaktadır. İnşaat planının bu merkezleri dışarıda bırakacak şekilde yeniden planlanması gerekmektedir...”
'Antalya nasıl kurtulur' sorusuna cevaplar geldiAntalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, "Antalya'nın markalaşması için neler yapılmalı?" konusunu, bir yabancı firmaya sordu.
Sigara yasağında çarpıcı sonuçTürkiye’deki sigarasız yaşam yasasının benzerini uygulayan İngiltere’de 400 bin kişinin sigarayı bıraktığı anlaşıldı. Bu, ülkede bugüne kadar görülen en büyük düşüş.
İzmir'e daha büyük bir konser salonu lazımİzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) Müdürü Aytül Büyüksaraç, İZDOB'un sona eren 2007-2008 sezonunda 120'den fazla etkinlikle 40 bin izleyiciye ulaştığını belirtti.
Su savaşları kızışıyorBaşkent Ankara ile İzmir arasındaki ‘su savaşı’ kızıştı. ASKİ, dün noter huzurunda su numunesi aldırdı, Genel Müdür Kamil Kılıç, kameraların önünde musluktan su içti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise sudaki arsenik değeri parametrelerinin değiştirilmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvurdu. 1 Ocak 2007 tarihine kadar 1 litre suda arsenik oranı sınır değerinin litrede 50 mikrogram olduğunu hatırlatan Kocaoğlu, “Bu tarihten itibaren bu, litrede 10 mikrograma indirildi. Bu oran indirilmeden İzmirlilere ‘Bu suyu için’ diyemem” dedi.
Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal
Kapadokya mahvoluyorİnşaat sektörünün ‘partiler üstü bir parti’ olduğunun farkındayım; bunu, bazı yolların ve bazı binaların yapımının asla engellenemeyişinden anlıyorum. Aynı şeyin Kapadokya için de geçerli olduğunu görmek can yakıcı.
İstanbul eskizleri Mimarlık Müzesi’ndeSanal Mimarlık Müzesi, Yapı-Endüstri Merkezi’nin mimar, yazar ve ressam olarak tüm dünyada tanınan Francis D.K. Ching’in yürütücülüğünde, 18-19 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen İstanbul eskiz atölyesinin çizimlerini sergiliyor. Türkiye’de mimarlık bölüm öğrencilerinin katılımıyla İstanbul’un çeşitli semtlerinde gerçekleşen mimari eskiz atölyesinin ürünlerinin yer aldığı sergi www.mimarlikmuzesi.org adresinden izlenebiliyor. Mimarlık alanında her dile çevrilen eserleriyle dünyaca tanınan Francis D. K. Ching, ABD’nin Seattle kentindeki Washington Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ching’in ‘Mimarlık ve Sanatta Yaratıcı Bir Süreç: Çizim’, ‘Mimarlık: Biçim, Mekan ve Düzen’ ve ‘Çizimlerle Bina Yapım Rehberi’ YEM Yayın tarafından Türkiye’de de yayımlandı.
Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal
Tekirova oteline Rusya'dan ödülRixos Tekirova, Rusya'da verilen "Golden Meridian 2008 Seyahat Ödülü" töreninde "En iyi yabancı otel" seçildi. Moskova'da düzenlenen törende ödülü alan Rixos Tekirova Genel Müdürü Olcay Orhan, "Rixos Tekirova'nın giderek yükselen hizmet kalitesi bu ödülü almamızda büyük bir etken oldu" dedi. Seyahat Ödülü'nün seçim prosedürü, birinci aşamada mart ve mayıs ayları arasında tatillerini Rusya dışındaki ülkelerde geçiren misafirlerin oylarıyla, ikinci aşamada ise Rusya'da bulunan tur operatörlerinin üst düzey yetkililerinden oluşan Bilirkişi Kurulu'nun oylarıyla belirleniyor.
Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: Referans
Atatürk Bulvarı kiralandıRusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Ankara temaslarında, yaklaşık 1 yıldır trafiğe kapalı olan Atatürk Bulvarı’nın Rusya’nın eski ticaret ataşeliği binası önündeki bölümünün Ankara Anakent Belediyesi’ne kiralanmasına ilişkin protokol de imzalanacak.
‘Berberlik için bile kalfalık sınavı var ama müteahhit olmak bir günlük iş’TOKİ Başkanı, ‘Hiçbir iş beceremeyen adam müteahhit oluyor’ sözlerine tepki verenlere, ‘Büfesini yıkan, ertesi gün müteahhit oluyor. Her işin bir şerefi var’ dedi.
Türk turizmcilerin yeni gözdesi MısırTürkiye'den Mısır'ın Şarm El Şeyh kentine giden bazı Türk turizm firmaları, işlettikleri tatil köyleri ve burada gösteri yapan Türk animatör ekipleriyle, bölge turizminde önemli görev üstleniyor. Tüm
Vasco battı oteller Ruslar için devredeUzun yıllar genel müdürlüğünü yaptığı Vasco'yu iki yıl önce şirketin kurucuları olan Cem Kınay ve Oğuz Serim'den devralan Dr. Yusuf Örnek bir süredir yaşadığı mali krizi atlatamadı.
"Şehr-i 2010"2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un çehresine, yapısına ve ruhuna dokunacak projeleri CNN TÜRK olarak ''Şehr-i 2010'' adıyla büyüteç altına aldık.
ORGİ Havaalanı için Melet Havzası'nın gündeme gelmesi umutları yeşerttiOrdu ve Giresun'a hitap edecek ve ORGİ Havaalanı olarak tabir edilen iki şehrin ortak havaalanı için Melet Irmağı havzası gündeme geldi.
Tarihî mirasa medrese ev sahipliği yapıyorKütahya'da yaklaşık 700 yıl önce inşa edilen Vacidiye Medresesi, 1965 yılından bu yana Frig, Roma, Bizans gibi köklü medeniyetlerin bıraktığı tarihî mirasa ev sahipliği yapıyor.
Bakan Yıldırım: Demiryolu ağımızı elden geçireceğizUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım demiryollarının uzun yıllar ihmale uğradığını belirterek, 60 yıllık ihmalin 3- 5 senede giderilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Foça'dan Marsilya'ya Tarih Yolculuğu Projesi360 Derece Tarih Grubu'nun ''Foça'dan Marsilya'ya Tarih Yolculuğu Projesi'' kapsamında, MÖ 600 yılında Marsilya kentini kuran Foçalı denizcilerin tarihi yolculuğu canlandırılacak.
Ankara'da 71 bin gecekondu yıkılarak yerine 132 bin konut yapıldıMamak Belediye Başkanı Gazi Şahin, adı gecekondularla birlikte anılan Mamak'ta 71 bin gecekondu yıkılarak, yerine yaklaşık 132 bin modern konut üretildiğini bildirdi.
Tarihi Muğla evleri koruma altındaMuğla Belediye Başkanı Osman Gürün, ''Muğla'nın bacalarıyla ünlü 4 bin 400 tarihi evini koruma altına alarak kent dokusunu geleceğe taşıyoruz'' dedi.
Genç mimarların görmesi gereken 20 eserTopkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sadullah Paşa Yalısı, küçük Rüstem Paşa Camii ve daha birçok yapı bugün genç mimarların görmesi gereken eserler arasında yer alıyor.
İki tarihi cami daha restore edilecek Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün, Siirt Ulu Cami minaresinin restorasyonu ardından Babudarp Camii ile Şeyh Maruf Camilerini restore edecek. İki camide restorasyon çalışmaları yanında destekleme çalışması da yapılacak. Her iki camide de çalışmalar, ihale aşamasının tamamlanmasından sonra başlayacak.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Zaman
Barış Manço Vapuru yenilendiİstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş tarafından 6 aydır onarım çalışmaları yapılan “Barış Manço” vapuru, yeni yüzüyle tekrar boğaz sularıyla buluşacak.
Kongre Vadisi'nin kalıpları çöktü, bir ölüAvrupa'nın en büyük kongre sarayı olacak Kuşadası Kongre Vadisi'nin ek ünite tavanlarına beton dökülürken kalıplar çöktü. Aşağıya düşen demirlerin altında kalan üç işçiden biri öldü. Hafif yaralanan iki işçi ise Kuşadası Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ölen ve yaralanan işçilerin ismi açıklanmadı.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Mestan Kılıç
Turquality endüstriyel tasarım yarışması başladıTurquality programı dahilinde Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşunun işbirliği ile düzenlenen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri"ne başvurular 15 Ağustos 2008'de sona erecek. Tasarımcıların, üretici ve marka sahibi firmaların son 3 yıl içinde piyasaya sunulan ürünleriyle katılabileceği yarışmanın ön elemeleri, 18 Ağustos-12 Eylül 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 21 Ekim 2008'de yapılacak ödül töreniyle, "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" sahiplerini bulacak.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Tarihi köprüye yapılan ek yıkılacakAdana'da, vatandaşların şikayeti üzerine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının incelemesinde, ''kültür varlığı'' olarak tescil edilen köprüye yol genişletme çalışması kapsamında belediye tarafından yapılan ek köprünün yıkımına karar verildi.
Kale Camii, arkeolojik kazılar nedeniyle ibadete kapatıldıSivas'ta tarihi Kale Camii, 'Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı Düzenleme Projesi' kapsamında park ve çevresinde yürütülen kazı çalışmaları nedeniyle geçici olarak ibadete kapatıldı.
İDO, 3 gemi satın alacakİstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İDO), 600 kişi kapasiteli 3 adet yolcu gemisini almak üzere ihale açtı.
Rusya, devlet arazilerini satmak istiyorRusya enerji satışlarından gelen aşırı dolar girdisi ve devlet harcamalarının hızla artması nedeni ile yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor.
Kültür Elçileri Fatih’te…İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Turizm Müdürlüğü’nün düzenlediği Kültür Elçileri Programı çerçevesinde, katılımcılar Dursun Gürlek eşliğinde Fatih ilçesinin tarihî mekânlarını ziyaret etti.
Rhadiopolis Antik Kenti'nde incelemeler yapan Günay: Arkeolog olmak isterdimAntalya'nın Kumluca İlçesinde bulunan Rhadiopolıs antik kentinde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hep arkeolog olmayı istediğini söyledi. Akdeniz Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen kazı çalışmaları hakkında Rhadiopolis kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından Bakan'a yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Büyükşehir’den 1.8 milyar YTL’lik toplu açılış!..İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 29 kavşak ve yol ile Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Başakşehir yatırımlarından oluşan toplam 1.8 milyar YTL’lik yatırımları, Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş tarafından hizmete alındı.
Konut kredisi çekenlerin listesi çıkarıldı ev alıp satanlar mercek altına alınıyorGelir İdaresi Başkanlığı, aldığı konutu beş yıl içinde satanların değer artışını kazanç vergisi olarak yansıtıp yansıtmadığını kontrol edecek.
‘Erdoğan Başbuğ’dan Selimiye’yi mi istedi?’CHP, Başbakan Erdoğan ile Orgeneral İlker Başbuğ arasındaki görüşmede ile gündeme gelen iddiaları Meclis'e taşıdı.
Fethiye’de pislik ve yangın tehlikesiBu günlerde Göcek koyları pislik, köpük, plastik parçaları içinde. Pislikler, koy koy dolaşıyor. Bedri Rahmi koyundan bile kaçan kaçana.
Ruhristanbul Kültür ProjesiProf. Faruk Şen ve ekibi, Ruhr Havzası ve İstanbul’un yanı sıra diğer kentlerde de (Berlin, Düsseldorf, Ankara’da) gerçekleştirecekleri toplantıları ve etkinlikleri anlattılar.
Bankacılar konut kredisinden bu yaz umudu kestiYılın ilk aylarında artan konut kredileri yüzde 1.39’dan yüzde 1.80’lere çıkan faizle birlikte durgunluğa girdi. Tüketicideki
AB’den Gökçeada ve Bozcaada uyarısıAvrupa Konseyi, Gökçeada ile Bozcaada’da istimlak edilmemiş evlerin eski Rum sahiplerine verilmesini istedi. Tavsiye kararında Gökçeada ile Bozcaada’da istimlak edilmemiş evlerin eski sahiplerine verilmesi, geri dönüşlerinin teşvik edilmesi istendi.
İşte en RİSKLİ mahallelerİTÜ tarafından yapılan ‘deprem çalışması’na göre, en fazla risk altındaki mahalleler Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler, Bahçelievler, Zeytinburnu, Ümraniye, Pendik, Maltepe ve Kartal’da bulunuyor.
Ünlü profesörün deprem isyanı...Türkiye 1999 depreminden sonra çok büyük bir atılım yaptı, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde en modern gereçlerle donanmış deprem dinleme istasyonları, Küresel Konum Belirleme Sistemi (GPS)ve California’da bile bulunmayan Erken Uyarı Sistemi ağını kurdu.
Ev almanın tam zamanıKonut yerine dert almayınız. Gayrimenkul piyasasında sert rüzgârlar esiyor.
Şuralarda bir yerde olimpiyat olacaktıPekinliler maketlere bayılıyor. Şehir Planlama Sergi Merkezi’ndeki şehir maketi, en etkileyicilerinden biri. Tam merkezdeki kare, Yasak Şehir. Parklar, göller... Eksik olan tek şey tepede gri bulut efekti.
Beyoğlu akıllı kent olduBeyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Beyoğlu Akıllı Kent” projesinin e-devlet uygulamalarının önemli bir ayağı olduğunu ifade ederek, “Akıllı Kent” projesiyle bürokrasiyi ortadan kaldıracaklarını söyledi.
‘Kuzey Kutbu bu yaz eriyecek’Kuzey Kutbu’nda bu yaz hiç buz olmayabilir! Kuzel Kutbu’ndaki erimenin sanılandan da hızlı olduğu belirlendi. Konuyu manşetine taşıyan Guardian gazetesi “Düşünmesi bile imkânsız geliyor ama insanlık tarihinde ilk kez Kuzey Kutbu’nda hiç buz olmayabilir.
Tasarrufta ilginç yöntem: Buzdolabının içine buz koyunElektriğe gelecek zam üreticileri de tüketicileri de düşündürüyor. Bir beyaz eşya üreticisinin vatandaşa önerisi: Derin dondurucudan alacağınız bir kâse buz parçasını dolabınızın ortasına koyun. Böylece 3-4 gün süreyle yüzde 5 tasarruf edersiniz.
Topbaş: Tasarruf olursa su kesintisi yokİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, barajlardaki doluluk oranının yüzde 34’lere gerilediğine işaret ederek, “Tasarrufa devam edilirse su sıkıntısı yaşatmayacağız” dedi.
Sırt Çantamda Dünya Kültürleri: Tac MahalDünya’nın muhtelif ülkelerinde öylesine simgesel yapılar var ki; bu yapılar o ülkelerin adıyla yan yana gelip birbirlerini tamamlar.
İzmir'e 2 milyar dolarGayrimenkul sektöründeki büyük firmaların yaşama geçireceği projeler kentin görünümünü tamamen değiştirecek. İzmir, "Yeni Kent Merkezi" ile ilgili imar planlarının yürürlüğe girmesinin ardından gayrimenkul sektöründe özellikle İstanbul merkezli firmaların gözdesi haline geldi.
Demirin tonu 50 YTL ucuzladıTonu 1950 YTL'ye kadar çıkan inşaat demiri fiyatları, talebin azalması sonucu 50 YTL ucuzlayarak 1900 YTL'ye indi. Toptan demir satışı yapan Şaban Miraboğlu, ton başı 50 YTL tutarındaki ucuzlamanın yeterli olmayacağını ve fiyatların yeniden artabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Demir fiyatları, talebin aşırı azalması sonucu 50 YTL ucuzladı ama Türkiye'den demir ihracatı da sürüyor. Şu anda Türkiye'den en çok Dubai'ye demir ihraç ediliyor. Elektriğe yapılan son zam, demir fiyatlarını etkileyecektir. Demir fiyatlarının Eylül ile Ekim ayına kadar düşmesini beklemiyoruz.”
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
İkinci Aliağa Seferi YarınAliağa’nın Çakmaklı köyü ile Gencelli koyu arasındaki araziye kurulmak istenen termik santrala karşı demokratik ve yasal mücadeleyi başlatan çevrecilerin arasında yer alan Kozbeyli köyü sakinlerinden şair-yazar Hüseyin Yurttaş’ın girişimiyle bölgede termik santrala karşı ilk kitlesel eylem yarın gerçekleştirilecek.
Türkiye Enerji Forumu 1 Temmuz’daTürkiye’nin küresel ve bölgesel enerji arz güvenliğine katkısının önem kazandığı dönemde 5’incisi gerçekleştirilecek Türkiye Enerji Forumu, “Sürdürülebilir Yaşam İçin Enerjide Büyük İnovasyon” üst teması ve “Enerjide Yükselen Yeni Bölgesel Güç: Türkiye” ana teması ile 1-3 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da toplanacak.
Kadifekale'yi tanıyamayacaksınızİzmir, bir sorunundan daha kurtuluyor. Yüzlerce kişinin can ve mal güvenliğinin tehdit altında olduğu semtte tehlikeli evlerin yerini yeşil doku alacak.
Haydi Kamu Arazisine Koş!Başbakan’ın isteğiyle TCK’ya giren, kamu arazisini işgal edene 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin düzenlemede ‘kamu’ tanımı çıkarılarak, arazi işgali de şikâyete bağlı suç oldu.
Mimar ve mühendisler kokteylde buluştuProje Üreten Serbest Mühendisler ve Mimarlar Derneği (PUMMDER) İzmir Ticaret Odası'nda tanıtım ve tanışma kokteyli düzenledi. Çok sayıda mimar ve mühendisin katıldığı kokteylde konuşan PUMMDER Başkanı Levent Bendeş, önlerine çıkan bürokratik engeller ve belediyelerin birbirine uymayan farklı uygulamaları nedeniyle mimar ve mühendislerin profesyonel iş takipçisine döndüğünü söyledi. Yaklaşık bir ay önce 100 üyeyle kurulan PUMMDER üyelerinin sorunlarını dile getiren Bendeş, Mesleki saygınlıklarını tekrar kazanmak istediklerini söyledi. PUMMDER Genel Sekreteri Zafer Baştuğ ise İzmir'in 1. derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak, "Binalarımızın otrduğu yerle ilgili bir değişiklik yapma şansımız yok. Ama depreme dayanacak yapıları yapabiliriz. Herkes yer bilimcileri dinliyor ama kimse projecilerin kıymetini bilmiyor" dedi.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Başak Atilla
AVM patronları sigara yasağı için buluştuAlışveriş Merkezleri Zirvesi, Ankaralı AVM sahipleri ve yöneticilerini buluşturdu. ATO Başkanı Sinan Aygün zirvede yaptığı konuşmada, "AVM'lerde yasak olan sigaranın, restoranlarda yasak olmaması haksız rekabete yol açıyor" dedi.
Çiğli Kültür ve Alışveriş Merkezi yıl sonunda hazır130 milyon dolarlık yatırımla kurulan merkezde işadamları için 150 yataklı bir otel, 250 araçlık otoparkı ve 45 adet işyeri olacak.
Başkent'e 500 yeni otobüsAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, iki yıl önce ulaşıma sokulan 490 otobüsün ardından ihalesi yapılan 500 otobüsün daha hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.
İzmir ve Manisa için Orman Yangını UyarısıMetorolojİk koşullar nedeniyle İzmir ve Manisa’daki orman alanlarında yangına hassas koşullar oluştuğu belirtildi ve ormanlara giriş ve çıkışın yasak olduğu konusunda vatandaşlar uyarıldı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, son meteorolojik verilere göre, müdürlük sorumluluk alanındaki İzmir ve Manisa’daki ormanlık alanlarda, şu an için 2 Temmuz’a dek sürmesi beklenen yangın açısından yüksek riskli döneme girildiği bildirildi. Yangın açısından yüksek risk taşıyan orman alanlarına 19 Mart tarihinden itibaren giriş ve çıkışların yasaklandığı hatırlatıldı.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Birgün
Eroğlu suya kefil olduÇevre ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara'daki şebeke suyunun, standartlara uygun olduğunu ve rahatlıkla içilebileceğini bildirdi.
Irak'tan Türkiye'ye jestIrak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Irak Bakanlar Kurulu'nun, komşu ülkelerin Irak'ın yeniden imarı konusunda açılacak ihalelere öncelik verilmesi konusunda Başbakan Nuri El Maliki'ye yetki vereceğini belirterek, ''Bu ülkelerin başında Türkiye var'' dedi.
Vacidiye Medresesi tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor700 yıl önce Germiyanoğulları tarafından yapılan Vazicideyi Medresesi 1965'ten beri Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor. Müzede dünyada bulunan 27 amazon lahdinden en sağlamı bulunuyor.
"Hukuku çiğnetmeyiz"Mecidiyeköy’deki Tekel Likör Fabrikası, TOKİ iştiraklerinden Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) AŞ tarafından 1 Temmuz’da üçüncü kez ihaleye çıkıyor.
Evsel atıklara düzenli depolamaÇevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2012 yılına kadar Türkiye'de evsel atıkların yüzde 80'inin düzenli depolama alanlarında berteraf edileceğini söyledi.
Manisa'nın 'neyi' meşhur?Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç "hangisini sayayım" diye söze başladı: - Bizde meşhur çok.
Zehir BorsasıGelişmiş ülkelerin 2012’ye kadar karbon salımını 1990 seviyesinin yüzde 5 altına düşürmesi hedefiyle imzalanan Kyoto Protokolü’ne göre, karbon salınımını hedeflenenden fazla azaltan ülke ve şirketlerin ‘karbon kredisi’ satışları 60 milyar dolarlık bir pazar oluşturdu.
Varlıklı kesimle ilgili haberlerBildiğiniz gibi Çekmeköy (İstanbul) yeni ve gözde yerleşim alanları arasında akla ilk gelen bölgelerden birisi.
Anadolu yakası turizmin gözdesiÖzellikle Sabiha Gökçen Havalimanı, Formula-1, Marmararay, Merkez Bankası'nın Ataşehire taşınmasının gündemde olması Anadolu Yakası'nın cazibesini arttırıyor.
MNG plan değişikliği istediGüvercinlik Çomça Koyu’nda izinsiz denizi dolduran MNG Holding’in, bölgeyle ilgili imar planlarında istediği değişikliklere Milas’taki sivil toplum örgütleri karşı çıktı.
Acayip Havalar2008’in Mayıs ayı başlarında Burma’da meydana gelen büyük siklon felaketinde en az 90 bin kişinin öldüğü, 56 binden fazla insanın kaybolduğu açıklandı.
Topbaş: Sahilleri atık sulardan kurtarıyoruzİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 32 milyon YTL değerinde yeni proje ile Beykoz'un atık sulardan kurtulacağı müjdesini verdi.
Bergama projesine Ulusoy’dan itirazTürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İzmir Bergama ilçesindeki tarihi Akropolü ile Asklepion’un bağlanmasını sağlayan teleferik hattı, açık sergi alanı ve alışveriş merkezi ile butik oteli içeren projenin, tarihsel peyzaj ile çevresel değerlere olumsuz etkilerinin olabileceğini anlattı. Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İzmir Valiliği, Bergama Belediye Başkanlığı yetkililerinin projeyi yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusoy şunları söyledi: “Bu tarihi dokuya dikilecek teleferik direkleri, teleferik hattı ve istasyonlarının çok olumsuz etkiler yaratacak, her istasyon bir çevre felaketi olacaktır. Akropol’e otobüsle çıkarken rehberlerin gruplarına çevreyi, surları, ortaşehri ve su kemerlerini anlatıp turistleri geziye hazırlamaları bu hatta, inişte belli alanlarda durup Kızıl Avlu ve şehrin fotoğraflarının çekilmesine ve tanınmasına da neden oluyor.”
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Anadolu-Avrupa yakası denizin altından birleşecekİstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek ve sadece lastik tekerlekli araçların geçebileceği yeni tüp tünelin yapım ihalesi 30 Haziran Pazartesi gerçekleştirilecek.
Türkiye’nin taşı toprağı ‘altın’Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 27’si ‘önemli doğa alanı’ olarak koruma bekliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç’ın, Meclis Araştırması Komisyonu’na sunduğu rapora göre 6 milyon hektarlık alanda, 6 bin 500 adet korunan veya korunması gereken alan var. Türkiye’de, 39 milli park, 30 tabiat parkı, 32 tabiat koruma alanı, 105 tabiat anıtı, 3 bin mağara, 135’i uluslararası öneme sahip 750 sulak alan, 947 doğal sit ve yüzlerce arkeolojik tarihi sit alanı, 350 jeolojik miras, 14 özel çevre koruma alanı, 350 avlak sahası (23’ü özel sektörde), 18 yaban hayatı üretim istasyonu, 188 tohum ve gen muhafaza ormanı, 56 muhafaza ormanı ve 337 tohum istasyonu sahası, 439 mesire yeri ve kamp alanı (2012’de 1000 olacak), 81 yaban hayatı koruma sahası, 20 kaplumbağa yuvalama ve koruma alanı bulunuyor. Tüm Avrupa’da 12 bin bitki türü varken, Türkiye’de 4 binden fazlası endemik 11 binin üzerinde bitki türü var.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Radikal
Bir buzul alarmı da Van Gölü’nden!Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Ali Fuat Doğu, gölün güneyinde yok olmaya yüz tutmuş küçük buzullar tespit ettiklerini açıkladı.
800 yıllık şifahane bakıma alındıKayseri’deki 800 yıllık Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore ediliyor. Mülkiyeti Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait tarihi medrese, 1982 yılında Erciyes Üniversitesine (EÜ) tahsis edildi. Üniversite, tarihi medreseyi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’ne dönüştürdü. Restorasyonda, daha önceki onarımlarda iç mekan duvarlarına yapılan sıvalar kazınarak taşların derzleri kuvvetlendirilecek. Çatısında yıpranan taşlar yenilerek tavanının akması önlenecek medresede dış duvar dipleri de açılacak ve yalıtım yapılıp temeller sağlamlaştırılacak. Selçuklu hükümdarlarından 2. Kılıçarslan’ın oğlu 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından ablası Gevher Nesibe Hatun adına 1206 yılında yaptırılan medresede sağlık hizmeti veriliyordu. Medrese, Selçuklular döneminin en önemli hastanesiydi.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Türkiye
Hesap OrtadaAnkara beylerbeyi, başkente su sağlayacak temiz, ucuz ve güvenli Gerede tasarımına “Ben kendi ihale etmediğim işe girmem” gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Tarihî Yarımada’da göçme tehlikesiKuyumcukent İşletme A.Ş (KİAŞ) Genel Müdürü M. Kemal Karaaslan, Eminönü’nde faaliyet gösteren mücevher ve diğer üretim atölyelerinin, çok kuvvetli asidik ve bazik kimyasallar içeren yüzlerce ton kimyasal sıvı atığı kanalizasyonlara akıttığını belirtti.
Akdeniz'in turistik kartal yuvası: TaorminaAkdeniz'in ortasında, Sicilya'nın doğusunda yer alan Taormina, müze gibi gezilebilecek küçük bir kent. İtalyanlar tarihi eserlerine biraz kötü davranmış olsa da Taormina'da turistler için tarihin yanı sıra alışveriş, yeme-içme gibi konularda da çok seçenek buluyor.
Harabeye dönen yapıdan kütüphanePendik Belediyesi ilçe genelinde hizmete sunduğu 12 kütüphaneye bir yenisini daha ekliyor. İlçenin merkezinde Burla Biraderler Korusu olarak bilinen yerde bulunan ve harabeye dönen tarihî yapıyı aslına uygun olarak inşa ettiren Pendik Belediyesi, söz konusu yapıyı kütüphane olarak hizmete açacak. Onbinlerce kitabın bulunduğu Pendik’teki kütüphanelerde, bilgisayar kullanma imkânı ve internete erişim hizmeti de sunuluyor. Üye sayısının 20 bini aştığı kütüphanelerin aylık ortalama 25 bin ziyaretçisi bulunuyor.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Türkiye
Multi Turkmall Türkiye’de 10 milyar avroya 25 alışveriş merkezi kuracakMulti Turkmall’ın 10 yılda gerçekleştireceği 25 alışveriş merkezi yatırımı 33 bin kişiye istihdam sağlayacak. Şirket Türkiye’de bugüne kadar 3.5 milyar avroluk yatırım yaptı.
Havuz yatırımları aralıksız sürüyorİstanbul genelinde stadyum, kapalı spor salonu ve spor komplekslerini tamamlayarak hizmete hazır hale getiren İl Özel İdaresi; kapalı yüzme havuzu projelerini de bir bir İstanbulluların hizmetine sunuyor. Ataköy Kapalı Yüzme Havuzu’nu yıkıp yeniden yapmayı kararlaştıran İl Özel İdaresi, Üsküdar Burhan Felek Kapalı Yüzme Havuzu’nun onarımı için altyapı çalışmalarını sürdürüyor. 2008 yılı sonuna doğru Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli ve Arnavutköy Kapalı Yüzme Havuzlarının yapımını bitirmeyi planlayan İstanbul İl Özel İdaresi, şu ana kadar bütçesinden yaklaşık 16 Milyon YTL kaynak ayırdı.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Türkiye
Çimento üretimi %9 arttıTürkiye’nin çimento üretimi bu yılın ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, % 8.7 artışla 10.1 milyon tona ulaştı. Mart sonu itibariyle, özel sektöre ait fabrikalarda 10 milyon 119 bin 944 ton çimento üretildi. Üretimin 1 milyon 786 bin 284 tonu dış piyasalara, 8 milyon 201 bin 464 tonu iç piyasalara satıldı. Satışlar ise % 6.9 arttı.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Türkiye
Müteahhitler fark kararnamesini dar kapsamlı bulduTürkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, bazı yatırımlarda uygulanacak fiyat farkı esaslarının belirlenmesine ilişkin kararnamenin dar kapsamlı olduğunu ve müteahhitleri memnun etmediğini belirtti. Eren, son aylarda demir ve akaryakıt fiyatlarındaki yükselmeler nedeniyle inşaat girdilerinde meydana gelen artışın telafisine yönelik fiyat farkı kararnamesini dört gözle bekleyen müteahhitlerin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Eren kararnamenin, belli sektörlerde iş yapan müteahhitleri kapsadığını ifade etti.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Referans
Türkiye'de mortgage'ın adı var kendi yokİpotekli konut finansmanı olarak bilinen mortgage'ın yasası çıksa da henüz ikincil piyasaları oluşamadı.
Boğaz’ın incisine Osmanlı ‘cila’sıBir zamanlar Boğaz’ın incilerinden biri olan Beylerbeyi’ndeki Debreli İsmail Paşa Yalısı, 12 yıldır yalı-butik otel olarak hizmet veriyor.
Londra'dan 2012 olimpiyatları için Türk işadamlarına çağrı2012 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan Londra, kent ekonomisine 8 milyar dolarlık katkı sağlayacak oyunlar için Türk işadamlarını yatırıma davet ediyor.
ABD'den iddia: Marmara'yı 8'lik deprem bekliyorÜnlü Amerikan haber kanalı CNN’e bağlı www.ireport.com adlı internet sitesinde, birkaç hafta içinde Marmara Denizi’nde Bandırma’nın 60 kilometre güneyinde 8.0 şiddetinde deprem olacağına ilişkin haber yayınlandı.
Otoyollar ve FSM satışı tek paketteGörevinde beşinci yılını dolduran Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Metin Kilci, bir yandan "Yoruldum" derken, bir yandan da özelleştirmenin tüm hızıyla süreceği mesajını verdi.
İnşaat sektörü zor durumdaİzmir’de inşaat sektöründe yaşanan durgunluk devam ediyor. EXPO oylaması öncesinde piyasanın hareketleneceği beklentisi taşıyanlar, EXPO’nun kaybedilmesiyle hayalkırıklığı yaşadı.
Çeşme'nin rüzgârı altın değerindeDünyada olduğu gibi Türkiye'de de enerji; en önemli gündem maddesi.
Mobilyada yerli marka yetersizKilim Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yayla, mobilya sektörünün Türkiye’de önünün açık olduğunu, ancak, markalaşma yönündeki çalışmaların yurt nezdinde yetersiz olmasından dolayı, dünya çapında yeterli bir düzeye ulaşamadığını söyledi. Yayla, sektördeki önemli gelişmelerin yaşandığını ancak, dünya ölçeğinde söz sahibi olmak için rasyonel birlikteliklerin olmasının gerektiğini ifade ederek, “Ülkemizde mobilya sektöründe yaklaşık 60 bin kişi istihdam ediliyor. Bu rakam oldukça fazla. Buna rağmen branşlaşma konusunda yatırımlar yapılmıyor. Bir mobilyacı ne üretiyorsa ondan daha iyisini, daha kalitelisini, yeni açılımları öngörerek üretim yapmalı. Ama ne yazık ki kanepe üreten bir arkadaşımız, daha sonra her şeyi üretmeye kalkıyor ve altından da kalkamıyor” dedi.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Murat Dönmez
EXPO'yu kaybeden İzmir'de konutlar da elde kaldıİnşaat sektöründeki durgunluk, İzmir'de EXPO 2015 ile piyasanın hareketleneceği beklentisiyle hareket eden girişimcileri hayal kırıklığına uğrattı.
Nemrut’un çehresi değişiyorAdıyaman’ın Kâhta ilçesinde bulunan Nemrut ören yerinin turizmde marka yapılması amacıyla Kommagene-Nemrut Koruma ve Geliştirme Programı kapsamında başlatılan çalışmalar sürdürülüyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, önceliklerinin Nemrut ören yerinin çevresini yeniden düzenlemek, dev tanrı heykelleri ve diğer kalıntıların üzerindeki çatlakları kapatmak olduğunu kaydetti. Güçhan, “Gerçekleştireceğimiz çevre düzenleme çalışmaları için ön proje hazırladık ve projemiz onaylandı. Uygulama projelerinin temini için bakanlıkça ihaleler açılacak. Çevre düzenleme çalışmalarımızda bu aşamadayız” dedi.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Prefabrik konuta rağbet artıyorDeprem için en iyi çözüm olmasının yanında, ucuz ve pratik şekilde inşa edilmesi sebebiyle prefabrik konutlara olan rağbet giderek artıyor.
Aspendos tartışmasıEski Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, Anadolu Ateşi’nin Aspendos Antik Tiyatrosu’nun 700 metre ilerisine yaptığı Aspendos Arena’nın yer seçiminin yanlış olduğu iddialarına karşı çıktı.
Çelik fiyatı artınca rüzgâr kulesini betondan yaptıDemirer Holding İzmir’de Alman Enercon ile birlikte rüzgâr tribünleri için kanat ve kule üretimi yapıyor. Dünya genelinde çelik fiyatlarındaki aşırı artış üzerine kuleleri betondan yapmaya başladıklarını belirten Demirer Holding Başkanı Erol Demirer...
Arkeoloji dünyasında tartışmaTürkiye’de yeni mevsim arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları tartışmalı başladı. Türk ve yabancı bilim heyetlerinin 2008 yılı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptıkları başvurulardan bazıları, bu yıl ilk kez ‘gayri resmi’ olarak kurulan “Değerlendirme Komisyonu’nca (Bilim Kurulu)” irdelendikten ve bilimsel nedenleri açıklanmadan reddedildi.
'Konut kredisi pazarı yüzde 13 büyüdü'Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisi içinde en çok konuşulan konulardan biri olduğunu belirterek, gayrimenkulün, satın alsalar da almasalar da her zaman insanların ilgisini çektiğini söyledi.
Myndos’ta rant kuşkusuBodrum’un Gümüşlük beldesi sınırları içinde yer alan Myndos antik kentindeki kazı çalışmalarının, “rant ve yapılaşmanın önünü açma” gerekçesiyle durdurulduğu savlandı.
Kayserili ünlü mimarı kalbinden bıçakladılarKayseri’nin tanınmış mimarı Turan Elmaağaçlı (58), önceki gece projesini yaptığı ve hayata geçirdiği Fuar Kültürpark’ta kendisine ait 3 işletmeye gitti. Burada 26 yaşındaki E.D. ile tartışan Elmaağaçlı, kalbinden bıçaklandı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırılan Elmaağaçlı, müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polisler tarafından yakalanan E.D., Elmaağaçlı’yı kendisine hakaret ettiği için bıçakladığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin başta Kazancılar Çarşısı, Fuar Kültürpark, Beştepeler Parkı olmak üzere birçok projesinde mimari çalışma yapan Turan Elmaağaçlı, son olarak, geçen yıl Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin Cumhuriyet alanındaki merkezinin de düzenlemesini yaparken plaketle ödüllendirilmişti. Mimarlar Odası’nda iki dönem 2’nci başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yapan Elmaağaçlı, evli ve 1 çocuk babasıydı.
Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
Yarım asırlık hata Türk mimarı yıktıAlmanya’da, bundan 10 yıl önce, Schleswig-Holstein Eyaleti’nin Hornbek köyünde çiftlik ve üzerinde 1957 yılında inşa edilen evi satan mimar Oktay Kaptan, geçtiğimiz günlerde İmar Dairesi’nden gelen mektupla şok oldu.
Biri orman, biri Alman kanunlarının mağduruAlmanya’nın Köln kentinde yaşayan iç mimar Ebby Lewandowski’nin 1993 yılında yatırım amaçlı olarak Antalya’da aldığı arazi, başına dert oldu.
Takvim
<<Temmuz 2008>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.