Haberler

13 Kasım 2007, Salı

İstanbul'un Çocuk Planıİstanbul'un Çocuk Planı2007 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin düzenlediği Simla Sunay’ın yönettiği, “İstanbul’un Çocuk Planı” başlıklı etkinlikte 50 çocuk İstanbul’u yeniden planladı. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin katkılarıyla gerçekleşen atölyeye katılım yoğundu, 50 kişilik hazırlanan atölye çalışmasında pek çok okul da etkinlik alanından geri çevrilmek zorunda kaldı. İstanbul’un Çocuk Planı bir proje olarak etkinliklerini sürdürecek. Haberin Devamı
Baran kardeşlerin yalı kavgası 7 Aralık’ta satışla son buluyorBaran kardeşlerin yalı kavgası 7 Aralık’ta satışla son buluyorArmatör Ekin ve Pekin Baran kardeşlerin Yalı kavgası 7 Aralık’ta sona eriyor.
Üsküp’teki Osmanlı köprüsünü Büyükşehir Belediyesi ihya ediyorÜsküp’teki Osmanlı köprüsünü Büyükşehir Belediyesi ihya ediyorİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküp’teki Osmanlı yadigarı “Taşköprü”yü restore ediyor. Mimar Sinan’ın yaptığı tarihi köprünün restorasyonu için 2 milyon YTL kaynak ayrıldı.
Cami meydana çıktıCami meydana çıktıİstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi yapıyı müzeye dönüştürürken duvarı yıktı. Sular İdaresi olarak bilinen duvar yıkılınca Taksim Mescidi Camisi de, meydanla birleşti.
Başkan Kadir Topbaş; “İstanbul yatırımcılar için büyük bir fırsat...”Başkan Kadir Topbaş; “İstanbul yatırımcılar için büyük bir fırsat...”Forum İstanbul’da konuşan Başkan Topbaş, “İstanbul yatırımcılar için büyük bir fırsat. Bürokratik engelleri kaldırarak yatırımcılara bu fırsatı veriyoruz” dedi.
Fay hattına şehirFay hattına şehirTÜBİTAK'ın 8 günlük "Bilim Danışmanlığı Çalıştayı" çerçevesinde Kuşadası'na gelen bilim adamları biyoloji, fizik, kimya, matematik, bilgisayar ve yerbilimleri dallarında projeler üzerinde çalıştı.
Tuna Ofis & Ev Yeni Mağazalar AçıyorTuna Ofis & Ev Yeni Mağazalar AçıyorOfis mobilyası sektöründeki 37 yıllık tecrübesini ev mobilyaları alanına taşıyan Tuna, Anadolu yakası Altunizade’de bu yıl hizmete giren showroom konseptinde yeni mağazalar açıyor.
Anadolu'dan yeni hazineler fışkırıyorAnadolu'dan yeni hazineler fışkırıyorHayatta en sevdiğim şeylerden biri, Anadolu'yu gezmek ve özellikle tarihi arkeolojik yörelerimizi tanımaktır. Gerçi bu konuda Mehmet Yaşin veya Fatih Türkmenoğlu'yla yarışamam, ama benim de kendime göre az Anadolu bilgi ve deneyimim yoktur. Ve ülkemizin hemen her karışı görmeye değer, ama çoğu zaman hiç bilmediğimiz ve gidip görmediğimiz zenginliklerle doludur. İşte son haftalarda görebildiğim bir antik kent üzerine kimi notlar...
Saraydan tarih kaçırma!Saraydan tarih kaçırma!Bizans'ın en eski sarayı sayılan Sultanahmet'teki Büyük Saray'ın (Palatium Magnum) son kalıntılarının üzerinde yer alan tarihi yapı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sosyal tesis projesi kapsamında deniz manzaralı restoran oluyor. Tesisin inşaatını, Tokyo Camii'nin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp'in şirketi Hassa Mimarlık yürütüyor. Şenalp, Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İSBAK'ta da yönetim kurulu üyesi.
Röntgencilik ve Teşhircilik (YouTube, Facebook, Apartmanlar...)Röntgencilik ve Teşhircilik (YouTube, Facebook, Apartmanlar...)Berlin, Pekin ve Los Angeles tabanlı, bir mimari tasarım firması olan Graft’ta tasarımcı olan Jeremy Fletcher ve Alejandro Lillo, 2009’da Manhattan finans bölgesinde inşa edilecek olan cam duvarlı apartman kulesi, W Downtown’ın, baskın ve parlak iç mekanının tasarımını yaparlarken, röntgencilik ve teşhircilik arasındaki diyalog üzerinde çalıştılar.
Yeni Neo'lar TanıtıldıYeni Neo'lar TanıtıldıNeo Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nin yeni halkaları, Eskişehir’den sonra; Bahçeşehir – Esenyurt, Adapazarı ve Pendik’te yayılıyor.
Ev Anlayışına Yeni Bir Renk GeliyorEv Anlayışına Yeni Bir Renk GeliyorFarklı bir yaşam felsefesiyle örülmüş yepyeni bir mimari dokuya sahip olan İstanbul’un yeni yaşam rengi Mor Ada, Yapı Kredi Koray Genel Müdürü Yücel Ersöz’ün evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıyla basına tanıtıldı.
Ev anlayışına yeni bir renk geliyorEv anlayışına yeni bir renk geliyorİstanbul'un gelişen bölgelerinden biri olan Esenyurt'ta, 54 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 40 dönüm peyzaj alanına sahip olan Mor Ada, toplam 780 üniteden oluşuyor.
Dünya'da Gezi Rotamızı Değiştiren ya da Değiştirecek 22 BinaDünya'da Gezi Rotamızı Değiştiren ya da Değiştirecek 22 Bina1997 yılında Frank Gehry, İspanya’nın kuzeyinde sakin bir şehirdeki, müthiş titanyum kıvrımlı müzesinin açılışını yaptı. Müzenin hem mimari hem de turizm üzerindeki etkisini çok az insan öngörebilirdi. On yıl sonra, “Bilbao Etkisi” olarak adlandırılan; orta tabaka kentlerin turizmi canlandırmak için ünlü mimarlarla anlaşıp, tasarım makyajı uygulamaları, Milwaukee ve Minneapolis’ten Newcastle İngiltere’ye kadar birçok yerde yapıldı. Sonuçlar karışık, fakat heyecan uyandıran yeni mimarinin insanları uçağa bindirecek kadar ilgi çektiği kesin. Bu nedenle, Guggenheim’ın 10. yıldönümünde, Gehry ve onun heyecanlı meslektaşlarının, kentlerin silüetini değiştiren veya değiştirecek projelerini inceledik.
İçerenköy’de kaçak yapılar modern konuta dönüşüyor…İçerenköy’de kaçak yapılar modern konuta dönüşüyor…İçerenköy Evlerinin satış kampanyasını başlatan Başkan Topbaş, projenin bölgedeki kaçak yapıların kentsel dönüşüme tabi tutulmasıyla oluştuğunu belirterek, “Orada kimseyi mağdur etmeden modern ve güvenilir konutlar inşa ediyoruz” dedi.
16 milyar dolar harcadık GAP toprağını tuzladık16 milyar dolar harcadık GAP toprağını tuzladıkGüneydoğu Anadolu'nun makûs talihini değiştirmek için 25 yıl önce başlanan Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) işler iyi gitmiyor. Aşırı sulanan ve değişimli (münavebeli) tarım ilkesine uyulmayan topraklarda tuzlanmaya bağlı olarak çoraklaşma yaşanıyor.
Cunda Adası'ndaki tarihi yapıların envanteri çıkarılıyorCunda Adası'ndaki tarihi yapıların envanteri çıkarılıyorÜniversite üyeleri ve öğrencilerinden oluşan gönüllü çalışma grubu, Ayvalık Belediyesi'nin desteğiyle Cunda Adası'ndaki tarihi yerlerin envanterini çıkarıyor.
Buradaki 2 bin ev yıkılacakBuradaki 2 bin ev yıkılacakTürkiye'nin en büyük ekolojik tarihi ve turizm koridorlarından biri İstanbul'un Küçükçekmece semtinde hayata geçiyor. Sazlıdere Barajı'ndan başlayan ve Marmara Denizi'nde biten 4 milyon metrekarelik, ekolojik koridor ile turizm ve kültür alanının ilk aşaması 5 yılda tamamlanacak.
Dev markaların caddesi büyüyorDev markaların caddesi büyüyorAnkara’nın en hızlı gelişen bölgelerinden Çayyolu’ndaki Park Caddesi, Ankara’nın en seçkin mekanlarını "açık alışveriş merkezi" ortamında bir araya getiriyor.
Tasarım Tutkusu Şehrin İçindeTasarım Tutkusu Şehrin İçindeHareketli mobilyada tasarımdan zevk alanların tercihi B&T Design, Maslak’ta açtığı yeni showroomunu açtı.
Birgi, tarihi evleriyle yatırımcıların ilgi odağı olduBirgi, tarihi evleriyle yatırımcıların ilgi odağı olduAydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapan tarihi belde Birgi'deki tescilli konutlar, yatırımcılar tarafından bir bir satın alınarak restorasyondan geçirilirken, yeni imara açılan bölgelerde de villa tipi yeni konutlar yapılıyor.
Arkitera Kampüste Son HaftasındaArkitera Kampüste Son Haftasında30 Ekim 2007’de Arkitera Kampüste etkinliği için yola çıkan Arkitera Mimarlık Merkezi ekibi ikinci haftasında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Erciyes Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi’ndeydi. Kurucu ortaklardan Ömer Kanıpak’ın rotasındaki ilk okul Karadeniz Teknik Üniversite’siydi.
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
"Kat Mülkiyeti Kanunu" bugün TBMM Genel Kurul'nda görüşülecekEv sahibi ve kiracılar tarafından uzun süredir beklenen Kat Mülkiyeti Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.
Dünya Gazetesi ve IFC işbirliği ile 3-4 Aralık'ta konferansta sektör masaya yatırılacakDünya Bankası Kuruluşu IFC (International Finance Corporation) ve Dünya Gazetesi işbirliği ile 3-4 Aralık'ta düzenlenecek "Konut Finansmanı Konferansı"nda yerli ve yabancı uzmanlar bir araya gelecek.
İBB: "Tarihini gömen ülke" haberine konu olan yapı tarihi özellik taşımıyorİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bir gazetede "Tarihini gömen ülke" başlığı ile yer alan habere konu olan yapının, geçmişte betonarme olarak inşa edildiğini ve herhangi bir tarihi özellik taşımadığını açıkaldı.
‘Kaçak’ nükleer santrallerNükleer santral projeleri 1960’lardan bu yana belli aralıklarla hep gündemde tutuldu. En son 10. Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen nükleer yasa; AKP Hükümeti tarafından tekrar kabul edilmiş durumda.
Kültürel değerler ve amaç uzlaşması…Ülkemizde şehir plancılarının yaptıkları işe en az inandıkları, üretimi sonrasında umutsuz bekleyişe girdikleri konuların başında korunması gereken doğal ve kültürel değerlerimiz için üretilmekte olan “koruma amaçlı” planlama çalışmaları geliyor.
Geleceğin enerji kaynağı burnumuzun dibinde!Norveç, deniz suyuyla çalışacak mini bir santral kurmaya hazırlanıyor. Bilim insanlarının amacı deniz tuzundan, gaz emisyonu olmayan temiz bir enerji kaynağı yaratmak.
Noel Baba’da onarım tamamArkeolog Desinatör Rıdvan İşler, bu yılki çalışmaların iki buçuk ay sürdüğünü söyledi.
İstanbul trafiğinin hava rayla ‘çözümü’İstanbul’u felç eden trafik sorununu “çözmek” için “bir yandan yapıp bir yandan yıkan” İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu kez de “hava ray”ı gündemine aldı.
7 yıl aradan sonra ‘tarih’ kazılacakAlanya Müze Müdürü Seher Türkmen, Kadıpaşa Mahallesi’nde 7 yıl aradan sonra 3’üncü derece arkeolojik çalışmaların 15 Kasım’da başlayacağını söyledi.
Yasa geçti ama mücadele devam ediyorNükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ancak tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de nükleer karşıtlarının mücadelesi devam ediyor.
Esen: Selçuk'ta kaçak yapılaşmaya izin yokSelçuklu Belediyesi imar planıyla ilgili maddeleri tek tek meclis gündemine taşıyarak değerlendiriyor.
Kültür Başkentinde Dayatmalar (I)Seçimlerden önce, Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın AKM ile birlikte Mete Caddesi üzerindeki binaları yıkacağı, oluşacak geniş alanda büyük bir alışveriş merkezi yapacağı, bu projenin arka planda bir yerinde birkaç büyük kongre salonu ile birçok küçük toplantı mekânı içeren ve AKM işlevini karşılaması kuşkulu bir tesis, ayrıca Taşkışla tarafında denizden de görülebilecek büyük bir cami düşünüldüğü söyleniyordu.
Trump projeleri 500 milyon dolarlık rezidansla başlıyorAmerikalı emlak devi Donald Trump’un Türkiye’deki haklarına sahip olan Yeşil İnşaat, Trump projelerine 500 milyon dolarlık rezidansla başlıyor.
Nükleer, "kömür" doğurduNükleer Santral Yasası'na eklenen geçici bir maddeyle yerli kömür tüketecek en az bin megavatlık (MW) santrallara, 2014 yılına kadar kurulmaları koşuluyla, 15 yıl boyunca elektrik alım garantisi sağlanacak.
Ankara Kalecik'e 112 konut ihaleye çıkarıldıBaşbakanlık Toplu Konut (TOKİ) İdaresiBaşkanlığı, Ankara Kalecik'e konut, ticaret merkezi ile adaiçi, genel altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işleri için ihale açtı.
Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Yatırımları Konferansı, İstanbul'da başladıTOKİ ve Urban Land Institue (ULI) desteğiyle, Forum İstanbul Uluslararası Yarıyıl Konferansı çerçevesinde "Mimar Sinan'dan Olimpiyat Kentine" temasıyla düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Yatırımları Konferansı, İstanbul'da başladı.
"İstanbul'un yeni bir simgeye ihtiyacı yok"'İstanbul'u 2010 Avrupa Kültür Başkenti 'ne hazırlayan başta Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) olmak üzere birçok kuruluş kentte tahrip edilen, çalınan heykelleri görmezden gelirken yine İBB, kentin simgesi olması için Sivriadaya'ya ' Mevlana Yılı' etkinlikleri kapsamında 110 metre yüksekliğinde bir semazen heykeli dikmek istiyor. Sanatçılar, İstanbul'un yeniden tasarlanacak bir simgeye değil, şehri zenginleştirecek meydanlara ve çağdaş heykellere ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Heykel Müzesi Müdür Yardımcısı ve heykel sanatçısı Mehmet Çetiner, yaşananların sanattan uzak bir anlayışın izleri olduğunu belirterek "Sürahi, tepsi benzeri materyalleri heykelleştirerek anıt diye sunuyorlar. Sanatçıların heykellerini sergileyebilecekleri meydanlar yok. Öte yandan dışarıda sergilenen heykeller çalınıyor, zarar görüyor" dedi. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı, ressam Bedri Baykam da AKP'nin sanata karşı bir anlayış içinde olduğunu belirterek Aydınlanma Devrimi'nin izlerinin silinmeye çalışıldığını söyledi.
Tarih: 13 Kasım 2007 Kaynak: Cumhuriyet
'Depreme hazır değiliz'Düzce depreminin 8. yılı nedeniyle İstanbul'da bir araya gelen devlet görevlileri, belediye yetkilileri ve inşaat sektörü temsilcileri, Türkiye'nin yapı stoğunun olası bir depreme hazır olmadığını yineleyerek, bunun sağlanması için "Kentsel Dönüşüm Yasası" na ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Corio, Bursa’da alışveriş merkezi alıyor, 1 milyar dolar gösteriyorHollandalı gayrimenkul devi Corio, şimdi de Bursa’da bir alışveriş merkezi satın almak üzere Maya Holding ile anlaştı.
TAV’a Avusturyalı ortak geldiAvusturyalı Meinl Airports International, yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın elinde bulunan TAV Havalimanları Holding’deki yüzde 10.1’lik hissesini 190 milyon Euro karşılığında satın aldı.
Kaz Dağı izinle saldırıya uğradıTürkiye'nin güvenliği başta olmak üzere bugüne kadar siyasi konularda net tavır koyan MHP, ilk çevreci çıkışını Kaz Dağı için yaptı.
İda dağıyla Ada dağı!Kaz dağları yöresinin güzelikleri, üstte Memetalan, sağda yukarıdan, günbatımı körfez, karşıdan Midilli, Zeus'tan körfez. Köylü zeytinliklerini sattı, kentli zeytinleri kesip "yeşil bilmem ne" siteleri yaptı, şimdi de yabancı sermayeci kapitalistler altın çıkarmaya geldi. İşte elbirliği dediğin böyle olur!
Kemal Derviş: 'Isınmaya' karşı önlem almalıyızBuna şans demek doğruysa, Türkiye olarak şanslıyız. Geçen kışı yağmursuz, karsız, yazı kurak ve aşırı sıcak geçirmiş olsak da küresel ısınmanın 'vahim' etkilerini 50 yıldan önce hissetmeyeceğiz. Ne var ki çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği için bugün değil dün önlem almaya başlamış olmamız gerekirdi.
600 dükkana 800 bin YTL harcamayla restorasyonAnkara'nın konaklarıyla ünlü Beypazarı ilçesinde tarihi çarşı içerisinde bulunan 600 dükkanın restore edilmesi için, İl Özel İdaresi tarafından 800 bin YTL ödenek verildi.
GAP tuzlanmaya teslim olacak mıGAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, GAP’ı yeniden gündeme taşımak için kolları sıvadı. Türkiye’nin en büyük projesi olarak bilinen, 32 milyar dolara malolacağı öngörülen GAP’ta işler nasıl gidiyor?
En verimli deprem çalıştayı!Kuşadası'nda çalıştaya katılan TÜBİTAK yerbilimleri ekibi, kaldıkları otelin tam heyelan bölgesinde, bir kooperatifinse fay kırığı üstünde olduğunu belirledi
Bir şey Işıkara'yı tedirgin ediyorDüzce depreminin sekizinci yıldönümünde deprem uzmanlarının açıklamaları unutulan depremi yine gündeme getirdi. Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 2003 yılından bu yana Türkiye'de 6 ve 6.9 arasında deprem yaşanmamasının kendisini tedirgin ettiğini söyledi.
Karasu'da dev dalgalar yazlığın yarısını yuttuSakarya'nın Karasu ilçesinde fırtına nedeniyle Karadeniz'de oluşan dev dalgalar, kıyı şeridindeki bir yazlığın yarısını yuttu. Sakarya kent merkezinde ağaçları söken ve antenleri uçuran fırtına, Karadeniz'de de büyük dalgalar oluşturdu.
Tarihi alandaki inşaat kaçak çıktıMilliyet'in "Tarihini gömen ülke" manşetiyle duyurduğu Sultanahmet'teki Büyük Saray kalıntıları üzerinde yapılan inşaat çalışmalarının kaçak olduğunun, yaklaşık 20 gün önce İstanbul Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından tespit edildiği anlaşıldı.
Bayraktar: İstanbul'u halkı incitmeden dönüştüreceğizToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin gecekondu problemini çözmeden kalkınmadan bahsedemeyeceğini söyledi.
Birand, AKM konusunda yanılıyorPosta gazetesindeki yazılarını ilgiyle izlediğim ve genelde görüşlerini paylaştığım Mehmet Ali Birand, "Muhalefet etme uğruna çirkin AKM ile baş başa kaldık" yazısında herhalde beni kastetmemiştir; ancak son dönemde AKM'nin neden yıkılmaması gerektiğiyle ilgili o kadar çok yazı yazdım ki, ister istemez üstüme alındım.
Tarihî Taşköprü evleri turizme kazandırılıyorKastamonu'nun Taşköprü ilçe belediyesi, ilçedeki tarihi evlerin turizme kazandırılması için çalışma başlattı. Taşköprü Belediye Başkanı Mustafa Günay, 3 bin yıllık tarihe sahip Pompeiopolis Antik Kenti'nin gün ışığına çıkarılması için başlatılan kazı çalışmalarının ardından ilçenin turist akınına uğradığını aktardı. Başkan Günay, yerli ve yabancı turistlerin daha rahat konaklaması amacıyla tarihi konakları restore ettirerek, pansiyon ve otele çevireceklerini söyledi. Tarihi bir konağı satın alarak geçen yıl restorasyon çalışmasına başladıklarını hatırlatan Günay, buradaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu; birkaç hafta içinde hizmete açılacağını kaydetti. İlçede 132 tescilli tarihi bina ve konak bulunduğunu belirten Taşköprü Belediye Başkanı Günay, zengin bir görünüme sahip Taşköprü evlerinin, Safranbolu ve Beypazarı evleriyle benzer özellikler taşıdığını söyledi. Bu proje ile ilçenin önemli bir turizm merkezi olacağını vurgulayan Günay, "Bundan sonra ilçemize gelen turistler daha fazla zaman geçirerek, ekonomiye daha fazla katkı sağlayacaklar" dedi.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Zaman
Tarihi kilise hastaneye dönüştürülecekElazığ'da 19. yüzyılda yapılan tarihi Süryani Kilisesi'nin tarihi dokusu bozulmadan hastaneye dönüştürüleceği ifade edildi.
Soyak'tan 2 yeni projeMavişehir'deki evleri Kasım sonunda teslim edecek olan grup, İzmir'deki yeni yatırımları için 300 milyon dolar harcayacak.
Sulukule tarihi şekliyle yenilenecek, Zeytinburnu Nişantaşı olacak!Başkan Topbaş; “Sulukule’de yapılacak binalar 2-3 katlı olacak. Sur boyunca geleneksel Türk mimarisine uygun bir proje gerçekleştirilecek. Zeytinburnu da yeni Nişantaşı olacak” dedi.
Avrupa E-5’deki minibüs hatlarına yeni düzenlemeMetrobus projesiyle Avrupa E-5’te rahat erişim imkanı sağlandığını belirten Başkan Topbaş, “Yılbaşına kadar bu hattaki minibüs esnafının mağduriyetinin giderilmesi için bir sistem geliştirilmesi talimatını verdim” dedi.
Alarko emlakta Maktum’la büyüyecekDeyaar’ın Türkiye’de ortağı ise Alarko oldu. İki şirket, kurdukları Alarko Deyaar Gayrimenkul Geliştirme A.Ş ile 100 milyon dolarlık rezidans ve alışveriş merkezi projesine başlıyor.
Bilim, deprem ve İstanbul!Marmara'nın altı fokur fokur kaynıyor. Kırıkta, 17 Ağustos 1999 depremi öncesindeki belirtiler var. İstanbul ile Marmara Denizi'nin çevresi büyük risk altındadır.
Etkinlikler için binaları olacakKonak Belediyesi özürlüler için Kemeraltı'nda tarihi bir evi tamir ettiriyor.
AKM'nin simge değeri tescil edildiAtatürk Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in simge yapılarından biri olması nedeniyle yıkılmıyor. İstanbul 2 No'lu Korum Kurulu, Atatürk Kültür Merkezi'ni 1. grup kültür varlığı olarak tescil etti. Daha önce 'kültür varlığı' olarak tescil edilen AKM'nin, yenilenme projeleri için grubunun belirlenmesi gerekiyordu. Bu amaçla konuyu ele alan koruma kurulu, kültür merkezini 'simge' değeri dolayısıyla 1. grup kültür varlığı olarak tescilledi. AKM'nin, Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olması nedeniyle bu kararın alındığı öğrenildi. 1. grup kültür varlığı olarak tescil edilen yapıların 'bozulmadan' korunması gerekiyor. Bu nedenle yapıda büyük değişiklikler yapılması, yani mekânda, cephede değişikliklere gidilmesi mümkün değil. Ancak bu karar yapının çevresinde ek binalar yapılmasına engel değil. Kurul kararı, geçen hafta çıkan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Yasa'da yer alan AKM'yle ilgili hükümlerle uyumlu bir sonuç doğuruyor. Yasada da 'AKM'nin yıkılması' ifadesi çıkarılmış ama çevresindeki diğer parsellerle birlikte yenilemesinden söz edilmişti. Mimarlık çevrelerinde AKM'nin ek yapılarla genişletileceği bir yenileme projesi bekleniyor.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Radikal
TOKİ'ye "en iyi proje" ödülüTürkiye'den Emlak Konut, Varyap, Soyak ve Teknik Yapı'nın katılımcı olduğu Meeting Point fuarının son gününde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), fuar komitesi tarafından Türkiye'de yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle ödüllendirildi. Etkinliğin son gecesi düzenlenen yemekte TOKİ adına ödülü alan Başkan Erdoğan Bayraktar, konuşmasında Türkiye'nin gayrimenkul alanında yatırımcının ilgisini hak eden bir ülke olduğunu belirterek, son yıllarda yapılan çalışmalardan örnekler verdi.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Sabah
Haliç Köprüsü'ne metrobüs için şeritCevizlibağ - Mecidiyeköy arasına yapılması planlanan Metrobüs hattı ile ilgili yaşanan Haliç Köprüsü geçiş sorunu çözüldü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla başlayan inceleme sonucunda, köprünün ortasında bulunan bariyerlerin kaldırılarak tek şeritlik Metrobüs hattı yapılmasına karar verildi. Bu hat açıldıktan sonra, köprünün her iki tarafına, hat girişlerine sinyalizasyon sistemi kurulacak. Metrobüsler köprü geçişini, tek şerit üzerinden, karşılıklı kontrollü olarak gerçekleştirecekler. Yetkililer köprü üzerindeki tek şeritli hatta sinyalizasyon sistemi sayesinde bir araç geçiş yaparken diğer aracın bekleyeceğini kaydetti. İki otobüsün köprü girişinde karşılaşması halinde biri diğerini 30 saniye bekleyecek.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Serdar Canıpek
Sulukule projesinin asıl amacı ne?Sulukule projesini yapanlar yalnızca Sulukule'yi yok etmekle kalmayacak, İstanbul'u medeni dünyadan koparıp paylaştığımızı düşündüğümüz demokratik değerlere de zarar verecekler. Bu kabustan kurtulmak için, geri dönülemez bir noktaya gelmeden bu proje gözden geçirilmeli.
Nükleer Santral Yasası geçti 40 yıllık hayal gerçekleşiyorAnkara, 1960'lı yıllardan bu yana çeşitli defalar gündeme gelen; ancak daha sonra tozlu raflara kaldırılan nükleer santral projesi dosyasının kapağını bir kez daha açtı.
İstinye tünellerinde son rötuşlarİstinye trafiğini rahatlatmak amacıyla Temmuz ayında yapımına başlanan iki tünelin tamamlanmak üzere olduğu ve Kurban Bayramı günlerinde bitirilerek hizmete gireceği açıklandı.
'Santral başvurularında rüzgâr ölçülmedi yatırımcılar hayal kırıklığına uğrayacak'Rüzgârdan elektrik üretmek için Enerji Üst Kurulu'nda sıraya giren yatırımcılara bir olumsuz haber de sektörün çatı örgütlerinden geldi.
Kandilli: Evet, Marmara'da 3-5 metrelik tsunami olabilirBoğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Türkiye'nin en tehlikeli fay hattının, Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğunu belirterek, ''Bugünkü bilimsel çalışmalar, depremin nerede ve kaç büyüklüğünde olacağı hakkında bilgiler veriyor.
Sulukule'den gelen gürültüBir süredir, devlet, elindeki berbat süngerle Sulukule'nin üstünden geçme hazırlıklarını hunharca sürdürüyor. Yıkımlar başladı çoktan.
Tarihi Taşköprü evleri turizme kazandırılıyorTaşköprü Belediye Başkanı Mustafa Günay, ilçedeki tarihi evlerin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldığını bildirdi.
Akvaryum projesi sonunda bitirilecekBüyükşehir Belediyesi'nin, Ali Müfit Gürtuna döneminde temeli atılan Florya Akvaryum Projesi'nin tamamlanması için açtığı ihaleyi İstanbul Akvaryum Turizm Ticaret Ltd. Şti. kazandı. Akvaryum inşaatını bir yıl içinde yapacağı 80 milyon YTL yatırımla tamamlayacak olan şirket, akvaryumun 30 yıl işletme hakkını da kazanmış oldu. Şirket, belediyeye KDV hariç yıllık 4 milyon 510 bin YTL kira ödeyecek. Dev akvaryum tesisinde, aquapark, yunus gösteri merkezi, bilim merkezi, alışveriş merkezi ve sinemalar yer alacak.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Sabah
Deprem anıtına yıldönümünde tadilatBolu depreminde hayatını kaybeden 48 kişi anısına inşa edilen, su aldığı için uzun süredir kapalı bulunan '12 Kasım Deprem Anıtı ve Müzesi' depremin yıldönümü öncesinde tadilata alındı.
Sakarya Nehri kıyısı dinlenme alanı oluyorSakarya'nın Geyve ilçesine bağlı Alifuatpaşa beldesinin Belediye Başkanı Kenan Oran, Sakarya Nehri kıyısına 800 metrelik park ve dinlenme alanı yapılacağını söyledi.
Seray Mobilya 'meşhur marka' olduTürk Patent Enstitüsü, Seray Mobilya'yı 'meşhur marka' statüsüne aldı. Ankara'da 1953 yılında küçük bir döşeme atölyesi olarak kurulan şirketin patronu Ali Özkan, Türkiye'de mekanizmalı kanepeyi ilk kez kendilerinin yaptığını söyledi. 1986 başında mobilya sektöründe marka tescilini yaptıran ilk firma olduklarını da kaydeden Özkan, "Yuvarlak yataklı kanepe, metal iskeletli kanepe, web sayfası ve katalog bastıran marka olarak da ilk sıradayız." dedi.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Zaman
‘Çalıkuşu’nun evi kamulaştırılamadıYazar Reşat Nuri Güntekin’in ünlü eseri “Çalıkuşu”nun bir bölümünün yazıldığı söylenen ve restore edilmek amacıyla kamulaştırılan evin kamulaştırma kararı iptal edildi. Ünlü yazarın kaldığı ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek koruma altına alınması amacıyla kamulaştırıldı. Harap haldeki binanın onarımı başlayıncaya kadar bütün kapı ve pencereleri tahta kalaslar ve naylonlarla kapatıldı. Çanakkale’nin “Hastane Bayırı” diye bilinen mahallesinde bulunan 2 katlı tarihi ev yeniden onarılmayı beklerken, evin sahiplerinden Mehmet Okan Günalp, kamulaştırmaya itiraz ederek mahkemeye başvurdu. Ev sahibinin restorasyonu kendisinin yaptırmak istediği, mahkemenin de bu gerekçeyi yerinde görerek kamulaştırma kararını iptal ettiği öğrenildi. Evin, aslına uygun restore edilmesi gerekiyor.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Türkiye
Bizimkiler basiretsiz bankacılık yapıyor yabancılardan biraz ders alsınlarAnkaralı yalıtım malzemeleri üreticisi Özpor Isı, 2001 krizi mağduru binlerce şirketten biri. Yükselen faizler yüzünden bankalarla büyük sorun yaşayan şirket, batmaktan son anda kurtuldu.
Ankara’nın 37. Kardeş Şehri Minsk…Büyükşehir Belediyesi ve Beyaz Rusya (Belarus) Cumhuriyeti’nin Başkenti Minsk Belediyesi Arasında Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü İmzalandı.
Kapalıçarşı '2010 Avrupa Kültür Başkenti' için tadilata alınacakKapalıçarşı'da 3 bin 600 işyeri, 21 iş hanı, 30 bin 500 metrekare kapalı alan, 25 bin çalışan, 2 cami, 1 mescit, 1 postane, 6 banka şubesi, 1 sağlık merkezi, 68 cadde ve sokak, 28 kapı, özel güvenlik teşkilatı ve polis karakolu bulunuyor. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' hazırlıkları çerçevesinde, çarşının çevresinin açılacağını ve bir kısmı boş olan bazı kaçak binaların yıkılacağını söyledi. Fırat, bazı tadilat çalışmalarına çarşı esnafının destek olduğunu belirtti.
Tarih Hesap SoracakTurizm merkezlerinden biri olan Belek’te yok edilen ormanlar sonunda Türkiye gündemine oturdu. TEMA bu konuda büyük çaba sarf ediyor.
Hanların diyarı Diyar-i bekirDiyarbakır'da kültürel tarihi dokuların korunması ve çevre düzenlemeleri kapsamında sürdürülen projelerin sayısı giderek artıyor.
Dubai’de inşaat halindeki köprü çöktüBirleşik Arap Emirlikleri’nin yeni turizm ve ticaret şehri Dubai’de inşaat halindeki bir köprünün çökmesi sonucu 7 inşaat işçisinin öldüğü ve 15 işçinin de yaralandığı bildirildi. Bir vincin tamamlanmamış köprüye vurmasının ardından çöken inşaatın oteller bölgesinin çok yakınında olduğu belirtildi. İnşaattaki Asyalı işçilerden biri köprü çöktüğünde üzerinde çalışan 30-40 kadar işçi olduğunu söylerken, Dubai polisi mühendislerin sahada sorunu araştırdıklarını ve yaralanan işçilerin devlet hastanelerine kaldırıldığını açıkladı. Dubai’de ocak ayında yine inşaat halindeki bir gökdelende çıkan yangında 2 işçi hayatını kaybetmiş, 60 işçi de yaralanmıştı. İnşaat sektöründe çok hızlı bir büyümenin yaşandığı Birleşik Arap Emirlikleri’nde çalışan işçilerin çok büyük çoğunluğu Hindistan ve Pakistan gibi Asya ülkelerinden geliyor.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Evrensel
Metrobüsleri kendi haline bırakamayızSürücüsüz toplu taşıma aracı olarak bilinen metrobüsler, İstanbul'da şoför kontrolünde kullanacak. Gerekçe ise, gayet net: Burası Türkiye.
Kaz Dağları: İmar planı değişikliğine redKaz Dağları'nın (İda) etiklerindeki Türkmen, Kozlu, Yayla ve Sarıkız bölgelerine yönelik imar planı değişikliği, Balıkesir İl Genel Meclisinde oy birliğiyle reddedildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerince, Kaz Dağlan 1/1000 ölçekli 4 adet Milli Park imar planı ile ilgili değişiklik talebi, İl Genel Meclisine sunuldu. Toplantıda, Kaz Dağları'ndaki potansiyelin korunmasına yönelik "İmar ve Bayındırlık" ile "Çevre ve Turizm" komisyonlarının görüşü kabul edilirken, imar değişikliği talebi akP'li ve CHP'li üyeler tarafından oy birliğiyle reddedildi.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Birgün
Edremit Körfezi'ne deniz taksi geliyorBalıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Edremit Körfezi'ni bir uçtan bir uca bağlayacak.
TMMOB: Kuraklık İçin Acil Önlem AlınmalıTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın , yaşanan küresel ısınma ve kuraklığın Türkiye'ye maliyetinin 5 milyar YTL olduğunu, gerekli önlemler alınmadığı takdirde ileride tarım ürünü ithalatının artmasının sürpriz olmayacağını söyledi. Günaydın, meteorolojik gelişmeler nedeniyle yaşanan yağış azlığının, özellikle buğday, arpa, pamuk, çavdar, yulaf, soğan ve patates gibi ürünlerde büyük verim kayıplarına neden olduğunu ifade etti. Kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerin başında İç Anadolu, Ege ve Marmara'nın geldiğini anımsatan Günaydın, "Bu bölgelerle birlikte diğer yerlerde yaptığımız araştırmalarda, yaşanan verim kayıpları ve masraflar nedeniyle Türkiye'ye kuraklığın maliyetinin 5 milyar YTL olduğunu tespit ettik. Bu rakam küçümsenecek bir rakam değil, acil önlemler alınmalı'' dedi.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Cumhuriyet
İnşaat sektörünün 2008 umudu kentsel dönüşümdeAnkara'da açılan 2. Emlak ve Yatırım Fuarı'na katılan firmalar, gayrimenkul sektörünü Ankara Hürriyet'e değerlendirdiler. 2007 yılında durgunluk yaşayan inşaat sektörünün ortak umudu, Büyükşehir'in kentsel dönüşüm projeleri.
Fırat'a 1975 metrelik gerdanlıkGaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Projesi kapsamında Fırat Nehri üzerinde inşa edilen, Türkiye'nin en uzun nehir viyadüğünün yapımı tamamlandı.
Nükleer santral ufukta göründü10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kısmen veto ettiği "Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Yasa" TBMM'de değiştirilerek kabul edildi.
Dünya su patronu istedi, Sütlüce kongre merkezi oluyorOn yıla yakın süredir yapımı devam eden İstanbul'daki Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, Türkiye'yi ziyaret eden Dünya Su Konseyi Başkanı Dr. Luic Fouchan'in isteğiyle tamamlanacak.
Vadilerle barışık konutlar yapılmalıBilkent Üniversitesi Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım Bölümü ile Roma "La Sapienza" Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, "Kentsel Form Olarak Vadiler: Kent ve Doğa'nın Buluşması" isimli ortak çalışması önceki gün başladı.
"208"e izin verildi 169 ağaç kesildiKültür ve Turizm Bakanlığı, Sorgun Ormanı'ndaki otel inşaatının yapılacağı alanda, Orman Bölge Müdürlüğü'nce 208 adet ağacın kesilmesinin belirlendiğini, ancak 169 adet ağacın kesildiğini açıkladı.
Şanlıurfa Otogar arazisi 45.5 milyon YTL'ye alıcı bulduŞanlıurfa Belediyesi, şehirler arası otobüs terminalinin 81 dönümlük arazisini, 45 milyon 500 bin YTL'ye sattı.
Euro Emlak'ta 300 yeni konut projesi görücüye çıkacakVaryap, Teknik Yapı, Fideltus, Regnum, Garanti Koza Gayrimenkul, Artaş - Öztaş ve Doğu İnşaat ve pek çok firmanın yer aldığı Euro Emlak'ta 300 yeni konut projesi görücüye çıkacak.
KİPTAŞ, proje kapsamında yaptığı 144 lüks konutu satışa sunduİstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden KİPTAŞ'ın kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde İçerenköy'de yapımına başladığı 144 lüks konut satışa sunuldu.
Tüm dünyadan 18 tasarımcı Türk mermerini işlediTüm dünyadan 18 tasarımcı Türk mermerini işledi 34 dergisinin ve Haaz Galeri’nin kurucusu Murat Patavi, şu sıralar dünya tasarım devlerini biraraya getiren "Block" sergisinin küratörlüğünü üstlendi.
Kültür tasarladılar doktora tezi oldularBeşinci koleksiyonunu piyasaya çıkaran Hiref’ten bahsediyoruz. "Kültürünü Tasarla" felsefesiyle üretim yapan marka, Eskişehir lületaşı, Gaziantep bakırı, Kastamonu ahşap oymacılığından sonra Anadolu’nun mermerlerine el attı.
Günay'a AKM için teşekkür ve bir uyarıKültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın inisiyatifiyle, Atatürk Kültür Merkezi için kısa vadede en doğru karar verildi; yıkım yerine acil tadilat için kollar sıvandı.
Atatürk’ün evi anı evi oluyorUlu önder Atatürk’ün, 1937 yılında, Ege manevraları için özel beyaz vagonlu trenle geldiği İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı Çamlık Köyü’nde, konakladığı Devlet Demiryolları’na ait tarihi ev, Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın birlikte yürütecekleri bir programla, bakımı yapılarak ’Atatürk Anı Evi’ne dönüştürülecek. Devlet Demiryolları, tarihi evi, Maliye Bakanlığı’na olan borçlarını ödeyebilmek için bir süre önce satışa çıkardı. 220 bin YTL karşılığında satışı yapılan evi Selçuk Kaymakamalığı’nın girişimleriyle, Maliye Bakanlığı aldı. Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, iki katlı olan ve 600 metrekare kapalı alana sahip tarihi evin rölövesinin hazır olduğunu, restorasyonuna başlanacağını söyledi.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Veysel Erol
Manhattan’a köprü kurduk New York’ta park yapıyoruzABD'de New York’ta bugüne kadar 1 milyar dolarlık altyapı projesine imza atan Türk inşaat şirketi Kiska İnşaat, son olarak Manhattan’daki tren yolunu parka çevirmeye yönelik 70 milyon dolarlık projeyi kazandı.
İstanbul 2010'da Avrupa Kültür BaşkentiErtuğrul Günay, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmalarını değerlendirmek üzere Divan Oteli’nde düzenlenen toplantıda İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ile bir araya geldi.
İş Bankası’nın müzesi olduTürkiye İş Bankası, 83 yıllık geçmişinin birikimini artık bir müzede sergileyecek. İş Bankası’nın Eminönü’ndeki Yenicami Şubesi’nin tarihi binasında oluşturulan İş Bankası Müzesi’nde bankanın kurumsal tarihinin tüm aşamalarını içeren on binlerce öğe yer alıyor.
Peru'da 4 bin yaşında bir tapınak bulunduPeru'da 4 bin yıl önce yapılmış bir tapınak ortaya çıkarıldı. Perulu arkeolog Walter Alva, kuzey kıyılarındaki Lambayepue Vadisi'nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tapınağa Ventarron adının verildiğini açıkladı. Ventarron'un Amerika kıtasında bulunan tapınakların en eskilerinden biri olduğu, yaklaşık olarak milattan 2 bin yıl önce yapıldığı tespit edildi. Arkeolog Alva, tapınak duvarlarının resimlerle dolu olduğunu, iç tarafı harabeye dönmüş tapınakta dua edilen alana çıkmak için yapılan bir merdiven bulunduğunu söyledi. Karbon testi, Alva tarafından 1980'lerde ortaya çıkarılan Sipan arkeolojik alanının yakınlarındaki Ventarron'un, Sipan'dan bile daha eski olduğunu gösterdi.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Milliyet
"Çalıkuşu"nun evini, sahibi restore edecekYazar Reşat Nuri Güntekin'in ünlü eseri "Çalıkuşu"nun bir bölümünün yazıldığı söylenen ve restore edilmek amacıyla kamulaştırılan evin kamulaştırma kararı iptal edildi. Çanakkale'nin "Hastane Bayırı" diye bilinen mahallesinde bulunan 2 katlı tarihi ev yeniden yaşam bulmayı beklerken, evin sahiplerinden Mehmet Okan Günalp, kamulaştırmaya itiraz ederek mahkemeye başvurdu. Ev sahibinin restorasyonu kendisinin yaptırmak istediği, mahkemenin de gerekçeyi yerinde görerek kamulaştırma kararını iptal ettiği öğrenildi. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarındaki mimari üslupla yapılan, valilik konutuna birkaç metre uzaktaki evin, Çanakkale Koruma Kurulu'nda onaylanan proje doğrultusunda aslına uygun olarak restore edilmesi gerekiyor.
Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Milliyet
Takvim
<<Kasım 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.