Haberler

14 Mart 2007, Çarşamba

Mimarlık ve Aydınlatmanın Yüz Yıllık İlişkisiMimarlık ve Aydınlatmanın Yüz Yıllık İlişkisiHollanda Mimarlık Enstitüsü (NAI) 27 Ocak’tan bu yana “Architecture of the Night - Luminous Buildings” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide mimarlığın yapay ışıkla ilişkisi, çizimler, aydınlatılmış maketler, fotoğraflar ve metinlerle çeşitli başlıklar altında anlatılmak isteniyor. Hollanda Mimarlık Merkezi’nin sergi için özellikle karartılmış alt kat galerisinde, küratör Saskia van Stein’in de belirttiği gibi “ışığın baştan çıkarıcı” olma özelliği mimarlık ve yapay aydınlatmanın mimari kullanılma tarihinden yola çıkılarak -pek de baştan çıkarıcı bir biçimde olmasa da- sergileniyor. Haberin Devamı
Yabancıdan gayrimenkule milyar dolarlık yatırımlarYabancıdan gayrimenkule milyar dolarlık yatırımlarGayrimenkul potansiyelini dikkate alan dünyanın dev şirketleri, peş peşe Türkiye yatırım planlarını açıklamaya başladı. Yabancılar ya Türk şirketleri ile ortaklık kurarak doğrudan gayrimenkul yatırımı için ya da büyük yatırımlara finansman sağlamak için harekete geçmiş durumda.
Van evleri tarihe karışıyorVan evleri tarihe karışıyor Doğu Anadolu Bölgesi’nin geleneksel ev mimarisinden uzak, kerpiç ve ahşap ağırlıklı inşa edilen tarihi Van evleri, yılların verdiği yorgunluk ve bakımsızlıktan dolayı yok olma riski taşıyor.
Balonu yabancılar şişiriyorBalonu yabancılar şişiriyorEmlak piyasaları durulsa da İstanbul gibi 'yıldız' şehirlerde fiyatlar tırmanmaya devam ediyor. Newsweek'e göre, yeni zenginler şarap toplar gibi ev topluyor, fiyatlarda düşüş beklenmiyor.
Mayıs dalgasına rağmen konuta 38 milyar yeni lira harcandıMayıs dalgasına rağmen konuta 38 milyar yeni lira harcandıKonut sektöründe 2003 yılında başlayan hareketlilik geçen yıl piyasalardaki dalgalanmanın etkisiyle hız kesmesine karşın toplam satış değeri arttı.
İzmir yeşille "kucaklaşıyor"İzmir yeşille "kucaklaşıyor"Büyükşehir Belediyesi, son 3 yılda yaptığı yeşillendirme çalışmalarıyla kente 2 milyon 85 bin metrekarelik yeni yeşil alan kazandırdı. Bu, İzmir’e “5 yeni Kültürpark” anlamına geliyor.
İstanbul’un Bu Plana İhtiyacı Varİstanbul’un Bu Plana İhtiyacı VarBinlerce yıllık bir tarih birikimine sahip olan İstanbul, bu mirasın "üstün evrensel değeri" nedeniyle 1985'ten beri UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. İstanbul, aynı zamanda, nüfusu, yerleşim alanı ve karmaşası her geçen gün büyüyen bir dünya kenti.
“Fakat Zaha Listede – İngiliz Olduğu için mi?”“Fakat Zaha Listede – İngiliz Olduğu için mi?”Manşetlerden inmeyen Herzog & de Meuron’un kurucu ortakları, İngiltere’nin en köklü yapı dergilerinden Building’in Ünlüler Listesi’nde bulunmuyor fakat aldıkları iki büyük proje ve RIBA Altın Madalyası ile şansları bu ülkede değişiyor.
Doğu Anadolu fayı Kandilli'yi korkutuyorDoğu Anadolu fayı Kandilli'yi korkutuyorDoğu ve Güneydoğu, küçük ve orta büyüklükteki depremlerle sarsılıyor. Özellikle Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır'daki sarsıntılar tedirginlik meydana getirdi.
Acaristanbul'a yıkım kararıAcaristanbul'a yıkım kararıDanıştay 6. Dairesi'nin yapı ruhsatı iptaline ilişkin onama kararının ardından yapılan ilk toplantıda Acaristanbul dosyasını gündeme almayan Beykoz Belediyesi Encümeni, dünkü toplantıda 3'e karşı 4 oyla 'yıkım kararı' verdi.
Louvre’un Sanatı: Paha Biçilmez, Louvre’un İsmi: PahalıLouvre’un Sanatı: Paha Biçilmez, Louvre’un İsmi: Pahalıİyi bir ismin fiyatı nedir? Şık bir 520 milyon Dolar nasıl? Bu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’nin Salı günü 2012 yılında açılması ümit edilen bir müzeye Louvre’un ismini ekleyebilmek için ödemeyi kabul ettiği miktar.
Sinan'a saygı: Köprüyü yıkınSinan'a saygı: Köprüyü yıkınİstanbul Büyükçekmece'de bugüne kadar 1.9 milyon YTL harcanan köprü bir hafta içinde tamamen kaldırılacak. Anıtlar Kurulu yeni köprünün yakınındaki, Mimar Sinan'ın 1565 yılında inşa ettiği tarihi köprünün görüntüsünün korunmasını istedi.
Sedad Hakkı Eldem 100’üncü Yaşında MSGSÜ'de Etkinliklerle AnılacakSedad Hakkı Eldem 100’üncü Yaşında MSGSÜ'de Etkinliklerle AnılacakSedad Hakkı Eldem; 1924 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nde başlayan mimarlık eğitimini 1928’de ismi aynı yıl değişen Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamladı. Okulu birincilikle bitirdiği için kendisine verilen üç yıllık burstan yararlanarak Fransa, İngiltere ve Almanya’ya gitti; Auguste Perret, Hans Poelzig gibi mimarlarla çalıştı.
En pahalı evler Londra ve Madrid'deEn pahalı evler Londra ve Madrid'deİnternet üzerinden emlakçılık yapan Alman, İspanyol ve İngiliz üç büyük firmanın ortaklaşa yaptırdığı bir ankete göre, Avrupa'daki en pahalı lüks evler Londra ve Madrid'de satılıyor.
Lafarge MIPIM’de Sürdürülebilir Mimarinin Altını ÇiziyorLafarge MIPIM’de Sürdürülebilir Mimarinin Altını ÇiziyorLafarge, 13 – 16 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleşecek MIPIM (Uluslararası Gayrimenkul Fuarı)’de ikinci kez ürünlerini sergileyecek.
Geri Dönüşü Olmayan KararlarGeri Dönüşü Olmayan KararlarMilli Emlak Müdürlüğü tarafından ilk olarak 1 Mart 2004'te, 320 milyon YTL bedel konarak satışa çıkarılan, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nün binasının da dahil olduğu 96.5 bin metrekarelik arazi için sadece otel yapılması izni vardı. Ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından imar planının, arazinin konut, ticari alan veya turizm alanı olarak değerlendirilmesine olanak sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesinin ardından, Karayolları arazisi tekrar satışa çıkarıldı ve Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü binası dışındaki alan 800 milyon Dolar teklif veren Zorlu Grubu’na satıldı.
Amasya ve Çorum'da turizm Hititlerle canlanacakAmasya ve Çorum'da turizm Hititlerle canlanacak2,5 milyon Euro'luk 'Hitit Uygarlığı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları ve Tanıtımı Projesi' hazırlandığını söyleyen Çorum Valisi Hüseyin Poroy, projeyle Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından Hitit Medeniyeti'nin tanıtımı, bölgenin turizm açısından kalkınması ve tarihi eser kaçakçılığının önlenmesini amaçladıklarını söyledi.
Yine Yeni Yeniden Karayolları BinasıYine Yeni Yeniden Karayolları BinasıÖnce Araplara satılması düşünülen arsaların fiyatını yükseltmek için etrafındaki arsa satışları arttırılıyor ve müşteri kızıştırılıyor. Daha düne kadar ihalesi boş geçen arsa için şirketler birbirleriyle kapışıyor. Karayolları arazisi de bu rant ve kızıştırma hareketinden payını alan alanlardan biri. Anıtlar Kurulu Karayolları Binası’nı modern mimarinin bir örneği olarak tescillemiş. Diğer binaların tescili ve Karayolları Binası’nın restorasyon projeleri ise bekliyor. Satıştan sonra binaların ne olacağı ise meçhul. Kıran kırana bir ihale sürecinin yaşandığı arsada yer alan binaların mimarı Mehmet Konuralp’ten konu ile ilgili görüşlerini aldık.
HafenCity Projesi ile Hamburg'un Diğer Yarısı İnşa EdiliyorHafenCity Projesi ile Hamburg'un Diğer Yarısı İnşa EdiliyorAvrupa’nın en geniş çaplı imar projesi! Ancak Hamburg, “HafenCity”, Liman Kenti markası ile, eski liman bölgesini dönüştürmenin yollarını araştırırken boyundan büyük işe mi girişiyor acaba?
Buradayız, çünkü Henüz Oraya Varmadık…Buradayız, çünkü Henüz Oraya Varmadık…Sami Rintala’nın mimarlığında peyzajın gücünün düşünülmesi bir yer tutuyor. Rachaporn Choochuey, Stefano Mirti’nin söyleşisi, Sami Rintala ile Jan Erik Svendsen’in fotoğraflarıyla...
Ciner'in RicasıSabah'ın patronu Turgay Ciner, 8 kat inşaat izni olan Taksim'deki arsasına 42 katlı plaza yapmak için belediyeye başvurdu. İmar ve Planlama Müdürlüğü iki kez olumsuz rapor verdi ama dosya yeniden Belediyesi Meclisi'nin önüne geldi.
Kyoto'yu imzalayamayızÇevre ve Orman Bakanlığı, Kyoto Protokolü'ne bugün itibariyle direkt taraf olmanın Türkiye ekonomisi açısından çok ciddi finansman ihtiyacı doğuracağının görüldüğünü belirtti.
Küresel Isınmaya Karşı Doğal Enerjiyle SavaşŞehir Plancıları Odası, küresel ısınmaya karşı alınması gereken önlemler konusunda rapor hazırladı. Türkiye'de metrekareye düşen güneş enerjisi miktarının Avrupa ortalamasının iki katı olduğunun belirtildiği raporda, güneş enerjili mimari uygulamalar başlatılması, yeni yapılan binalarda güneş ısı sistemleri kurulmasının zorunlu kılınması gerektiği kaydedildi.
Koruma altındaki 19 Van evinden 17'si yıkıldı1990'lı yıllarda sayısı 19 olan tarihi Van evlerinden 17'sinin koruma amaçlı imar planı yapılmadığı için yıkıldığını söyleyen Van Mimarlar Odası Başkanı Sahabettin Öztürk, evlerle ilgili yaptıkları kapsamlı çalışmayla 1994'te 19 ev belirleyip, proje hazırladıklarını söyledi. Projenin, Van'ın ilk imar planı yapıldığı dönemde koruma amaçlı imar planının yapılmaması nedeniyle şimdiye kadar uygulanamadığını vurgulayan Öztürk, 19 Van evinden yalnızca Mustafa Di-laver Evi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1989'da tescilli olduğunu kaydederek, geleneksel Van evi dokusunda 1900'lü yılların başında inşa edilen evin, hak sahiplerinin içerisinden çıkmasıyla büyük tahribata uğradığını ifade etti.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Birgün
Silivrililer direndi, Topbaş geri adım attıİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Silivri'ye yapılması planlanan Zehirli Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi için geri adım attı.
Yarım Asırlık Altyapı YenilendiCumhuriyet tarihinde, Çankaya bölgesine, ilk kez bir alt geçit yapıldığını kaydeden Gökçek, Toplam 3 bin 340 metre kapalı tünel inşaatının yanı sıra boyları 15 metreyi bulan 2 bin 200 adet fore kazığın çakıldığı Kuğulu alt geçitlerinin inşası sırasında, tüm bölgenin altyapısını yenilendiğini söyledi.
“Acaristanbul’da Şehir Plancıları Odası’nın da imzası var!…”Acaristanbul arazisinin imara açılması kararında Şehir Plancıları Odası Başkanının da imzasının bulunduğunu açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Dönemimizde İstanbul’a 14 milyon metrekare aktif yeşil alan kattık ve fazlasını yapmak için çalışıyoruz” dedi.
CHP, "barınma ve konut hakkı" dediHükümet Dönüşüm Alanları Hakkındaki Kanun tasarısını seçim öncesi Meclis'ten çıkarmayı planlarken, CHP'den de tasarıya itiraz geldi.
İstanbul'un durumu içler acısıKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Gülay Altay, "Erken uyarı sistemi İstanbul'a 5-6 saniye kazandıracak. Ancak kentteki yapıların durumu maalesef içler acısı" dedi.
Karayolları'nın 'Boğaziçi arsası'...Yeryüzünde iki kıtanın karşılıklı ve "yakından" bakıştıkları "yegâne" güzelliğin sahibi olmak; tarihimizin bu çok özel armağanını "betonlaştırarak pazarlamak" mı demektir?
Sorumluluk Topbaş'ınEski Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Acaristanbul için yıkım kararı vermesine karşın yeni bir dava sürecine yeşil ışık yakan Beykoz Belediyesi'ni eleştirerek artık bu işin sorumluluğunun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'ta olduğunu söyledi. Ekinci, Acaristanbul villalarının tahrip ettiği ormanlık alanın bütün İstanbulluların ortak doğal zenginliği olduğunu söyledi. Bu nedenle Danıştay kararının yerine getirilmesini sadece Beykoz Belediyesi'nden beklemenin doğru olmadığını vurgulayan Ekinci, "Büyükşehir Belediyesi'nin de devreye girerek sorumlu olduğu orman alanlarını yasadışı yapılaşmaya karşı koruması konusunda etkin bir davranış göstermesi gerekir" dedi. Yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasası'nra göre, ilçe belediyelerinin imar disiplinini sağlayamadığı durumlarda büyükşehir belediyelerinin yasaların gereğini yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Ekinci, "Beykoz Belediyesi'nin yıkım kararında yeni bir dava sürecini gündeme getirmesi, hukukun gereğini yapmakta istekli olmadığını gösteriyor" dedi.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Aspendos şova kapatılmalı mı?Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun gösterime kapatılmasının uygun olacağına karar verdi. Dün toplanan kurulun kararında, tiyatronun ciddi yapısal sorunlarının bulunduğu belirtilerek, "Esaslı onarımına yönelik projelendirme çalışmasının yapılarak acilen kurulumuza getirilmesine, bu çalışmalar yapılmadığı takdirde, tiyatronun ziyaretçi dışında her türlü gösterime kapatılmasının daha uygun olacağına karar verildi" denildi. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç kararla ilgili soru üzerine, "Çok sağlam güzel yerler, gösteriye devam" dedi.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Radikal
Tarihe saygısızlıkSu havzasına inşaat yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Mimar Sinan'ın eseri olan Büyükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün silüetini bozan kavşak inşaatı da yıkılıyor. Anıtlar Kurulu'nun görüşü alınmadan yapımına başlanan Mimar Sinan Köprülü Kavşağı'nın inşaatı, 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun şikâyeti ile 2 Şubat'ta durdurulmuştu. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 1. grup kültür varlığı olarak tescil edilen, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün yakınında yapılan köprülü kavşak için bugüne kadar 1.9 milyon YTL harcandığı öğrenildi.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Mimar Sinan Müzesi Nisan'daHalen muhteşem eseri Süleymaniye'nin dibinde, mütevazı bir mezarda yatan Mimar Sinan'ın Kayseri'nin Ağırnas ilçesinde doğduğu ev müze oluyor. Kayseri İl Özel İdaresi'nce Ağırnas Belediyesi'ne devredilen ev, 9 Nisan'da müze olarak açılacak. Evin Sinan'ın yedinci kuşak torunu Ahmet Öztaş tarafından 1930'lu yıllarda yaptırılan bölümü, misafirhane, restorasyonla ortaya çıkarılan diğer bölümleriyse müze olarak kullanılacak. Müzede Sinan'ın eserlerine ait dokümanlar, fotoğraflar ve kitaplar yer alacak, araştırmacılar misafirhanede ağırlanacak.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Radikal
Dünya ormanlarının hali içler acısıBirleşmiş Milletler'in 2000-2005 yıllarını kapsayan raporuna göre her gün Paris'in iki katı büyüklüğünde orman yok oluyor. Ormanlık alanda düşüş olan 83 ülkeden başı çekenlerse yoksulluk ve iç çatışma yaşayanlar.
Topbaş: İETT arazisinden iyi bir rakam bekliyorumBüyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mimar Sinan Köprülü Kavşağı’nın durumu ve Levent’deki İETT arazisi ihalesiyle ilgili soruları cevaplandırdı.
Belediye hizmet binası inşaatını feshettiİstanbul Büyükşehir Belediyesi, su havzasında yapılan Samandıra Belediyesi hizmet binası inşaatının “hatalı imalat” tespiti üzerine feshedildiğini açıkladı.
Hal arazileri satışa çıkıyor, halciler tepkiliBelediye hallerinin arazilerinin ihale kanunu dışında satışını kolaylaştırmak amacıyla TBMM'ye kanun teklifi verildi. Bu teklifin yasalaşmasıyla İstanbul Bayrampaşa ve Kadıköy'de bulunan hallerin arazisinin satılacağını öne süren sebze-meyve komisyoncuları tepki gösterdi. Anadolu Yakası Meyve Sebze Komisyoncuları Dernek Başkanı Mevlüt Yılmaz ile İstanbul Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Genel Sekreteri Necdet Üzüm, düzenledikleri basın toplantısında hal arazilerinin satışına karşı çıktılar. Bayrampaşa Hali'nin Çatalca Ahmediye'ye, Kadıköy Hali'nin ise Kurtköy'e taşınacağını belirten Yılmaz ve Üzüm, "Haller kentten uzaklaşınca nakliye maliyeti, buna bağlı olarak da fiyatlar artar" dedi.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Milliyet
Karayolları arazisinin satışına onay çıktıÖzelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), İstanbul Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisinin, 800 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş.'ye satılmasını onayladı. ÖYK'nın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. İstanbul Beşiktaş ilçesi Ortaköy semti sınırları içindeki 30 ada, 157 parsel nolu 96 bin 505 metrekare yüzölçümlü taşınmazın satış yönetimiyle özelleştirilmesine ilişkin 7 Mart 2007 tarihinde yapılan ihale sonucunda, 800 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş.'ye ihale şartları belgesi çerçevesinde satılacak.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Milliyet
Vakıflar’dan restore hamlesiVakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Anadolu’daki vakıf eserlerini restore etmek için büyük bir hamle başlattıklarını kaydetti. Marmara Grubu’nun organize ettiği “Yeni Vakıflar Kanunu” konulu panelde konuşan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, “Anadolu’yu, vakıf eserlerini restore etmek için adeta şantiyeye çevirdik. Anadolu’da 1800 şantiyemiz var” dedi.
2006'da emlak satışları hız kestiEmlak satışları hız kesti ancak toplam satış değerinde artış gözlendi. Yurt genelindeki emlak satışlarında artış yüzde 1'de kalırken, toplam satış değerindeki artış yüzde 14.7'yi buldu.
Aspendos için 'devam' dediAntalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun kapatılması kararı alırken, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç "Öyle bir şey yok" dedi. Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu Başkanlığı'nda toplanan kurulda Aspendos'a gelen araçların, titreşim, hava kirliliği ve insan yoğunluğunun bozulmalara yol açtığı kaydedildi. Kurul önlemler alınmadığı taktirde tiyatronun ziyaretçi dışında gösterime kapatılmasının uygun olacağına karar verdi. Bakan Koç ise bu konuda "Gösteriye devam" dedi. "Gösteriye kapatılmış" şeklindeki soru üzerine "Hiçbir şey yok, öyle" dedi.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Sabah
"Sahillerin betonlaşması büyük tehlike''Öger Tours Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, sahillerin betonlaşmasının Türk turizminin geleceği açısından büyük bir tehlike olduğunu söyledi.
TAV, Dubai'ye 26 katlı ikiz kule dikecekHavaalanı işletmecisi TAV, Dubai'de 120 milyon dolarlık inşaat ihalesi kazandı. Şirket, Dubai Uluslararası Finans Merkezi kapsamındaki Emirlikler Finans Kuleleri'nin (EFT) inşaatını gerçekleştirecek. İhalede 5 rakibi geride bırakan TAV'ın inşa edeceği 26 katlı ikiz kuleler büro ve rezidanslardan oluşacak. EFT üst yöneticisi Hani Ebu Auida, "Geçmiş projelerde gösterdiği başarılı performanstan dolayı TAV'ı tercih ettik." dedi.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Zaman
Yabancılar alışveriş merkezi ve işhanı peşindeYabancılar alışveriş merkezi ve iş hanı satın almaya başlayınca, önce İstanbul'da, sonra Anadolu'nun hemen her şehrinde alışveriş merkezi yapılmaya ve açılmaya başlandı.
Koç: Yeni AKM’de kararlıyızİTO’da dün turist rehberleri için başlatılan Rehberlikte Uzmanlık Projesi’nin imza törenine Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da katıldı. Koç, Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılarak yenilenmesine ilişkin olarak, "Orada kongre merkezi değil, gerçekten büyük bir Atatürk Kültür Merkezi yapma kararlılığımız devam etmektedir" dedi. Koç, Maslak Kültür Merkezi’nin inşaatına da başlayacaklarını söyledi.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Muharrem Aydın
Dilara’nın ölümünde üç kurum da sorumluBahçelievler’de rögardan kanalizasyona düşerek hayatını kaybeden 5 yaşındaki Dilara Dumrul’un ölümüyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda Tavukçu Deresinin ıslahı çalışmalarını üstlenen taşeron Güntek Mühendislik firması birinci derecede, İSKİ’den ihaleyi alan MVM Turizm ikinci derece, İSKİ ise üçüncü derece kusurlu bulundu.Bilirkişinin hazırladığı raporda taşaron firmanın, denetim görevini yerine getirmediği, çalışma sahasını fiziki engellerle çevirmediği, rögarların başına uyarı işaretleri koymadığı gibi kapaklarını da sağlam ve güvenli kapatmadığı gerekçesiyle asıl kusurlu buldu. Sözleşme ve taahütten doğan sorumluluklarını yerine getirmediği için MVM Turizm’in sahipleri Bilal ve Osman Şahin ile Birol Balcı da sorumlu tutuldu. Denetleme görevini yapmayan İSKİ’nin kontrol müdürü Mehmet Erbaş ile Ali Albayrak’ın da kusurlu bulundu. Bilirkişi, anne Songül Dumrul’un, olay anında kızının elini tutup tutmadığının belirlenemediğini, eğer tutmuyorsa onun da 3’üncü dereceden kusurlu bulunması gerektiğini kaydetti. Savcı Yaşar Genç, tüm tanıkların dinlenmediğini, tanıklar kızının elini tutmadığını söylerse anne için de dava açılabileceği bilgisini verdi.
Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Esma Çakır
Küresel ısınmada AB’nin gerisindeyizÇevre ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda, ilgili bakanlıklar ve kuruluşların katkısıyla hazırlanan “İklim Değişikliği Birinci Ulusal Bildirimi”nden derlenen bilgilere göre, 1990-2004 yılları arasında “enerji sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonları 132.1’den 227.4 karbondioksit eşdeğerine ulaşırken, bu durum sektörü yüzde 76.7’lık yüzdeyle emisyonda büyük pay sahibi haline” getirdi.
Darphane çöplükken aklınız nerelerdeydiYılan hikayesine dönen Darphane-i Amire binaları geleceği üzerine tartışmalar sürüyor. Binaların sarayın kullanımına verilmesini isteyen Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, “Rant için kondular” açıklaması ve Sabah gazetesi yazarı Murat Bardakçı’nın dünkü köşesinde “Darphane-i Âmire, Danshâne-i Âmire’ye döndü” diyerek Tarih Vakfı’nı, ‘sırtını devlete dayamakla’ eleştirmesi Vakıf Başkanı Halim Bulutoğlu’nu çileden çıkardı. Bulutoğlu, “Ortaylı ve Bardakçı’nın doğruyu söylemedikleri 12 yıllık süreçte ortada. Darphane binaları 28 yıldır çöplük içindeyken aklınız neredeydi? Binaları kütüphane, atölye yapmak cinayettir” dedi.
Tarih: 13 Mart 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Emre Kulcanay
Mortgage, konut fiyatlarını tetiklediGayrimenkul söktöründe 2006'nın sonlarına doğru yüzde 15-20 seviyelerinde gerileyen konut fiyatları, Mortgage Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle yeniden artış eğilimine girdi.
Mimarlıkta, yapı yaklaşık birim maliyeti belirlendiMimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak 2007 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri belirlendi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğe göre, mimarlık ve mühendislik bedellerinin hesabında kullanılacak yapının birim maliyeti, metrekare başına, birinci sınıf yapılarda "3 metre yüksekliğe kadar kargir ve betonarme istinat ve bahçe duvarları, basit tarım yapıları, gölgelikler, çardaklar" gibi A grubuna giren yapılarda 61 YTL, "su depoları, iş yeri depoları" gibi B grubuna giren yapılarda 105 YTL olacak.
Tarih: 13 Mart 2007 Kaynak: Dünya
Yarışa Trump da katılıyorLevent Zincirlikuyu’daki 96 bin 505 metrekare alanlı Karayolları arazisine 800 milyon dolar teklif eden Zorlu Grubu, 21 Mart’ta ihalesi yapılacak İETT arazisi için de iddialı hazırlanıyor.
İstanbul Boğazı lastik mezarlığıİstanbul’un katı atık açısından en kirli noktası olan Harem sahilinden denize dalan Sualtı Temizlik Hareketi üyeleri, çıkardıkları lastiklerle kamuoyuna denizleri temiz tutma mesajı verdi. Denizin dibinden çıkartılan dev traktör ve dozer lastiklerinin dipteki canlı yaşamını tamamen yok ettiği görüldü. 1 Ocak 2007’de yürürlüğe giren, “Ömrünü tamamlamış lastiklerin kontrolü yönetmeliği”ndeki eksikler sebebiyle İstanbul Boğazı’nın kısa bir süre içinde lastik mezarlığına dönüşeceğini düşünen STH üyeleri Harem’de dalış yaptı. ÖTL yönetmeliğindeki eksiklere kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefleyen gönüllü dalgıçlar, İstanbul’un en kirli noktasında daha önceki dalışlarda yüzlerce lastiğin olduğunu belirlemişti. Büyük çoğunluğu denizde uzun zamandır beklediği görülen lastiklerin oluşturduğu kirliliğin canlı yaşamını tamamen yok ettiği görüldü. Harem Sahilini kaplayan yüzlerce lastiğin içinde dev traktör ve iş makinesi lastiklerinin de yer alması dikkat çekti. Daha önceki dalışlarla çıkartılan 99 dev lastiğin ardından önceki gün çıkartılan 17 lastikle toplam 116 atık sergilendi. Sert hava şartlarına rağmen deniz dibinden ellerinden geldiğince fazla lastik çıkartmaya çalışan 18 STH dalgıcı, canlı yaşamının tekrar oluşması için çaba gösterdi.
Tarih: 13 Mart 2007 Kaynak: Türkiye Yazan: Cüneyt Bitikçioğlu
Ulucanlar Cezaevi'nin Kültür Merkezi Yapılması İçin Proje Yarışması: Jüride eski tüfekler varAnkara'da bir zamanlar sağ ve sol görüşlü yazarları, öğrencileri ve eylemcileri ağırlayan, koğuşlarında Yılmaz Güney, Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Cüneyt Arcayürek, Metin Toker, Bülent Ecevit gibi isimlerin kaldığı Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın...
Neden şimdi?Dünya iklimini kararlı ve yaşanabilir kılabilmek için, önümüzdeki 50 sene içerisinde toplam emisyonları yaklaşık yüzde 50 oranında azaltmalı ve en nihayetinde beşte birine indirmeliyiz.
AKM değil bu zihniyet yıkılmalıAvrupa Kültür Başkenti seçilen bir kent olarak İstanbul'un, AKM gibi kurumları yıkmak yerine geliştirmek ve yönetmek için, karma bütçeli bağımsız kültür kurumları oluşturması zorunlu.
"Akdeniz cehennem olacak"Muğla Mimarlar Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen Mimarlık ve Kent Buluşması" toplantılarının dördüncüsü Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Trakya'nın 'planlı' geleceğiLüleburgaz'da 25 Şubat günü bir panel yapıldı. 10 Mart'ta da Edirne'de bir panel yapılacak. Konu ayni: Trakya'nın geleceği, hem de "planlı" geleceği.
Basan...Böyle diyorlar: "Hasan almaz, basan alır..." Kim alırmış satışa çıkartılan milletin malını?..Ahmet, Mehmet, Ali, Veli, Osman, Ömer, Mahmut, Nuri, Tayyar, Kamil, Hüseyin, Hasan alacak değil..."Basan" alıyor.
İklim değişikliğinde ilk ulusal tespit: Türkiye'nin enerjisi kirliTürkiye'nin ilk 'İklim Değişikliği Ulusal Bildirimi'ne göre Türkiye'de sera gazı üretiminde lider, enerji sektörü. Çevre Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan raporda 1990-2004 arasındaki verilere göre atmosferde sera etkisi yaratan gazların sektörlere göre durumu incelendi.
İstanbullunun 1.9 milyonu çöpe atıldıBüyükçekmece'nin Mimarsinan sınırında Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı köprülü kavşak Anıtlar Kurulu'nun kararıyla yıkılıyor.
Türkiye çölleşmeye koşuyorMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Şubat ayı yağış rasatları, Ocak ayı gibi olumsuz bir tablo ortaya koyarken, yağış azlığı, Türkiye'nin hemen hemen tüm bölgelerini etkilemeye devam ediyor.
Küresel iklim değişikliğine savaş açan İngiliz köyüBilim insanları, küresel iklim değişikliğinin yol açacağı faaliyetleri birbiri ardına açıklarken, gelecekten endişe etmeye başlayan insanlar kendi çabalarıyla önlemler almaya başladı.
Türkiye’nin ilk iklim kongresi İstanbul’daSu Vakfı’nın öncülüğünde düzenlenecek 1. Türkiye İklim Değişikliği Kongresi (TİKDEK 2007), Türkiye’nin değişik kurumlarında iklim değişikliği üzerine çalışan uzmanları bir araya getirmeyi hedefliyor.11-13 Nisan tarihleri arasında İTÜ’de yapılacak kongrede sunulan bildiriler daha sonra Su Vakfı tarafından bir kitap haline getirilerek, iklim değişikliği üzerine bir kaynak olarak sunulacak. İSKİ, DSİ, DMİ, İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Teknik Yayıncılık’ın desteklediği TİKDEK 2007, Türkiye açısından olumsuz etkilerin beklendiği iklim değişikliği olayının Türkiye’deki verilerinin göz önüne alınarak, ayrıntılı olarak incelenmesini sağlayacak. Su Vakfı Müdürü Mehmet Akkaya, Paris’te yayınlanan Dünya İklim Değişikliği Raporu’ndan sonra Türkiye’de yayınlanacak bir raporun da Türkiye’deki durumu ortaya koyacağına işaret ederek, kongrenin bir sefere mahsus olmayıp, tekrarlanabilecek bir etkinlik olduğunu kaydetti.
Tarih: 13 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Merve Erdil
"Ekonomiye zarar verir" diye çürük okul binası kapatılmıyor"Kars Kafkas Üniversitesi'ne bağlı olan Ardahan Meslek Yüksek Okulu'nun oturulamaz raporu olmasına karşın eğitim, öğretime devam edilmesi dikkat çekerken, okul binasında ki çatlamaların her geçen gün büyüdüğü gözleniyor.
Entelektüel kurum, müze arazisine konmazTopkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tarih Vakfı’nın saray kompleksinde bulunan binaları boşaltmamasının "rant meselesi" olduğunu söyledi. Prof. Ortaylı, "Entelektüel bir kuruluş, yani bir aydın kuruluşu, bir bilim kuruluşu olan yer, öyle müze arazisine konmaz" dedi.
İstanbul barajlarında su seviyesi yüzde 50'lerdeİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 50'ler düzeyinde olduğunu belirterek, "Su rezervi bu yılı çıkarır. Şimdilik ciddi bir problem yok." dedi.
Dünya şehirleri ve İstanbulÖnümüzdeki yirmi yıl çeşitli şehirlerin 'dünya şehiri' olmak için atağa geçtikleri bir dönem olacak. Eskiden bunun tanımı devasa binalar ve yapılar inşa etmekten geçiyordu.
İstanbul da kuraklık sinyali veriyorİstanbul'u besleyen su kaynakları tehlike sinyalleri vermeye başladı. İSKİ dört aylık su rezervi kaldığında alarm ziline basacak. Kurum, şubat ayında sekiz aylık rezerv kaldığını açıklamıştı.
Ankastre Mutfakların Yeni YüzüYarım asırdan bu yana mutfak gereçlerindeki başarılı üretimi, Termikel Ankastre Ürünler 2007 Programı ile bir adım daha ileriye gidiyor. Termikel, modern mutfakların yeni yüzü oluyor.
6. Uluslararası Space Syntax Sempozyumu 12-15 Haziran 2007 Tarihlerinde İstanbul'da DüzenleniyorDünya’nın önde gelen bilim adamları, araştırmacıları, uygulamacıları, mimar ve kentsel tasarımcıları, kent plancıları, kendilerine yeni bir bakış açısı kazandıran felsefesi ve yöntemi ile yeni bir çığır açacak konuların tartışıldığı, 6. Uluslararası Space Syntax Sempozyumu kapsamında İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkısla binasında 12-15 Haziran 2007 tarihlerinde buluşuyor.
Takvim
<<Mart 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.