Haberler

16 Mart 2007, Cuma

New York'ta Anti Kentleşme - 2New York'ta Anti Kentleşme - 2Dün ilk bölümünü yayınladığımız WNYC Radyosu’nda yayınlanan July Birdseen’in sunduğu Leonard Lopate Show adlı programının ikinci bölümünde Priceton Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “New York’ta Anti Kentleşme” adlı kitaptan yola çıkılarak şehir, kentleşme, soylulaşma kavramları ele alındı. Özellikle soylulaştırma ve banliyöleşme kavramları üzerine eğilen programda New York’un geleceği bu kavramların etrafında tartışıldı. Programın ikinci bölümü telefon bağlantılarıyla devam etti. Haberin Devamı
Marmaray denizin altına iniyorMarmaray denizin altına iniyorTürkiye’nin en büyük projelerinden Marmaray’da, denizin altına tüp tünellerin batırılması işlemi başlıyor. İlk tüp tünel, Boğaz’daki akıntı ve hava şartlarına göre önümüzdeki 10 gün içinde denizin 60 metre altına yerleştirilecek.
Mimarlar "Maltepe Bölge Parkı" için yarıştıMimarlar "Maltepe Bölge Parkı" için yarıştıÖdül töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Siyasetle akademisyenler böyle bir platformda ilk defa buluşuyor. İstanbul’un ilk mimar Belediye Başkanı olarak benden beklenileni biliyorum. İstanbul’u birlikte planlı bir şehir haline getireceğiz” dedi.
Son 100 yılın en sıcak kışını geçirdikSon 100 yılın en sıcak kışını geçirdikABD'de yapılan ölçümlere göre, geçtiğimiz kış, dünyada yüzyıldan uzun bir süredir yaşanan en sıcak kıştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin internet sitesinde açıklanan ölçüm sonuçlarına göre, kayıtların tutulmaya başlandığı 1880'den bu yana, geçen aralık-şubat arasındaki dönem, dünyada yaşanan en sıcak kış oldu.
İstanbul İçin Yeni Alt Merkezlerİstanbul İçin Yeni Alt MerkezlerArkitera Mimarlık Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP)’nin ortaklaşa düzenlediği “İMP Toplantıları”nın bu haftaki konusu “Yeni Alt Merkezler”di.
Teftiş Kurulu Başkanlığı "İmar Mevzuatı" konulu seminer düzenlediTeftiş Kurulu Başkanlığı "İmar Mevzuatı" konulu seminer düzenlediİstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim seminerlerinin 7.si “İmar mevzuatı ve İmar planlarının Uygulamaları” semineri Alibeyköy’de bulunan İGDAŞ binasında yapıldı.
Ilısu Barajı'na karşı Berlin'de protestoIlısu Barajı'na karşı Berlin'de protestoAlmanya'nın başkenti Berlin'de çevreciler Türkiye'deki Ilısu Barajı'na karşı protesto gösterisi yaptılar. Göstericiler Berlin'in sembollerinden biri olan Brandenburg Kapısı'na "Ilısu Barajı'na hayır" yazan pankart astılar.
Alanya’da L tipi 5 yıldızlı cezaevi!Alanya’da L tipi 5 yıldızlı cezaevi!Turistik ilçe Alanya’nın cezaevi de süper lüks. 20 milyon YTL’lik hapishanede 1, 3 ve 7’şer kişilik ful donanımlı odalar, okuma salonları, kreş ve futbol sahası var. Kaçmak da imkansız.
Yunanlıların Bir Çöp Sorunu Var ve Herkül Görünürlerde YokYunanlıların Bir Çöp Sorunu Var ve Herkül Görünürlerde YokGeçen ay tek çöp alanı tam doluluğa ulaştığından bu yana, Atina bir çöp krizinin pençesinde bulunuyor. Ocak ayının ilk günlerinde, çöp tenekelerinden taşıp dökülen döküntü dağları Dünya’nın en efsaneleşmiş şehirlerinden birininin yüzüne zarar veriyordu.
"Aspendos'ta kazalar olabilir" uyarısı"Aspendos'ta kazalar olabilir" uyarısıBakım ve onarımı yapılmadığı için gösterilere kapatılması gündeme gelen Aspendos Antik Tiyatrosu, ziyaretçileri için de tehlike yaratıyor.
Allianoi boğulmasınAllianoi boğulmasınYortanlı Barajı'nın suları altına gömülmek istenen Allianoi'nin korunmasına yönelik çağrılar çığ gibi büyüyor.
Las Vegas'ın Stardust gazinosu yıkıldıLas Vegas'ın Stardust gazinosu yıkıldıABD'nin Las Vegas kentindeki ünlü Stardust gazino-oteli, Boyd Gaming firmasının 4.4 milyar dolarlık mega projesi 'Echelon' için dinamitlerle yıkıldı.
Mimar Sinan'ın doğduğu ev turizme açılıyorMimar Sinan'ın doğduğu ev turizme açılıyorKayseri'nin Ağırnas beldesindeki Mimar Sinan'ın doğduğu ev, gelecek ay turizme açılıyor. Restorasyonu tamamlanan ev, müze olarak hizmet verecek.
"Atık çamurdan biyodizel" için geri sayım başladı"Atık çamurdan biyodizel" için geri sayım başladıİzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde çamurdan biyodizel üretme çalışmalarının son aşamasına geldi. Elde edilecek biyodizel yakıt, hem çevreyle uyumlu hem de ekonomik olacak.
UNESCO'nun Haremüşşerif raporu: İsrail, kazılara derhal son vermeliUNESCO'nun Haremüşşerif raporu: İsrail, kazılara derhal son vermeliHaremüşşerif'te incelemelerde bulunan UNESCO heyeti, İsrail'in kazıları durdurmasını istedi. Zaman'ın ulaştığı raporda çalışmanın sınıra dayandığı ve geçidi onarmak için 'yeterli' olduğuna dikkat çekiliyor.
Türkiye'nin haritası değişecek!Türkiye'nin haritası değişecek!TBMM’ye sunulan Küresel Isınma Raporu’na göre denizlerimiz 18 santim yükselecek, ısı 2 derece artacak, yağışlar azalacak bazı bölgelerde kuraklık görülecek
İETT arazisi ihalesi 21 Mart'taİETT arazisi ihalesi 21 Mart'taKarayolarının İstanbul Zincirlikuyu'daki arazisinin 800 milyon dolara satılmasının ardından şimdi gözler Levent'teki eski İETT 4'üncü Levent arazisinin satışına çevrildi.
Yıkılacak denilen bina kullanılıyorYıkılacak denilen bina kullanılıyorÇanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne ait Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, 'oturulamaz' raporuna rağmen sergiler düzenlenmeye devam ediliyor.
Yıkılırsa Zobu ve Muhsin Bey’in kemikleri sızlarYıkılırsa Zobu ve Muhsin Bey’in kemikleri sızlarAtatürk Kültür Merkezi’nin yıkılması konusunda yapılan çalışmalara sanatçılardan büyük tepki geldi. Sanatçılar, temelinde Muhsin Ertuğrul ve Vasfi Rıza Zobu gibi tiyatrocuların mektuplarının bulunduğu binanın yıkılmasını istemiyor.
Yıkım kararı tebliğ edilecekYıkım kararı tebliğ edilecekBeykoz Belediyesi Fen İşleri Müdürü Safa Tüzemen görevden alındı. Tüzemen, Acarİstanbul ile ilgili yıkım kararı alan belediye encümeninde karşı oy kullanan üyelerden biriydi.
New York’ta Anti Kentleşme - 1New York’ta Anti Kentleşme - 1New York’un resmi radyo istasyonlarından WNYC Radyosu’nda yer alan July Birdseen’in sunduğu Leonard Lopate Show adlı programda Priceton Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “New York’ta Anti Kentleşme” adlı kitaptan yola çıkılarak şehir, kentleşme, soylulaşma kavramları ele alındı. Programın konukları ise kitaba birer makaleleriyle katkı sağlayan Neil Smith ve Suzanne Wassermandı. Soylulaştırma(gentrification) veya daha genel tanımıyla kentsel soylulaştırma alt sınıfa ait, kötü durumdaki mahalle veya yerleşimlerin daha zengin yerleşmeciler ve daha iyi altyapı hizmetleriyle daha değerli alanlara dönüştürülmesi sürecini anlatan bir kavram.
Mimarlık ve Aydınlatmanın Yüz Yıllık İlişkisiMimarlık ve Aydınlatmanın Yüz Yıllık İlişkisiHollanda Mimarlık Enstitüsü (NAI) 27 Ocak’tan bu yana “Architecture of the Night - Luminous Buildings” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide mimarlığın yapay ışıkla ilişkisi, çizimler, aydınlatılmış maketler, fotoğraflar ve metinlerle çeşitli başlıklar altında anlatılmak isteniyor. Hollanda Mimarlık Merkezi’nin sergi için özellikle karartılmış alt kat galerisinde, küratör Saskia van Stein’in de belirttiği gibi “ışığın baştan çıkarıcı” olma özelliği mimarlık ve yapay aydınlatmanın mimari kullanılma tarihinden yola çıkılarak -pek de baştan çıkarıcı bir biçimde olmasa da- sergileniyor.
İstanbul’un Bu Plana İhtiyacı Varİstanbul’un Bu Plana İhtiyacı VarBinlerce yıllık bir tarih birikimine sahip olan İstanbul, bu mirasın "üstün evrensel değeri" nedeniyle 1985'ten beri UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. İstanbul, aynı zamanda, nüfusu, yerleşim alanı ve karmaşası her geçen gün büyüyen bir dünya kenti.
“Fakat Zaha Listede – İngiliz Olduğu için mi?”“Fakat Zaha Listede – İngiliz Olduğu için mi?”Manşetlerden inmeyen Herzog & de Meuron’un kurucu ortakları, İngiltere’nin en köklü yapı dergilerinden Building’in Ünlüler Listesi’nde bulunmuyor fakat aldıkları iki büyük proje ve RIBA Altın Madalyası ile şansları bu ülkede değişiyor.
MIPIM 2007 Ödülü Kazananlar Belli OlduDün gece gerçekleştirilen görkemli törende, uluslararası jüri tarafından, on beş aday proje arasından MIPIM 2007 Ödülü’nü kazanan beş proje ile jüri özel ödülünü kazanan proje ilan edildi. Bu yıl ilk kez, sürdürülebilir kalkınma ilkesine göre bir gayrimenkul projesi de özel ödülle layık görüldü.
TOKİ'den Ataköy arazisi için adrese teslim ihaleTOKİ, 2 yıl önce 33 yıllığına DATİ'ye kiralanan 150 dönümlük Ataköy Turizm Tesisleri arazisini ihale ile satıyor. Ancak, araziyi DATİ haricinde alacak yatırımcı 33 yıl boyunca bir çivi bile çakamayacak.
Görevden alınma öykümüz...İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama I Müdürlüğü'nün kuruluşundan beri, 17 yıldır, I Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktaydım.
Marmaray denizaltına iniyorAsya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek 3 milyar dolar proje değeri olan Marmaray'da ilk tüp tünel, Boğaz'daki akıntı ve hava durumu dikkate alınarak 10 gün içinde denizin 60 metre altına yerleştirilecek.
Galatasaray'a tarihi uyarıBir zamanlar kurtuluş projesi olarak gösterilen ancak daha sonra sadece stat yapımına izin verilen Seyrantepe konusunda Galatasaray'a büyük haksızlık mı yapıldı?
Ortaylı Almanya’da İstanbul’u anlattıAlmanya’nın Köln kentiyle İstanbul’un kardeş kent ilan edilmelerinin 10. yılı dolayısıyla Köln’de düzenlenen ve İstanbul’un geçmişiyle bugününün değerlendirildiği bir konferansta konuşma yapan, Topkapı Müzesi Müdürü ve tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, başta Topkapı Sarayı olmak üzere İstanbul’daki tarihi eserleri anlattı. Prof. Dr. Ortaylı, “Son 100 yılda yapılan düzensiz yapılar İstanbul’daki tarihi yapıyı kuşattı. O yapıların ortadan kaldırılması gerek. Ancak bunları ortadan kaldırabilmek için eski krallar kadar güçlü olmaya ihtiyaç var. İnşallah Marmaray projesi sürer de, daha birçok tarihi kalıntılar buluruz” dedi. Konuşmasını Almanca yapan Ortaylı, dünyanın en güzel sarayının Topkapı Sarayı olduğunu, bu sarayın diğer saraylarla mukayese edilemeyeceğini belirtti. İstanbul’un yüz yıllarca uygarlığın merkezi olduğuna da dikkati çeken Ortaylı, Topkapı Sarayı’nın bir insanlık mirası olduğunu kaydederek, sarayın Müslümanlığın, Hristiyanlığın ve bazı peygamberlerin değerli eşyalarını barındırdığını söyledi. Ortaylı, Topkapı Sarayını her gün binlerce kişinin ziyaret ettiğini, ziyaretçi sayısının her geçen gün artmakta olduğunu, buna bir sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi.
Tarih: 16 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
İETT arazisi için devler kapışacakİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Levent'teki İETT garajı arazisi için 21 Mart Çarşamba günü yapılacak ihaleye katılmak için şu ana kadar 14 şirket şartname aldı.
Mimarlar, Maltepe parkı için yarıştıProje yönetimi İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) tarafından yapılan ve Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı Projeler Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Maltepe Bölge Parkı Fikir Projesi” yarışması sonuçlandı. Ulusal boyutta ve tek aşamalı olarak düzenlenen yarışmaya 32 proje katıldı ve bunun 31 tanesi değerlendirilmeye alındı. Yarışmayı Ankara Üniversitesi’nden Peyzaj Mimar Oktan Nalbantoğlu’nun ekip başı olarak görev aldığı mimar grubu kazandı. İkinciliği Mimar Sinan Üniversitesi’nden Yüksek Mimar Feride Pınar Arabacıoğlu, üçüncülüğü ise Ankara Üniversitesi’nden Peyzaj Mimar Sunay Erdem’in ekip başı olduğu gruplar kazandı.
Tarih: 16 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
En derine Türk treni inecek!Marmaray'ın deniz dibindeki tünellerinden ilki 10 gün içinde yerine yerleştirilecek. Denizin 60 metre derinindeki tünel, San Francisco'da 41 metre derindeki Bart Tüneli'ni sollayacak.
İstanbul’u susuz bırakmayacağızİSKİ’nin yeni Genel Müdürü Mevlüt Vural, İstanbul halkının küresel ısınma sonucu susuz kalmayacağını, bununla ilgili olarak her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. Eski Genel Müdür Dursun Ali Çodur’un yerine tayin edilen Mevlüt Vural, İHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Gerekirse denizden bile su alınarak içilecek hale getirilebileceğini ifade eden Vural, çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.
Acaristanbul'da 'istifa' baskısıVillaların yıkılmasına karşı çıkan AKP'lilere istifa etmeleri için baskı yapıldığı öne sürüldü.
Karayolları olmadı, İETT'ye koştularİETT garajı arazisi ihalesi için şartname alan 14 şirketin 9'u geçen hafta yapılan Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Zincirlikuyu'daki arazisi için yarışmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Levent'teki İETT garajı arazisi için 21 Mart Çarşamba günü yapılacak ihaleye katılmak için bugüne kadar 14 şirket şartname aldı. Şartname alan şirketlerden, Zorlu Gayrimenkul geçen hafta yapılan Zincirlikuyu ihalesini kazanmış, Emaar Gayrimenkul, Eren Talu Mimarlık, Limak İnşaat, Osmanlı Yapı, Fiba Gayrimenkul, Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul, Afken Gayrimekul Yatırım Ortaklığı ve Toray İnşaat arsa için teklif vermişti. İETT garajı arazisiyle ilgilenen şirketler arasında, yukarda sıralanan şirketlerin dışında Biskon Yapı, Pera Gayrimenkul Yatırım, Soyak Yapı İnşaat, Yapı Merkezi İnşaat, Garanti GYO da bulunuyor. Şirketler, ihale günü olan 21 Mart'a kadar şartname alabilecekler. Kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilecek satışta, en yüksek teklifi veren 3 istekli arasında açık artırma yapılacak. İhalede 46 bin 241 metrekare arazi, 265.9 milyon YTL artı KDV muhammen bedele satışa sunuluyor.
Tarih: 16 Mart 2007 Kaynak: Milliyet
T.C. Berlin Büyükelçiliği Mimari Proje Yarışması Hakkındaki Jüri GörüşleriUzun süredir arap saçına dönen, hem katılımcıları hem de jüri üyeleri tarafından çok tartışılan T.C. Berlin Büyükelçiliği Mimari Proje Yarışması’nın jüri üyelerinden Yavuz Selim Sepin, Murat Artu, Bayar Çimen ve Sinan Erbuğ 22 Şubat 2007 tarihinde Dışişleri Bakanlığı’na yazdıkları mektubu 13 Mart tarihinde kamuoyuna duyurdular.
İstanbul’un suyunu çalıyorlarİstanbul’u besleyen su havzalarında tehlike sinyalleri çalıyor. Kentin su ihtiyacını karşılayan Alibeyköy Barajı’nın suyu tankerlerle gelen hırsızlar tarafından açılan kuyular aracılığıyla çalınıyor.Show TV Haber Özel programının dün akşam yayınladığı görüntüler, yaşanan aymazlığı çarpıcı biçimde ortaya koydu. Göz göre göre tükenen baraj için hiçbir yetkili önlem almıyor. Alibeyköy Barajı çevresinde kuyu açan köylüler, tonu 3 milyondan satılan suyu çekerek 1 milyondan piyasaya sürüyor. Her gün yüzlerce tanker Alibeyköy - Cebeci Köyü’ne gelerek barajın duvar çevresinde kazılan kuyulardan pompayla suyu çekiyor. Yağışların azalmasının da etkisiyle baraj kıyıdan en az 2 km çekilmiş durumda. Baraj için tehlike çanları çalarken İSKİ olayla ilgili herhangi bir önlem almıyor.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Akşam
Oh ne âlâ!Turgay Ciner’in halen 4 katı kaçak olan Taksim Talimhane’deki projesine 42 kata çıkma izni verilirse, Büyükşehir Belediyesi tarafından cebine fazladan yüzmilyonlarca dolar konmuş olacak.
Küresel ısınma, kuraklık vs.Epey zamandan beri küresel ısınma ve su kıtlığı konularında medya geniş yayınlar yapıyor. Ancak bu yayınların niteliği hayli tartışılabilir durumda.
Büyükçekmece’deki kavşakta Anıtlar Kurulu kararı uygulanacakİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Büyükçekmece’deki Mimar Sinan Köprülü Kavşağı konusunda Anıtlar Kurulu’nun vereceği karar doğrultusunda gerekeni yapacağız, yıkılması öngörülüyorsa yıkacağız” dedi.
Protokol camisi için mimar aranıyorDiyanet İşleri Başkanlığı, devlet protokolündeki cenazeler için 5 bin kişilik cami yaptıracak. Kocatepe Camiinde yaşanan protesto gösterilerinin ardından yeni yer arayışına giren Diyanet İşleri Başkanlığı, Eskişehir Yolu üzerindeki binasının yanında cami yaptırmaya karar verdi. Yeni cami, Diyanet Vakfı ve vatandaşlardan toplanan paralarla yapılacak. Camiyle ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Kocatepe'nin trafik sıkışıklığı gibi olumsuz yönleri var. Yeni yapılacak cami, merasim camisi olacak" dedi. Camiyi orijinal bir yapı olarak tasarladıklarını belirten Bardakoğlu, "Türkiye'nin önde gelen mimarlarıyla görüşüyoruz" dedi. Halen devlet protokolünün cenazeleri Kocatepe Camiinden kaldırılıyor. 1987 yılında Turgut Özal tarafından açılan Kocatepe Camii aralarında Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş gibi birçok kişinin cenaze törenine ev sahipliği yaptı. Danıştay saldırısında yaşamını yetiren Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze töreninde hükümet üyeleri protesto edilmişti. Protestonun ardından Kocatepe Camii'ne protokol yolu yapılmıştı.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Birgün
Küresel Isınma Raporu: Türkiye felaketle karşı karşıyaTürkiye'de, 2030 yılına kadar denizlerin 12 ila 18 santimetre yükseleceği, kuraklık ve erozyonun artacağı bildirildi. TBMM Küresel Isınma Komisyonu'na, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Türkiye'yi ne bekliyor" raporu damgasını vurdu. Türkiye'nin büyük felaketlerle karşı karşıya bulunduğuna işaret edilen rapora göre, Türkiye'de 2030'a kadar denizler 12 ila 18 santimetre yükselecek. İklimbilim uzmanlarının görüşlerinin yer aldığı raporda, 2030'da Türkiye'nin kurak ve sıcak bir iklimin etkisine gireceği, sıcaklıkların ise kışın 2, yazın da 2-3 derece artacağı ifade edildi. Özellikle büyük kentlerde yazın gece sıcaklıklarının yükseleceği belirtilen raporda, yağışların azalacağı, yağışların düzensizleşeceği, sel ve taşkınların ortaya çıkacağı, erozyonun artacağı vurgulandı. Raporda, Türkiye'nin enerji kaynaklarını verimli kullanması gerektiğine değinilerek yerli ve yenilenebilir kaynaklardan yararlanılması, enerjinin israf edilmemesi, fosil kaynak kullanımındaki emisyonları azaltıcı yönde tedbir alınması istendi.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Cumhuriyet
"Saat kulesi onarılsın"Edirneli araştırmacı-yazar Oral Onur, Roma dönemine ait Makedonya Kulesi’nin kent için son derece önemli olduğunu belirterek, “Makedonya Kulesi onarılarak halkın kullanımına sunulmalı” dedi. M.S II. yüzyılda, Roma İmparatoru Hadrianus tarafından Edirne kalesinin yaptırıldığını, sonradan bu kalenin burçlarının Bizanslılar tarafından onarıldığını söyleyen Onur, Edirne kalesinin dört büyük burcundan biri olan, Üç Şerefeli Camisi’nin yakınındaki Makedonya Kulesi adı verilen burç üzerine sonradan “Saat Kulesi”nin inşa edildiğini söyledi. “Yangın Kulesi”, “Saatli Kule”, “Memleket Saati” gibi isimlerle anılan kulenin, Vali Hacı İzzet Paşa tarafından 1885’de ahşap olarak yaptırıldığını ifade eden Onur, kulenin o dönemde 400 lira tutan yapım masrafının belediye bütçesinden karşılandığını belirtti. Halk arasında “Saat Kulesi” olarak bilinen kulenin aslında Makedonya Kulesi olduğunu belirten Onur, değişik dönemlerde restore edilmesine rağmen yine onarıma ihtiyacının olduğunu bildirdi. Onur, “Kule onarılarak halkın kullanımına sunulabilir. Burası restoran, kafeterya, şehri gözetleme veya sanat merkezi olarak kullanılabilir. Kulenin onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
Tarihi Küresel Isınma SorumluluğuABD, 2005 yılında yürürlüğe giren Kyoto Protokolü'ne imza atmayan ülkelerden biri. Söz konusu protokolün hayata geçirilmesi geciktirildikçe, sera gazları salınımları artışı sürecek ve küresel ısınmanın yüzümüze çarpacağı felaketlerin tam ortasında olacağız.
Korkmayın, o bakanlığın kurukafası!Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bahçesinde bir aydır kurukafa dolaşıyor. Müdürlük, bahçesindeki kurukafadan 'habersiz' olunca işi aydınlatmak Radikal'e düştü!
Şimdi de gözler İETT arazisi ihalesindeDubaili gayrimenkul firması Sanaa bünyesindeki Dubai International Properties'in, kamuoyunda tepkiye yol açan Dubai Towers adlı ikiz kule yapmak istediği arazi, ticaret ve konut olmak üzere 3 emsal imar iznine sahip bulunuyor.
Can-Can taşınıyorTopkapı Sarayı Müzesi içindeki binaları kullanan kurumlar "Sur-u Sultani Projesi" kapsamında taşınıyor. Bunlardan biri de 1930’larda kurulan ve halk arasında "Can-Can" diye bilinen Deri ve Tenasül Hastalıklar Hastanesi.Çoğunlukla hayat kadınlarının muayeneleri için kullanılan saray bahçesindeki hastanenin taşınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla Sağlık Bakanlığı anlaştı. Proje kapsamında, 100 yılı aşkın süredir saray bahçesinde yer alan Milli Eğitim Basımevi sarayı terk ederken, Eski Teşvikiye ve Gülhane Hastaneleri binaları da müze olarak düzenleniyor.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Serkan Akkoç
TBMM 'iklim'e çare arıyorKüresel iklim değişikliğinin etkilerini incelemek üzere TBMM'de oluşturulan Araştırma Komisyonu dün Enerji ve Ulaştırma bakanlıklarını dinledi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürü Kemal Büyükmıhçı, Türkiye'nin 2002 yılı itibarıyla 193 milyon tonluk karbondioksit emisyonuyla OECD ülkeleri arasında 13'üncü sırada yer aldığını söyledi. Büyükmıhçı, 2015 yılında devreye girmek üzere 5 bin megavatlık nükleer santral hedeflendiğini belirterek, bu sayede yılda en az 40 milyon ton karbondioksit emisyonunun engelleneceğini söyledi. CHP'den nükleer atık itirazı üzerine Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen "Doğalgaz bağımlılığını azaltmak için nükleer enerjiyi bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz" diye konuştu. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileriyse Türkiye'de 20 yaşın üzerindeki yaklaşık 250 bin motorlu taşıt bulunduğunu, bunların 50 binini yıl sonuna kadar trafikten çekmeyi düşündüklerini söyledi.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Radikal
Yeni ürünler fuardaYapı-inşaat, dekorasyon ve ev teknolojisindeki en son yeniliklerin sergileneceği "Yapıda Yeni Ürünler Fuarı" bugün açılıyor. Küre Fuarcılık tarafından bu yıl 4. kez gerçekleştirilecek olan fuar 18 Mart'a kadar İstanbul Expo Center Yeşilköy'de kapılarını açmaya hazırlanıyor. Parmak iziyle açılan kapıların ilk kez görücüye çıkacağı fuarda Boing serisi lavabolar, özellikle banyo kazalarında en çok zarar gören yaşlılar ve çocuklar düşünülerek esnek poliüretandan tasarlandı ve içeriğinde kanserojen bileşenleri bulunmuyor.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Zorlu Piyasayı Kıpırdatamadıİhalenin ardından bölgede fiyat artışı beklentileri dile getirildi. Ancak emlakçılar, bölgeye talepte ve fiyatlarda değişiklik gözlenmediğini söylediler. stanbul'un en değerli arazisi olarak değerlendirilen Karayolları arazisinin 800 milyon dolara satışının ardından bölgede fiyatlarda artış beklenirken emlakçiler henüz herhangi bir değişiklik olmadığını belirttiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , ihaleden sonra yaptığı değerlendirmede, buradaki fiyatların artabileceğine dikkat çekmişti. Gayrettepe Emlak ve Gülbağ'da olan Sağlam Emlak yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde iyice durgunluğa giren piyasada yaprak kıpırdamıyor. Emlakçiler, ihaleden sonra da herhangi bir değişiklik olmadığına, dolayısıyla fiyatlarda da artış yaşanmadığına dikkat çektiler.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Beykoz'da garip atamaBeykoz Belediyesi encümen toplantısında " Acaristanbul'' villalarının yıkımına karşı oy kullanan Fen İşleri Müdürü Safa Tüzemen görevden alınarak müdür yardımcılığına atandı. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül , atamanın sağlık sorunları dolayısıyla yapıldığı iddiasında bulundu. Beykoz Belediyesi Fen İşleri Müdürü Tüzemen, Ergül tarafından görevden alındı. Ergül, Tüzemen'in daha önce de ayrılmak istediğini, ancak yanlış anlamalara neden olmamak için "Acaristanbul'' konusunun görüşüldüğü encümen toplantısından önce bunu gerçekleştirmediklerini söyledi. Tüzemen'in sağlık sorunları bulunduğunu ifade eden Ergül, "Toplantıda evet dese de hayır dese de bu değişiklik olacaktı. Sağlık sorunları nedeniyle performansı düşüyordu '' dedi. Ancak "sağlık sorunları '' bulunan Tüzemen'in aynı kurumda müdür yardıcımığına atanması dikkat çekti. Fen İşleri Müdürlüğü'ne kurumda müdür yardımcılığı yapan Cengiz Gür atandı. Öte yandan, Beykoz Belediye Encümeni'nin, "Acaristanbul" villalarıyla ilgili yıkım ve para cezası kararının, bugün Acarlar İnşaat'a gönderileceği öğrenildi.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Bu yoğunlukla İstanbul Bombay'a dönüşecektir"İstanbul'daki Karayolları arsasının 800 milyon YTL'ye satılmasını, Başbakan TV'lerden ballandırarak anlatıyor: 'İşte gördünüz, İstanbul'da arazi fiyatları arttıkça, bundan herkes kazanıyor... Siz de kazanmış oluyorsunuz.'
’Nükleer’ için uyarıHer yıl enerji ihtiyacı artan ABD, elektrik ihtiyacını karşılamak için termik, hidrolik ve yenilenebilir enerji santralları kurmakta, kendi ülkesi için nükleer enerji santralı planlamamaktadır. Buna karşın, Türkiye’ye nükleer santral konusunda her türlü desteği vereceğini ve ileri teknoloji ile çalışan santral kurmaya hazır olduğunu ifade etmektedir
Belediyelerin taşeron merakı ölüm getiriyorÇevre Mühendisleri Odası (ÇMO), İstanbul’da 5 yaşındaki Dilara Dumrul ile Adana’da 6 yaşındaki Tayfun Kuzu’nun kanalizasyon çukuruna düşerek ölmeleri ve Muş’ta içme suyu şebekesine sızıntı olması nedeniyle görülen tifo vakalarında, asıl suçun sorumluluklarını taşeron firmalara bırakan belediyeler olduğunu savundu.ÇMO tarafından yapılan açıklamada, belediyelerin yeterli önlem almadığı belirtilerek "Hizmetler, taşeronların ya da uluslararası tekellerin insafına bırakılmıştır" denildi. Altyapı hizmetlerinin önemli bir rant alanı olduğunun vurgulandığı açıklamada "İstanbul’da yaşanan ’cinayet’ ne ilk ne de son olacaktır" dendi. Açıklamada, Dilara olayından sorumlu olan İSKİ’nin taşeron firması MVM’ye de değinilerek şunlar söylendi: "MVM isimli şirket, bir başka noktada, örneğin Ambarlı Atıksu İhalesi’ni alan konsorsiyumun ortakları arasında da olabilmektedir. Bu karışık ’iş’ ve ’ihale’ süreçlerinin Alman ve Suudi bağlantılarının, maddi ve siyasi çıkar ilişkilerinin geldiği boyut, kentsel altyapı hizmetlerinin yeni ve önemli bir rant alanı olduğunu ortaya koymaktadır."
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet
Levent'teki İETT arazisine 10 talipİstanbul'un en değerli arazilerinden biri olan İETT Levent Garajı arazisi 21 Mart'ta ihale yoluyla satışa çıkarılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) yapılan yazılı açıklamada, KDV hariç 265.9 milyon YTL muhammen bedel biçilen Levent'teki İETT Garaj arazisinin kapalı teklif usulüyle ihaleye çıkarılacağı bildirildi. İhaleye katılmak isteyen 10 katılımcının şartname aldığı belirtilen açıklamada ihalenin 21 Mart'ta gerçekleştirilmesinin planlandığı kaydedildi. İBB'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Milletvekili Emin Şirin ve ATO Başkanı Sinan Aygün'ün de davet edildiği ihalede en yüksek teklifi veren üç istekli açık artırmaya katılarak araziyi alabilecek. İhale, televizyonlardan canlı olarak yayımlanacak. İETT Levent arazisi toplam 46 bin 241 metrekare ticaret+konut olmak üzere 3 emsal imara sahip bulunuyor.
Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Milliyet
Angora’ya 1 milyon YTL’lik çok özel camiAnkara’da zenginlerin sitesi olarak bilinen Angora Evleri’ne ilginç mimari özelikleri olan bir cami yapılmasına karar verildi ve "cami yaptırma ve yaşatma derneği" kuruldu.
Özak: Kaçak binalar normal hale gelecekBayındırlık Bakanı Faruk Özak, depreme karşı kentsel dönüşüm yasaları çıkarılacağını, bu kapsamda kaçak binaların da 'normal duruma getirileceğini' söyledi. Bakan Özak, "Bu katiyen bir imar affı değil" dedi.
Takvim
<<Mart 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.