Haberler

18 Eylül 2007, Salı

Gökyüzü SavaşçısıGökyüzü SavaşçısıLibeskind altı sene önce 11 Eylül’de yok olan Dünya Ticaret Merkezi’nin yerine yenisinin yapılması için 2002’de açılan yarışmayı kazandı. Ama buna rağmen yatırımcı, Libeskind’in keskin açılarına ve rüyamsı konuşmasına güvenmeyip, alan için önerilen master planı reddetti. Bugün, Ground Zero’da yükselen Özgürlük Kulesi, Libeskind’in çokgen önerisinden sadece ufak bir iz taşıyor gibi, ama o buna üzülmek için hem çok yoğun hem de çok iyimser. 61 yaşındaki bu adam dünyanın değişik yerlerinde 30 bina yapıyor. Libeskin’in 9/11 alanı için tasarladığı Ground Zero projesiyle ilgili Alec Appelbaum’un Libeskind’le gerçekleştrdiği ropörtajı ve Eric Wolff’un “konuyla ilgili “Libeskind Yaşıyor! - En azından SoCal’de” isimli makalesini yayınlıyoruz. Haberin Devamı
Duygusal MimariDuygusal MimariMexico City’de yas ve dua etme evi, ziyaretçileri 2 metre genişliğinde ve 9 metre uzunluğunda üçgen şeklindeki ahşap bir kapıyla karşılayarak, yine üçgen formdaki geçiş tüneline doğru yönlendiriyor. Tünele girer girmez görkemli, kutsal ve ağırbaşlı bir atmosferin hissedildiği mekan ziyaretçileri bekliyor. Geçit geniş ve iki kat yükseklikteki granit hole açıldığında, girişteki bu kasvetli deneyim sona eriyor.
Dar gelirliyi ev sahibi yapacak örnek modelDar gelirliyi ev sahibi yapacak örnek modelAkyapı İnşaat ile Çerkezköy Veliköy Belediyesi'nin ortaklaşa geliştirdikleri 200 konutluk proje, tüm dar gelirlileri ev sahibi yapabilecek örnek bir model ortaya çıkardı.
Metrobüs 'çilebüs' oldu!Metrobüs 'çilebüs' oldu!İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dönüş rampaları tamamlanmadığı için metrobüs araçlarının dönüşlerde trafikte sorun yarattığını, bu nedenle pik saatlerde 2 metrobüs aracının seferlerini durdurduklarını bildirdi.
Metrobüs ilk günde devre dışı kaldıMetrobüs ilk günde devre dışı kaldıKüçükçekmece-Topkapı arasında sefer yapacak olan metrobüs seferleri dün başladı. Ancak yol yapım çalışmaları bitmediği için ekstra uzun körüklü toplu taşıma araçları trafiğe girerek dönüş yapmak zorunda kalınca seferlere ilk günden ara verildi.
RAF Ürün Dergisi’nin 10. Sayısı YayınlandıRAF Ürün Dergisi’nin 10. Sayısı YayınlandıRAF Ürün Dergisi’nin Eylül sayısı yayınlandı. Dergi, 8.000 mimar ile malzeme seçimi ve satınalma pozisyonundaki kişiye ücretsiz olarak gönderiliyor.
Yerli ve yabancı inşaat devleri Kars-Bakü demiryolunda yarışacakYerli ve yabancı inşaat devleri Kars-Bakü demiryolunda yarışacak2010 yılında inşaatı tamamlanması planlanan yolun, hizmete açılmasıyla, tarihin en eski ticaret yolu olan 'İpek Yolu' asırlar sonra demiryolu ağıyla yeniden hayat bulacak.
Bir karış su için kavgaBir karış su için kavga"Suyun adeta damla damla aktığı Nilüfer Çayı, iki kurumu birbirine düşürdü. DSİ`nin Nilüfer Barajı`nda su tutmaya başlaması BUSKİ`yi ayağa kaldırdı."
İstanbul’a 30 yeni tramvay aracıİstanbul’a 30 yeni tramvay aracıRaylı sistemlerde günden güne artan yoğun yolculuk talebini karşılamak amacıyla çalışmalarına devam eden İstanbul Ulaşım A.Ş., Fransız Alstom firması ile 30 adet % 100 düşük tabanlı yeni tramvay aracı satın alma sözleşmesi imzaladı.
Sosyete pazarını kaldırmak için tüm pazarı yıktılarSosyete pazarını kaldırmak için tüm pazarı yıktılarAnkara’da bundan tam bir yıl önce muammaya dönen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’ı karşı karşıya getiren sosyete pazarları yıkılmaya başlandı.
Osmanlı mirası yeniden şahlanıyorOsmanlı mirası yeniden şahlanıyorSavaşlardan ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan, Balkan ülkelerindeki Osmanlı eserleri Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından ayağa kaldırılıyor.
Kremlin çıkmazında inşaat vinci tehlikesiKremlin çıkmazında inşaat vinci tehlikesiKuğulu Alt Geçitlerinin inşaatı sırasında Rusya Büyükelçiliği'nden arazi için izin çıkmayınca "Kremlin çıkmazı"na dönen bulvara şimdi de inşaat vinci konuldu. Yolun bir türlü açılamaması Büyük Ankara Oteli inşaatına yaradı.
Kapadokya'nın 8 katlı yeraltı şehri Çukurören turizme açılacakKapadokya'nın 8 katlı yeraltı şehri Çukurören turizme açılacakYayıldığı alan itibariyle Kapadokya bölgesinin en büyük yeraltı şehri 8 katltı Çukurören'de kazı ve temizleme çalışmalarında, 6'ncı kata ulaşıldı.
Küresel ısınma kutupta yeni seyir rotası açtıKüresel ısınma kutupta yeni seyir rotası açtıKuzey Kutbu'ndaki buzullar (yukarıda) 30 yıl içinde hızla eriyince, Pasifik'ten (Büyük Okyanus) Atlas Okyanusu'na (Atlantik) giden yol (kırmızı hat) açılmış oldu. Bu, Asya ile Avrupa arasında da yeni bir deniz yolu demek. Kuzey Kutbu buzulları küresel ısınmanın etkisiyle eridi, denizcilerin uzun yıllar boyunca kullanmak istediği rota açıldı: Atlantik'i Pasifik'e bağlayan yol artık seyre elverişli.
Kadifekale ayağa kalkacakKadifekale ayağa kalkacakİzmir Büyükşehir Belediyesi, gecekondu alanları arasında sıkışıp kalmış, yok olmaya yüz tutan, kentin en önemli arkeolojik ve kültür mirası Kadifekaleyi yeniden ayağa kaldımak için çalışma başlattı.
Frig Vadisi canlandırılıyorFrig Vadisi canlandırılıyorAfyonkarahisar ve Kütahya arasında kalan, Hellenistik, Roma, Bizans ve Türk dönemlerine ait çok önemli eserlerin bulunduğu Frigya Vadisi daha çok yerli ve yabancı turisti bölgeye çekebilmek için restore ediliyor.
Eskişehir Ticaret Odası Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması’nın Kolokyumu GerçekleştirildiEskişehir Ticaret Odası Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması’nın Kolokyumu GerçekleştirildiEskişehir Ticaret Odası Hizmet Binası, Fuar - Sergi ve Kongre Merkezi, Sosyal Tesisleri Ulusal Mimari Proje Yarışması’nın kolokyumu 15 Eylül Cumartesi günü Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Turgut Özakman Sahnesi’nde gerçekleştirildi. İlk olarak söz alan Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Cemalettin Sarar, 2005 yılında ETO’nun başına geldiklerinde oda olarak yeterli ve çağdaş bir alt yapıya sahip bir binaları olmadığını, bunu sağlayabilmek ve fiziksel koşulları iyileştirebilmek için çaba harcamaya başladıklarını ve bu amaçla Eskişehir Ticaret Odası Hizmet Binası, Fuar - Sergi ve Kongre Merkezi, Sosyal Tesisleri Ulusal Mimari Proje Yarışması’nı açtıklarını dile getirdi. Kolokyum, dereceye giren yarışmacılara ödüllerinin verilmesiyle devam etti.
Frank’i SevmekFrank’i SevmekTasarlandıktan 57 yıl sonra, Frank Lloyd Wright’ın en önemli projesi olacağını düşündüğü tasarımı, vefalı bir hayranı tarafından sonunda inşa edildi. 1950’de Frank Lloyd Wright New York’un 50 metre kuzeyindeki Mahopac Gölü’nde şahsa ait bir ada üzerinde bir ev tasarladı. Frank Lloyd Wright’ın 1935 yılında tasarladığı başyapıtı “Şelale Evi”ni bile geçeceğini düşündüğü bu tasarımı müşterisinin maddi sıkıntı içerisine girmesi nedeniyle askıya alındı. 50 yıl askıda kalan proje 8 yıllık planlama ve inşaat sürecinden sonra sonunda tamamlandı: 464 metrekare boyunca maun, cilalı taş, beton ve kare çatı pencereleri.
Business Week ve Architectural Record 2007 Ödüllerini AçıkladıBusiness Week ve Architectural Record 2007 Ödüllerini AçıkladıBusiness Week ve Architectural Record dergileri 10. “Good Design is Good Business” Yarışması’nın kazananlarını açıkladı. Bu ödül, şirketler, vakıflar ve devlet kurumları için özel amaçlar için tasarlanan ilerici bina projelerine veriliyor. Bu çerçevede, 2007 yılının Mükemmellik Ödülü’ne 4 proje layık görüldü.
Yeni Tip Bir Doğa Dostu KuleYeni Tip Bir Doğa Dostu KuleAmerikalı Michael Jantzen’in tasarladığı Eko-Kule, üniversite kampüslerine veya parklara yerleştirilebilecek yeni bir toplanma merkezi tasarımı önerisi. 45 metre uzunluğundaki bir gözetleme yapısı olan bina için tasarımcının önerdiği malzeme beton ya da çelik.
Gaz İstasyonları Benzinden Cilaya Kadar YeşilleniyorGaz İstasyonları Benzinden Cilaya Kadar YeşilleniyorBenzin fiyatları bir galonu 4 Dolar seviyesine doğru hızlanırken, tüketiciler melez ve flex-fuel kullanan arabaları tercih ediyorlar ya da depolarını biodizel yakıtla dolduruyorlar ve yeni etanol bitkileri mısırdan alternatif bir yakıt üretmek için filizlendiriyorlar.
İnşallah seneye teravihi Doğramacızâde Camii'nde kılarızİnşallah seneye teravihi Doğramacızâde Camii'nde kılarızYÖK'ün ve Bilkent Üniversitesi'nin kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın Bilkent'in girişine babası Doğramacızâde Ali Sami Paşa adına yaptırdığı caminin inşaatı sürüyor.
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
Orda bir şehir var: AdapazarıAdapazarı'nın Atatürk Bulvarı, Sakarya'nın değil... Arabayla şehre doğru gelirken yaklaşılan yerin Adapazarı olduğu yazmıyor artık kilometre levhalarında, Sakarya yazıyor.
Kuraklıkla yaşamayı öğrenmeliyizSelçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, resmi kayıtlara göre, kuraklığın Türkiye`nin yüzde 70`lik kesimi için "kaçınılmaz bir gerçek" olduğunun belirlendiğini söyledi.
İsmi ile müsemma olmayan bir şehirEskişehir Köprübaşı Mahallesi, bir Avrupa kenti gibi değil mi? Eskişehir'de, plastik olmayan ve insana her an dokunabildiğiniz bir yeni şehir inşa ediliyor.
Su kaynaklarımızı doğru kullanıyor muyuz?Manavgat Çayı tarihinin en kurak dönemini yaşıyorsa, Oymapınar çevresindeki 30'u aşkın golf alanıyla, kurutulan karstik suların payını sorgulamak mı daha akılcı, yoksa "çölleşme kapıda" söylemleriyle, bu kötülükleri iklim değişikliği gerekleriyle perdeleyenlere kolaylık sağlamak mı?
Halk, hükümetler ve iklim değişimiBursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği güneş enerjisiyle çalışan otomobil. Hükümetler üretim-tüketimi azaltmak istemezler, nüfus politikalarında yetersizdirler, imalatçıların daha pahalı yatırımlara yönelmelerini sağlayacak düzenlemelerden kaçınırlar ve enerji sektörünün fosil yakıtlara dayalı esas gövdesine karşı, henüz emekleyen yenilenebilir enerji sektörünü desteklemezler.
Barajların Son DurumuDSİ tarafından yapılan son ölçümlere göre Ankara'daki barajlarda doluluk oranı yüzde 2, İstanbul'da yüzde 18.9, İzmir'de yüzde 12, Bursa'daysa yüzde 6.3'e indi. DSİ yetkilileri, 2007 yılı için İstanbul ve İzmir'de içme suyu açısından sıkıntı beklemiyor. Su sıkıntısını en yoğun hisseden kent olan Ankara Kızılırmak'tan, İstanbul ise Melen Çayı'ndan gelecek suyu bekliyor. İstanbul için ek kaynak olacak Melen Projesi 'nin ilk bölümü, 20 Ekim 2007'de devreye alınacak. Ankara'daki su sıkıntısını çözümlemek amacıyla Kızılırmak'tan alınacak su, İvedik Arıtma Tesisi'ne bu yılın sonuna doğru getirilecek. Bursa 'daki su sıkıntısının ise Nilüfer Barajı'nın bu yıl içerisinde devreye girmesiyle çözüme kavuşması bekleniyor. DSİ, Türkiye'deki 167 sulama barajındaki toplam hacmin yüzde 32'sinin dolu olduğunu tespit etti. Doluluk oranında, 15 Ağustos 2007'ye göre yüzde 3.39'luk azalma meydana geldi.
Tarih: 18 Eylül 2007 Kaynak: Radikal
Buca Stadı'nın yerine çim meydan yapılacakBuca Belediyesi, kısa bir süre sonra tamamlanması planlanan Spor Vadisi'ne taşınacak Buca Stadı'nın yerine 'çim meydan' yapmak için hazırlıklara başladı.
İstanbul’da ciddi bir trafik sorunu yaşanmadıAlınan tedbirler sayesinde sabah saatlerinde İstanbul trafiğinde ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Başkan Topbaş, “İstanbullulara gösterdikleri özveriden dolayı teşekkür ediyorum. Bunun böyle devam etmesi lazım” dedi.
Edirnekapı-Sultançiftliği metrosu saatte 25 bin yolcu taşıyacak2002 yılında temeli atılan hatta ilk sefer saat 06.30'da 'Mescid-i Selam' durağında başladı. Edirnekapı-Sultançiftliği hattına vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, hattaki tünellerde bazı eksikler bulunduğu, yürüyen merdivenler ve sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanmadığı görüldü. Toplam 13,3 kilometre uzunluğunda olan ve 5,8 kilometresi yeraltından giden hatta, saatte tek yönde 25 bin yolcu taşınması planlanıyor. Hatta 6'sı yeraltında olmak üzere 18 istasyon bulunuyor. Saat 06.00 ile 24.00 arasında on dakikada bir sefer yapılacak hatta 10 hafif metro aracı hizmet veriyor.
Tarih: 18 Eylül 2007 Kaynak: Zaman
İşte barajlarda kalan suyumuz!Yağmur yok, barajlar sıfır noktasına yaklaştı. İşte Ankara,İstanbul ve Bursa'da DSİ tarafından yapılan son ölçümler...
Bilgiyi paylaşmak...Güre’deyim... 14 Eylül Cuma bugün... Güre İskelesi’nde, çakıllı havuzun çevresindeki sandalyalar tümüyle dolu Gürelilerle... Günün akşamında Yard. Doç. Dr. Ahmet Yaraş konuşacak...
Kent dönüştürülürken sanatın işleviİmkansız Değil Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik teması ile yola çıkan 10. İstanbul Bienali’nin sergi mekanlarından İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ), 1950’lerin sonunda İstanbul’un kentsel modernleşmesinin ilk dalgası sırasında Mimar Doğan Tekeli, Metin Hepgüler ve Sami Sisa tarafından tasarlanmış.
Marka için Kent Müzesi devredeTürkiye’nin dışa açılan penceresi durumundaki Antalya’da markalaşma çalışmaları Kent Müzesi’nin de gündemine girdi.
40 yıldır İMÇ’deler ama bienalde yoklarUnkapanı’ndaki çarşıda Kuzgun Acar’dan Bedri Rahmi’ye birçok ustanın açık alan eserleri 40 yıldır yaşamın içinde. Ama bienalin dışında kaldı...
İstanbul Kent Sempozyumu sona erdiTMMOB Kent Sempozyumu önceki gün sona erdi. 3 gün boyunca süren ve 14 oturum yapılan sempozyumda son olarak beklenen İstanbul depremi konuşuldu.
Enez’den tarih fışkırıyorGünümüzden 7 bin 500 yıl önce kurulan, Türkiye’nin en batı ucundaki Edirne’nin Enez ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında vurulan her kazmanın altından tarih fışkırıyor. Enez’de 1971 yılında başlayan arkeolojik kazı çalışmaları, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran gözetiminde 60-80 kişilik ekip ile ayrı ayrı yerlerde yürütülüyor. Her yıl yapılan kazı çalışmaları 3 ay sürüyor. Kazılarda birçok tarihi ve kültürel esere rastladıklarını söyleyen Prof. Dr. Sait Başaran, tarihi Enez Kalesi’nin defineciler tarafından tahrip edildiğini, bu sebeple buranın koruma altına alınması gerektiğini söyledi.
Tarih: 18 Eylül 2007 Kaynak: Türkiye
Hititlerin zenginliği bitmiyorÇorum'un Sungurlu İlçesi Yörüklü Beldesi sınırları içerisinde yapılan Boyalıhöyük kazılarında Hititler'in, "Erken Krallık' dönemine ait büyük bir yapı ortaya çıkartıldı.
Arkeolojinin estetikçi amcasıTürkiye'deki birçok arkeolojik kazıda restoratörlük yapan Abdürrahim Çulha, 45 yıldır tarihi eserleri onararak sergilenmelerini sağlıyor. Çulha, 71 yaşında olduğunu ve 45 yıldan beri arkeolojik kazılarda çıkan tarihi eser parçalarını birleştirerek toprak altındaki eserleri ayağa kaldırdığını belirtti. Kazılardan çıkan tarihi eser parçalarını öncelikle yıkayıp, kuruttuklarını, sonra tasnif ettiklerini ve birbirinin eşi olan parçaları eserin aslına uygun şekilde kimyasal yapıştırıcılarla birleştirdiğini belirten Çulha, kendisini bir estetik cerrah gibi gördüğünü söyledi. Mesleğini para için yapmadığını kaydeden Çulha, şöyle devam etti: "Hayatımı bu işe adadım. Binlerce eseri aslına uygun olarak ayağa kaldırdım. Eserlerin bazılarında eksik parçalar olur. Bunlara çok üzülürüm. Eksik kalan bölümleri alçı ile tamamlayıp aslına uygun olarak onarırım. Bazı eserler rüyalarıma girer. Elimden 50 binin üzerinde eser geçmiştir, şu ana kadar ayağa kaldıramadığım, aslına uygun restore edemediğim bir eser çıkmadı. 42 yıldan beri Kültepe kazılarında çalışıyorum. Maşathöyük, Ala-cahöyük gibi kazılarda da çalıştım."
Tarih: 18 Eylül 2007 Kaynak: Birgün
Coca-Cola’dan geri dönüşüm fabrikasıCoca-Cola, pet şişelerini geri dönüştürmek üzere 60 milyon dolar yatırımla dünyanın en büyük fabrikasını açıyor. 120 bin metrekarelik alana kurulan Spartanburg Fabrikası’nda her yıl ortalama 45 bin ton pet üretilebilecek. Bu da yaklaşık 2 milyar adet 500 mililitrelik Coca-Cola şişesine denk geliyor. 2008’de açılması planlanan fabrikanın tam kapasiteyle faaliyete geçmesi 2009 yılını bulacak. Plastiğin geri dönüşümle yeniden kullanıma sokulabilmesi mali avantajın yanı sıra enerji tasarrufu sağlıyor ve atık miktarını önemli ölçüde düşürürken, üretilen sera gazını da azaltıyor. Spartanburg Fabrikası’nın önümüzdeki 10 yıl içinde karbondioksit emisyonunda bir milyon ton azalma sağlayacağı tahmin ediliyor. Bunun da 21 bin 500 aracın trafikten çekilmesine eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Tarih: 18 Eylül 2007 Kaynak: Hürriyet
Maçka Parkı’nda plastik şehirKüratörlüğünü Marcus Graf’ın üstlendiği ve Tepe İnşaat Sanayi A.Ş. tarafından desteklenen Under Construction, onuncu sergisinde Gamze Özer ve Baysan Yüksel’i ağırlıyor. Yaklaşık bir yıldır Maçka Parkı’nda yer alan Under Construction’daki yeni sergide Özer ve Yüksel, 39 metrekarelik alanda 'plastik bir şehir’ yarattılar. Her şeyin plastikten üretildiği sergi, 31 Ekim’e kadar izlenebilecek.
Tarih: 18 Eylül 2007 Kaynak: Milliyet
Eryılmaz: Sit alanını işportaya tahsis ettilerÇankaya Belediyesi, Ayrancı Pazarı’nın tümünü Sosyete Pazarı’nı kaldırmak amacıyla yıkarken, Eryılmaz Aygün ve Gökçek’e yüklendi. "Biz sözümüzü tuttuk. Ama onlar işportanın deposu olan Maltepe Pazarı için SİT alanı olan Havagazı Fabrikası’nı işportaya tahsis ettiler" dedi.
Yurtbay Seramik: Devlet desteğiyle pazar kaparızEskişehir'in İnönü ilçesinin Oklubalı köyü yakınlarında kurulu bulunan ve 700'e yakın kişinin çalıştığı Türkiye'nin en önemli seramik fabrikalarından biri olan Yurtbay Seramik Genel Müdürü Köksal Çınar , seramik sektörünün ana sektörler arasında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek "Devlet desteği ile biz seramikçiler İspanya ve İtalya'dan pazar kaparız" diye konuştu. Seramik sektörüne istihdam yönünden bakılması gerektiğini de ifade eden Çınar, şunları söyledi: "Özellikle istihdam yönünden bakıldığında bu sektör 40 bin kişinin üzerinde insanımıza direkt, maden, nakliye, inşaat, ambalaj, makine ve buna benzer işkolları dikkate alındığında ise en az belirtilen miktarın beş katı kadar kişiye endirekt yoldan iş alanı yaratmaktadır. Yaratmış olduğu artı değerle ise yine çok büyük bir sektör olduğu açıktır."
Tarih: 18 Eylül 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Can Hacıoğlu
Tarihten eser kalmadıIrak'ta işgalin ardından başlayan tarih talanı ve işgalin yol açtığı yıkım geri dönülemez bir noktaya geldi.
Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi 2008’de Bayrampaşa’daYeni alışveriş merkezi İstinye Park’ı henüz görme fırsatım olmadı. Geçenlerde TÜSİAD’ın Brüksel yolculuğu sırasında Ümit Boyner, Akmerkez müşterisinin İstinye Park’a kayacağını söylüyordu.
Su ulusal güvenlik sorunuGenelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATASE) Stratejik Araştırmalar ve Etütler Merkezi (SAREM) Başkanlığı Ortadoğu Uzmanı Tank Yarbay Süleyman Özmen , küresel ısınmanın ülke güvenliğine etkilerine ilişkin yazısında, "ulusal güvenlik stratejisinin'' küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlere karşı önleyici tedbirleri alacak şekilde yeniden gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Kuraklık: Kaçınılmaz gerçekSelçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar , resmi kayıtlara göre, kuraklığın Türkiye'nin yüzde 70'lik kesimi için "kaçınılmaz bir gerçek'' olduğunun belirlendiğini söyledi.
Metrobüs kargaşasıİstanbul’un Avrupa yakasında ulaşımı rahatlatması düşünülen metrobüs projesi, altyapı çalışmaları ve hatlar tamamlanmadan uygulamaya sokulunca, kargaşaya neden oldu.
Antoninler Çeşmesi'nden su akacakSagalassos Antik Kenti'ndeki 2 bin yıllık Antoninler Çeşmesi 3 bin 500 parçanın biraraya getirilmesiyle restore edildi. Çeşme, depreme karşı güçlendirme çalışmalarının da tamamlanmasıyla eski görkemine kavuşacak.
CarrefourSa, Merter'deki arazisini Apollo Real Estate'ye satıyorCarrefourSa, İstanbul Merter'de bulunan taşınmazın satışına ilişkin Apollo Real Estate ile anlaşma imzaladı. CarrefourSa'dan yapılan açıklamada, şirketin Bakırköy - Merter'de bulunan taşınmazının satışına dair çeşitli imkânları değerlendirdiği belirtildi.
Adım Stephen. Dizayn bağımlısıyım.Neden her adam bir iPod sahibidir ve asla kullanmaz? Ve neden her hafta çatal bıçak takımı alır? Observer’ın tasarım guru Stephen Bayley modernizm ile saplantıların kaynağını açığa çıkarıyor. Ben modern tasarım açısından sevimli bir uzlaşmazım.
İpekyolu, İpek Demiryolu olacakAvrupa ile Asya arasında köprü görevi yapacak olan Kars-Tiflis-Bakü projesinin startı için 20 Eylül’de teklif alımına gidiliyor. Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü Projesi, 1993 yılında Ankara’da yapılan Gürcistan-Türkiye Karma Ulaştırma Komisyonu Toplantısı’nda gündeme gelmiş ancak bir türlü hayata geçirilememişti. Projeyle ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan DLH (Demiryolları Limanlar ve Havameydanları İnşaatı) Genel Müdürü Ahmet Arslan, şunları söyledi: “Tamamlandığında, tren yolunu kullananlar Kars’tan çıkıp Kazakistan üzerinden Şanghay’a gidebilecekler. Marmaray Projesi’yle de uyumlu hale getirilecek olan demiryolu projesi sayesinde İngiltere’den kalkacak tren Türkiye üzerinden Edirne’ye, Edirne’den Kars’a, Kars’tan Tiflis’e, Tiflis’ten Çin’e kadar hiç fasıla vermeden ulaşabilecek.” Aslan, projenin 400 milyon dolarlık bir bedeli olduğunu, 2-3 yılda tamamlanacağını ifade etti. İhaleye katılmak üzere, Alarko, Astaldi, Tekfen, Nurol, Kolin, Yapı Merkezi, İhlas Holding, Garanti Koza, gibi birçok firma şartname aldı.
Tarih: 17 Eylül 2007 Kaynak: Türkiye
Kentsel dönüşüm 2008'de Zeytinburnu'ndan başlıyorİstanbul'un çehresini 15-20 yıl içerisinde değiştirmeyi hedefleyen kentsel dönüşüm projesinde son aşamaya gelindi. Projenin pilot uygulaması 2008'in başında İstanbul Zeytinburnu'nda hayata geçirilecek. Öncelikli olarak Sümer Mahallesi'nde bulunan bazı kısımlar yıkılıp yerlerine yenisi yapılacak. Evleri yıkılan vatandaşlara ise İkitelli'de ev tahsis edilecek.
Kocaoğlu'ndan Ayrılmak İsteyen İlçe Belediye Başkanlarına TepkiBüyükşehir Belediyesi ve Deniz Temiz Derneği işbirliğiyle 15 Eylül Kıyı Temizliği Günü nedeniyle Mordoğan'da temizlik etkinliği gerçekleştirildi. Kocaoğlu, Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Deniz Temiz Derneği İzmir Şube Genel Sekreteri Halil Hatipoğlu ve vatandaşlarla birlikte Kocakum Plajı'nda temizlik yaptı. Dalgıçlar da limanda dipteki çöpleri temizledi.
Büyükşehir Belediyesi Kuraklığa Karşı Uygulayacağı Projeleri HızlandırdıKurulacak 9 biyolojik arıtma tesisinden çıkacak su, tarımsal sulamada kullanılacak, topraksız tarıma da ağırlık verilecek. Küresel ısınmayla birlikte gündeme gelen su tasarrufu ve yeni sulama projeleriyle ilgili çalışmalarını yürüten Kocaoğlu, tarımsal sulama için 9 biyolojik arıtma tesisi kurulacağını belirtti.
Kadifekale’de tarih yeniden canlanıyorİzmir’in en eski yerleşim yerlerinden olmasına ve toprak altında barındırdığı arkeolojik değerlere karşın bugün bir gecekondu bölgesi görünümünde olan Kadifekale, belediyenin hazırladığı proje ile yeniden hayat bulacak.
20 yıllık çöplük, dinlenme ve eğlence mekanı olacakTrabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, kentin 20 yıldır katı atık dökülen çöp sahasını düzenleyerek, vatandaşların sosyal etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri rahat bir nefes alacakları mekana dönüştüreceklerini söyledi.
Metrobüs seferine sorunlarla başladıBelediye yetkilileri ve gazetecilerin katıldığı deneme seferi sırasında metrobüsü görmek isteyen sürücüler trafik sıkışıklığı yarattı. Metrobüs 5 dakikada bir sefer yapacak. Cevizlibağ-Küçükçekmece hattında sefere çıkan metrobüsün durakları, şoförleri, dönüş rampası hazır değildi. Meraklı sürücüler E-5'i kilitledi.
İstanbul'un konutu da trafiği de sorunİstanbul Kent Sempozyumu’nda İstanbul’un konut ve ulaşım sorununa çözüm yolları arandı. İstanbul Kent Sempozyumu'nda İstanbul'un konut ve ulaşım sorunu tartışıldı. İstanbul'da konutların çürük ve yüzde 75'inin kaçak olduğuna dikkat çekilen sempozyumda ulaşımın ise güvensizliği dile getirildi.
Ulucanlar kapılarını bu kez Mimarlık Haftası için açacakÜlke tarihinde önemli bir yere sahip olan ve geçen haziran ayında düzenlenen bir festivalle ilk kez halka açılan Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi'nin kapıları, bu kez Mimarlık Haftası için aralanacak.
Santral İstanbul'a açıldıYapmakla yazmak arasında zor bir dar yol var. Yazmak yapılana (dışarıdan?) bakmakla mümkün. Bunun için de işin içinden çıkıp ondan uzaklaşmak şart. Yapılan bu kadar taze olunca dışına çıkmak (varsayım düzeyinde bile) çok kolay olmuyor. Yapılanı yazmak için en kestirme yol galiba araya zaman-mesafe koymak.
Nazım imar Planı'na 'yargı yolu' göründüMimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, yaptığı açıklamada, Mimarlar Odası'nın yıllardır savunduğu, havza ölçeğinde (bugünkü Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde) plan yapılması ile ilgili, Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı çalışmaları takdirle karşılamadığını, her aşamada, planın sağlıklı yapılabilmesi ile ilgili görüşlerini Büyükşehir Belediyesi ve kamuoyuna sunduğunu anımsattı.
Tasarımcı Can'ın arabalarıAğaç yaşken eğilir diye boşuna dememişler. Özellikle zekâ düzeyi yüksek çocukları büyüme dönemindeki pek çok zararlı uyarandan uzak tutup zekâsını geliştirecek hobilere sahip olmasını sağlamak gerçekten zor bir iş.
Noel Baba’da kazı sezonu sona erdiAntalya’nIn Demre ilçesindeki MS 6 yüzyıldan kalan Noel Baba Kilisesi’nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona erdi. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Ötüken tarafından yürütülen çalışmalar 1 ay sürdü. 1989 yılından bu yana devam eden kazılara Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Hatay Mustafa Üniversitesi’nden 17 öğretim üyesi ve 10 işçi katıldı. Kazıların bu yılki bölümünde, kilisenin kuzeybatı bölümündeki ek yapılarda, batı avludaki kapalı mekanda çalışma yapıldı. Bu çalışmaya paralel olarak kilisedeki duvar resimleri restorasyonuna başlandı. Kilisenin batısındaki mezarlık bölümünde yeni gömüler ortaya çıkarıldı. Kilisenin tarihini aydınlatmaya yönelik buluntular da çalışmalar sırasında incelendi. Kazıda elde edilen buluntular doğrultusunda yürütülecek bilimsel çalışmalar kış sezonunda üniversitede devam edecek. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ötüken, ‘’En son mimari kalıntıların 12. ve 13. yüzyıla ait olduğunu belirledik. Kazılar önümüzdeki yıllarda devam edecek’’ dedi.
Tarih: 17 Eylül 2007 Kaynak: Akşam
Hititlerin kutsal şehri bulunduSamsun'un Vezirköprü ilçesinde Hititlerin kutsal şehri sayılan Nerik'in izlerine rastlandı. Höyükte bulunan binanın Hitit mabedi olup olmadığı Amerikan Covell Üniversitesi'nde yapılan çalışmaların ardından kesinleşecek.
Yumuktepe kazılarına destekMersin Büyükşehir Belediyesi, İtalyan hükümeti, Mersin Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı'nın destekleriyle gerçekleşen Yumuktepe'deki kazılara destek vermeyi planlıyor.
KentPlus, Mimar Sinanlı oldu sırada Çeşme ve Bodrum varKentPlus markasını Ataşehir'den sonra Mimar Sinan'a taşıyan Emay İnşaat, 660 dairelik konut projesinin ilk etabını 30 ay yerine 18 ayda bitirerek sahiplerine teslim etti...
Antoninler Çeşmesi puzzle gibi yapıldıBurdur’un Ağlasun İlçesi’ndeki Sagalassosíun gözbebeği görkemli Antoninler Çeşmesiínin restorasyon çalışmaları tamamlandı.
İstanbul’daki çiçek satış yerleri düzene giriyor…Büyükşehir Belediyesi, dünyanın gözde şehirlerinden İstanbul’a değer katmak ve kötü görüntüleri ortadan kaldırmak amacıyla modern çiçek satış büfeleri kuruyor. Büfeleri İştiraklerden KÜLTÜR A.Ş. işletecek.
Daha iyi bir İstanbul içinTMMOB İstanbul İKK tarafından düzenlenen İstanbul Kent Sempozyumu, Mimar Sinan Üniversitesi Oditoryumu'nda sürüyor. Sempozyumunu ikinci gününde Haliç ve Tuzla projeleri incelendi.
Büyükşehir kamuyu zarara uğrattıİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı, Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı işleri Müdürlüğü'nün, kamulaştırma ve yasal prosedür düzenlemesi gerçekleştirmeden, usulsüz sözleşme yaptığı projelerden dolayı kamuyu 50 milyon YTL'den fazla zarara uğrattığı ortaya çıktı.
Bayramlarda devlet halkla yan yanaGenelkurmay Başkanlığı törenlerde “Cumhuriyet coşkusunun” yaşanabilmesi için proje hazırladı. 30 Ağustos ve 29 Ekim gibi ulusal bayramlarda düzenlenen geçit törenlerine her yıl binlerce Ankaralı akın ediyor.
Kabe manzaralı Zemzem çok tuttu sıra Medine’deHz. Muhammed’in Medine’de mezarının bulunduğu Mescid-i Nebeviye’nin 150 metre yakınına 560 daireli rezidans yapacak.
Derince Limanı...TCDD Derince Limanı 12 Eylül 2007 tarihinde yapılan ihaleyle özelleştirildi. En yüksek teklifi 195 milyon dolarla Türkerler ortak girişim grubu verdi... Liman - İş Sendikası Başkanı Raif Kılıç diyor ki: "Türkerler grubu yaptığı açıklamada, bu sektörde hiçbir deneyimi olmadığını, ilerisi için böyle bir sektöre yatırım yaptığını ifade etmiştir. Bu açıklama, amacın Derince Limanı'nın verimliliğinin, kârlılığının artırılması olmadığını göstermektedir. Eğer amaç bu limanları daha iyi işletmekse, bu alanda hiç kimsenin tanımadığı, ulaştırma alanına "yeni" giren bir şirketin, "liman işletmeciliği" gibi özel birikim isteyen bir alanda, nasıl olup da ihaleye kabul edildiğinin açıklanması gerekmektedir. Sektörde faaliyet gösteren armatörlerin örgütü olan Deniz Ticaret Odası'nca ifade edilen "Ben satıcı olsam, satmazdım" sözü de ihalede verilen fiyatın iyiliği hakkında kuşku yaratmaktadır. İhale iptal edilmelidir..." Bu satılanlar kamunun yani halkın mallarıdır. Ve her ihaleden mutlaka buna benzer pis kokular çıkmaktadır... Bu ihale de o türden...
Tarih: 17 Eylül 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Melih Aşık
‘Türkiye yabancıya emlak satışında yeni İspanya olur’The Sunday Mirror, 17 bin İngiliz’in Türkiye’de emlak aldığına işaret ederek “Türkiye, yeni İspanya mı?” başlığını kullandı.
Türk tasarımı feminen değil Alman tasarımının sıcak hali1930'da kurulan dünyanın en tanınmış tasarım şirketi Pininfarina Group, 3 bin çalışanıyla İtalya, Fransa, Almanya, İsveç, Fas ve Çin'deki ofislerinden tüm dünyaya ürün dizaynı ve mühendislik konularında hizmet veriyor.
Ruhu olmayan kentİki dağ arasına sıkışmış bir kent Innsbrück, bu yüzden de parklarına, barok kiliselerine, fıstık yeşili, portakal rengi, vişne çürüğü eski evlerine, rokoko yapılarına karşın sanki sıkıntının başkenti.
İşte dünyanın 10 en kirli kentiAmerikan bağımsız çevre kuruluşu Blacksmith Institute, sakinlerinin yaşamlarının tehlikede olduğu dünyanın en kirli 10 kentinin listesini yayınladı.
Süleymaniye eski günlerine dönüyorİstanbul'un tarihi semtlerinden Süleymaniye'deki eski binalar çelik konstrüksiyon üzerine ahşap kaplama tekniğiyle yükselecek.
TOBB'da proje zamanıTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çağlar, Zeytinburnu'nda 'hazine bulunduğu' iddia edilen araziye en yüksek teklifi vermelerinin ardından arazinin nasıl değerlendirileceği konusundaki çalışmalara başladıklarını söyledi.
Mora ve BodrumYunanistan'da bugün seçim var. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin oylarını, son orman yangınları -hayli- tırpanlayacak.
Doğu ile Batı mimarisi buluşuyorGoethe Institut İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi ile Siegen Üniversitesi’nin mimarlık ve şehircilik bölümü öğrencilerinin ortaklaşa oluşturdukları bir sergi açılıyor. Açılışı 18 Eylül’de yapılacak olan “East Meets West” adlı sergide, öğrencilerin mimari ve şehircilikle ilgili fikirlerinden bir seçki sunulacak. Serginin bir özelliği de Beyoğlu bölgesinin varoluşunun 150. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilmesi. Türk ve Alman öğrencilerin projeleri 29 Eylül’e kadar Beyoğlu Belediyesi Ek Binası’nda görülebilir. (0212) 249 20 09
Tarih: 17 Eylül 2007 Kaynak: Milliyet
Avustralya’nın İlk Ekolojik Konut Projesi: K2 KonutlarıAvustralya’nın ilk sürdürülebilir kaynakları kullanan, ekolojik konut projesi hayata geçirildi. K2 Konutları aynı zamanda gelecekteki konut projeleri için de bir standart oluşturuyor.
Takvim
<<Eylül 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.