Haberler

18 Ağustos 2008, Pazartesi

İspanyol Etkisinden Kurtulan Modern Şili Mimarisinin Evrimiİspanyol Etkisinden Kurtulan Modern Şili Mimarisinin EvrimiArjantin'in batısında, And Dağları ile Büyük Okyanus arasında 4300 km’lik kıyı şeridini kaplayan, 16 milyon nüfuslu Şili’nin birçok şehrinde İspanyol desenlerinin hakim olduğu mimari dokunun izleri görülür. Genelde merkezde, dört ana noktaya bağlanan yolların kesiştiği bir meydan yer alır. Eskiden meydanı belediye binası, bir Katolik kilisesi ya da katedral ve şehrin ileri gelenlerinin oturduğu evler çevrelerdi. Ancak yaşanan şiddetli depremler nedeniyle, günümüzde kerpiç evlerin oluşturduğu mimariye ait çok az örnek kaldı. Haberin Devamı
Asansörlü ve yürüyen merdivenli üst geçitAsansörlü ve yürüyen merdivenli üst geçitİzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli cadde ve bulvarlarında yaptığı alt - üst geçitleri ile araç trafiğini rahatlatırken, yayaların emniyet ve güvenliği için modern üst geçitler tasarlıyor. Bu doğrultuda kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, kentin ihtiyaç duyulan caddelerindeki çeşitli noktalarda uygulamak üzere asansörlü, yürüyen merdivenli yaya üst geçitlerinin projelerini hazırlıyor. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Akçay Caddesi’nde beş noktada yaya üst geçidi yapılacak” dedi. Daha sonra kentin diğer cadde ve bulvarlarına da benzer üst geçitlerin yapılacağı belirtildi.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Milliyet
 İstanbul'un 'Küçük Kıyametleri' İstanbul'un 'Küçük Kıyametleri'Tarih boyunca bir çok deprem yaşayan İstanbul, depremle Bizans İmparatorluğuna başkent olmasından 12 yıl sonra, 342 yılında tanıştı, ancak kent depremden çok fazla etkilenmedi.
Bodrum söz konusu ise gerisi teferruattırBodrum söz konusu ise gerisi teferruattırBodrum’un tartışıldığı toplantıda böyle diyen başkanlar ve örgüt temsilcileri ekledi: Sahillerin yağmasına, ormanların betona çevrilmesine izin vermeyeceğiz.
Zeus'un oğlunun bin 700 yıllık heykeli bulunduZeus'un oğlunun bin 700 yıllık heykeli bulunduMersin'de, Soloi Pompeipolis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, MS 3'üncü yüzyılın ilk yarısında yapıldığı ve Roma dönemine ait olduğu belirtilen "Güneş Tanrısı Apollon" heykeli bulundu.
Kentler yeniden kurulduKentler yeniden kurulduMerkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan, 17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 9 yıl geçti. Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya ve Yalova’da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden olan depremde, resmî verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken onbinlerce kişi de yaralandı. Depremin ardından yaralar sarılıp, kentler yeniden kurulurken, hasarlı binalarla ilgili proplem tam anlamıyla çözülemedi. Onbinlerce konut ve iş yerinin yıkıldığı Kocaeli genelinde 47 ağır hasarlı bina, mahkeme sürecinin devam etmesi, tarihî eser niteliği taşıması ve içinde yaşayanlar olduğu için yıkılamadı. Sakarya da 1999’da meydana gelen depremde yerle bir olan ve hâlâ onarılamayan orta hasarlı 264 bina ve 1320 konutun bulunduğu bildirildi.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Türkiye
 Romalılar işte burada güreşti Romalılar işte burada güreştiİzmir'in Torbalı ilçesi yakınlarında geçtiğimiz ay başlatılan Metropolis kazılarında önceki gün, Roma dönemine ait güreş alanına ulaşıldı. Ortaya çıkarılan "Palaestra" (güreş alanı) ile bir "Peristilli Ev" (avlulu ev), Metropolis'in Roma döneminde önemli bir kültür ve turizm merkezi olduğunu ortaya koyuyor. Hanyıkığı mevkisindeki Roma Hamamı'na ait olan Palaestra'nın çevresinde genişliği 5 metre olan bir mozaik döşemenin bulunduğu da tespit edildi. Tiyatro yamacında yapılan çalışmalarda ise büyük bir konut kompleksinin ortasında "Peristil" adı verilen sütunlu avluya ait parçalar bulundu. Mimari parçaların kalitesi, o dönemde bu bölgede, "zengin kişilere ait konutların yer aldığını" gösteriyor.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Sabah
Çim Saha Isıtma Bir Lüks DeğilÇim Saha Isıtma Bir Lüks DeğilModern çim sahalar donma noktasının altındaki sıcaklıklarda da işlevselliklerini koruması gerekiyor.
İMMİB’in Ödüllü TasarımlarıİMMİB’in Ödüllü TasarımlarıŞimdiye kadar ölçmeden depolamaya, rendelemeden dilimlemeye, pişirmeden ısıtmaya kadar farklı fonksiyonlarda birçok ürün, İMMİB (İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri) Endüstriyel Tasarım Yarışması’nda genç beyinler tarafından hayata geçirildi.
İstanbul İstanbulİstanbul İstanbulGeçmiş imparatorlukların katmanları üzerinde kurulu, görkemine Byzantium, Konstantinopol, Stambuli gibi ayrıcalıklı isimler yakıştırılmış İstanbul, günümüzde, yerel ve yabancı girişimcilerin ve ellerindeki teknik bilgi kartlarıyla uluslararası mimarların çokça mücadele ettikleri bir bölge. Kentin, "rock star" rolünü geri kazanması konusu her yerde göze çarpıyor. Uygarlıkların özgün kavşağı, halihazırda bu büyük etkiyi gösteriyor. İstanbul’un mimari soyağacı etkileyicidir, asırlık başyapıtları, kullanımdaki halleriyle inceleyebilir, Corbu’nun "Journey to the East" (Doğuya Yolculuk) için skeçler yaptığı kahvehanede bir bardak çay içebilir, Bruno Taut, Ernst Egli ve diğerlerinin boğazın yakasındaki evlerini izleyebilirsiniz.
İstanbul’un ‘senaryo’larla savaşıİstanbul’un ‘senaryo’larla savaşı17 Ağustos öncesi İstanbul için ‘dört felaket senaryosu’ yeniden gündemde. Tek çare deprem master planı, önlemlere harcanacak para 366 milyon 682 bin YTL.
Ne Venedik Ne Manhattan İnadına Haydarpaşa!Ne Venedik Ne Manhattan İnadına Haydarpaşa!İstanbul’un, demiryolu ve deniz ulaşımı bağlantısını sağlayan, kültürel ve endüstriyel miras olarak nitelendirilen Haydarpaşa Gar, Liman, kıyı alanı ve çevresini, uluslararası emlak sermayelerine pazarlamak isteyen AKP hükümeti...
Siz Efes’i üç yıl sonra görünSiz Efes’i üç yıl sonra görünİzmir’in Selçuk İlçe Belediye Başkanı Vefa Ülgür, Selçuk Belediyesi’nin yedi yıldır yürüttüğü çalışmaların, ilçeyi gelecek 25 yılını planlamış bir yer haline getirdiğini belirtti.
Diyanet camisi VİP değil ama Türkiye’de ilkDiyanet camisi VİP değil ama Türkiye’de ilkDiyanet İşleri Başkanlığı’nın “VİP için cami” yaptıracağı haberi üzerine Başkan Yardımcısı Er NTVMSNBC’ye açıkladı: İbadetin VİP’i olmaz.
Ahşap, pencerede PVC’nin tahtına lamineyle oynuyorAhşap, pencerede PVC’nin tahtına lamineyle oynuyorDekoratif ve doğal görüntüsüyle yeniden moda haline gelen yeni nesil lamine ahşap pencerelerin uzun süre bakım gerektirmemesi, konut projelerinin gözdesi haline getirdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’nın Ön Kayıtları Başladıİstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’nın Ön Kayıtları Başladıİstanbul Bilgi Üniversitesi’nin iki yıl süren ön çalışmaları sonucunda 1999 yılında doğan ve Domus Academy işbirliği ile yürütülen Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı 10. yılına etkinliklerle başlıyor.
İstanbul Kültür Mirası’nın Korunma Stratejileri ve UNESCO Kararı Tartışıldıİstanbul Kültür Mirası’nın Korunma Stratejileri ve UNESCO Kararı TartışıldıUNESCO Kültür Mirası Komitesi’nin İstanbul’daki Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan fakat yerine getirilmeyen koruma politikaları nedeniyle listeden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kesimleri hakkında verdiği karar, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde yapılan bir toplantıda masaya yatırıldı.
Foster + Partners’dan İtalya’ya Yeni Bir Çevreci YaklaşımFoster + Partners’dan İtalya’ya Yeni Bir Çevreci Yaklaşım15 – 17 Ekim 2008 tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde düzenlenecek olan ArkiPARC 2008’in konuşmacılarından Nigel Dancey’in de murahhas üyeleri arasında yer aldığı Foster + Partners ekibinin İtalyan liman kenti Rimini için tasarladığı gelişim projesi uygulandığı takdirde bu bölge sahilleriyle olduğu kadar görkemli mimarisi ile de ünlü olacağa benziyor.
Türkiye'nin ilk jeoparkıKula'da binlerce yıllık insan ayak izleriyle 68 volkan bacası bulunan alanda jeopark kurulması için 'Yanık Ülke' adlı proje hazırlandı, AB Sivil Toplum Diyaloğu Fonu'ndan 103 bin 800 Euro hibe kredi çıktı.
47 dernek ve odadan Başkent'in su raporuAnkara Tabip Odası'nın (ATO) Ankara'nın 47 dernek ve odayla birlikte hazırladığı broşürde "Ankara'da yaşanan su sorununun başlıca nedeni Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ifade ettiği gibi küresel ısınma değil bu talebin karşılanamaması." denildi.
Site hizmetleri tek elde toplanıyor, 245 milyon Euro'ya dönüyorSon dönemde hayata geçirilen konut ve rezidans projelerinin yüzme havuzundan SPA'ya, 'fitness center'dan restorana, güvenlikten bahçe ve gölet temizliğine kadar farklı uzmanlık gerektiren birçok hizmeti içermesi, Türkiye'de yeni bir sektörün doğmasına yol açtı.
TOKİ, yıkılan Gori'ye gidiyorToplu Konut İdaresi (TOKİ) yurtdışına da açılıyor. TOKİ uzmanları, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin talebi üzerine sözünü verdiği Rusya'nın vurduğu Gori'de yıkılan hastane ve konutların yenilenmesiyle ilgili teknik çalışmayı yapacaklar. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Saakaşvili ile Tiflis'teki görüşmesinde bu sözü veren Erdoğan daha Türkiye'ye dönmeden talimatı TİKA'ya iletildi. Başbakanlık'tan "ön hatırlık talimatı"nı alan TİKA da, Gori'de yapılacak işler konusunda kolları sıvadı. Bu çalışmada "şemsiye" görevi üstlenecek TİKA, konut alanındaki uzmanlığıyla tanınan TOKİ'den geçici uzman görevlendirmeye hazırlanıyor. Bu uzmanlar, çatışmaların sona ermesinin ardından en kısa sürede Gori'ye giderek, Erdoğan'ı sözünü verdiği hastane ve konutlara ilişkin proje çalışmasını yapacak. Gori'nin vurulan altyapısı için de yine Türkiye'den bu konuda uzman kuruluşlardan teknik ekipler görevlendirilebilecek.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet
Güneş enerjisi zorunlu olunca ‘Yeşil Diktatörlük’ tartışması çıktıAlmanya’nın Marburg kenti sakinlerinin başı bu aralar geri dönüştürülebilir enerjiyle dertte. Zira Kent Konseyi tüm konutlarda güneş enerjisinin kullanılmasına karar verdi.
Akçansa'dan 70 milyon YTL net karAkçansa'dan yapılan açıklamaya göre, şirketin altı aylık cirosu, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 18 oranında artarak 405,3 milyon YTL olarak gerçekleşti. Şirket, yılın ilk yarısında 69,9 milyon YTL net kar elde etti.
Dünya'yı İnşa Edenler'e Afrika fırsatlarıİçeride kamu yatırımlarının azalmasıyla yurtdışına yönelen deyimli ve büyük inşaat firmalarımız, yurtdışında önemli ihaleler kazanarak 2007 yılında 19.5 milyar dolarlık bir hacme ulaştılar.
Grand Kanyon'da toprak baraj çöktüABD'nin Grand Kanyon Ulusal Parkı'nda bulunan bir toprak barajın çökmesi sonucu yüzlerce kişi bölgeden tahliye edildi. Ulusal Park yetkilileri, bölgedeki şiddetli yağışlar nedeniyle Redlands barajının yıkıldığını, sel sularının Kanyon'un altındaki Supai kasabasına ulaştığını kaydetti. Supai'nin tamamen su altında kalmadığını belirten yetkililer, yüzlerce kişinin bölgeden tahliye edildiğini, yaralanan kimse olmadığını bildirdi.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Dünya
Antalya'da 49 parsel arsaya 'ihale'Antalya Defterdarlığı, atıl durumda bulunan Hazine arazilerini ekonomiye kazandırmak amacıyla açık artırma ile satışa çıkardı.
Ampulle enerji tasarrufuEvlerde aylık elektrik kullanımının yüzde 20’sini aydınlatmanın oluşturduğu dikkate alındığında, 25 kuruş yerine 2,5 YTL’ye alınan tasarruflu lambalar sayesinde aydınlatma için faturadan yüzde 80 tasarruf etmek mümkün...
Kuşadası Limanı turisti ‘güvenlikle’ çekiyor5 yılda 20 milyon dolarlık güvenlik yatırımı yaparak kruvaziyer firmalarının tercihi haline gelen Kuşadası Limanı'nın işletmecisi Ege Ports'un yeni hedefi kruvaziyer turizmini 12 aya yaymak.
Bodrum’da konutlar yapanların elinde kaldı‘Bodrum’da yazlık’ hayalini gerçekleştirmenin tam zamanı! Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Mahmut Yıldırım, inşaat firmalarının Bodrum’da yaptıkları konutları satamayıp hüsrana uğradıklarını iddia etti.
Sudaki kirliliği dinliyorlarİsrailli uzmanlar sudaki kirliliği ölçmenin yeni yolunu buldu; sualtındaki bitkileri dinlemek... Araştırmacılar deniz yosunlarının üstüne renk değiştiren lazer bir çubuk yerleştirerek, sudaki kirlilik miktarını ve türünü ses dalgaları aracılığıyla anlıyor. Bar Ilan Üniversitesi’ndeki ekipten biyolog Zvy Dubinsky, “Kırmızı ışık sorun olduğunu anlıyoruz. Yosunlar su kalitesindeki değişimde etkilenen ilk şey oluyor” diye anlatıyor. Dubinsky’ye göre, bu durum çok daha hızlı, ucuz ve doğru bir gözleme imkânı sunuyor. Sualtına yerleştirilen özel mikrofon, uzmanlar dalgaların gücünü ölçme, yosunun ve çevresindeki suyun durumunu tespit etme şansı veriyor.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Radikal
PTT binasını onarım kurtaracak mı?Kahramanmaraş PTT Başmüdürlüğü binasında yaşanan problemlere PTT Başmüdürü Vedat Kandeğer’den açıklama geldi. Kandeğer yaptığı açıklamada; il merkezi için 65 olması gereken norm kadronun 48 olduğunu belirtti. Kandeğer, yaşanan sorunun kaynağı olan norm kadro sıkıntısının, yaz dönemi başlatılan tayinler ve atamalarla halledilmeye çalışıldığını ifade etti. Kandeğer, başmüdürlüğün de yer aldığı PTT şube binasının hem yer hem de yapı olarak aldığı eleştirilere katıldığını belirterek sorunlu binanın güçlendirme ve bakım işleri için yatırım planlarına dahil edildiği haberini verdi. Binada yapılacak onarımın ne derece çözüm olabileceği ise vatandaşlarca merakla bekleniyor.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Evrensel
Sabiha Gökçen’de deprem tedbirleriSabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Dış Hatlar Terminali'nin temellerine 286 adet sismik izolatör yerleştirilecek. Havaalanının yeni terminalinde, depreme dayanıklılığın en üst seviyeye çıkarılması amaçlanıyor. Bu sistem, deprem anında oluşan sismik yükün, binaya yıkıcı güç aktarmayarak önemli bir kısmını absorbe ediyor. Böylece özellikle deprem anında binanın taşıyıcı sistemini ayakta tutarak depremin etkisi azalıyor.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Türkiye
TOKİAntalya Mimarlar odasıyla Konya Mimarlar Odası, önemli bir inceleme, değerlendirme toplantısı düzenlemişlerdi. TOKİ’nin (Toplu Konut İdaresi) uygulamalarını inceleyip, tartışacaktık ilgililerle.
Mobilya ihracatı yüzde 42 arttıTürkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak, Türkiye’de rekabetin yoğunlaştığı günler yaşandığını, bu yılın ilk 7 ayında mobilya ihracatında yüzde 42’lik artış gözlemlediklerini söyledi.
İlk Güneş Mahallesi52 evden oluşan mahallenin adı ‘Draka Güneş Mahallesi’. Kanada’nın Okotoks kasabasında yaşayan mahalle sakinleri 800 güneş paneli aracılığı ile ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretiyorlar. Isınma ve sıcak su için ihtiyaç duydukları enerjinin yüzde doksanının güneş panelleri aracılığıyla elde ediyorlar. Evlerinin ve garajlarının çatısına yerleştirdikleri güneş panelleri mahalle için hayati önem taşıyor. Güneş panelleri gün boyu güneşten gelen ışınları emiyor. Kurulan özel sistem sayesinde evlerin ısınma ve sıcak su için ihtiyaç duydukları enerji, ortak bir alanda üretiliyor. Evler ortalama bir ailenin yaşayacağı minimum büyüklükte. Bu sayede evlerin enerji ihtiyaçları da çok büyük olmuyor. Evler birbirine yakın mesafede olduğu için enerji üretim merkezinden elde edilen enerjinin evlere dağıtımı da çok güç olmuyor. Enerjiyi verimli kullandıkları için Kanada’nın R-2000 standartlarına uygunlar ve sertifikalılar.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Birgün
Aynı acılar bir kez daha yaşanacakTürkiye, resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişinin öldüğü 17 Ağustos depreminin dokuzuncu yılına girerken, fay hattının etrafındaki koruma bandının daraltılması çalışmalarında sona gelindi. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından, Sakarya’nın Akyazı, Hendek ve Erenler ilçesindeki bantlar öncelikle daraltılacak. Çalışmaya deprem uzmanlarından tepki var: Bizzat fay kuşağının içinde yapılaşmaya müsaade edilmesi aymazlık...
Bu da dere yağmasıSu Kullanım Hakkı Anlaşması yönetmeliği uyarınca özel sektörle sözleşme imzalanmaya başlanınca, sadece Karadeniz’in üç ilindeki dereler için 426 hidro elektrik santralı projesi geldi. Vatandaş ise korumak için savaşıyor.
Toplu konutlarda kat mülkiyetine yeni düzenBayındırlık ve İskan Bakanlığı, toplu yapılarda, kat mülkiyetinin ve kat irtifakının tesisine ilişkin bir düzenleme yaptı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın "Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti Ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile toplu yapılarda, kat mülkiyetinin ve kat irtifakının tesisinde istenilecek belgeleri ve tapuda yapılacak işlemlerin usul ve esasları belirlendi.
Tarihi kapalı çarşı canlandıKayseri Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde Selçuklulardan kalma tarihi Kapalı Çarşıyı restore etti. Çarşıda, aydınlatma, merkezi ısıtma, taş kaplama ve altyapı çalışması yaptıklarını belirten Başkan Mehmet Özhaseki, restorasyon çalışmalarına 1 milyon YTL harcadıklarını söyledi.
Hasankeyf'te inceleme başladıIlısu Baraj göleti altında kalacak tarihi Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde hangi tarihi eserlerin taşınıp taşınmayacağına karar verecek olan ve 25 kişiden oluşan Bilimsel Kurul incelemelerine başladı. Hasankeyf'teki kurtarma kazılarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, bilimsel kurul üyelerinin de kendileri gibi ‘eski kültürel dokunun taşınmasının imkansız olduğu’ görüşünde olduklarını belirterek, kurulun tarihi eserlerin yerinde korunması konusuna önem verdiklerini söyledi.
Hasankeyf’e sahip çıkmak insanlığa sahip çıkmaktırIlısu Barajı ile sular altında kalacak olan Antik Kent Hasankeyf’e dikkat çekmek amacıyla ‘Yerinden taşıma yarına taşı’ sloganıyla Bismil’de düzenlenen etkinlik binlerce kişinin katılımıyla mitinge dönüştü.
Dicle'nin suyu temizlendiDicle Nehri'nin kirleten kaynaklar ortadan kaldırılarak, nehir suyunun kullanılabilir ve içilebilir hale getirildiği açıklandı.
İstanbul Boğazı'nda Türkiye'nin elektriğini üretmek istiyorİzmir'de yaşayan Mehmet Yazgan, İstanbul Boğazı'ndan elektrik üretecek bir proje geliştirdi. Patentini de aldığı buluşuyla akan sudan baraj kurmadan elektrik üretilebileceğini söyleyen Yazgan, çevresinde 'mucit' olarak biliniyor.
Harput’ta yıkım beklentisiUygarlıklara beşiklik etmiş tarihi yerlerden Harput’ta yoksul emekçilerin geçimlerini sağladıkları büfeler, belediye tarafından yıkılma tehlikesinde.
İzmir'de moloz sorunuBüyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: "Orman Bölge Müdürlüğü'nün ihalesine kendim gittim, üç ihaleyi 5 milyon YTL'ye aldım. Kentin moloz töküm alanı konusundaki sorunu 8 yıllığına çözülüyor."
Gökçek'le tartışan Kocaoğlu, canlı yayını terk ettiMelih Gökçek ve Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki arsenikli su yüzünden tartıştı. Eleştirilere karşı cevap vermekte zorlanan Kocaoğlu, yayını terk etti.
Konut balonu patladı liberalizmin cilası döküldüKriz dönemlerinde, krizin çözümünün piyasaya bırakıldığı bugüne kadar hiç görülmedi. Etkisi atlatılamayan Mortgage krizinde de gelenek sürüyor.
Gökçek'in Boruları Sık Sık PatlıyorKızılırmak’tan Ankara’ya su getiren hatta sık sık boru patlamaları ve arızaların meydana gelmesi 360 metreküp verilen su oranının 150 bine düşmesine neden oldu.
58 taşınmazın turizm amaçlı tahsisine iptalKültür ve Turizm Bakanı Günay, 58 adet orman vasıflı taşınmazın turizm amaçlı tahsisinin iptal edildiğini söyledi.
Büyükşehir’den depreme karşı 577 milyon YTL’lik yatırım…Zeytinburnu’ndaki kentsel dönüşüm çalışmasının Türkiye’ye örnek olacağını belirten Başkan Topbaş, “İstanbul’un deprem riskini en az zararla göğüsleyebilmesi için, 5 yılda 577 milyon YTL harcayarak şehrin teknik ve bilgi altyapısının güçlendirdik. Depremi önceden belirleyecek sistem üzerinde de çalışıyoruz” dedi.
Kent arkeolojisinin önemiArkeoloji meraklısı için gerçekten “nefes kesici” bir iştir, toprağından altından çıkanlar size binlerce yıl öncesinden yazılmış mektuplar gibidir.
Turizm beldesine kırmızı asfaltİngilizler’in "Golden Beach" (Altın Sahil) diye adlandırdığı plajıyla ünlü Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı İçmeler Beldesi’nin sınırları içerisinde kalan çevre yolunun 2.5 kilometrelik bölümü, kırmızı asfaltla kaplanmaya başlandı.
Tarihi eserlere gençlik iksiriNaim Arnas, hem mimari çevreler hem de koleksiyonerler arasında çok iyi bilinen bir isim. O kadar ki genç yaşında kendisine bulaşan antika ve tarihi eser merakı, ilerleyen yıllarda İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü’ne kayıtlı bir koleksiyoner olmasının da yolunu açtı.
Mogan ve Eymir’de kritik ay AğustosSu seviyesinin Mogan Gölü’nde 80 santimetre, Eymir Gölü’nde ise 1 metre düştüğü, göllerin yüzeylerinin yosun ve kamış atıklarıyla dolduğu bildirildi.
İstanbul’da 2010-2014 arası deprem bekliyorum17 Ağustos depreminin simge ismi Prof. Ahmet Mete Işıkara ile beklenen İstanbul depremi ve geride kalan 9 yılda neler yapıldığını ve bundan sonra neler yapılması gerektiğini konuştuk.
İstanbul'da yabancı konuklar neden deniz yolunu kullanmazlar?Geçen hafta Venedik'teydim. Limana bir zırhlı bağlanmıştı. Çevrede de müthiş bir telaş vardı.
Çamur attıkları Baytur’a Rusya’dan dev projeİftiracı Hürriyet’in çamur attığı Baytur İnşaat, sadece Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmaları arasında yer almıyor. Baytur İnşaat, dünyada müteahhitlik sektörünün önde gelen yayın organlarından biri olan Engineering News Record (ENR) Dergisi’nin her yıl yayınladığı...
Kültür değerlerimiz için bir izlenimÜlkemiz çok şaşırtıcı. İnsanımız da öyle. Doğası etkileyici ülkemizin. Tarihi eserlerimiz de pek çok. Doğudan batıya eski uygarlıklarla, kültürlerle bezeliyiz.
TOKİ'den müteahhitlere fiyat farkı hazırlığıToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, kamuya iş yapan müteahhitlere, inşaat girdi maliyetlerindeki artışa ilişkin fiyat farkı ödenebilmesine yönelik kararname çalışmalarının hız kazandığını belirtti. Bayraktar, "Düzenlemenin pazartesi gününe yetişebilmesi için Kamu İhale Kurumunun kararname taslağını, Başbakanlığa sunmasını bekliyoruz" dedi. Bayraktar, fiyat farkı ne kadar hesaplanırsa o kadar ödeme yapılacağını ifade ederek, "Kararname genel çıkıyor. Sadece demir fiyatlarını değil, ne varsa" yanıtını verdi.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet
Emlak piyasasında ertelenen talep eylülden sonra canlanacakABD'den başlayan ve dünyaya yayılan mortgage krizinin ardından Türkiye'de yaşanan siyasi belirsizliğin etkisiyle durgunluğa giren emlak sektöründe canlanma ancak eylül sonunda bekleniyor.
Kemer Country’e ilk hacizKemer Country’yi yaratan Esat Edin’in 55 milyon dolarlık borcunu üstlenmek ve siteyi icradan korumak üzere organize olan Kemer Country ve Kütük Ev sakinlerinin oluşturduğu Ortak Girişim Platformu, borçları kapatmak için çare ararken, sitedeki ilk haczi Bank Pozitif yaptı.
Kayaköyü’ne imar kuşatmasıYaklaşık 20 yıldır “Barış ve Dostluk Köyü” olarak yaşama dönmeyi bekleyen Fethiye’nin ünlü Kayaköyü’nü, tarihsel yoldaşı olan “Kaya Çukuru”ndan ayırdılar.
İstanbul’da büyük deprem riski yokBinlerce insanın ölümüne sebep olan 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde konuşan Prof. Şener Üşümezsoy ve Prof. Ahmet Ercan, İstanbul’da büyük bir deprem riski olmadığını iddia ettiler.
Temmuzda yeni ev satışı 17 yılın dibini görürABD'de ekonomik yavaşlamanın en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen yeni ev inşaatlarının temmuz ayında son 17 yılın en düşük seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bloomberg'in tahminlerine göre bu hafta içi açıklanacak olan yeni ev inşaatında yıllık bazda yüzde 9,9'luk bir düşüş görülecek ve yeni inşaa edilen ev sayısı 960 bine gerileyecek. Bloomberg bu gerilemeye sebep olarak kriz başladı başlayalı sıkılaşan borçlanma kurallarını, artan borçlanma maliyetlerini, düşen emlak fiyatlarını ve mortgage kredileri ödenmediği için icra yoluyla satılan ev sayısındaki patlamayı gösteriyor. ABD'de son bir kaç çeyreklik dönem içinde ülkenin en büyük 5 inşaat şirketi toplam 1,08 milyar dolarlık kayıp açıklamıştı.
Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Referans
Demiryolları bölünüp satılacakHükümet, hazırladığı iki yasa taslağıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nı (TCDD) ikiye bölmeyi ve iki bağımsız kurul oluşturmayı planlıyor.
Doğu Karadeniz’in afet yönetimi kum ve çakıla takılmış!"Farklılıkların Suda Yakınlaşması" sloganı Mart 2009’da İstanbul’da düzenlenecek 5. Dünya Su Forumu’na ait. Ben ise suyla ilgili afetlerde yakınlaşılması gereken bazı kanunlarımıza ve gerçeklerimize dikkat çekmek istiyorum.
Topbaş: İstanbul’un yarısı yıkılmalıİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’daki yaklaşık 1 milyon 200 bin binanın yüzde 57’sinin ruhsatsız olduğunu belirterek “İstanbul’un yarısının yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerekiyor” dedi.
Marmara’daki stres her geçen yıl artıyorİTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara’daki Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda (KAF) 1999’da meydana gelen depremlerin yarattığı stresin her geçen yıl arttığına dikkat çekerek TOKİ’nin uyguladığı konut edindirme sisteminin kenti depreme hazırlamak için kullanılabileceğini söyledi.
Yeni konutlara tasarruflu klozet konulsa yılda bir baraj kurtulurEce Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, "Her yıl yeni yapılan 200-250 bin konutta tasarruflu klozetlerin kullanılması, yılda bir barajınki kadar suyun sifondan boşa akmasını önler" dedi.
"İhale yasası çürük bina yapımını önler"Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ihale yasasında değişiklik yapılarak müteahhitlerin kâr amacıyla çürük binalar yapmasının önüne geçileceğini söyledi.
’Su havzalarına yapılacak konut projelerine kredi vermeyelim’ çağrısıBugünlerde Şahinbaş ve Aras’ın önüne bir başka ilginç proje gelmiş. Bir inşaat şirketi, İstanbul’un içme suyunu karşılayan göl veya barajlardan birinin yakınlarında, yani ’su havzası’nda konut projesi gerçekleştirmeye soyunmuş.
"Barınma Hakkı" için El Ele...Artık sermaye ve AKP hükümeti dışında kimsenin savunamadığı kentsel dönüşüme karşı toplumsal, bilimsel ve coğrafi örgütlülüğü ve bilinci mahallelerde yaşayanlar kendileri ve birlikte elde etti...
Aizanoi'de Şimdi Kazı ZamanıKütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının başladığı bildirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından bölgede 1970 yılından beri çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Kent YorumSürekli değişen bir kentte yaşamak, hele sonradan gelerek oralara alışmak kolay değildir. Geride bırakılan; adıyla, sanıyla, kokusuyla, sesiyle tüm hayatımızca peşimizden gelecek bir dünya.
Konut fiyatlarına maliyet zammıFaizlerin yükselmesi ve piyasadaki daralma nedeniyle düşen konut fiyatlarına maliyet artışları yansımaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarında yüzde 5.34 artışla konut fiyatları rekor kırdı.
Ilısu Barajı 187 yerleşim yerini yok edecekBismil Demokrasi Platformu, Ilısu Barajı ile sulara gömülecek olan Hasankeyf’e sahip çıkma çağrısı yaparak, “Hasankeyf yok olma tehdidi altında olmasına rağmen dünyada kültür mirası kapsamına alınmaması siyasi bir karardır.
‘Yıkım ve şiddet çözüm değildir’Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “kentsel dönüşüm” adı altında Dikmen Vadisi’ndeki yıkım ve şiddeti, belediye binası önünde protesto edilerek, “rant için değil, insan için dönüşüm” istendi.
'Orman yangınlarında zarar gören sit alanlarının sınırları değişmeyecek'Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, "Kurul, sit alanlarında tek bir bitki kalmamış, yanmış olsa dahi bir karış bile sit alanı daraltmasına gitmeyecektir" dedi.
Çanakkale'de yanan yerler yeşillendirilmeye başlandıGelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ve İntepe beldesinde iki ay arayla çıkan orman yangınlarında tamamen yanan bölgelerin yeşillendirilmesine başlandı.
Özelleştirmeden GAP'a 1 milyar YTL dahaGüneydoğu Anadolu Projesi (GAP) başta olmak üzere enerji ve ulaştırma yatırımlarına kaynak sağlamayı amaçlayan hükümet, kısa aralıklarla iki kez yaptığı yasa değişikliğiyle özelleştirme gelirlerini söz konusu alanlarda kullanma imkanına kavuştu.
Karadeniz'in suyu boşa akıyorDoğu Karadeniz'de bulunan kullanılabilir 13 milyar metreküp su gücünün sadece yüzde 2'sinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü yüzde 98'inin ise boşa aktığı açıklandı.
17 Ağustos'un yıldönümünde binlerce aile 'beton tabut'ta yaşıyor9 yıl önce Gölcük merkezli yaşanan ve yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak nitelendirilen Marmara Depremi'nin açtığı yaralar sarılabilmiş değil.
Didy­ma An­tik Ken­ti’nde ka­zı ça­lış­ma­la­rı baş­la­dıAy­dın’ın Di­dim İl­çe­si’nde bu­lu­nan Didy­ma An­tik Ken­ti’nde­ki ka­zı ça­lış­ma­la­rı­nın bu yıl Mi­let’le Di­dim ara­sın­da­ki “Kut­sal Yol” üze­rin­de yo­ğun­la­şa­ca­ğı bil­di­ril­di.
Mesnevi konutları Türk mimarisini yansıtacakTürk mimarisi esas alınarak yapıldığını belirten Başkan Tuzcuoğlu, 'Mesnevi konutları çevre düzenlemesi, otoparkı, süs havuzları, yürüyüş parkurları ve diğer sosyal donatılarıyla Konya'nın önemli cazibe merkezlerinden biri olacak" dedi.
Bursa'nın merkezi Yıldırım olacakYıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, "Yıldırım 2012 de Bursa'nın yaşam merkezi 50 yıl sonra da Türkiye'nin en iyi yaşanılacak kenti olmaya aday" dedi.
Hititler'e ait devlet binası bulunduÇorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde, sürdürülen arkeolojik kazılarda, Hitit uygarlığına ait bir devlet binası bulundu.
Kyoto Başka Bahara KaldıMeclis tatile girdi ve Kyoto Protokolü, hükümet tarafından da belirtilen arzulara irağmen tatile girmeden ele alınamadı ve böylece bir başka bahara kalmış oldu galiba?
TSMD Ödül Kurulu'na Adnan Ural AtandıTSMD Ödül Kurulu'nda Kurul üyesi merhum Affan Yatman'dan boşalan yere Kurul yedek üyesi Sn. Adnan Ural atanmıştır. Böylece Ödül Kurulu'nun kompozisyonu şu üyelerden oluşmaktadır: Ercan Çoban, Murat Artu, Ziya Tanalı (TSMD dışından), Adnan Ural ve Turhan Kayasü (Yönetim'den).
Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Türk Serbest Mimarlar Derneği
Tesco Kipa: İmar sürecini bilmiyoruzAKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin “ortağı Mehmet Karasu’nun sattığı arazinin imar sorunlarını çözmekle” suçlandığı tartışmada, araziyi alan Tesco Kipa’dan bir açıklama geldi.
Kayra’nın gizemi için işbirliğiEge Üniversitesi ile Almanya Würzburg Üniversitesi ilk kez ortak bir arkeoloji projesinde işbirliğine gidiyor. Projeyi Türk, Alman ve Lübnanlı 22 kişilik ekip yürütüyor.
Ormanlar özelleştirme kurbanıSon dönem ardı ardına çıkan orman yangınlarında, hükümetin “özelleştirme” politikalarının da etkili olduğu belirtiliyor. Önce İzmir Menderes, ardından da Antalya’da çıkan yangınların ortak nedeni enerji iletim hatlarının kopması olarak gösterildi.
Kumaş: Mahkeme kararı bütündürBüyükşehir Belediye Meclisi’nin iptal edilen Atakuleli-camili amblemi flama olarak kullanma kararı alması amblem tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Kozak altına direniyorTürkiye’nin çam fıstığı cenneti Kozak Yaylası, altın madeni tehdidini her geçen gün daha fazla yaşıyor. Geçimlerinin önemli bölümünü çam fıstığı ihracatıyla sağlayan bölge sakinleri, yaşam alanlarının altına kurban edilmemesi için mücadele veriyor.
Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlarBu tablo karşısında 'Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar' diyorum. Ama kuranlar bu fikrime kızabilirler, belki de haklı olabilirler, çünkü hiç kimsenin ticareti üzerinde yorum yapmaya hakkım yok...
Metemtur ve VHS Turizm inşaatta anlaştıMetemtur Otelcilik (Metemtur) ile VH Turizm arasında "kat karşılığı anahtar teslimi inşaat yapımı ve gayrimenkul satış hasılatı paylaşım sözleşmesi" imzalandı.
Çamlıdere Barajı kuruyorAnkara Anakent Belediyesi’nin daha temiz, ucuz ve güvenli olan Gerede Sistemi ile beslemekten özenle kaçındığı Çamlıdere Barajı kuruyor.
Cadde ve sokaklardaki merdivenlerin basamakları kullanılamaz haldeBaşkentlilerin yoğun olarak kullandıkları cadde ve sokaklarda bulunan merdivenler, bakımsızlığıyla inip - çıkmayı eziyet haline getiriyor.
İngiliz mortgage devi küçülme kararı aldıİngiltere'nin en büyük mortgage kuruluşu HBOS, bir yaşını dolduran kredi krizinden gördüğü zarar nedeniyle 425 kişiyi işten çıkaracak ve 5 mortgage markasından birini kapatacak.
Metro İnşaatlarıAKP’li Melih Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi, başkenti alt-üstgeçitler ve köprülü kavşaklarla donatırken, aynı “özeni” metro konusunda göstermiyor.
Akçansa Genel Müdürlüğü'ne Hakan Gürdal atandıAkçansa'dan yapılan yazılı açıklamada, 1996 yılından beri Akçansa'da çalışan Gürdal'ın, strateji ve iş geliştirme müdürü, çimento satış ve pazarlama genel müdür yardımcılığı, hazır beton genel müdür yardımcılığı, hazır beton ve satın alma genel müdür yardımcılığı, hazır beton ve agrega genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, Gürdal'ın, 1990 yılında Alo Mintax Deterjan Endüstrisi'nde satış temsilcisi olarak profesyonel hayata atıldığı, 1991 yılında Tek Plastik A.Ş'de fabrika müdürü, 1995-1996 yılları arasında Çanakkale Çimento'da ticaret genel müdür yardımcısı olarak görev aldığı belirtildi.
Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet
Önce kapımızın önüBir süre önce, Vali Nuri Okutan'ın girişimi ile kırsal alanda kaçak yapılaşmanın önlenmesi konulu bir toplantı düzenlendi. Trabzon'u sevenlerin tüm imkânlarını seferber ederek yardımcı olmak isteyeceği bir konu.
Müteahhide fiyat farkı hazırlığıToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, kamuya iş yapan müteahhitlere, inşaat girdi maliyetlerindeki artışa ilişkin fiyat farkı ödenebilmesine yönelik kararname çalışmalarının hız kazandığını belirtti. Bayraktar, "Düzenlemenin pazartesi gününe yetişebilmesi için Kamu İhale Kurumunun kararname taslağını, Başbakanlığa sunmasını bekliyoruz" dedi. Bayraktar, fiyat farkı ne kadar hesaplanırsa o kadar ödeme yapılacağını ifade ederek, "Kararname genel çıkıyor. Sadece demir fiyatlarını değil, ne varsa" yanıtını verdi.
Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Referans
Türk müteahhitler dünya üçüncüsüTürkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, 2008 için belirlenen dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitlik firması arasında 23 Türk firmasının bulunduğunu bildirdi.
Takvim
<<Ağustos 2008>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.