Haberler

20 Mart 2007, Salı

MIPIM'de Gün Yüzüne Çıkan ProjelerMIPIM'de Gün Yüzüne Çıkan ProjelerDünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı MIPIM, 13 – 16 Mart 2007 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde düzenlendi. Yüzlerce firmanın projelerini sunduğu, 20 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan fuar sayesinde Türkiye’de gerçekleştirilmesi düşünülen projeleri inceleme fırsatı bulduk. Fuara Türkiye’den katılan 61 şirketten biri olan Garanti Koza; fuarda Koza Plaza, Vista Plaza, Istanbul West, Club Istanbul, Zekeriyeköy Sosyal Konutları, Koç Üniversitesi ve Ford Tesisleri projelerini tanıttı. Haberin Devamı
’Yüksek işler’ bizden sorulur’Yüksek işler’ bizden sorulurYıldız Teknik Üniversitesi’nin dağcılık kulübünde tanışıp birlikte dağların zirvelerini zorlayan Bora Gürbüz ile Güneş Ergüden, bağımlısı oldukları özgürlük duygusu ve adrenalin zevkini iş hayatına taşıdı.
Başkan Topbaş İstanbulluları su tasarrufuna çağırdı…Başkan Topbaş İstanbulluları su tasarrufuna çağırdı…İstanbul’da şu anda bir su probleminin bulunmamasına rağmen gelecek yılın su rezervlerini kullandığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, vatandaşları su ve enerji konusunda tasarruflu davranmaya çağırdı.
Tasarım Merkezi Dergisi'nin Mart Sayısı ÇıktıTasarım Merkezi Dergisi'nin Mart Sayısı ÇıktıTasarım Merkezi(TM) Dergisi Mart ayında 4. sayısıyla yayın hayatında devam ediyor. Yine temel bir konsept üzerinden kurgulanan derginin bu ayki sayısı da ilginç bölümlerden oluşuyor.
40 Gün 40 Gece Sulukule Platformu40 Gün 40 Gece Sulukule PlatformuSulukule; daha Sultanahmet - Ayasofya turizm merkezi olmamışken, turistik rehberlerde adı geçen ve yerli ve yabancı turistlerle dolup taşan, UNESCO Dünya Mirası listesindeki İstanbul’un yine bu kapsamda yer alan sur ve çevresinin sadece fiziksel değil, var olan sosyo - kültürel yapısı ile de korunması gerektiği belirtilen bir yer.
En fazla çevre yatırımı temiz suya yapılacakEn fazla çevre yatırımı temiz suya yapılacakTürkiye AB’ye uyumda en fazla çevre yatırımını temiz su için yapacak. 2025’e kadar bitmesi öngörülen 70 milyar Euro’luk çevre yatırımının 37.6 milyar Euro’sunu atık su projeleri oluşturuyor.
Orka Banyo Yeni Kolleksiyonuyla UNICERA Fuarı’ndaOrka Banyo Yeni Kolleksiyonuyla UNICERA Fuarı’ndaBanyo mobilyaları sektörünün önemli firmalarından Orka Banyo Mobilyaları, 19. Uluslararası Seramik ve Banyo Fuarı UNICERA’da yeni koleksiyonunu tanıtacak.
MIPIM 2007'de Yabancı Yatırımcılar için TürkiyeMIPIM 2007'de Yabancı Yatırımcılar için TürkiyeFransa'nın Cannes şehrinde her sene düzenlenen ve Dünya'nın en önemli gayrimenkul fuarlarında biri olan MIPIM, bu sene 13 - 16 Mart 2007 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yaklaşık 30.000 katılımcıyla gerçekleştirilen fuarda, yatırımcı, geliştirici, aracı, danışman ve birçok farklı sektörden firma bir araya geldi.
Sahibinden satılık Boğaziçi KöprüsüSahibinden satılık Boğaziçi KöprüsüBir yıl içinde açılacak ihale ile otoyollar ve köprüler de özelleştirilecek. Bunlara Boğaziçi köprüsü de dahil. Hükümet, otoyol ve Boğaziçi Köprüleri’ni özelleştirmek için düğmeye bastı.
İmkan/Mekan'dan İlk Projelerİmkan/Mekan'dan İlk ProjelerKente yönelik ‘kamusal’ tasarım pratiğinin gelişmesine katkıda bulunmak ve kentlerdeki yaşam kalitesini küçük ölçekli müdahalelerle arttırmak amaçlarıyla” ortaya çıkan imkanmekan, ilk etkinliğini 14 Mart 2007 Çarşamba günü İTÜ Taşkışla’da gerçekleştirdi.
18 şirket İETT arazisi için şartname aldı18 şirket İETT arazisi için şartname aldıİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Levent'teki İETT garajı arazisi için 21 Mart Çarşamba günü yapılacak ihaleye katılmak için şartname alan şirket sayısı 18'e çıktı.
'Harbiye Kongre Vadisi' 5 Nisan'da ihaleye çıkıyor'Harbiye Kongre Vadisi' 5 Nisan'da ihaleye çıkıyorHarbiye'nin bir kongre vadisine çevrileceği, Açık Hava Tiyatrosu'nun üstünün kapatılacağı, Radyo Evi'nin müze haline getirileceği ve Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılıp daha modern bir binaya çevrileceği, bu sayfanın 8 Mart tarihli nüshasında duyurulmuştu.
İstanbul artık yerli ‘Gezi Rehberi’ ile gezilip görülecek...İstanbul artık yerli ‘Gezi Rehberi’ ile gezilip görülecek...İstanbul, artık yerli bir ‘Gezi Rehberi’ ile gezilip görülecek. 4 harita, 1 CD ve 191’er sayfalık 2 kitaptan oluşan ve ilk yerli rehber olma özelliğini taşıyan “İstanbul’un Ruhu/Gezi Rehberi” adlı eser Başkan Kadir Topbaş tarafından basına tanıtıldı.
Demirden Design'a İki Ödül BirdenDemirden Design'a İki Ödül BirdenDemirden Design, 21st Exhibit Tasarım Yarışması’nda aldığı gold ve silver ödüllerinden sonra, dünya çapındaki en önemli ödüllerden olan ‘red dot’ Tasarım Yarışması’nda ürün tasarımı katogorisinde iki ödül aldı.
Yeşil Bölge’nin sakinleri Bağdat’ta patlayan bombayı CNN’den öğreniyorYeşil Bölge’nin sakinleri Bağdat’ta patlayan bombayı CNN’den öğreniyorABD’nin Washington Post gazetesinin muhabiri Rajiv Chandrasekaran, Zümrüt Şehir (Imperial City) adlı bir kitap yazdı. Irak’ın başkenti Bağdat’ta, bugün ABD Büyükelçiliği’ne dönüşen ve eski devlet başkanı Saddam’ın sarayını da içine alan 18 kilometrekarelik Yeşil Bölge (Green Zone) adlı alanda neler yaşandığını anlatıyor kitap. Chandrasekaran, Irak’ta iki yıl kaldı. Eylül 2003’ten Ekim 2004’e kadar...
Bir vandallar vuruyor bir kent soyguncularıBir vandallar vuruyor bir kent soyguncularıSatmak için trafik levhalarını, ızgaraları ve kabloları çalanlar milyonlarca liralık zarar veriyor. Zevk için bank kırıp otobüsleri tahrip edenlerin faturası da ağır.
Sırada "Kongre - Kültür Merkezi Alanı" VarSırada "Kongre - Kültür Merkezi Alanı" VarAKM ve Karayolları Binası derken şimdi de Muhsin Ertuğrul sahnesinin yıkılması gündemde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 4. katında 26 Şubat 2007’den itibaren askıya alınan projeye itiraz etmek için son gün ise 26 Mart 2007. Bu plandan okunan bilgilere göre Muhsin Ertuğrul sahnesinin yıkılarak bu alanda kongre salonu, kültür merkezi, seminer toplantı salonları, ofisler, sergi salonları, yeme-içme üniteleri, otopark ve bunlara hizmet veren teknik birimlerin yer alması planlanıyor. Fakat yetkililer yer altında projeler olmasının öngörüldüğünü belirtiyorlar. Lütfi Kırdar Kongre Vadisi’nin önündeki alanda ise yine yer altında birimler ve üstü ise yeşil alan olarak tanımlanmış.
KÖYDES’te aslan payı doğuyaKÖYDES’te aslan payı doğuyaHükümetin suyu ve yolu olmayan köyler için 2 milyar YTL’lik kaynak ayırdığı KÖYDES projesinde aslan payını Doğu ve Güneydoğu illeriyle Karadeniz Bölgesi aldı. En yüksek ödenek 64.4 milyon YTL’yle Diyarbakır’a verildi.
Emlak patladı, inşaat makinesi için en cazip pazar Türkiye olduEmlak patladı, inşaat makinesi için en cazip pazar Türkiye olduGayrimenkuldeki canlanma ile inşaat makineleri pazarı 5 yılda 5 kat büyüdü. En cazip pazarının Türkiye olduğunu açıklayan JCB, yeni ürünü MIDI CX’i Avrupa ile eşzamanlı olarak Türkiye’de satışa çıkaracak.
Hidrojene geçelimHidrojene geçelimDünya hidrojen Konseyi Başkanı Prof. Dr. Veziroğlu, Erdoğan dahil parti liderlerine gönderdiği “Niçin Hidrojen?” konulu raporda, “Planlaması bugün yapılan hidrojen tesisi ancak üç dört sene sonra üretime geçebilecektir. O zaman sudan, rüzgardan, biyokütleden ve linyitten üretilen hidrojen, benzinden, mazottan ve doğal gazdan çok daha ucuz olacaktır” dedi.
Gökmedrese ağaç kazıklar üzerine inşa edilmişGökmedrese ağaç kazıklar üzerine inşa edilmişSivas'ta tarihi Gökmedrese'nin onarımı sırasında, yapının temelinden yaklaşık 900 yıllık ardıç kazıklar çıktı. Yumuşak zemin üzerine inşa edilen Gökmedrese'nin bugüne kadar ayakta kalmasında suya dayanıklılığıyla bilinen bu ardıç kazıkların önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Erzurum’da 2011 seferberliğiErzurum’da 2011 seferberliğiAsırlardır bu coğrafyada yaşayanların çilesi olan kar, Erzurum’un artık kaderini değiştiriyor. Son yıllarda Palandöken Dağı’na yapılan oteller ve pistler Erzurum’u kış turizminde söz sahibi yapmaya başladı. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi, yöredekileri büyük düşünmeye yönlendirdi. Yerel yönetim, valilik ve sivil toplum örgütleri harekete geçti.
Mobilyaları terbiye ediyorumMobilyaları terbiye ediyorumİstanbul Design Week 2006'da, yılın tasarımı seçilen "Line" isimli sistemin kurucusu Aykut Erol (35), uzun yıllar mağaza ve stand tasarımı yaptı. 2003'ten beri ürün tasarımlarına yoğunlaştı. Yarattığı ürünlerle mekanlara hacim ve işlev kazandırmayı hedefliyor. Tasarımlarında sadelik ve geometrik çizgiler dikkat çekiyor.
Büyükşehir deprem ve kentsel dönüşüm projelerine hız veriyor…Büyükşehir deprem ve kentsel dönüşüm projelerine hız veriyor…İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden KİPTAŞ, Tarihi Yarımada ile Zeytinburnu ve Maltepe’de yürüttüğü dönüşüm projelerine hız veriyor. Belediye Meclisi KİPTAŞ’a söz konusu alanlarda kullanılmak üzere borçlanma yetkisi verdi.
Darphane binaları kime yâr olacak?Darphane binaları kime yâr olacak?Darphane binaları üzerindeki tartışmalar sürerken İstanbul Müzesi'nin Sirkeci Garı'nda kurulması konusu da henüz netlik kazanmadı. Öte yandan Tarih Vakfı, yürütmeyi durdurma kararına rağmen binadaki mühür sökülmediği için dava açmaya hazırlanıyor.
Kültür Bakanlığı izin verdi: Aspendos'ta gösteriye devamKültür Bakanlığı izin verdi: Aspendos'ta gösteriye devamKültür ve Turizm Bakanlığı çökme tehlikelerine karşı gösterilere kapatılan Aspendos Tiyatrosu üzerindeki kararı ilginç bir gerekçeyle kaldırdı.
Ağaoğlu’ndan 3 bin konutAğaoğlu’ndan 3 bin konutUluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) geçen ay yapılan yatırım zirvesinde derneğin eski Başkanı Şaban Erdikler, çok büyük yabancı bir grubun Türkiye’de 3 bin konutluk bir alım yapmaya hazırlandığını söyleyince konut sektöründe ciddi bir hareketlenme yaşandı.
Yunanlıların Bir Çöp Sorunu Var ve Herkül Görünürlerde YokYunanlıların Bir Çöp Sorunu Var ve Herkül Görünürlerde YokGeçen ay tek çöp alanı tam doluluğa ulaştığından bu yana, Atina bir çöp krizinin pençesinde bulunuyor. Ocak ayının ilk günlerinde, çöp tenekelerinden taşıp dökülen döküntü dağları Dünya’nın en efsaneleşmiş şehirlerinden birininin yüzüne zarar veriyordu.
New York'ta Anti Kentleşme - 2New York'ta Anti Kentleşme - 2Dün ilk bölümünü yayınladığımız WNYC Radyosu’nda yayınlanan July Birdseen’in sunduğu Leonard Lopate Show adlı programının ikinci bölümünde Priceton Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “New York’ta Anti Kentleşme” adlı kitaptan yola çıkılarak şehir, kentleşme, soylulaşma kavramları ele alındı. Özellikle soylulaştırma ve banliyöleşme kavramları üzerine eğilen programda New York’un geleceği bu kavramların etrafında tartışıldı. Programın ikinci bölümü telefon bağlantılarıyla devam etti.
Mimarlar Odası’nın İETT Garaj Alanı ile İlgili AçıklamasıMimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 20 Mart 2007 tarihli basın açıklamasında; belediye yetkililerinin, 19 Mart 2007 tarihli bir gazetede çıkan, Levent’teki İETT garaj alanı ile ilgili...
Metro'nun 3. aşama ihalesi de yapıldıİzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Mart ayı içinde yapılması planlanan dev ihalelerden bir tanesi daha gerçekleştirildi. Bornova Hastane- Bornova Merkez arasını metro sistemine ekleyecek 3. Aşama 1. Kısım inşaat işlerinin yapım ihalesine 6 firma teklif verdi.
Garanti’den rüzgâr enerjisi için krediGaranti Bankası, İzmir Bergama Rüzgar Enerji Santrali için, 41 milyon 750 bin euro tutarında proje finansmanı kredisi sağladı. Garanti Bankası’ndan yapılan açıklamada, santralin MV Holding AŞ, Portmobil Telekomünikasyon Ticaret AŞ ve RDO Yatırım ve Danışmanlık Dış Ticaret Limited Şirketi ortaklığıyla, Dost Enerji şirketinin çatısı altında kurulan İnnores Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulacağı belirtildi. İzmir Bergama santralinin, 2 bin 500 KW’lık 17 türbin üzerinden enerji üreteceği ve 42,5 MW kurulu gücüyle ‘Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santrali’ olacağı ifade edilen açıklamada, yaklaşık 70 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak santralin, 2008’in ilk yarısında tam kapasite üretime geçmesinin beklendiği kaydedildi.
Tarih: 20 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
İnşaat sektörü temkinliTürkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaat sektörünün 2007’de ne kadar büyüyeceği konusunda güvenilirliği yüksek bir tahminde bulunmanın mümkün olmadığını bildirdi. Eren, bu yıl içinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere değinerek, “İnşaat sektörünün yurt içindeki büyüme performansı, kamunun yatırım ödeneklerinin miktarı, çeşitli projelere dağılımı, özel sektörün yatırım eğilimi, konut sektöründeki canlılığın sürmesi, siyasi ve ekonomik istikrarın devamı, AB, ABD ve IMF üçlüsüyle süren ilişkilerde yaşanacak gelişmelere bağlı olmaya devam edecek. İnşaat sektöründe küçülme ile karşılaşılmaması hatta büyümenin %5’in altına inmemesi çok muhtemel. Ancak, sektörde uzun vadeli, istikrarlı, tüm kesimleri rahatlatacak ve istihdam etkisi yüksek bir büyümenin, sınai yatırımlar ile altyapı yatırımları ivme kazanmadıkça mümkün olamayacağı açık” dedi.
Tarih: 20 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
Otoyollar da özelleştiriliyorBayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, “Türkiye’deki otoyollar ve köprüler paralı geçişi ihale yoluyla 10-15 yıllığına bir vatandaşa veya şirkete vereceğiz, diyeceğiz ki (sen bize bunun parasını ver, al sen işlet). Dünyada böyle” dedi.
Otel Ruanda’nın kilitleri Türkiye’denUnutulmaz bir film idi Otel Ruanda. Ruanda’da bir milyondan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan Hutu’larla Tutsi’ler arasındaki savaşta Tutsi mültecileri korumaya çalışan bir otel müdürünün hikayesiydi film.Gerçek bir yaşam öyküsünden aktarılmıştı.Filmde Otel Ruanda diye geçen otel bugün başkent Kigali’de yerinde duruyor.Tüm kapılarında ise Türkiye’den Ruanda’ya ihraç edilen Kale Kilit var.
Gürtuna: "İstanbul rantiye sevdasına kurban gidiyor"İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, AKP'li Büyükşehir ve hükümete imar uygulamalarından ötürü yüklenerek "Bugün Türkiye, yarın İstanbul rantiye sevdasına kurban gidiyor" dedi.
Münihli Başkan'dan yerel yönetim dersleriŞişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün konuğu olarak hafta sonu İstanbul'a gelen ve Maçka Parkı'nda, eski Almanya Başbakanı Willy Brandt'ın büstünün açılışına katılan Münih Belediye Başkanı Christian Ude ile Borsa Lokantası’ndaki yemekte sohbet ettik. "Bir belediye başkanı nasıl olmalı?" sorularının yanıtını aramaya çalıştık, bizimkiler için 'dersler' çıkardık.
Tarih toprak altındaBurdur'un Gölhisar ilçesi yamaçlarındaki Kibirya antik kenti, toprak üzerinde kalan yıkıntılarıyla bile görkemli bir tarihi barındırıyor. Frigya, Pisidya, Likya ve Kayra arasındaki Millias bölgesinden gelen Pisid-yalı kolonistler tarafından M.Ö 3. yüzyılda kurulan Kibrya Antik Kenti'nde, önümüzdeki yıllarda yapılacak olan kazılar için ön kazı hazırlık çalışmaları başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülecek çalışmalar Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahir Işık başkanlığında 5 kişilik bir ekip tarafından yürütülecek. Prof. Dr. Fahri Işık, pek çok tarihi eserin bulunduğu düşünülen antik kenti gün yüzüne çıkartmayı çok arzu ettiğini belirterek, 'Kibrya kazısına başladık. Umarım yakın zamanda burayı turizme kazandıracağız" dedi.
Tarih: 20 Mart 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Engin Yavuz
Akdeniz'in denize sıfır ilk golf sahasıLykia Group'un Antalya'da dünyaca ünlü tasarımcı Perry O. Dye'a yaptırdığı ve Türkiye'nin denize sıfır ilk golf sahası olma özelliği taşıyan LykiaLinksGolf, eylülde hizmete açılacak.
Allianoi yargıda da direniyorBergama Yortanlı Barajı'nın 2005 Kasım ayında yapımının tamamlanmasının ardından gözler, baraj suları altında kalma tehlikesi yaşayan Allianoi antik kentine çevrilmişti.
Yayalar başının çaresine baksın!Marmaray'ın Üsküdar'daki inşaat sahası dikkatlice çevirilmiş. Ancak inşaatın kimi bölgelerinde yayaların her an bir otobüs altında kalma riski var, çünkü yayalarla motorlu araçlar trafiği birbirine karışmış.
'İstanbul gelecek yılın suyunu kullanıyor'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yazın su kesintisi yapılıp yapılmayacağını konuşmanın erken olduğunu belirterek, "Biz şu anda gelecek yılın rezervlerini kullanıyoruz" dedi.
Can suyu tükendiEge Bölgesi'ndeki Meles, Bakırçay, Büyük Menderes ve Küçük Menderes deltalarında kuraklığa dikkat çeken uzmanlar, "64 bin olan kuş sayısı 47 bine düştü. Sıcaklıklar arttıkça bu sayı 20 binlere düşebilir' diye uyarıyor.
İETT garajına 18 talip çıktıİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce Levent'teki İETT garajı arazisi için 21 Mart'ta yapılacak ihaleye katılmak için şartname alan şirket sayısı 18'e çıktı. Dubai Emiri Şeyh Muhammed El Maktum'un şirketi Sama Dubai İstanbul'un yanı sıra Karayolları arazisi ihalesini 800 milyon dolara kazanan Zorlu Grubu da şartname alanlar arasında yer aldı. Arazinin muhammen bedeli KDV dahil 265 milyon 885 bin 750 YTL. Şartname alan şirketler şunlar: "Eren Talu Mimarlık, Biskon Yapı, Limak İnşaat, Osmanlı Yapı, Fiba Gayrimenkul, Zorlu Gayrimenkul, Sama Dubai, Pera Gayrimenkul, Soyak Yapı, Emaar, Yapı Merkezi, Garanti Gayrimenkul, Afken Gayrimekul, Toray İnşaat, Taşyapı İnşaat, Anadolu Gemi ve Savunma San., Tahincioğlu Gayrimenkul, İnanlar İnşaat."
Tarih: 20 Mart 2007 Kaynak: Milliyet
Başbakan'a 350 yeni komşu geliyorİş Bankası'nın büyük hissedarı olduğu İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Üsküdar Kısıklı'daki yaklaşık 30 bin metrekarelik arazisine sonunda imar iznini aldı. Araziye 300-350 konut ile alışveriş merkezi yapılması planlanıyor.
Ormanların sınırları yeniden belirlendi6831 Sayılı Orman Kanununun 2’nci maddesinin (a) Bendine Göre Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak Yerler Hakkında Yönetmelik dünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre, orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen araziler orman sınırları dışına çıkarılabilecek. Ancak, orman sınırları dışına çıkarmada; çıkarılacak orman alanının, nakledilecek köy halklarının topluca iskanına ve bu halkın geçimine yeterli tarım alanı tahsisine imkan verecek genişlikte olması şartı aranacak. Yanan orman sahaları ise hiçbir suretle orman sınırları dışına çıkarılmayacak.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
Su problemleri masaya yatırılıyorSu Vakfı, ‘Dünya Su Günü’ münasebetiyle Türkiye’nin su meselelerinin masaya yatırılacağı bir basın toplantısı düzenliyor. Yarın saat 11.00’de Su Vakfı Genel Merkezi’nin, Atatürk Bulvarı Emlak Bankası Blokları A BL No 148/18 İstanbul-Aksaray adresinde düzenlenecek basın toplantısına, Vakfın Başkanı ve Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panel Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen katılacak. Dr. Zekai Şen toplantıda; “Kuraklık izleme ve araştırma merkezi kurulmalı”, “İnternet bilgileri yeterli ve geçerli değil”, “İklim değişikliği bahane edilerek dış güçlerin bazı talepleri olabilir”, “Dış kaynaklı verilere temkinli yaklaşmalıyız”, “Su ve çevre enstitüsü gibi kurumlara ihtiyaç var”, “Su meseleleri için kendi senaryolarımız olmalı”, “Ulusal su modeli oluşturulmalı” başlıklarından oluşan bir konuşma yapacak.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
35 milyon kişi sayıldıAdrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarında dün saat 11.00 itibarıyla nüfusun yarıya yakını sayıldı ve 35 milyon 307 bin 484 kişi kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) yapılan yazılı açıklamada, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kurulması için yapılan çalışmaların, Türkiye genelinde devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, Türkiye genelinde Ulusal Adres Veritabanına kayıtlı yaklaşık 23 milyon 800 bin konuttan 13 milyon 600 bininin nüfus tespiti amacıyla ziyaret edildiği de bildirildi.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
El ele verip enerji israfını bitirelimTGRT Haber Tv’deki Ankara’nın Gündemi programına konuk olan Osman Pepe, Türkiye’nin 2006 kışında daha az yağış almasına rağmen sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Pepe, “Ancak, enerji israfımız cari açığımızın dörtte birine ulaşıyor. Bu kaynağı yatırımlara aktarsak Türkiye şaha kalkar” dedi.
Bu yaz kavrulacağız!TGRT Haber Tv Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Soysal’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının bu haftaki konuğu İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen oldu. Küresel ısınma ve yol açtığı mevsim değişikliklerinin konuşulduğu programda Prof. Şen, yüzyılın en sıcak kışının yaşandığı ülkemizde yağışların azalmasına dikkati çekti.
Tasarruf çağrısıTürkiye’deki iklim değişikliklerinin su kaynaklarına etkisini değerlendiren Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen “İleride ciddi kuraklıklar yaşanmaması için su kaynaklarının verimli kullanılması ve tasarrufa gidilmesi gerekir” dedi.
Kağıthane’ye kalite belgesi“Zamanı Hizmete Dönüştüren Belediye” sloganıyla vatandaşlara en yüksek kalitede hizmet sunmaya amaçlayan Kağıthane Belediyesi ISO 9001:2000 Belgesi’yle ödüllendirildi. Kağıthane Belediyesi yeni düzenlenen Meclis Salonu’nda düzenlenen törende İSO 9001:2000 belgesini Prof. Dr. Metin Yerebakan, Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’a takdim etti. Törende bir konuşma yapan Prof. Dr. Metin Yerebakan, Kağıthanede büyük bir değişimin yaşandığının görüldüğünü belirterek, “Zamanı Hizmete Dönüştüren Belediye” sloganını tam anlamıyla hak ettiğini söyledi. Törene Kağıthane Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, siyasi parti temsilcileri, başkan yardımcıları, birim müdürleri ile çok sayıda belediye çalışanı katıldı.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
Çevreyi korumanın iktisadiyatıBirçok kereler anlattığım bir hatıramı tekrar ederek konuya girmek istiyorum.Ben, iktisatla, kesat sözcüğü arasında bir anlam bağı var zannederdim.
Baykal-Topbaş arasındaki tartışma Büyükşehir'e sıçradıCHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne dönük imar yolsuzluğu ile ilgili CHP grubunda üç haftadır sürdürdüğü sert eleştiriler ve "İstanbul'daki yavşak ilişkiler nedir?" sorularından sonra gerilen tartışmalar dün Meclis toplantısında küfürleşmeye varan itişip kakışma sahnelerine neden oldu.
İETT arazisi vergili, Zincirlikuyu vergisizİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Levent’teki İETT arazisini satışa çıkardı ve 14 şirketin şartname aldığını belirtti. Belediye yetkilileri, İETT Garajı için belirlenen muhammen bedelin, 265 milyon YTL ve ilave olarak yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) olduğunu duyurdular.
İstanbul'un etrafı 2 yeni sanayi şehriyle kuşatılacakİstanbul'a yeni sanayi şehirleri kurulması için harekete geçildi. İstanbul Sanayi Odası, İkitelli OSB, Sanayi Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan planına göre İstanbul sınırında iki yeni organize sanayi bölgesi kurulacak.
Küresel ısınmanın sırrı Van Gölü'ndeAlmanya'nın Bonn Üniversitesi'nde görevli jeoloji uzmanı Profesör Thomas Litt, ekibiyle yıllardır Van Gölü'nde yaptıkları araştırmalarda ilginç sonuçlara rastladıklarını söyledi.Prof. Litt, Van Gölü tabanında bulunan çamur tabakasının bir klima arşivi olduğunu belirtti. Göl dibindeki çamur katmanlarında biriken polen tabakalarının ait olunan yılların hava koşullarını bire bire yansıttığını dile getiren Prof. Litt, polen arşivlerinin 500 bin yıl geriye dönük araştırma yapmaya imkan verdiğini söyledi. "Örneğin bu polenler üzerinde yapılan araştırmalarda Neandertaler döneminin bile yıl yıl hava koşulları hesaplanabilir" diye konuşan Prof. Litt, "Yapılan ilk araştırmalar iklim koşullarının 10, 20 yıl gibi çok kısa vadeli dönemlerle radikal bir şekilde değiştiğini gösteriyor" dedi. Diğer yandan bölgedeki volkanik aktivitelerin de göl dibindeki birikintiler aracılığıyla izlenebildiğini vurgulayan Prof. Litt, "Son 20 bin yıl içinde bölgede 15 yanardağ patlaması meydana gelmiş" diye konuştu.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ali Mercimek
Piyalepaşa'ya tapu müjdesiBeyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Piyalepaşa Mahallesi'nde düzenlenen sohbet toplantısında, mahalledeki 232 evin tapularının dağıtılacağı müjdesini verdi.Demircan, Piyalepaşa sakinlerinin üç katlı bir semt konağına ihtiyaçları olduğunu, bunun için de bölgede arazi aradıklarını anlattı. Mahalle sakinlerinden bedensel engelli Alper Seferoğlu güzergahları düzenlemek için sokak aralarına kurulan yol tuzaklarından engellilerin tekerlekli sandalyeyle geçemediklerinden yakındı.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mürteza Akkaya
Eski fotoğraflara bakıp iç çekmekten başka ne yapıyoruz?Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Atatürk Kültür Merkezi'ni (AKM) yıkmaya kararlı görünüyor. Hayır yıkıp yerine otopark yapmayacak, ya da camii. Daha büyük, daha gelişmiş belki daha canlı ve işlevsel yeni bir kültür yapısı tasarlıyorlar.
Vah Türkiye vah!..Pembe masallar okunuyor, palavralar sıkılıyor, hayal dünyaları yaratılmak isteniyor. Devletin ve milletin arsaları ve arazileri bile "Hasan almaz basan alır" yöntemiyle satılıyor. Yatırımlar ve harcamalar parasızlıktan durmuş, satışlardan gelen para ile günü kurtarmaya çalışıyorlar.
AKM salt bir bina değil bir simge yapıdırAKM'nin opera ve konser salonları mimari ve inşaat açısından pahalı yatırımlardır. Manevi nedenlerin yanı sıra AKM binasının şu anki haliyle taşıdığı maddi değeri yıkılmaması için önemli bir gerekçedir.
Mimar görüşü: Korumak esasKültür Bakanlığı, AKM'yi yıkıp yeniden yapmak istiyor. Eskiyen her şeyi yıkmak mı gerekir? AKM'yi mimarlara sorduk. Türkiye'de modern mimarinin simge yapısı olarak gördükleri AKM'nin yıkılmasına kesin bir dille karşı çıkan mimarlara göre AKM'yi yenilemek yeterli.
Küresel ısınmayla mücadelede ABD engeliSanayileşmiş 8 ülkenin çevre bakanlarıyla, bazı gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri küresel ısınmayla mücadele konusunda bir uzlaşmaya varamadı. ABD, çözüm konusunda getirilen bir kısım öneriye itiraz etti.
Ciner'in binası Büyükşehir'i karıştırdıİşadamı Turgay Ciner'in, Taksim'de hayata geçirmeyi planladığı ve bu ay İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden çıkması beklenen 'gökdelen' projesi, gazetelerde çıkan olumsuz haberler üzerine, yine meclis gündemine alınmadı.
1 milyar dolar beklenen arsaİstanbul Büyükşehir Belediyesi yeraltına ve yerüstüne toplam 243 bin metrekare inşaat yapılabilecek eski İETT Levent Garajı'nı haftaya satıyor. Yetkililerin gönlünden geçen rakam 1 milyar dolar civarı.
'Kıyılarımız elden gidiyor'Dragos Doğayı Koruma Derneği üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce Dragos sahil yolu dolgu alanı üzerinde yapılan sosyal tesis inşaatını protesto etti. Doğa severlerin açtığı, "Utanç duvarı istemiyoruz", "Gölcük ve Değirmendere'yi unutmadık", "Büyükşehir çalışıyor kıyılar elden gidiyor" pankartları, yoldan geçmekte olan sürücüler tarafından da kornalarla desteklendi. Dragoslu doğa severler adına açıklama yapan Dragos Doğayı Koruma Derneği Başkanı Hülya Göksel, "Merkezi ve yerel yönetimleri kıyı ve dolgu alanlarımız hakkındaki bu tutumlarından derhal vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı da, tek çarenin kent halkının İstanbul kıyıları için duyarlılık gösterip, bu işin peşine düşmesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Orhan Kural da, "Doların yeşili doğanın yeşilini yeniyor" dedi. Dragoslu doğaseverlere Ömür Göksel ve Murat Evgin de söyledikleri şarkılarla destek verdi.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Cem Tursun
Şehir plancılarından İnciraltı uyarısıTMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Çilingir, EXPO 2015 için İnciraltı bölgesini seçtiği bildirilen hükümet ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirerek...
Tarihi Harran evleri yıkılıyorŞanlıurfa'nın 44 kilometre güneydoğusundaki Harran'ın tarihi dokusu bozuluyor. Tipik evleri, höyüğü, kalesi, şehir surları ile çeşitli mimari kalıntılara sahip Harran'ın barındırdığı tarihi ve kültürel miraslardan olan "Harran Evleri" koruma altına alınmadığı için zor dönemden geçiyor. Konik kubbeli evlerin yerini beton evler alıyor. Sevgiye ve İlgiye Muhtaç Çocukları Koruma ve Dayanışma Derneği Yöneticisi Tevfîk Dedecan, dünyada ve Türkiye'de tarihi ve kültürel bir yere sahip olan Harran evlerinin yerine yavaş yavaş betonlaşmaya gittiğini göstermek amacıyla 4 yıl önce maket Harran Evleri yaptıklarını anımsatarak, "Harran Evleri açık bir hava müzesi, ancak tarihi ve kültürel miras, yıkımla karşı karşıya. Harran'ın tamamen koruma altına alınması gerekir" dedi. Harran'da yaşayanlar ise, "Sit alanının içinde bulunan evler, şimdiye kadar ne yıkılmış ne de onarılmış. Öylece duruyor. Ama bu şekilde devam ederse doğa etkenlerine karşı zamanla yıkılacak" dedi.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Mehmet Çiçek
Bakan Özak: Dönüşüm Alanları Yasası, imar affı değilBayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısının ''katiyen bir imar affı'' öngörmediğini belirterek, ''Siz kaçak yapı yapmışsanız, size şunu diyoruz...
Karayollarının geliri otoyollaraZorlu Grubu'nun Karayolları'nın İstanbul Zincirlikuyu'daki arazisine verdiği 800 milyon doların hangi yolların yapımına aktarılacağı belirlendi.
'Küresel ısınma fazla abartılıyor'İngiliz Kraliyet Meteoroloji Birliği'nden iki profesör küresel ısınma konusunda kamuoyunda oluşturulan endişe ortamını eleştirerek, "Felaketin boyutları abartılıyor. Hollywood filmlerine malzeme çıkartmanın gereği yok" dedi. Paul Hardaker ve Chris Collier İngiltere'de görülen hortum ve sellerin küresel ısınma ile doğrudan bağlantısı olmadığını söyledi. Raporda "Aşırı hava olayları sonucu son 400 yılda meydana gelen sel felaketlerinin sayısında artış var. Ancak bu birkaç senedir oluyormuş gibi gösterilip küresel ısınmaya bağlanıyor" denildi.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Sabah
Newsweek: Avrupa'nın en güzel camisi Rüstem PaşaABD'nin önde gelen haftalık dergisi Newsweek, Avrupa'nın en güzel tarihi camisi olarak İstanbul'daki Rüstem Paşa Camisi'ni seçti. Derginin, Avrupa Birliği'nin 50'nci yılı çerçevesinde hazırladığı haberde, kıtanın en gözde mekânları seçildi. En cazibeli küçük kentin Polonya'nın Lublin şehri olduğunu belirten Newsweek, en iyi güneşlenilecek sahilin Akdeniz'in Comino Adası olduğunu kaydetti. En güzel tarihi cami ise 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Tahtakale, Hasırcılar Çarşısı içindeki Rüstem Paşa Camisi seçildi. Rana Foroohar imzasıyla yayımlanan yazıda, "Avrupa kıtasında bulunan cami, Ayasofya ve Sultanahmet'ten daha az turistik ve küçük, ancak bana göre çok daha güzel ve huzurlu. Giriş özellikle çok görkemli değil. Ama bir kez içeri girdiniz mi o güne kadarki en muhteşem İznik çinileri ve mozaiklerini bulabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Sabah
Pepe: Acarİstanbul'la ilgili herhangi bir kişiye veya kuruma baskımız söz konusu değilÇevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Acarİstanbul'la ilgili mahkeme ve belediye kararının son derece açık olduğunu ifade ederek, "Bizim, Bakanlık olarak, herhangi bir kişiye veya kuruma baskımız söz konusu değil. Yapılan işlem son derece açıktır" dedi.
Yıkılsın mı onarılsın mı?Anıtlar Kurulu zamanında tescillenmiş AKM'nin üzerindeki tescil kararını sırf hükümet istedi diye kaldırırsa AKM'nin yıkımından daha büyük bir meseleyle karşı karşıya kalırız.
106 metrelik Sarı İmparatorÇin’in Henan Eyaleti’nde bulunan Zhengzhou’da, Çinlilerin ataları olarak kabul edilen Huang Di ve Yan Di’nin dev büstleri inşa ediliyor.106 metre yüksekliğindeki heykellerin maliyeti 23 milyon dolar. Sarı İmparator olarak bilinen Huang Di, ülkeyi yarı yarıya paylaştığı kardeşi Yan Di ile birlikte Çinlilerin soyunu başlatan kişi olarak kabul ediliyor.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet
Harem-i Şerif’e 7 kişilik heyetİsrail’in Harem-i Şerif’teki kazı çalışmalarını inceleyecek Türk heyeti yarın bölgeye gidiyor. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın ortak çalışması sonucu teknik heyet, arkeolog Prof. Dr. Sait Başaran, jeofizik mühendisi Prof. Dr Metin İlkışık, tarihçi Prof. Dr Tufan Buzpınar, sanat tarihçisi Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu, yüksek mimar Hilmi Şenalp, mimar Cem Eriş ve inşaat mühendisi Atilla Erenler’den oluştu. Heyetin içinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dış politika danışmanlarından Ahmet Davutoğlu’nun da yer alacağı iddiaları ise kesin bir dille yalanlandı. İki gün boyunca İsrailli yetkililerle görüşüp, Harem-i Şerif’te incelemelerde bulunacak olan heyete, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan başkanlık edecek. Türk heyetinin sağlıklı bir rapor hazırlayabilmek için İsrail’de daha uzun süre kalmak istediği, ancak Türk heyetine izin vermesinden sonra ülkesinde radikal kesimin tepkisini çeken İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in süreyi iki günle sınırlı tuttuğu ileri sürüldü. Heyet çalışmalarını tamamladıktan sonra Başbakan Erdoğan’a sunulmak üzere kapsamlı bir rapor hazırlayacak.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Uğur Ergan
Karamürsel'de altgeçide bakım ve onarımKocaeli'nin Karamürsel ilçesinin içinden geçen D-130 karayolunda bulunan altgeçidin bakım ve onarımı yapılıyor. İlçede tek olan altgeçidin bakım ve onarımı için çalışmalar başlatan Karamürsel Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, geçidin iniş ve çıkış merdivenlerini yenileyerek duvarlarını fayansla kaplıyor. Yağışlar nedeniyle altgeçit içinde biriken suların tahliye çalışmalarını da gerçekleştirecek olan ekipler, geçidin geceleri de rahatlıkla kullanılabilmesi için ışıklandırma sistemini yapacaklar. Çalışmaları yakından takip eden Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, "Şehirlerarası trafiğin yoğun bir şekilde aktığı ve Atatürk İlköğretim Okulu'nun da bulunduğu bölgedeki D-130 karayolunu birbirine bağlayan altgeçit, yaptığımız bakım ve onarım çalışmalarıyla daha kullanılabilir hale gelecek." dedi. Başkan Yıldırım, daha temiz ve güvenli altgeçit ile vatandaş ve öğrencilerin can ve mal güvenliğinin de sağlanmış olacağını kaydetti. Yaklaşık 5 km boyunca Karamürsel'in içinden geçen D-130 karayolu üzerinde sadece bir üstgeçit ile bir de altgeçit bulunuyor.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Ayhan Yetim
Anormal havalar doğada ölümcül şaşkınlık yarattıAstronomik mevsim tarifine göre resmen iki gün sonra (21 Mart’ta) ilkbahara giriyoruz.Fakat şubat ayında çiçek açan ağaçlara bugünlerde kırlarda açan papatya gibi çiçeklerin de katılması baharın geldiğini karlı ve buzlu bir kışın ardındaki kadar hissettiremedi. Aslında zamansız açan ağaçlar ılık geçen kışta şaşkın doğaya sadece bir örnekti.
Mimari koruma diye bir disiplin neden var?AKM bir başyapıt değil ama yenisini yapıp işletmeyi başarmak, mevcut kültür kompleksini işler halde tutmaktan çok daha zor.
Tarih Vakfı, darphane için suç duyurusunda bulunacakTarih Vakfı, İstanbul Müzesi'nin kurulması için 49 yıllığına kendilerine verilen Tarihi Darphanei- Amire binalarının mühürlenmesinin yargı kararıyla durdurulmasına karşın 10 gündür binalarını kullanamıyor. Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, yasadışı bir uygulamaya maruz kaldıklarını belirterek, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Bulutoğlu, 11 yıldır süren bürokratik uygulamalarla Tarih Vakfı'nın değil İstanbul'un en önemli projesi olan İstanbul Müzesi'nin engellenmek istendiğini söyledi. Darphane binalarının iddia edildiği gibi vakfın gelir kapısı olmadığını ifade eden Bulutoğlu, binaların temizliğine 3.5 milyon dolar harcandığını anlattı. Tarih Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı İlhan Tekeli ise "Kültür Bakanlığı bize burayı vermeden önce burası bir çöp yığınıydı. Bakanlığın kendi tarihi burada bulunmak için hiç de parlak değildir" diye konuştu.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Kapadokya’nın taşları bir ‘merkez’de birleştiKapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nin inşa ve dekorasyonunda çevrede bulunan 26 taş türü kullanıldı. Bu özelliği merkeze hem bölgenin zenginliğini temsil niteliği kazandırıyor hem de ziyaretçilere bu zenginliği bir arada görme imkânı sunuyor.
Kişi başına su miktarı 3'te 1 oranında azaldıDoğal Hayatı Koruma Vakfı'nca (WWF) hazırlanan, "Akdeniz’de Kuraklık-WWF’nin Önerileri" raporu, Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının 40 yılda 3'te 1 oranında azaldığını ortaya koydu.Türkiye'nin 1960’larda 28 milyon nüfusuyla kişi başına düşen kullanılabilir su miktarında 4000 metreküp ile su zengini olduğuna, ancak bugünkü nüfusuyla kişi başına düşen 1400 metreküple su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yerini almış olduğuna dikkat çekildi. Kaçak kuyularla yer altı suyunun tüketilmesinin ise Türkiye’nin özellikle İç Anadolu Bölgesi’nin doğal kaynaklarını, biyolojik çeşitliliğini ve ekonomisini tehdit eden önemli bir sorun olduğu bildirildi. Yapılan araştırmalar sonucunda, 2025’te özellikle Türkiye, Mısır ve Suriye’de küresel ısınmayla beraber yağış miktarının yüzde 25 düşeceği bildirildi.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Esra Kaya
'İstanbul Müzesi'ni gizli bir el engelliyor'Tarih Vakfı, Darphane binalarının mühürlenmesine karşı yeni bir dava açacak. Vakıf Başkanı Bulutoğlu: Sanki bir gizli el İstanbul Müzesi'nin kurulmasını engelliyor!
Yozgat'ta eski sanayi sitesine 816 konut yapılacakYozgat şehir merkezi girişinde bulunan eski sanayi sitesine konut yapılacak. Yozgat'ta harabe haldeki eski sanayi sitesinde konutlar yükselecek.
Özak: İmar affı yok, taşınma var"Dönüşüm Alanları Kanunu'yla kaçak yapılar normal hale gelecek" sözleri nedeniyle tepki çeken Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak, söz konusu uygulamanın imar affı olmadığını savundu.
Bakırköy'deki TOKİ arazisinin bir bölümü satışa çıkarıldıBaşbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, İstanbul Bakırköy'deki 141.248 metrekarelik arazisini açık artırma yoluyla satışa çıkardı. TOKİ'nin gazetelerde yer alan satış ilanına göre, Bakırköy Zeytinlik Mahallesi'ndeki toplam 271,869 metrekare olan idare arsasının 141.248 metrekarelik bölümü, 22 Mart Perşembe günü TOKİ'nin Ankara'daki ihale salonunda açık artırma usulüyle satılacak. "TOKİ arazisinin satışı için yapılacak açık artırma toplantısına katılmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerden katılım teminatı olarak toplantı öncesinde 200.000 YTL alınacaktır." denilen ilanda, arsa bedelinin yüzde 40'ı peşin, kalanı 24 ay vadeli ve her altı ayda bir ÜFE oranında artırılarak bulunacak aylık taksitler halinde ödeneceği belirtildi.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Zaman
Koyulhisar afet konutları Ağustos'ta teslim edilecekSivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Sugözü köyünde 2005 yılında meydana gelen heyelanda evsiz kalanlar için yapılan konutlar Ağustos ayında haksahiplerine teslim edileceği bildirildi.
İsviçre ile Hasankeyf kriziTürkiye ile İsviçre arasında, Ilısu Barajı nedeniyle kriz baş gösterdi. Türkiye, Hasankeyf’i sular altında bırakacağı için tepki çeken Ilısu Barajı’na finansman sağlayacak ülkelerden birisi olan İsviçre’ye 30 Mart’a kadar süre tanıdı. Edinilen bilgiye göre Türkiye, İsviçre hükümeti gereken finansman desteğini sağlamadığı takdirde sözleşmeyi feshedeceği sinyalini verdi. İsviçre ise "barajın yapımı nedeniyle boşaltılacak bölgede yaşayanların yerleşimi, sağlık ve eğitim hizmetlerinin ne şekilde karşılanacağı" konularında Türkiye’den garanti istiyor. İsviçre’nin bu talebinin hükümete ulaşmasının hemen ardından TBMM’ye Hasankeyf ilçesinin taşınmasını düzenleyen bir yasa tasarısı gönderildi. Tasarı, ilçenin yeni yerleşim yerine ilişkin esasları düzenlerken, tarihi eserlerin de taşınmasını öngörüyor. TBMM İçişleri Komisyonu geçen hafta tasarıyı ele aldı. Komisyon Başkanı’nın "Bir an önce yasalaştıralım" ısrarına rağmen, üyeler konuyla ilgili taraflardan ayrıntılı brifing almak için görüşmeleri bu haftaya erteletti.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Uğur Ergan
Küresel ısınmaya karşı cin fikirler!Bilim insanları birbirinden 'çılgın' projelerle gezegeni kurtarmaya çalışıyor. Planlar arasında yapay volkan da var, 'Güneş şemsiyesi de...
14 yıldır bitirilemeyen baraj 2 yılda tamamlandıKonya'nın Derebucak ilçesinde taşkınları önlemek ve bölge tarımına sulama suyu sağlamak için 1991 yılında yapımına başlanan ancak, ödenek yetersizliği nedeniyle 14 yıldır tamamlanamayan baraj, 2004'te sağlanan kaynakla 2 yılda bitirildi.
Başkan Kocaoğlu metroya tepkili Çiğli'lileri sağduyuya davet ettiİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metroya tepki gösteren Çiğlilileri sağduyulu olmaya çağırdı. Aliağa–Menderes Hızlı Tren Projesi'nin Çiğli'yi ikiye böldüğünü, ilk zamanlarda Çiğli halkından büyük tepki aldıklarını hatırlattı.
Su Perisi suya kurban olmuyorİzmir 1’inci İdare Mahkemesi, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün Yortanlı Barajı’nda su tutulmasını engelleyen İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararının iptali istemiyle açtığı davayı reddetti. Allianoi kazıları sırasında çıkarılan Su Perisi "Nymphe" heykeli, tüm dünyada büyük yankı yaratmıştı.
Bir damla su...Cehennem sıcağı ve susuzluk; bu yaz böyle geçecek. Yapabileceğimiz iki şey var: Birincisi suyu tasarruflu kullanmak için tesisatımızı elden geçirmek... İkincisi, yağacak yağmurların suyunu biraz olsun biriktirmek...
Karaca Mağarası yolu yeşilleniyorGümüşhane Çevre ve Orman Müdürlüğü, Karaca Mağarası'na giden yolu yeşillendiriyor. Gümüşhane Çevre ve Orman Müdürlüğü, uzun zamandır devam ettiği ağaçlandırma çalışmalarını her geçen gün arttırıyor. Çalışmalar kapsamında Karaca Mağarası yeni yol güzergâhı ağaçlandırılıyor. Yapımı geçen yıl bitirilen Karaca Mağarası yolu kenarlarındaki yol şevlerine 33 bin 550 adet akasya fidanı dikilmeye başlandı.
Tarih: 19 Mart 2007 Kaynak: Zaman
İstanbul'da nüfus artarken tatlı su kaynakları azalıyorOrmanların yok edilmesi ve küresel ısınma etkisiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı ciddi önlemler alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, su kaynaklarının mutlaka korunmasını istedi.
İstanbul 133 milyar dolarlık oldu dünyanın 34’üncü zengini çıktıİstanbul, dünyanın en büyük ekonomiye sahip şehirleri arasında 133 milyar dolarlık GSYH’siyle Milano, Pekin, Berlin gibi dev kentleri geride bırakarak 34’üncü oldu. PWC’nin hazırladığı raporda, Ankara 42 milyar dolar ile 94’üncü sırada yer alırken, ilk 100’e giremeyen İzmir ise 31 milyar dolar ile 117’ncilikte kaldı.
Devlet fidanlıkları müteahhitlerden (şimdilik) kurtulduÇevre ve Orman Bakanlığı 2004 yılında, 39 devlet orman fidanlığının kapatılmasına ve arazilerinin (fidanlık olarak kullanılma şartı aranmaksızın) özel kişi ve kuruluşlara satılmasına karar verdi.
En güzel 'cezaevi'The New York Times, otel haline getirilen eski cezaevlerini konu alan haberinde, bugün Four Seasons oteli olarak işletilen ve Geceyarısı Ekspresi filminin geçtiği Sultanahmet Cezaevi'ne de yer verdi.
MIPIM 2007 Ödülü Kazananlar Belli OlduDün gece gerçekleştirilen görkemli törende, uluslararası jüri tarafından, on beş aday proje arasından MIPIM 2007 Ödülü’nü kazanan beş proje ile jüri özel ödülünü kazanan proje ilan edildi. Bu yıl ilk kez, sürdürülebilir kalkınma ilkesine göre bir gayrimenkul projesi de özel ödülle layık görüldü.
Takvim
<<Mart 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.