Haberler

23 Haziran 2006, Cuma

Domus – Abitare Tasarım Derbisi (2)Domus – Abitare Tasarım Derbisi (2)Domus ve Abitare’nin editörlerinintasarım ve tasarım dünyasını her yönden irdeledikleri oturumun ikinci bölümünü yayınlıyoruz. Bu bölümde ele alınan başlıklar: Kütle Fenomeni Olarak Tasarım, SaloneSatellite, Genç Tasarımcıların Yanlış Anlaşılması, Tasarım ve Çağdaş Sanat: Objenin Şiddeti, Okullar, Üniversite, El Sanatı, Tasarım Kirliliği, Fuksas’ın Yeni Fuar Alanı. Haberin Devamı
“Türk’ün Mimarlıkla İmtihanı”“Türk’ün Mimarlıkla İmtihanı”Osmanlı Bankası Müzesi’nde Eylül ayına kadar devam eden “Aradığınız Kişiye Şu An Ulaşılamıyor: Türkiye’de Hayat Tarzı Temsilleri, 1980-2005” adlı sergi kapsamında, bir dizi söyleşi düzenleniyor.
Mega Kentler ve SorunlarıMega Kentler ve SorunlarıUfak suçlar ve kirlilik büyük ve küçük kentlerin ortak sorunlarıdır. Ancak 10 milyon ve kimi zaman daha çok nüfusa sahip mega kentlerde bu tip ufak sorunlar büyüyerek hem insan yaşamı hem de kent için tehlike oluşturabiliiyor.
Fotoğraflarla Kuşadası’nın kapılarıFotoğraflarla Kuşadası’nın kapılarıGazeteci Latif Sansür, “Kuşadası Kapıları” adını verdiği bir fotoğraf sergisi açtı. Sergide Kuşadası’nın 100 yıllık binalarının dış mimarisinin yaşatılması amacıyla 75 fotoğraf biraraya getirildi.
Londra’nın Simge Binası: Swiss Re TowerLondra’nın Simge Binası: Swiss Re TowerLondra silüetinde yüksekliği ve eğrisel formuyla dikkat çeken Swiss Re Tower ya da halk arasında daha çok bilinen adıyla “Erotic Gherkin” filme konu oldu. “Building the Gherkin” isimli filmde binanın nefret edilen bir objeden naıl bir ikona dönüştüğü anlatılıyor.
Proje değişti, ikinci masal 'Ayasofya'Proje değişti, ikinci masal 'Ayasofya'Büyükşehir Belediyesi'nin kitap projesinde Ayasofya'ya yer verilmediğini yazan SABAH'ın haberi ses getirdi. Ayasofya Müzesi hem masal kitabı olacak hem de haritalara eklenerek dağıtılacak.
Akdamar’da restorasyon hedefi EylülAkdamar’da restorasyon hedefi EylülVan’ın en önemli kültür ve tarihi mekanlarından biri olan Akdamar Adası’ndaki kilisenin restorasyonu sürüyor. 1085 yıllık kiliseye turistlerin ilgisi büyük. Restorasyonun Eylül ayında bitirilmesi hedefleniyor.
Türkiye'nin en lüks stadyumu Başakşehir'eTürkiye'nin en lüks stadyumu Başakşehir'eKİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım 50 milyon dolar harcayarak Türkiye'nin en lüks stadyumunu İstanbul'da inşa edeceklerini söyledi.
Tasarımlar “Engel” TanımadıTasarımlar “Engel” Tanımadıİçmimarlar Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen “Engelsiz Kişisel Yaşam Alanı ve Mobilya Tasarım Yarışması”nda kazananlar belli oldu!
Belediyeler ‘birlik’ için kesilen trilyonların peşine düştüBelediyeler ‘birlik’ için kesilen trilyonların peşine düştüBorç batağındaki belediyeler, bütçelerinden kesilmeye başlanan ‘birlik parası'nın kavgasını veriyor. Sadece İstanbul'daki belediyelerden yapılan kesinti 3 milyon YTL'yi (3 trilyon lira) buluyor.
Sağlamer’e Da Vinci MadalyasıSağlamer’e Da Vinci MadalyasıAvrupa Mühendislik Eğitimcileri Derneği’nin (SEFI-European Society for Engineering Education) her yıl akademik alanda verdiği "Leonardo da Vinci Madalyası", bu yıl Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in oldu. Ödül töreni 30 Haziran’da İsveç’te SEFI’nın yıllık toplantısında yapılacak. Prof. Sağlamer, bu ödüle, İTÜ’de gerçekleştirilen kapsamlı reformlar ve "Sürekli Kalite İyileştirme Projesi"nin sonucunda İTÜ mühendislik programlarından 21 tanesinin ABD’de ABET akreditasyonu almış olması nedeniyle aday gösterilmişti.
Tarih: 22 Haziran 2006 Kaynak: Hürriyet
Domus – Abitare Tasarım Derbisi (1)Domus – Abitare Tasarım Derbisi (1)Mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen dergilerinden Domus ve Abitare’nin editörleri Milano Trienali’nde düzenlenen bir oturumda bir araya geldiler. İki rakip derginin editörlerinin biraraya gelerek, tasarım ve tasarım dünyasını her anlamda irdeledikleri konuşmaları, iki gün boyunca Arkitera.com’da yayınlayacağız.
Araba ile Gökyüzüne Dokunmak!Araba ile Gökyüzüne Dokunmak!Öyle bir apartman dairesi düşünün ki arabanızı oturduğunuz katın önüne parkediyorsunuz. Eve geldiğiniz zaman gerçekten evinize gelmiş oluyorsunuz. Arabanız çalınacak ya da zarar görecek endişesi taşımıyorsunuz. Nasıl mı? Araba meraklıları ve en ufak mesafeyi bile yürümek isteyenlere göre bir proje olan CarLoft: birincil araba kullanıcıları olan erkeklere yönelik bir tasarım.
İstanbul'un Öteki Yüzüİstanbul'un Öteki Yüzüİstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı son sınıf öğrencilerinin çalışmaları olan Eyüp, Gaziosmanpaşa, Pendik, Sultanbeyli ve Ümraniye'deki kültür profilleri konusunu sunumlar ve film gösterimiyle "İstanbul'un Öteki Yüzü" olarak tartışmaya açıyor. "İstanbul'un Öteki Yüzü:Eyüp, Gaziosmanpaşa, Pendik, Sultanbeyli ve Ümraniye'de Kültür Profili" isimli toplantı 26 Haziran 2006 tarihinde saat 14:00'da İstanbul Bİlgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü, Büyük Salonu'nda gerçekleştirilecek. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tarih: 21 Haziran 2006
"Allianoi Sular Altında Kalmasın" İmza Kampanyası"Allianoi Sular Altında Kalmasın" İmza KampanyasıBergama ‘nın 18 km. kuzeydoğusunda, Bergama-İvrindi yolu üzerindeki Paşa Ilıcası antik Allianoi Kenti’nin merkezi. Allianoi’nin MÖ.2. yüzyılda kurulduğu söyleniyor. Burası Batı Anadolu’daki en büyük hem de en iyi korunmuş kaplıca sağlık merkezi. Kazılarda elde edilen cerrahi müdahale aletleri, buradaki sağlık hizmetlerinin sadece suyla sınırlı olmadığının da göstergesi.
Professional Lighting Design Türkiye Dergisi'nin Haziran – Temmuz Sayısı ÇıktıProfessional Lighting Design Türkiye Dergisi'nin Haziran – Temmuz Sayısı ÇıktıMimari aydınlatma konularına yer veren Professional Lighting Design dergisi (PLD)’nin bu sayısında “Dini Yapılar İçin Işık” başlığı altında kutsal mekanların ışıkla harmanlanan çehreleri inceleniyor.
Smyrna arkeolojik park oluyorYeni kazı sezonunun başlamasının ardından İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve İzmir Ticaret Odası Bayraklı Kazılarını İzleme Komitesi üyelerinin, Bayraklı Eski Smyrna Ören Yeri'ni ziyaret ederek, kazı Başkanı Prof. Dr. Meral Akurgal ve teknik ekibiyle incelemelerde bulunduğu bildirildi.
TOKİ’den İnşaata 6 Maddelik ’Can Suyu’Toplu Konut İdaresi (TOKİ), zora giren müteahhitlerini kurtarmak için Türkiye’deki piyasa fiyatlarının altında bir fiyatla demir temini ve 85 YTL artı KDV’ye çimento temini gibi 6 maddelik öneri geliştirdi.
Roma-ParisMilano'dan sonra şimdi Roma'dayım. Milano'da, daha önce anlattığım gibi işle gezi karışıktı. Roma'da iş yok, yalnız 'gezmek' var. 'Gördüğüm en güzel kent hangisi?' Uzun yıllar bu soruya verilen cevaplar arasında birinciliği hep Paris'in aldığını tahmin ediyorum.
Bursa Çelik Palas Torunlar'ın olduEmekli Sandığı'nın Bursa'daki oteli Çelik Palas'ın özelleştirmesi için açılan ihalede en yüksek teklifi 31.6 milyon dolarla Toray İnşaat verdi.
Ahmet Çalık: Ceyhan, Rotterdam olacakÇalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık, 'Yapımına 2007'de başlanacak Samsun-Ceyhan boru hattı sayesinde Ceyhan, Rotterdam olacak' dedi.
'Quai Branly Müzesi' açıldıEyfel Kulesi'ne 200-300 metre uzaklıkta, Seine ırmağı kıyısında uzanan yeni bir dev müze, 'Musé du Quai Branly / Branly Rıhtımı Müzesi' 20 Haziran 2006 Salı sabahı Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından açıldı.
Türkiye'nin talan bölgeleriKıyı Yasası'nda gerçekleştirilmek istenen değişikliklerle imara açılması planlanan koylar ve büklerin tablosu netleşiyor. Buna göre Çanakkale'den Mersin'e dek geniş bir bölgede yer alan bakir alanlar, ''turizm'' adı altında konaklama tesisi ya da lokantaya dönüştürülecek.
İstanbul’un tarihi yeniden yazılıyorİstanbul Yenikapı'da Marmaray Projesi kapsamında devam eden arkeolojik kazılarda, 1600 yıllık surların ve 8 batığın ortaya çıkarılmasının ardından, bölgede Marmaray'la banliyö treni bağlantısından vazgeçildi.
Bodrum Kalesi'nde durum değişiyor...Kimse kusura bakmasın -başta da eski Bodrum Müzesi müdürü Oğuz Alpözen-, bu işin altından çapanoğlu çıktı.
Deprem deniz dibinden izlenecekKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Gülay Barbarasoğlu, depremlerin takip edilebilmesi amacıyla, Marmara Denizi’ne 2007 yılı sonuna kadar 6 gerçek eşzamanlı, deniz dibi rasathane birimleri yerleştirileceğini açıkladı.
Başbakan Erdoğan; “İstanbul’u müze şehir haline getirelim…”İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle restore edilen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müzesi, Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş’ın da katıldığı bir törenle hizmete açıldı.
Dev Ulaşım Yatırımlarıyla "Rüya İstanbul’un Temelleri Atılıyor"“İstanbul Trafiği için 116 Çözüm” sloganıyla ulaşım sorununu bitirmek için dev yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyesi, Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle 42 Kavşak ve Yol’a daha imza attı.
Belediye şehirde yeni otopark alanları arıyorİstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, İstanbul'da ilçeler bazında tek tek otopark alanları belirlediklerini ve hedeflerinin 200-250 bin araçlık yeni otopark alanı üreterek toplam 500 bin araçlık kapasiteye ulaşmak olduğunu söyledi.
Kamusallaşan mimarlık tartışmasıOsmanlı Bankası Müzesi'nde eylül ayına kadar devam eden ''Aradığınız Kişiye Şu An Ulaşılamıyor: Türkiye'de Hayat Tarzı Temsilleri, 1980-2005'' adlı sergi kapsamında bir dizi söyleşi düzenlenecek. Uğur Tanyeli 'nin katılacağı ilk toplantı 28 Haziran Çarşamba günü saat 18.30'da gerçekleştirilecek. ''Türk'ün Mimarlıkla İmtihanı: 1980-2005'' konulu söyleşide, mimarlığın toplumsal inşası, yaşanan ve yaşanmakta olan sosyal değişimlerle paralel olarak ele alınacak. Konuşmasında, popülarize olan mimarlığın kamusallaşma sürecine ışık tutacak olan Tanyeli, konu hakkında, ''Bu sürece önayak olan dekorasyon, tasarım ve kentsel yaşam dergileri, televizyon programları ve popüler basının mimarlık konulu soruşturmaları, mimarlığın gündelik yaşamımıza girerek meslekten olmayanlarca da konuşulur hale gelmesini sağladı. Böylece mimarlık, sadece hayat tarzı temsillerinin var olacağı bir alan yaratmakla kalmadı, kamusal alan tarafından da tanımlanır oldu'' diyor
Tarih: 22 Haziran 2006
İnşaatçı ‘Düzenleme’ İstiyorİnşaat sektörünün ülkenin ana sektörlerinden biri olduğuna ve yüksek istihdam ile katma değer üreten bir sektör olduğuna dikkat çeken Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Ankara İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANİMDER), “Yapı Kanunu Tasarısı Taslağı’nda sektörün problemlerini de çözecek maddelerin konulmasını istiyor. Müteahhitlik hizmetlerinin yapısal temellerinin kurulmasını ve bunların yasal alt yapılarının oluşturulmasını isteyen ANİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tellioğlu, şunları söyledi: “AB ile bütünleşme sürecinde istihdam yapımızdan kaynaklanacak problemleri ortadan kaldırmak bakımından yapılacak düzenlemelerin önemi bir kat daha artmaktadır. Taslağın genel yapısı içerisinde müteahhitlik sektörünün yapılanmasıyla ilgili hiçbir düzenlemenin olmadığını ileri süren Tahir Tellioğlu, bu sektörde yer alan özel ve tüzel kişiliklere yeterlilikleri, sektöre girme şartları ve sicilleriyle ilgili özel bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
Tarih: 22 Haziran 2006 Kaynak: Türkiye
Deprem bilinci canlı tutulmalıBaşbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle restore edilen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müzesi, dün törenle açıldı.
Romanlara mimarlık desteğiYTÜ ve 18 Mart Üniversitesi, Çanakkale'deki Roman mahallesini 'himaye'lerine aldılar. Onlar, bugünkü Çanakkale'nin ilk sakinleri...
Halkıyla bütünleşen müzeUşak ve Kahramanmaraş müzelerindeki bazı yapıtların sahteleriyle değiştirilmesi olaylarının tartışıldığı dönemde, yurttaşların bağışlarıyla yapıt sayısı her geçen gün artan, buna paralel olarak da ziyaretçi trafiği hızlanan Bursa Kent Müzesi, halkıyla bütünleşen bir kültür merkezine dönüştü.
Ayasofya Müzesi bir sonraki kitaba...'Masal Masal İstanbul' projesi kapsamında hazırlanan kitaplara Ayasofya Müzesi'ni almayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kız Kulesi ile Ayasofya'nın bundan sonra basılacak eserler arasında olduğunu açıkladı. Büyükşehir Belediyesi'nin yazılı açıklamasında, 23 kitaplık 'Masal Masal İstanbul' serisini 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda dağıtılmak üzere '23 Masal 23 Şehir' konsepti ile hazırlandığı belirtilerek, şöyle denildi: "Çalışma, 23 Nisan'a yetiştirilememiş ve 15 Haziran'da duyuruldu. Daha sonra proje Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın direktifiyle eser sayısı 34'e çıkarılarak genişletildi. Buna göre masallardan ilki olarak kamuoyuna duyurulan 'Kız Kulesi'nin ardından ikinci eser 'Ayasofya' olacak." Büyükşehir Belediyesi, 'masal içermediği' gerekçesiyle Ayasofya'ya 23 kitaplık dizide yer vermeyince tepki görmüştü.
Tarih: 22 Haziran 2006 Kaynak: Radikal
‘Çevrede AB standardı için 35 milyar Dolar lazım’Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye'nin çevre konusunda AB standartlarına ulaşması için yaklaşık 35 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Takvim
<<Haziran 2006>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.