Haberler

23 Temmuz 2007, Pazartesi

Abdurrahman Hancı’nın Ardından Mimarlık, Oluş ve Kayboluş (İnsanlı Mekanlar)Abdurrahman Hancı’nın Ardından Mimarlık, Oluş ve Kayboluş (İnsanlı Mekanlar)İnsan bir anda ya da okuldan mezun olduğunda mimar olmaz, yaşadıkları, gördükleri ile tanımladığı kültür onun mimarlığını süreç içinde oluşturur. Abdurrahman Hancı, mimarlığı ile kent yaşamına katkısını birey olarak hissettiğimiz, bize 1950’lerden itibaren yeni “yer”ler açan, Türkiye mimarlığında modernizmin yerel uzantılarından, önemli bir çağdaş mimardır. Genellikle iç mekanlarda sürdürdüğü mesleği sayesinde “yakın ölçek” te etkin olmuştur. Haberin Devamı
İstanbul’un villa nüfusu 550 bine çıktıİstanbul’un villa nüfusu 550 bine çıktıGayrimenkul sektörünün hareketlenmesine bağlı olarak İstanbul’da ’daire fiyatına villa’ projelerinin sayılarında yaşanan artış villa sayısını 110 bine, nüfusu ise 550 bine yaklaştırdı.
El koy beş köy daha yeşersinEl koy beş köy daha yeşersinToprakları koruyup köylülerin yaşam standardını yükseltmek ve alternatif gelirler yaratmak isteyen TEMA'nın kampanyasıyla 5 köy kurtarıldı. Sıradaki 5 köy için TEMA vatandaşların desteğini bekliyor.
Talu ve HOK, Galatasaray için yeni stat tasarladıTalu ve HOK, Galatasaray için yeni stat tasarladıEren Talu Mimarlık, TOKİ tarafından gerçekleştirilen, Seyrantepe'de Galatasaray Kulübü'nün kullanımına verilecek yeni stadın yapımıyla Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu yere 'kentsel sosyal altyapı alanları' yapılmasına ilişkin ihaleye, HOK Sportif Mimarlık ile katılıyor.
Halk spor yapıyorHalk spor yapıyorİstanbul’un içinde ne sportmenler yatarmış da ortaya çıkmak için fitness aletleri ararmış. Parklara, yeşil alanlara yerleştirilen açık hava aletleri şehrin nabzı oldu. Spor yapan sayısı arttı, genç-yaşlı, kadın-erkek, şortlu-türbanlı her semtten İstanbullu 7x24 efor üstüne efor sarf ediyor. Aletlere en yoğun rağbet sabahın erken saatlerinde. Görüntüler Youtube’e çoktan düşmüş durumda.
Sehpanızı nasıl alırsınızSehpanızı nasıl alırsınızSehpanın ev dekorasyonundaki rolü büyük. İşlevsel olarak en çok kullandığımız eşyalardan biri. Salonların vazgeçilmezi. Bu yüzden birçok tasarımcının favorisi. Tabii sehpalar da günün modasına uyuyor. Formları değişiyor, işlevsellikleri artıyor.
Raylı sistem 900 milyon YTL'ye yer altına inecekRaylı sistem 900 milyon YTL'ye yer altına inecekİstanbul'un trafik sorununu çözmek için projelendirilen raylı sistem çalışmaları hızla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, devam eden çalışmalarla birlikte, yer üstü yapılan raylı sistemlerin bir kısmını yer altına alacak.
Metropol 8 bin yaşında çıktıMetropol 8 bin yaşında çıktıMarmaray'ın Yenikapı ayağındaki çalışmaları sırasında İstanbul'un tarihini değiştirecek mimari kalıntılar bulundu. Marmaray projesi kapsamında yürütülen kazıların Yenikapı ayağında İstanbul'un tarihini değiştirecek yaklaşık 8 bin yıllık mimari kalıntılar ortaya çıkarıldı.
Metroda yap-boz faturası 850 milyon YTL’ye çıktıMetroda yap-boz faturası 850 milyon YTL’ye çıktıİstanbul'daki üç raylı sistemin belli kısımlarının yeraltına alınması, Büyükşehir Belediyesi’ne yaklaşık 850 milyon YTL’ye mal olacak.
"Burası Perili Köşk değil, peri gibi bir köşk""Burası Perili Köşk değil, peri gibi bir köşk"Rumelihisarı'nda Perili Köşk olarak bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü uzun bir süreçten sonra restore edildi ve Borusan Yönetim Merkezi oldu. Restorasyonu gerçekleştiren mimar Hakan Kıran, halk arasında gerçekten de "perili" olarak anılan köşkün gerçek hikayesini anlattı ve cinlere perilere inanmaya devam edenlere mesaj yolladı: "Burası perili köşk değil, peri gibi bir köşk."
Karayolları arazisinde lüks konutlar yapılacakKarayolları arazisinde lüks konutlar yapılacakKarayolları Genel Müdürlüğü'nün Anadolu yakasında bulunan 95 bin 939 metrekarelik arazi ihalesinde en yüksek teklifi veren Güneri İnşaat lüks konuta hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güneri, Karayolları'nın 800 milyon dolar rekor fiyatla ihale edilen Zincirlikuyu arazisi ile Burhaniye arazisi arasındaki en büyük farklılığın arsaların imar durumundan kaynaklandığını belirtti.
Batı, İslam mimarisini keşfediyorBatı, İslam mimarisini keşfediyor"İslam ülkelerindeki Ortaçağ'dan kalma mozaiklerin, Batılı matematikçilerin ancak 500 yıl sonra keşfedeceği gelişmiş geometrik özelliklere sahip olduğu ortaya çıktı.
Gerze sahilleri kurtulduGerze sahilleri kurtulduSamsun İdare Mahkemesi, Karadeniz sahil yolunun Güzelçay - Sinop 1. kısım projesini iptal etti. Çevrecilerin itirazını değerlendiren mahkeme, "Deniz geçkisinin, kara geçkisine oranla iki kat pahalı olduğu ve bu yönüyle kamuya mali külfet getireceği" kanaatine vardı. Projenin iptaliyle, Karadeniz sahilinin en güzel turizm merkezlerinden biri olan Gerze sahilleri de kurtuldu.
Ortadoğu'nun yeni sembolüOrtadoğu'nun yeni sembolüDünyanın en yüksek binası ünvanına sahip 609 metrelik Dubai Burcu 30 bin daire, 9 otel ve dünyanın en büyük ticaret merkezinden oluşan bir projenin parçası olarak inşa ediliyor.
Denizli sivil havaalanına aralıkta kavuşuyorDenizli sivil havaalanına aralıkta kavuşuyorDenizli'de inşaatı devam Çardak Havaalanı, aralık ayında hizmete girecek. Yüzde 74'ü tamamlanan havaalanının faaliyete geçmesiyle birlikte Denizli'de turizmin ve sanayinin hareketlenmesi bekleniyor.
Çatalca'da arsa fiyatları 10'a katlandıÇatalca'da arsa fiyatları 10'a katlandıSon dönemde konut projelerinin şehir merkezlerinin dışına kayması, Çatalca'yı bir anda çekim merkezi haline getirdi. Yoğun talep ile birlikte arsa fiyatları da Çatalca'nın bazı bölgelerinde 10 kata varan artışlar gösterdi.
Cumalıkızık'ı canlandırma çalışmaları sürüyorCumalıkızık'ı canlandırma çalışmaları sürüyor700 yıllık geçmişi ile yakın tarihe ışık tutan tarihî Cumalıkızık köyü, Yıldırım Belediyesi öncülüğünde restorasyondan geçirilecek. Özgen Keskin başkanlığında yapılan toplantının ardından heyet, tarihî Osmanlı köyü Cumalıkızık'ta temas ve incelemelerde bulundu.
Doğru boya ile her şey mümkünDoğru boya ile her şey mümkünMekanlarda kullanılan renkler dekorasyonun tamamlayıcı öğeleri. Doğru renk seçimi, mobilyaları daha güzel gösterip odalara genişlik hissi veriyor. Zevkinizi yansıtan boya seçimleri ruhsal durumunuzu da etkiliyor. Mavi rengin rahatlattığını, kırmızının sohbetleri daha coşkulu yaptığını biliyoruz.
Bodrum'da sanata kirlilik cezasıBodrum'da sanata kirlilik cezasıBodrum'da 2001 yılından bu yana sualtında seramik sergileri düzenleyen "Denizi Pişirdik Sanatçı Grubu", 15-21 Haziran tarihleri arasında 4'üncü Uluslararası Bodrum Film Festivali kapsamında sergi düzenledi.
Eylül korkusuEylül korkusuBaşkent'in en büyük sorunu olan susuzluk tehdidinin en yıkıcı boyutta hissedileceği yerlerin başında okulların geleceğini söyleyen Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, "Ağustos ayında yapılması düşünülen su kesintisi Eylül ayında da devam ederse okullar için felaket olur" dedi.
Hitit prens mezarları 'canlandırılacak'Hitit prens mezarları 'canlandırılacak'Alacahöyük'te Hititlere ait prens ve prenses mezarlarının yerine orijinal ölçülerinde, üzeri cam fanusla kaplı mezarlar yapılacak.
En yüksek Seyrantepe teklifi Bozoğlu'ndanEn yüksek Seyrantepe teklifi Bozoğlu'ndanAli Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe'de kurulacak olan yeni spor kompleksi ihalesinin ilk turunda şartname alan 28 firmadan 5'i teklif sundu. İhalede Toplu Konut idaresi'ne (TOKİ) en yüksek gelir payı vermeyi teklif eden firma, 118 milyon 643 bin 683 YTL ile AKP'nin 2004 yerel seçimlerindeki Çankaya Belediye Başkan adayı olan Mesut Çağlar Bozoğlu'nun şirketi Bozoğlu İnşaat oldu. Şirket, bu payı 474.5 milyon YTL gelir üzerinden vermeyi taahhüt etti.
"Beşi bir yerde"ler yolda"Beşi bir yerde"ler yoldaBayrampaşa Belediyesi, otopark, sabit pazar yeri, kurban merkezi, afet yönetim merkezi, spor, gezi ve yeşil alanları içerisinde barındıracak beş fonksiyonlu tesisleri hizmete sokuyor.
“Ulaşım Alt Yapıları ve Zamanın Yeniden İnşası” Üzerine Düşünmek: Urban Lab 2007 (2)-Lüksemburg“Ulaşım Alt Yapıları ve Zamanın Yeniden İnşası” Üzerine Düşünmek: Urban Lab 2007 (2)-LüksemburgLüksemburg Urban Lab deneyimini aktarmaya, Ayça’nın bıraktığı yerden 2007 Haziran ayında katıldığım Urban Lab 2 atölyesi üzerinden devam edeceğim. Luksemburg bu sene Avrupa Kültür Başkentliliği ile birlikte 3 ayrı başkent ünvanına sahip, global bir kent olmaya çalışan, bunun yanısıra küçük ve neredeyse 80.000 yerleşik nüfuslu bir kent. Farklı bir kent üzerine düşünmenin, üretmenin çekiciliğinin yanısıra; atölye, bir Avrupa Kültür Başkenti (AKB) ön deneyimini ve önümüzdeki 10. İstanbul Benali’nin kuratörü Hou Hanru’nun yaklaşımını birebir deneyimlemeyi sağladı.
İstanbul’un yeni konser mekánı Sveti Stefanİstanbul’un yeni konser mekánı Sveti Stefanİstanbul’un en güzel yapılarından biri olan Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, kapılarını sanat ve kültür etkinliklerine açtı. Müzik Festivali kapsamında, 17 Haziran’da Alman üflemeli çalgılar topluluğu German Brass’ı ağırlayan kilisedeki konser, olağanüstü bir ilgiyle karşılaştı.
Kılıçoğlu Sineması’nda Son PerdeKılıçoğlu Sineması’nda Son PerdeEskişehir Kılıçoğlu Sineması’nın yaklaşık 48 yıldır sürdürdüğü kültür hizmeti, önümüzdeki günlerde son bulacak. Yarım yüzyıldır hizmet veren Kılıçoğlu Sineması artık bilinmeyen bir geleceği barındırıyor. Kılıçoğlu Sineması yıllarca; buluşmalara, görüşmelere, tanışmalara ev sahipliği yapmış, yeme - içme mekânlarıyla gelenlerini kaynaştırmış, gözlükçüleriyle adres olmuş.
Yaz Yangınlarına Dikkat…Yaz Yangınlarına Dikkat…Yaz aylarında yangın sayısında büyük artış gözleniyor. Kış aylarında günde ortalama 10 civarında yangın yaşanırken, sıcak hava koşullarında alev almaya uygun kuru ot, saman, çöp ve ekin alanlarında meydana gelen yangınlarla bu sayı günde 50’ye kadar ulaşabiliyor.
Kocaeli'nde İSU, su tasarrufu çağrısı yaptıKocaeli'nde İSU, su tasarrufu çağrısı yaptıİzmit Su İşleri Genel Müdürlüğü (İSU), abonelerine su kullanımı ve bilgilendirme amaçlı broşür dağıttı. Broşürde, küresel ısınma ile artan kuraklık, yağışlardaki azalma ve Yuvacık Baraj Gölü'nün yetersizliği sebebiyle 2006 yılı Aralık ayında ilde yaşanan su kesintisi hakkında bilgi veriliyor.
Düfa Tarihi İnönü Stadyumu’nu BoyuyorDüfa Tarihi İnönü Stadyumu’nu BoyuyorTürkiye’nin lider kuruluşları arasında yer alan Kayalar Kimya ve Alman Meffert grubunun ortaklığı ile kurulan Düfa, ülke ekonomisine yaptığı yatırımın yanı sıra sporu da destekliyor. Bu kapsamda Beşiktaş Jimnastik Kulübü ile yaptığı anlaşma ile tarihi İnönü Stadyumu’nu boyamak için harekete geçen Düfa, yeni sezonda taraftarı yenilenmiş stadyumla buluşturacak.
En Azından Cephesi GüzelEn Azından Cephesi GüzelViyanalı mimar Coop Himmelb(l)au tarafından tasarlanan Akron Sanat Müzesi’nin yeni ek binası, cesur mimari ve sanatsal görünüm arasındaki dengeyi kurmanın ne kadar zor olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Binanın şelaleyi andıran cam tabakalardan oluşan şeffaf dış cephesi ve lobisi bu şeffaflığı ile iç mekandaki canlılığı da yansıtıyor.
İstanbul'un asfaltlı yol haritası çıkarılacakİstanbul'un asfaltlı yol haritası çıkarılacakBüyükşehir Belediyesi kuruluşlarından biri olan İSFALT, İstanbul'da bugüne kadar yapılmamış bir çalışma başlatıyor. Şehri kuşatan yolları kayıt altına almaya hazırlanan İSFALT, bu sayede hangi yolun kaçıncı kilometresinde, nasıl bir bozukluk olduğunu bilecek ve yol onarım, yapım planlarını bu verilere göre yapacak.
Nafile Mekanlar Üzerine Düşünmek: Urbanlab 2007 (1)- LüksemburgNafile Mekanlar Üzerine Düşünmek: Urbanlab 2007 (1)- LüksemburgLüksemburg kenti, ikinci kez Avrupa Kültür Başkenti oluşunu kültür ve sanat projelerinin yanı sıra, Hou Hanru küratörlüğünde programlanan bir dizi etkinlik kapsamında düzenlenen şehircilik atölyelerinde, uluslararası profesyonellerin yol göstericiliğinde, kenti araştırmaya, düşünmeye ve geleceğini kurmaya yönelik çalışmalara ev sahipliği ediyor. Mayıs 2007 yılında, AMO/OMA yönlendiriciliğinde gerçekleşen “Nafile mekanlar (Junkspace)” içeriği üzerinden bir projesi deneyimi.
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
Alacahöyük kazılarına 100. yıl belgeseliHitit uygarlığına başkentlik yapmış Çorum'un tarihî ören yeri Alacahöyük'teki kazı çalışmaları, 100. yılını bir belgesel ve kitapla kutlayacak. Belgesel ve kitabın yanı sıra "Anadolu'nun Hititleri" konulu konferans ve "Alacahöyük'te 100 Yıl" başlıklı bir sempozyum yapılması da planlanıyor.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman
New New York: Fast Forward Sergisi İnternet Sayfasından da İzlenebiliyorNew York’ta yakın zamanda tamamlanmış, hala inşaat halinde veya proje aşamasındaki tek binadan uzun süreli veya aşamalı şehir planlama calışmalarına kadar ceşitli ölçekteki yaklaşık 600 projenin içeriğini oluşturduğu sergi “New New York: Fast Forward” yakın bir zamana kadar Urban Center, NY’da görülebilmekteydi.
Ege’deki 4 Türk adası sahibinden satışa çıktıEge Denizi’nin en güzel koylarında Türkiye’ye bağlı olan 4 ada satışa çıktı. Sahiplerinin satış masasına koyduğu adalar Garip Ada, Tavşan Adası, Kıstak Adası ve Çiçek Adası.
Ormanlarımız yanmasın diye...Yaz mevsimi ne yazık ki aynı zamanda yangın mevsimi olarak belleklere kazınmıştır. Ülkemizin en değerli varlıkları olan ormanlarımızın yaz ayları ile birlikte yeniden yanmaya başlaması, tüm kamuoyunun dikkatini her zaman olduğu gibi yine orman yangınlarına çekmektedir.
"Sağlıklı Kentler Platformu" KurulduBüyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde bir araya gelen 72 kurum ve kuruluş, kentsel dönüşümden İzmir’in sağlık profiline kadar pek çok önemli çalışmaya imza atacak. Platform’un ilk toplantısı, Pazartesi günü. “Sürdürülebilir gelişme” ve “refah seviyesini artırmak” için Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Kentler Ağı kapsamında kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de İzmir’deki çeşitli kurum ve kuruluşların katılımıyla Sağlıklı Kentler Platformu’nu hayata geçiriyor.
Artık köyün delisi olmaktan çıktım!Açık Radyo'nun kurucusu Ömer Madra, 10 yıldır anlattığı küresel ısınma tehlikesine; Kate Evans'ın 'Acayip Havalar' isimli çizgi romanını yayımlayarak yeni bir boyut getiriyor: Bu kitap neden hemen harekete geçmemizi ve yapacaklarımızı anlatıyor.
Bir yaşam kompleksiydi laz evleri...Geçmişte evlerin çevrede en çok bulunan malzemeden (kerpiç, ahşap, taş vs.) ve doğaya en uygun biçimde yapıldığı bilinir. Bu yapılar, içinde bulunulan doğa koşullarında en sağlıklı olanıdır da aynı zamanda.
Sabiha Gökçen'de KDV de 20 yıl taksitle ödenecekSabiha Gökçen Havaalanı ihalesinde 1.9 milyar Euro ile rekor teklif veren Limak ve ortakları, 347.7 milyon Euro'luk KDV'yi 20 yılda taksitle ödeyecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yap işlet devret yöntemiyle ihale edilen Sabiha Gökçen Havaalanı için verilen sürpriz fiyatın sırrı ortaya çıkıyor. Limak İnşaat A.Ş. ile Hintli ve Malezyalı ortaklarının, 1 milyar 932 milyon dolarlık ihale bedelinin yanı sıra ihaleden kaynaklanan 347.7 milyon Euro KDV tutarını da 20 yılda ödeyeceği belirlendi. Limak İnşaat A.Ş. önderliğindeki ortak girişim grubunun, kamuoyuna açıklanan ödeme planında, ilk 3 yıl taksit gözükmüyor. Grup, bu dönemde 250 milyon Euro yatırımla yeni terminal binası yaparken, sözleşmeyi imzaladığı andan itibaren Sabiha Gökçen Havaalanı'nın gelirlerini de kendi hanesine yazacak. Böylece, terminal inşaat maliyetinin büyük bölümünü zaten mevcut gelirlerle finanse edecek. Bir avantaj da KDV ödemesinde elde edilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, Sabiha Gökçen ihalesi için "kiralama işi" tanımlaması yaptı. Bu sayede, 20 yıla uzanan kira taksitleri gibi KDV'yi de 2027 yılına kadar ödeme imkanı doğdu. Daha önce İstanbul Atatürk Havalimanı ihalesi için verilen görüş doğrultusunda Limak İnşaat A.Ş. de Sabiha Gökçen'de doğan KDV'yi taksitlendirerek ödeyebilecek. Maliye yetkilileri, şirketlerin ödeme planı ile KDV taksitlerinin tahsilinde zamanlama farklılığı olacağına işaret etti.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Okan Müderrisoğlu
Susuz YazBaşkentin göz göre göre susuzluğa itilmesi sürecinden seçmeler: Ankara'ya yılda verilen su miktarı yaklaşık 500 milyon metreküp. Ankara beylerbeyinin, ithal ettiği ağaçlar ve adım başı çimlendirdiği alanlar için harcanan su miktarı ise yılda 60-70 milyon metreküp...
Çeşmelerden ‘keder’ akıyorİstanbul’un hemen her sokak ve cadde başında küçük bir mescid, onun yanında da bir sebil ya da çeşme bulunur. Ecdadın ‘su’ya ve temizliğe verdiği önemin bir göstergesi olarak kabul edilen bu tarihî eserlerin birçoğu maalesef bakımsızlıktan yok olmak üzere.
Avukat Eren’in anısı yaşatılıyorSilahlı bir saldırıda öldürülen Avukat Cihan Eren’in ailesi, Sahil Yolu’na karşı mücadeleyi sürdürüyor. Karadeniz Sahil Yolu Projesi’ne karşı hukuki mücadele verirken, silahlı saldırı sonucu öldürülen Avukat Cihan Eren’in ailesi, Eren’in mücadelesine ve Karadeniz’e sahip çıkmaya devam ediyor.
"Küresel Şehirler"e bakışÜlkemizden iki sanatçı, Osman Bozkurt ve Hüseyin Alptekin , Tate Modern'de 27 Ağustos'a dek sürecek olan "Küresel Şehirler / Global Cities" adlı sergide yer alıyorlar.
"Bodrum'da yapılan binalar tasarım değil"Ben demiyorum, dünyaca ünlü mimar Richard Meier diyor. Modern mimarinin top 10 mimarı arasında sayılan Meier, İsveçli milyarder bir yatırımcının Bodrum'daki evlerini tasarlamak için Türkiye'deydi. Bodrum'daki yapılaşmayı beğenmeyen Meier, Yalıkavak'ta 25 özel villa tasarlayacak.
Bodrum, denizden su içmeye hazırlanıyorYıllardır çözüm bekleyen su sorunu, küresel ısınmanın da etkileriyle kangrene dönen Bodrum Yarımadası'nda, denizden içme suyu elde edilmesi projesi heyecan yarattı.
Eren Talu, Galatasaray projesini vitrine çıkardıToplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen, Seyrantepe'de Galatasaray Kulübü'nün kullanımına verilecek yeni stadın yapımına ilişkin ihalede, projeler ve mali teklifler sunuldu. Toplam beş teklifin geldiği ihaleye, Eren Talu Mimarlık da ünlü HOK Sportif Mimarlık ile birlikte katılıyor. HOK, daha önce yaptığı Arsenal Emirates Stadı, (yeni) Wembley Stadı, Lizbon Benfica Stadı ve Wimbledon Merkez Kortu gibi projeleriyle tanınıyor. İhalede Eren Talu tarafından verilen teklife göre, TOKİ'ye 111 milyon 111 bin 111 YTL pay ödenmesi öngörülüyor. Eren Talu ve Hok, ihaleyi almaları halinde tasarladıkları Galatasaray Stadyumu'nun özelliklerini ve görüntülerini açıkladılar. Bu ikilinin tasarladığı stadyum, 52 bin seyirci kapasiteli, üstü açılır-kapanır çatıya sahip olacak. Dünyanın diğer büyük statlarında bulunan kapalı çatıların aksine planlanan yeni statta ışık geçirebilen şeffaf çatı sayesinde çimleri hergün ışık görebiliyor.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet
'Zaman zaman pişman oldum'Silahtarağa Santralı'nı ilk gördüğünde 'Burası bizi aşar' diye düşünmüş Oğuz Özerdem. Birtakım vaatler neticesinde işe koyulduktan sonra, açılışa ulaşmak kolay olmamış. Özerdem, "Buraya müze demiyoruz çünkü daha dinamik, daha katılımcı bir yer olacak" diye anlatıyor Santralistanbul'u.
Bir mimari şaheseri, bir dünya mirası: Sydney Opera BinasıDünyadaki önemli modern mimari örneklerinden biri olan Sydney Opera Binası, bu yıl UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine de alındı. Deniz hayvanı şeklindeki bu bina, Sydney'in doğal dokusuna ve genel görünümüne en uygun biçimde tasarlanmış.
İnşaatlar yükseldikçe, Türk demir-çelik şirketleri de sanayi liginde tırmandıTürkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde en hızlı yükselişi gösteren demir-çelik üreticilerinin başarısının altında Türkiye ve Körfez ülkelerinde inşaat sektöründe yaşanan canlılık yatıyor.
Çevre sergisine çevre cezası!Bodrum Liman Başkanlığı, deniz kirliliğine dikkat çekmek için açılan sualtı seramik sergisine 'denizi kirlettiği gerekçesiyle' 1550 YTL para cezası kesti! 2001 yılından beri sualtı sergileri düzenleyen 'Denizi Pişirdik' grubu şaşkın. Grup sözcüsü İnci İyibaş, "Bu sergiyle aşırı tüketim ve çevrenin hunharca kullanılmasına gönderme yaptık. Yoğun ilgi nedeniyle süresini uzatmıştık. Amacımız denizi kirletenleri, suyun 30 metre altında, vicdanlarıyla baş başa bırakmaktı" dedi. Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat'sa ceza kesmekte haklı olduğunu savundu: "Bir hafta için izin aldılar. Sergiyi izin almadan uzattıklar. Eserler deniz dibinde dağıldı, kirlilik yaratmaya başladı. Dört kez uyardık sonra ilgili kanun gereğince idari para cezası uyguladık. Sanata ve sanatçıya karşı değiliz."
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
'Uğur Mumcu' 'Osmanlı' olduEsenyurt'taki 13 yıllık 'Uğur Mumcu Parkı' belediyenin dağıttığı bültende 'Osmanlı Parkı' olarak görülüyor. Uğur Mumcu Parkı'nın son dört yılda hiç bakımı yapılmadığını belirten SHP'li Belediye Meclisi üyesi Erdal Dönmez, "Belediye yeni bir yer açıyormuş gibi parkın ismini değiştirmiş. Fotoğrafta yer alan eski başkan Gürbüz Çapan döneminde yapılmış 13 yıllık Uğur Mumcu Parkı'dır" dedi. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun imzasıyla dağıtılan bültenden haberi olmadığını belirten belediyenin avukatı Emin Batmazoğlu, "Parkın adının değiştiği hiçbir resmi evrakta bulunmuyor" diye konuştu.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
'Yaşlı' altyapı suçlu olabilirNew York'ta gökdelenleri titreten patlamanın sebebi 83 yıllık buhar borusu, olası tehlikelerle ilgili ciddi ipuçları veriyor. Manhattan'da bir sokağın altında patlayan boru, 1882'de kurulmuş bir sistemin parçası. Uzmanlar halen patlamanın esas sebebini bulmaya çalışıyor, bazılarıysa şehrin yaşlı altyapısını suçlu buluyor. Bir tahmine göre, yağmur suyu veya bir çatlaktan gelen su, buhar borusunun içine sızmış, soğuk suyla aşırı sıcak buharın ani karşılaşması patlamaya yol açmış olabilir. Bölgede gaz maskeleriyle inceleme yapan polis, enkazda kanserojen asbest maddesi bulunduğunu saptadı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, "Yaptırdığımız testlere göre havada hiç asbest yok" dedi ama New York'lular havanın sağlıklı olduğu konusunda hâlâ endişeli.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Dünyanın en yüksek kulesi 'Dubai Burcu'Dubai'de inşa edilen kule, 512.10 metre yüksekliğe erişerek dünyanın en yüksek kulesi oldu. 'Dubai Burcu' adlı kule, Tayvan'ın başkenti Taipei'de dünyanın en yüksek binası olarak gösterilen 'Taipei 101'i şimdiden 4 metre geçti. Kulenin yapımına 2004 başında başlanmıştı. İnşaat seneye tamamlanacak. Şimdiden 141 kat yükselmiş bulunan kulenin kaç kat olacağı açıklanmıyor. 'Dubai Burcu', 20 milyar dolarlık devasa bir proje kapsamında inşa ediliyor. Proje çerçevesinde 30 bin konut ve dünyanın en büyük ticaret merkezi inşa ediliyor.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Sulukule'ye borçluyuzŞimdi size hiç beklemediğiniz bir anda 'Darbukacı Bayram' desem neler gelir aklınıza acaba? Hatırlayamadınız mı? Biraz daha ipucu vereyim o zaman. 'Güllüye', 'Ayıcı Baryam', 'Sarhoş Emin', 'Sabayat', 'Zekiye', 'Duman Haydar', 'Kalaycı Bekir'...
Karayolları'nın 'Anadolu'su da gittiKarayolları Genel Müdürlüğü Zincirlikuyu'nun ardından Anadolu yakasındaki arazisini de satıyor. En yüksek teklif Güneri İnşaat'tan...
Susuzluğun miladı pazartesi başlıyorKuruyor, kavruluyoruz; her şeyimizle...İktidar ve belediyeler susuzluğu bilerek gizlediler. Kısıntı veya kesintiden 'seçim' nedeniyle korktular.
Açıl lalem açılMobilya tasarımcısı Kadir Peker, ilginç, bir o kadar da foksiyonel bir tasarıma imza attı. ‘Lale’ adlı oturma grubu tasarımı, tıpkı bir lale gibi açılıyor, istenildiğinde ise kapatılabiliyor.
Allianoi'de son dönemeçİzmir'in Bergama İlçesi'ndeki Yortanlı Barajı'na su tutulmasıyla birlikte sular altında kalacak olan Allianoi Antik Kenti'nin kaderinin belirlenmesinde son dönemece girildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölgede incelemelerde bulunulması için son kez bir bilimsel kurul oluşturdu. Komisyona AÜ Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hayat Erkanal, Prof. Dr. Coşkun Özgünel ve İzmir Müze Müdürü atandı. Kurul üyeleri, hazırladıkları raporu, yarın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne teslim edecekler. Bölgedeki kazılara önderlik eden Yrd.Doç. Ahmet Yaraş, antik kentin daha önce mille kapatılarak korunmak istediğini hatırlatarak bunun çok yanlış olduğunu söyledi.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Umut Erdem
Tarihî mirası, mirasçılar çürütüyorBitlis’te Osmanlı döneminden kalan tarihî evler, mirasçıların anlaşamaması ve sahip çıkmaması yüzünden yok olmayla karşı karşıya. Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, Bitlis’te 283 tarihi ev tespit ettiklerini ve bu evlerin restorasyonu için kendilerine sadece 13 kişinin müracaat ettiğini söylüyor.
Acar Grubu Amerikalılara Miami'de lüks konut satıyorBir dönem Fenerbahçe Asbaşkanlığı da yapan Acar Holding'in patronu Abdullah Acar, ABD'nin tatil cenneti Miami'de Amerikalılara 1.3 milyon dolara lüks konutlar satıyor. Acar'ın müşterileri arasında Türkler de var.
Keles Belediyesi'ne yeni hizmet binasıBursa'nın şirin ilçelerinden Keles, yeni belediye binasına kavuştu. Keles Belediyesi yeni hizmet binasının açılışı, geçtiğimiz günlerde AK Parti Bursa milletvekillerinden Grup Başkan Vekili Faruk Çelik ve Faruk Ambarcıoğlu'nun yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Kilis'in umudu olan Teknopark çalışmalarında sona yaklaşıldıGıda ürünleri potansiyeli sayesinde Ortadoğu ülkelerine hizmet vereceği düşünülen Teknopark Projesi'nde sona gelindiğini belirten Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut, ay sonunda arazi ayrılma çalışmasının tamamlanacağını bildirdi.
Altı arıtma üstü olimpik futbol sahası olan tesisin yıllık geliri 4 milyon YTLAtık su arıtma tesisleri artık şehir merkezlerine yapılarak hem belediyelere gelir getirecek, hem de üzerine spor kompleksi, park, eğlence merkezi, sinema gibi tesisler kurularak halkın sosyal ihtiyaçları giderilebilecek.
Bozoğlu: Stadı 18 ayda bitiririzAli Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe'de kurulacak yeni spor kompleksi ihalesinin ilk turunda Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) en yüksek gelir payı teklif eden Bozoğlu İnşaat'ın sahibi Mesut Çağlar Bozoğlu, "İhaleyi kazanırsak verilen süreden 6 ay önce bitirmeyi, Ali Sami Yen'in yerine de 200 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz" dedi.
Japon mimar ve emlakçılar, İstanbul’u mercek altına aldıMimar ve emlakçılardan oluşan sekiz kişilik Japon grubu, son beş yılın inşaat ve emlak büyüme rekortmeni Türkiye ile Dubai’yi büyüteç altına aldı.
Eski Mersin evleri restore ediliyorEski Mersin evleri restore edilerek yeniden kullanılır hale getiriliyor. Akdeniz Belediyesi tarafından kamulaştırılan Camişerif Mahallesi'ndeki 3 adet eski Mersin evinin restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi.
Blair için Kudüs'te sarayEski Britanya Başbakanı Tony Blair, AB, ABD, Rusya ve BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilciliği görevinin sadece cefasını değil sefasını da sürecek. Zira Blair'in Kudüs'teki resmi konutunun, eski bir taş saray olması bekleniyor. 1931'de inşa edilmiş sarayın, El Aksa Camii'nin altın kubbesi gibi muhteşem bir manzarası var. Ancak göz alıcı gül ve düğün çiçeği bahçeleriyle ünlü sarayın, güvenlik gerekçeleriyle Blair'in konutu olmaması ihtimali de bulunuyor. Bir zamanlar Britanya'nın Filistin Yüksek Komiseri'ne ait olan saray, 1948'de BM'ye devredilmişti.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Tasarruflu musluk için 1 milyon dolar harcadıkTasarruflu musluğa 1 milyon dolar harcadık, suyu boşa akıtmadık. Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle artan susuzluk tehlikesine karşı armatür üreticileri harekete geçti.
Bin Ladin'den imaj köprüsüKaide lideri Bin Ladin'in ağabeyi Şeyh Tarık, Asya ile Afrika'yı bağlayacak 27 bin metrelik dünyanın en uzun asma köprüsünü inşa etmek için kolları sıvadı. Şeyh'in amacı, Bin Ladin ailesinin imajını temizlemek.
Bisikletsiz demokrasiParis Belediyesi bir uygulamaya geçti. Birbirinden 2-3 km uzaklıkta, yirmişer bisikleti ücretsiz olarak Parislilere sunuyor. 10 binlerce bisiklet...
Adrasan'ın yol problemi 3 ay içinde çözülecekAntalya'nın Kumluca ilçesi Adrasan beldesinde ulaşım sorunu nihayet aşılıyor. Batı Akdeniz Bölgesi'nin en eski tarihi ve turizm şehirlerinden olan Adrasan'da 18 kilometrelik yolun genişletilip asfaltlanacağı bildirildi. Adrasan Belde Belediye Başkanı Yalçın Akkulak, geçtiğimiz günlerde yeni yol için ihale yapıldığını, kısa sürede de bitirileceğini söyledi. Antalya yolunun Yazır köyünden geleceği ve 10 kilometre kısalacağını belirten Akkulak, "1milyon 400 bin YTL'ye mal olan ve Karayollarının üslendiği yolun ihalesi gerçekleştirildi. Ödenek gelmesi durumunda 3 ay gibi kısa sürede bitirilecek." dedi.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Ekrem Karaman Kaynak: Zaman
Karayollarının Üsküdar'daki arazisine en yüksek teklif Güneri İnşaat'tanKarayolları Genel Müdürlüğünün Anadolu yakasında bulunan 95 bin 939 metrekarelik arazi ihalesinde en yüksek teklif, Güneri İnşaat'tan geldi.
İstanbul’da havzalar kirleniyor, Melen’den su, 3 yıl önce geliyorİstanbul'un su havzalarını kirleten yapıların kamulaştırılması için ayrılan kaynak, su sıkıntısının had safhaya ulaşması üzerine Melen Projesi’ne kaydırıldı. Havzaları kirlenmeye devam edecek ama, 90 günlük suyu kalan İstanbul, Melen Çayı’yla 3 yıl önce buluşacak.
Bitmeden dünyanın en yüksek binası olduBirleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde inşası süren 'Burj Dubai' gökdeleni, 512 metre yüksekliğe ulaşarak şimdiden dünyanın en yüksek binası oldu. 2008'de 693 metreye ulaşacak olan bina, 160 katlı olacak. Bina, lüks konutlar, bürolar, butikler, havuzlar ve İtalyan tasarımcı Giorgio Armani'nin ilk otelini barındıracak. Burj Dubai, 100 kilometre uzaktan görülebilecek.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet
Ayasofya Müzesi AP'de tartışıldıAyasofya, içi ve dışında güvercin gübreleri kirliliğe neden olunca Avrupa Parlamentosu (AP) gündemine geldi. AP'nin demokratlar grubuna üye Yannis Gklavakis bir süre önce AB Komisyonu tarafından yanıtlanması istemiyle AP Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde "Son yıllarda Ayasofya'nın hem içinde hem de dışında büyük miktarlarda güvercin bulunduğu gözlenmiştir. Güvercinlerin varlığı anıta zarar vermektedir. Türkiye bir AB üyesi olmasa bile Komisyon, kültürel faaliyetleri çerçevesinde, teknik ve mali yardım temin edebilir mi?" AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise önergeye verdiği yanıtta, AB'nin Türkiye'ye yönlendirdiği katılım öncesi fonların, Türkiye'nin AB mevzuatını kabul etmesi ve yerine getirmesine yardımcı olmayı hedeflediğini bildirdi. Fonların "İnşaat ve tefriş çalışmaları için" öngörülmediğini kaydeden Rehn, "Ancak yetkililer, fonlardan, kültürel mirasın önemi konusunda bilinci yükseltmeyi hedefleyen etkinlikler için pay ayırabilirler" dedi.
Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet
Parti Programlarında İklim Değişikliği MeselesiEpey süreden beri partilerin ve kimi zaman da bağımsız adayların programlarında, seçim beyannamelerinde belli konulara nasıl yer verildiğini inceliyoruz. Artık seçim için son haftaya girilmişken, sizinle belki yine çevre konusuna, iklim değişikliği meselesine nasıl yaklaşıldığına bakabilir miyiz?
10 bin yıl öncesine ait kalıntılarKıbrıs Rum kesimi açıklarında 10 bin yıl öncesinden daha eski dönemlere ait kalıntılar bulundu. Deniz altında kazı çalışması yapan arkeologlar, neolitik dönem öncesi kalıntılara ulaştı. En önemli parçaların kıyıdan 100 metre açıkta 10 metre derinde bulunduğu belirtiliyor. Arkeologlara göre, ilk kez bu bölgede tespit edilen erken çağlara ait tarihi kalıntılar, adanın ve Akdeniz’deki denizciliğin erken dönemine ışık tutacak.
Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: NTVMSNBC
Meclis'te mimari katliam var!Türkiye Büyük Millet Meclisi kampusunda, mimari yapıya uygun andezit kaldırım taşlarının sökülüp, yerlerine bina ve bahçeyle hiç uyumlu olmayan yeni kaldırım taşlarının döşeniyor olması tepkiyle karşılandı.
Allianoi'de 'kanalsız baraj' oyunuSeçimler öncesinde, Allianoi Antik Kenti'ni tehdit eden Yortanlı Barajı'nın ağustos ayında su tutacağı iddialarının ortaya atılması ve siyasetçilerin mitinglerde köylülere bu tür vaatlerde bulunmaları çevrecilerin tepkisini çekiyor.
Trilyonluk arazide skandalGeçen aylarda büyük bir orman yangınına ev sahipliği yapan Milas'ta, Orman Genel Müdürlüğü'nün, yakılan bazı orman arazilerinin, orman vasıflarının kaybolduğuna ilişkin mahkeme kararını temyiz etmemesi yüzünden 5 milyon metrekarelik orman arazisinin imara açıldığı belirtildi.
Statik denge su için bozulmamalıİnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Fehmi Toptaş, büyük şehirlerde önümüzdeki günlerde başlayacak su kesintilerine karşı vatandaşların evlerine bir ve yarım tonluk depolar almaya başladığını belirterek, "Bu durumu teknik açıdan son derece sakıncalı buluyoruz. Büyük depolar binaların statik dengesini bozar ve önemli tehlikeler yaratabilir. Çünkü örneğin bir apartmanda sadece bir dairede değil, onlarca dairede depoların yaptırılması söz konusu" dedi. Toptaş, evdeki su depolarının 50-60 litreden büyük olmaması gerektiğini vurguladı, "Büyük depoların bina için yarattığı sakıncalar yanında sağlık yönünden sakıncaları da var. Uzun süre depoda bekleyen suların temiz kalması mümkün değildir" diye konuştu. Bu arada, Ankara Büyükşehir Belediyesi, su tasarrufu konusunda vatandaşlara çeşitli tavsiyelerde bulundu.
Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Betül Kansu
Karadeniz’in Efes’i gün görecekZonguldak, Karadeniz'in gün ışığına çıkacak ilk antik kenti ve mağaralarıyla tarih ve doğal güzellikler cenneti Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Antik Teion kentinde, ağustos ayında kazılara ve arkeolojik su dalışlarına başlanacak.
Cehennemi yakından yaşamak...Bodrum'da art arda başlayan ve büyük zararlara neden olan orman yangınları, felaket filmlerine benziyor. Yangını söndürmek için canını dişine takarak çalışan fedakâr orman emekçilerine teşekkür borçluyuz.
Bu cinayetin failleriyizKüresel Eylem Grubu üyeleri küresel ısınma, iklim değişikliği, su sorunu, nükleer enerji politikaları ve seçimlerle ilgili görüşlerini açıkladıkları bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Küresel Eylem Grubundan Önder Algedik, "Dünyadaki iklim değişikliği ciddi bir şekilde hayatımızı tehdit ediyor. Son bin yılın en sıcak yılını yaşıyoruz. Buna karşı ise ülkemiz hiçbir önlem almıyor. Dünyaya karşı işlenen cinayetin failleriyiz" dedi. Panelde Küresel Eylem Grubu'ndan Onur Öztürk ise, Türkiye'de enerji krizinin nükleer enerji ile çözülmesi gerektiği dayatmasının olduğunu ifade ederek, "Nükleer enerji için kurulacak santraller çok fazla olumsuz özelliklere sahiptir, bir yerde nükleer santralin kurulması demek hayatın risk altında olması anlamına gelir. Bu nedenle biz Küresel Eylem Grubu olarak nükleer enerjiyi savunan hiçbir partiye oy vermeyeceğiz" dedi. Küresel Eylem Grubunun seçim sürecindeki tavrını dile getiren Ulaş Akbaş da şunları söyledi: "Biz Küresel eylemini, savaşlara, insan hayatını tehdit edecek durumlara karşı örgütledik. Seçim sürecinde de çalışmalarımız devam ediyor."
Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Zehra Şahindokuyucu
Seyrantepe'ye beş talip çıktıSeyrantepe'ye yapımı planlanan Galatasaray stadı için 28 firma şartname almasına karşın beş yatırımcı teklif verdi. Katılımcılar içinde en iyi teklif AKP'nin 2004 Çankaya belediye başkan adayı Mesut Bozoğlu'ndan geldi.
Bodrum'u kim yakıyor?Turizm sezonunu alevler, is ve duman arasında geçiren Bodrum'da günün sorusu belli: Ormanları kim yakıyor? Ortada delil yok, ama yarımadanın adım adım betona dönüşünü kendi gözleriyle gören sivil toplum örgütlerinin, ormancıların, emlakçıların gözünde iki 'şüpheli' var...
Maliye önce açıkladı sonra geri çektiMaliye Bakanlığı'nın dün akşam önce "Hazine arazilerini işgal edenlere af getirilmesinin söz konusu olmadığını" belirten bir açıklama yapması, kısa bir süre sonra ikinci bir duyuruyla söz konusu açıklamanın sehven yayınlandığını bildirmesi kafaları karıştırdı.
Güneşe yaklaşan tasarımcıÖdüllü bir tasarımcı olan Mark Gabbertas çalışmalarını Londra’da sürdürüyor. 15 yıl önce reklamcılık kariyerinden ayrılarak mobilya tasarımcılığı konusunda eğitim aldı ve bu doğrultuda ilerlemeye başladı.
AKP ve tarihe saygı meselesi!Konu partilerin seçim kampanyasından açılmışken üzerinde durmak istediğim bir husus daha var: Seçim dönemi boyunca AKP’nin kamu olanaklarını kullanarak kampanyasını yürüttüğü ile ilgili çok yazı yazıldı, konuşmalar yapıldı ama bu konu kimsenin dikkatini çekmedi.
Mortgage sisteminde 'alacak' sıkıntısıKira öder gibi ev sahibi olmak için mortgage'a geçen konut kredisi sahipleriyle bankalar arasında, 'alacak' sıkıntısı çıktı.
Takvim
<<Temmuz 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.