Haberler

26 Mart 2007, Pazartesi

İsen: "AKM'nin Yıkılması İçin Özel Kanun Hazırlıyoruz"İsen: "AKM'nin Yıkılması İçin Özel Kanun Hazırlıyoruz"Kültür ve Turizm Bakanlığı Müstaşarı Prof.Dr. Mustafa İsen ve mimar Murat Tabanlıoğlu, 21 Mart 2007 akşamı cnbc-e’nin Son Baskı programında Murat Birsel’in konuğu oldular. Tartışma konusu, uzun zamandır Kültür Bakanlığı’nın, mimarların ve kamuoyunun gündeminde bulunan, Taksim Meydanı’nda önemli bir simgesel varlık olan Atatürk Kültür Merkezi binasının yıkım kararıydı. Son Baskı programına, söz alan ilk konuk olarak telefonla katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Mustafa İsen, program yöneticisi Murat Birsel’in “Mevcut binanın kusurları nelerdir? Tamir etmek daha mı masraflı olacak? Modern mimari örneği olarak korunması gerekmez mi?” gibi sorularına şöyle yanıt veriyordu... Haberin Devamı
“Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi”nden Notlar“Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi”nden NotlarMimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından 19 yıldır kesintisiz gerçekleştirilen Uluslararası Yapı-Yaşam Kongresi 22 - 24 Mart 2007’de idi. Her yıl farklı temalı gündemle toplanan kongrede bu yıl da mimarlık ekseninde yapı ve yaşam ilgili bildiriler sunuldu. Kongrenin teması “Mimarlığın Geleceği / Gelecek için Mimarlık”dı.
Tarihi Yanık Kapı yıkılacak mı?Tarihi Yanık Kapı yıkılacak mı?Taksimden Haliç’e inen metro inşaatı, Galata’da durdu. Çünkü projeye göre metro, Cenevizlilerden kalma tarihi Galata surlarının tam üzerinden geçiyor.
Büyükşehir’den 5 ayrı ‘Tünel Yol’ daha…Büyükşehir’den 5 ayrı ‘Tünel Yol’ daha…Büyükşehir Belediyesi İstanbul trafiğinde tıkanan noktaları açacak 5 tünel yol daha inşa ediyor. Dün gerçekleştirilen 5 ayrı karayolu tüneli ihalesine katılan firmalar, toplam 436 ile 600 milyon YTL arasında değişen teklifler verdi.
Türkiye'de suyun 3'te 2'si boşa akıyorTürkiye'de suyun 3'te 2'si boşa akıyorAntalya'da düzenlenen 'Nehir Havzaları Yönetimi Uluslararası Kongresi'nde Türkiye'nin yıllık kullanılabilir 112 milyar metreküplük suyunun 72 milyar metreküpünün boşa aktığı bildirildi.
Grand Canyon’daki Cam Skywalk açıldıGrand Canyon’daki Cam Skywalk açıldıGrand Kanyon’daki Skywalk davet edilen yüzlerce ziyaretçisiyi şaşkınlığa uğratan manzarası ile geçtiğimiz günlerde açıldı. Kanyonun zemininden 1.220 m ve kenarından 20 m uzaklıkta yükselen Skywalk, mühendislik alanında bir ilk olarak tanımlanıyor.
Marmaray için ilk adım atıldıMarmaray için ilk adım atıldıAsya ile Avrupa'yı denizin altından birbirine bağlayacak olan Marmaray Projesi çerçevesinde İstanbul Boğazı'na yerleştirilecek 11 tüp tünelin ilki dün denize indirildi. 18 bin ton ağırlığındaki tüpü denize indirme işlemi 8 saat sürdü.
Beş yıldızlı yaşlılıkBeş yıldızlı yaşlılıkDarüşşafaka Maltepe Rezidansı'nın şıklığı ve hizmet kalitesi, beş yıldızlı otellerden farksız. Burası bir otel değil, huzurevi, yaşlılar yurdu, hiç değil. Çok konforlu bir yaşama alanı: Süit odalar, kalanların zevkine göre dekore edilmiş.
Büyüyen İstanbul’un Lojistik SorunlarıBüyüyen İstanbul’un Lojistik SorunlarıArkitera Mimarlık Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP)’nin ortaklaşa düzenlediği “İMP Toplantıları” 23 Mart 2007 tarihinde “İstanbul’un Lojistik Sorunları” başlığıyla gerçekleştirildi.
Çeliktepe'deki İETT arazisi 18 bin dolar, Taksim'deki Hilton bin dolarÇeliktepe'deki İETT arazisi 18 bin dolar, Taksim'deki Hilton bin dolarDoğan Grubu halen sadece Otel-Motel alanı izni verilen araziye rezidans, iş merkezi yapmak istiyor. Şişli Belediyesi'nin kabul ettiği yeni planla bir anda Doğan Grubu'nun araziyi satın alma maliyeti metrekare başına bin 70 dolara düşmüş oldu.
Haydarpaşa için gökdelensiz yeni projeHaydarpaşa için gökdelensiz yeni projeHaydarpaşa için Çalık Grubu'na hazırladığı yedi gökdelenli projeyle tepki toplayan mimar Birkiye'nin yeni projesinde gökdelen yok; ancak konut, ofis, otel ve marina var.
Fatih Camii'nin zeminine raylı sistemFatih Camii'nin zeminine raylı sistemFatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Camii muhtemel bir depremde yıkılma riskine karşı ilginç bir yöntemle korunacak. Mimar Sinan'ın, Edirne'deki Selimiye ve İstanbul'daki Süleymaniye Camii'nde hayata geçirdiği raylı sistem Fatih Camii'nde de uygulanacak.
Çankaya Köşkü’nün ilk sahibi Ermeni’ydiÇankaya Köşkü’nün ilk sahibi Ermeni’ydiTarih: 16 Mayıs 1921. Gazeteci Ruşen Eşref (Ünaydın), Mustafa Kemal’i Çankaya sırtlarına at gezintisine davet etti. Gezintisi sırasında, Mustafa Kemal, birbuçuk dönüm içerisindeki iki katlı bir bağevini çok beğendi. "Kasapyan Bağevi" olarak bilinen bu mekán, zamanla Türkiye Cumhuriyeti’nin simgesi Çankaya Köşkü’ne dönüşecekti. İşte Çankaya Köşkü’nün mimari tarihi...
Kolonu ve kirişi eksik binada 8 aile oturuyorKolonu ve kirişi eksik binada 8 aile oturuyorKonya'da mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora göre biri taşıyıcı olmak üzere 3 kolonu ve 1 kirişi eksik, mevcut kolonları projede belirtilenden küçük olan giriş katı hariç 4 katlı binada halen oturuluyor.
Bilgi - Mimarlık Atölyesi Fikir Projesi Yarışması SonuçlandıBilgi - Mimarlık Atölyesi Fikir Projesi Yarışması SonuçlandıBilgi - Mimarlık 2006 - 2007 Akademik Yılı atölye etkinlikleri kapsamında ve Bilgi - Mimarlık programına kayıtlı öğrenciler arasında Galata A.Ş.’nin desteğiyle, bir fikir projesi yarışması düzenlendi.
'Baraj projelerine 20 milyar dolar lazım''Baraj projelerine 20 milyar dolar lazım'Uluslararası Su Enerji Birliği Başkanı Doğan Altınbilek, özel sektörün hidroelektrik projelerini gerçekleştirmesi için 20 milyar dolar krediye ihtiyacı olduğunu söyledi.
163 yeni alışveriş merkezi geliyor163 yeni alışveriş merkezi geliyorAlışveriş merkezi işi furyaya dönüştü. Halen 127 olan alışveriş merkezi sayısı iki yıl içinde 290'a ulaşacak. Yarışta başı çeken İstanbul'da 43 alışveriş merkezine ek olarak 21 tanesinin projesi hazır.
Modern’den Pop-Gotik’e Dönüştüren FATModern’den Pop-Gotik’e Dönüştüren FATFashion Architecture Taste (FAT) Boxtel’deki Sint Lucas Academy’ye yepyeni bir kimlik kazandırdı. Ocak ayı sonunda yeniden kullanıma açılan binaya, bir çok farklı yayında yer verildi ve her yayında yapının hem olumlu hem de olumsuz yönlerine yer veriliyor. Binanın yeni stilini tanımlamak için kullanılan sıfat ise tasarımcısı tarafından çoktan belirlenmiş: “Pop-Gotik”
İstanbul’dan sonra sıra Anadolu’daİstanbul’dan sonra sıra Anadolu’daAvusturyalı Mel Gayrimenkul, Karadeniz’in en yüksek projesini yapmak üzere Samsun’da arsa satın aldı. İstanbul’un en değerli arsaları rekor fiyatlarla bir bir satılırken, yabancı yatırımcılar gözünü Anadolu’ya da çevirdi.
Zorlu ile Maktum yarıştı plaza sahipleri kazançlı çıktıZorlu ile Maktum yarıştı plaza sahipleri kazançlı çıktıSağlanan istikrar ve ekonomik büyüme ile yatırımcıların gözdesi haline gelen İstanbul'da gayrimenkul fiyatlarında patlama yaşandı. Karayolları arazisinin Zorlu Grubu tarafından 800, İETT Garajı'nın da 705 milyon dolara Sama Dubai'ye satılmasıyla birlikte, bu arazilerin yakınında bulunan gayrimenkullerin fiyatları fırladı.
OMA’dan Singapur’a Konut KuleOMA’dan Singapur’a Konut KuleSingapur’un en büyük özel yatırım şirketi Far East Organization, 36 katlı konut kule için Office for Metropolitan Architecture (OMA) ile anlaştı, bu bina aynı zaman da OMA’nın Singapur’da gerçekleştireceği ilk mimari proje olma özelliğinin taşıyor.
Häfele’den Mimarlık Öğrencilerine Önemli DestekHäfele’den Mimarlık Öğrencilerine Önemli DestekGenç nesile her türlü fırsatın ve desteğin sağlanması gerektiği felsefesiyle hareket eden Häfele, 2007 yılında da Mimarlık Öğrencileri Proje Ödülleri’nin ana sponsorluğu üstlenerek benimsediği felsefesi doğrultusunda anlamlı ve önemli bir adım atıyor.
Metro, M1 Meydan'ı Avrupa'ya 'yeni Harrods' diyerek tanıttıMetro, M1 Meydan'ı Avrupa'ya 'yeni Harrods' diyerek tanıttıMetro Group, Yıllık Raporu'nu AB'nin 50'nci yılına adadı. Bilançoyla dağıtılan Avrupa Pazaryeri kitabında Ümraniye'de inşaa ettiği M1 Meydan'ı Harrods gibi Avrupa'ya yenilik getirecek mağaza konsepti olarak niteledi.
Tarihî Harran evlerinden 100 tane kaldı, 99'u ahırTarihî Harran evlerinden 100 tane kaldı, 99'u ahırDünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olan Şanlıurfa'nın Harran ilçesi, 'beton bina' salgınına direnemiyor. 5 bin yıllık geçmişe sahip 'Harran evleri' hızla yok oluyor.
Konut Fuarı'nın bu yılki yıldızı orta sınıf projeler!Konut Fuarı'nın bu yılki yıldızı orta sınıf projeler!Bu yıl 9. kez düzenlenen Konut&İşyeri Fuarı'nda, katılımcıların orta gelir grubuna yönelik projelerini hızlandırdığı gözlendi. Fuarda, metrekare fiyatları 1000 dolar seviyesinde olan projeler yanında Kıbrıs şirketleri konut satmaya çabalıyor.
İETT garajına Dubai TowersİETT garajına Dubai TowersİETT garajı ihalesini kazanan Dubai Şeyhi Maktum, Dubai Towers projesini hayata geçirmeyi düşünüyor. Ancak bu kez burgu kuleler yerine farklı bir proje gündeme gelebilir.
Gayrimenkul Sektörünün Anti Kahramanları: Asya ve Rusya'dan ÖrneklerGayrimenkul Sektörünün Anti Kahramanları: Asya ve Rusya'dan ÖrneklerGeçen hafta gerçekleşen uluslararası MIPIM Fuarı Avrupa’daki birçok kentsel dönüşüm ve gelişim projelerinden ve Asya ve Rusya’da gerçekleşen gelişim projelerinden haberdar olmamızı sağladı. Fakat Asya ülkelerinde ve Rusya'da gelişimden anlaşılan şey Avrupa'dan biraz farklı. Kentsel gelişime ve kentte yaşayanlara dair hiçbir şey üretmeyen Asya şehirlerinde ve Rusya’da özellikle kongre merkezleri ve turistik merkezler ayrı birer cumhuriyet gibi kendi coğrafyalarında boy gösteriyor.
Türkiye’den Red Dot Design Award 2007’yi Kazanan İlk Firma: NurusTürkiye’den Red Dot Design Award 2007’yi Kazanan İlk Firma: NurusTasarımda “en iyi” yi temsil eden uluslararası kalite ödülü “Red Dot Design Award 2007”, “U TOO” ile mobilya sektöründe ilk defa Türkiye’ye verildi.
DLA Londra’nın Kuzeyinde Çikolata Bloğu İnşa EdiyorDLA Londra’nın Kuzeyinde Çikolata Bloğu İnşa EdiyorDLA Mimarlık, Finchley, Kuzey Londra’da 2,8 Sterlin bütçeli çikolata rengindeki ofis yerleşimi için yeşil ışığı elde etti.
Seranit, Türkiye’nin En Büyük Karolarını Yeni Serisiyle SunuyorSeranit, Türkiye’nin En Büyük Karolarını Yeni Serisiyle SunuyorSeranit, bugüne kadar üretilen en büyük ebattaki karoları Greenpeace serisiyle sunuyor. Mat ve parlak olmak üzere 560 renk alternatifiyle ürettiği “90 x 90” ve “90 x 135” karolar büyük mekanlara pratik çözümler sunuyor.
Bostik İstanbul Pencere 2007 Fuarı’na KatıldıBostik İstanbul Pencere 2007 Fuarı’na KatıldıCam pencere teknolojileri ve tamamlayıcı ürünlerinin sergilendiği, Türkiye’nin sektöründe önemli fuarlarından biri olan Pencere 2007, 15 - 18 Mart 2007 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti.
Avrupa'da Gayrimenkul Sektörü Ne Durumda?Avrupa'da Gayrimenkul Sektörü Ne Durumda?Avrupa şu günlerde adeta kocaman bir şantiye. Avrupa’nın her kentinde birçok önemli mimar tarafından yürütülen projede ya inşa aşamasında ya da yeni bitti. Bu projeler özellikle kentsel boyutta, tüm kenti ve tüm kent yaşamını etkileyen projeler. Bu projelerin ortak özelliklerinde biri ise Avrupa’nın yüzünü hem kent merkezlerinde hem banliyölerde yenilemeleri, kent hayatına yepyeni bir soluk katmaları. Özellikle MIPIM’in ardından Avrupa’daki hareketliliğin tahminimizden çok daha fazla olduğunu farketme olanağı bulduk. Peki Avrupa’da neler oluyor?
Mimaride aklıselimi aramak...Önce Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Ankara'nın elit (!) alışveriş merkezi Karum'da "Mimarlıkta İrtica Var mı?" adında bir sergi açıyor. Maksat, son dönemde özellikle yeni yapılan adliye sarayları başta olmak üzere kamusal binalarda kullanılan mimariye dikkat çekmek..
Bu çağda kütüphane binasıBilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü 43. Kütüphane Haftası vesilesiyle kütüphanecilikle ilgili etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamında 1 Nisan'a kadar sürecek bir sergi açıldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 23 sıra dışı kütüphane binasının tanıtıldığı 'Bilgi Çağında Kütüphane Yapıları' başlıklı sergi izleyicilere bilgi çağında kütüphanelerin değişen mimarı beklentileri konusunda fikir vermeyi amaçlıyor. Etkinlikler kapsamında iki de panel gerçekleştirilecek. 27 Mart'ta sergiyle aynı başlığı taşıyan panele ODTÜ Mimarlık Bölümü'nden Abdi Güzer, Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve e-Kaynaklar Direktörü Serdar Katipoğlu ve Kütüphane ve e-Kaynaklar Referans Bölüm Sorumlusu Abdullah Turan katılacak. 'Bilginin Dijitalleşme Süreçleri' başlıklı 29 Mart'taki panel ise Bilgi Üniversitesi Avrupa Dokümantasyon Merkezi'nen Sami Çukadar, Süreli Yayınlar Bölümü'nden Banu Elçi ve Bilgisayar Bilimleri öğretim üyesi Vehbi Sinan Tunalıoğlu katılımıyla gerçekleşecek.
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Radikal
Hilton arsasında yasa dışı iş yok, iftiracı aynaya bakOrtadoğu Otomotiv Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İlder Tokcan, Sabah Gazetesi’nin, Hilton arsasıyla ilgili haberinin gerçeklerle alakası olmadığını söyledi ve "Sabah Gazetesi’ndeki haberin ne kadar kasıtlı olduğunu anlamak için yapılan grafiğe bakmak yeterli. Bu abartılı çizimde, hayali bloklar Maçka Parkı’na ve Açık Hava Tiyatrosu’nun üzerine yerleştirilmiş" dedi.
İstanbul, “Yaş Dostu Şehir” olma yolunda…İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen “Yaş Dostu Şehirler” projesi hazırlık toplantılarına İstanbul’u temsilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
Avrupa'dan, "Allianoi'yi kurtarın" mektupları yağıyorAvrupa Parlamentosu Başkanı'nın Başbakan Erdoğan'a yazdığı Allianoi mektuplarına yenileri eklendi.
Kuğulu Alt Geçitleri’ne Muhteşem Açılış…Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin en modern alt geçidi olarak inşa edilen ve Ankara’nın ana arterinde yaşanan trafik sorununu büyük ölçüde rahatlatacak olan Kuğulu Alt Geçitleri muhteşem bir şölenle açıldı.
Metropolün Günlük Yaşamda Ürettikleri22 Mart’ta İletişim Yayınları’nın toplantı salonunda www.metropolistanbul.com grubunun düzenlediği “Metropolün Günlük Yaşamda Ürettikleri” konulu paneli gerçekleştirildi. Murat Belge ile Uğur Tanyeli’nin konuşmacı olarak katıldığı panelde, Türkiye’de metropol yaşamı ve özellikle İstanbul gibi bir metropolde yaşamaya ne kadar adapte olunduğu üzerine tartışıldı.
Maktum’dan 110 villalık proje İptalDubai İnşaat, Büyükçekmece’deki 110 villalık projesi için anlaştığı Burj İnşaat ile sözleşmesini fesh etti. Açıklamada, Dubai İnşaat’ın Türkiye’deki ilk gayrimenkul yatırımı için 1 Temmuz 2006’da Gürpınar’da kendi mülkiyetindeki parselde 110 villa ve 2 ortak kullanım binası inşası için Burj İnşaat’la anlaştığı kaydedildi. Burj İnşaat’ın 4 ayda iş bitimini taahhüt ettiği, ancak verilen ek sürelerde de işi bitiremediğinin ifade edilen açıklamada, şirkete şu ana kadar 7.1 milyon dolar ödeme yapıldığı ifade edildi. Yüklenici firmanın, sözleşmeye aykırı olarak şantiyenin sorumluluğunu Çam İnşaat adlı şirkete devrettiğine de değinilen açıklamada, taşeron firmaların elindeki bulunan karşılıksız çeklerin tamamının Çam İnşaat’a ait olduğunu vurgulandı.
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Vatan
Büyükşehir tadını aldı, arsa satışlarına tam gaz devamSon olarak İETT arazisi satışıyla kasasına 705 milyon dolar koyan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni satışlar için listesini yaptı.
Acarkent villaları yıkılmamalıEvet; samimi ve vicdani kanaatim budur. Ayrıca, Sarıyer sırtlarındaki Uyum villalarına da inşaatı tamamlama izni verilmelidir.
Rezaletin öyküsü!Ankara'da tam yedi aydan bu yana korkunç bir rezalet yaşandı, şehircilik cinayeti işlendi. Ankara felç oldu. Milyonlarca insana Kuğulupark kavşağı adı altında işkence çektirildi. Kentin anacaddesi olan Atatürk Bulvarı yok edildi, tünellerle falan otoyol yapıldı.
Kuşlar ve burgulu kuleler...İstanbul'un açık bir alanı daha açık artırmaya çıkartılıp da Arap prensine satılınca medyadan sevinç çığlıkları yükseldi.
Yıkıma karşı kostümlü eylemGenç tiyatrocular, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılma kararına tepkilerini sanatlarıyla ortaya koydular.
Erdoğan'a Avrupa'dan 'Allianoi' mektubu varAvrupa Kültürel Miras Federasyonu (Europa Nostra), Avrupa Arkeologlar Birliği (EAA) ve Uluslararası Anıtlar ve Sit Alanları Kurumu (ICOMOS), Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, Allianoi antik kentinin korunmasını istedi. İzmir Bergama'daki antik kentin, acil önlem alınmazsa yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacağı belirtilen mektupta, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca geçen yıl oluşturulan bilim heyetinin önerilerinin yeterince dikkate alınmadığı belirtildi. Mektupta Allianoi antik kentinin hem Türkiye hem de Avrupa için önemli bir alan olduğu vurgulanarak, Erdoğan'a şöyle seslenildi: "Hükümet, Allianoi'nin bir sağlık turizmi ve kültürel sit alanı olarak geliştirilmesinin toplumsal, kültürel ve ekonomik yararlarını esaslı biçimde araştıracak bir komisyon kurulmasına önayak olmalıdır."
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Radikal
Sulukule'de şenlik var: Haydi dayanışmaya!..Yıkıma az kala, 3 bin 500 Roman'ın yaşadığı Neslişah ve Hatice Sultan Mahallesi sakinleri 1000 yıllık miraslarına sahip çıkıyor. Şimdi söz 40 Gün 40 Gece Platformu'nda...
Dünya hayran biz oyuyoruzMimar Sinan’ın ünlü Rüstem Paşa Camii büyük bir cehaletin kurbanı olmak üzere. Caminin altında bulunan dükkânlara kaçak bodrum katı yapılıyor. Özel mülkiyet olduğu için de müdahale edilemiyor
Çok kalas, az hevesAKM bir daha yıkılıyor! 'Vurun AKM'ye' yazısı Radikal'de yayımlanalı daha birbuçuk yıl bile olmamış. Konu kapanır gibi olmuş. Unut(tur)ulmuş. Şimdi yeniden kazmalar fora.
Şeyh Maktum villaları parasızlıktan yarım kaldıDubai Şeyhi El Maktum'un Türkiye'deki şirketi Dubai İnşaat, Gürpınar'daki villa projesinde yüklenici firmalara 4.5 milyon YTL'lik borcunu ödemeyince inşaat durdu.
Evde tasarrufu küçümsemeyinKüresel ısınmaya karşı evinde ampullerini, musluklarını değiştirerek ve küvet kullanmayarak tedbir alan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, evde enerjiden tasarruf yapılmasının küçümsenmemesi gerektiğini söyledi. "İklim Değişikliği 1. Ulusal Bildirimi Hazırlama Projesi Kapanış Toplantısı"na katılan Pepe, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pepe, bir gazetecinin, "Küresel iklim değişikliğiyle ilgili bazı önlemler aldığınızı biliyoruz. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine, "Bireysel sorumlulukların çok önemli olduğunun her zaman altını çiziyorum" dedi. Pepe, şunları söyledi: "Bir oğlum var, şu anda benimle kalıyor. Onunla epey ihtilafa düşüyoruz doğrusu. O kendi koridorundaki lambaları bazen kullanmadığı halde açık bırakıp bizim bulunduğumuz salona geliyor. 'Hemen git lambalarını söndür, ondan sonra bizim yanımıza gel arkadaşım' diyorum. Sonra insanlar tıraş olurken, dişlerini fırçalarken çeşme belli oranlarda hatta biraz da fazla açık olur. Çeşmelerde fotoselliye geçerek daha az su kullanacağız. "
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet
Ağaçlar 'göç' edecekİklim Değişikliği ve Ormanlar konulu bir araştırmaya göre, küresel iklim değişiklikleri nedeniyle ağaçlar artan sıcaklıklar sonucunda daha kuzeye ya da dağlara 'göç' edecek. Çıkabilecek orman yangınları da daha şiddetli olacak.
İzmir raylı taşımaya geçiyorİzmir'deki Milliyet Bürosu'nun başı Bülent Zarif'e "İzmir'de neler oluyor?" diye sordum. "Bana değil, başkana sor" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı (CHP'li) Aziz Kocaoğlu'nu daha önce görmemiş, tanımamıştım.
İstanbul yarasıİstanbul Mimarlar Odası ile tiyatro sanatçıları önümüzdeki pazartesi günü saat 11.00'de Taksim'de AKM'nin önünde ortak bir basın açıklaması yapacaklar.
'Boğaz Köprüsü de satılacak'Maliye Bakanı Unakıtan Boğaz köprülerinin de kısa bir süre sonra özelleştirileceğini söyledi. AKP Edirne İl Teşkilatı'nın aylık danışma meclisi toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Bakan Unakıtan Özelleştirmeler hakkında bilgi verdi.
Otoyolların özelleştirmesine başladıklarını belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Özelleştirmelerin içinde Boğaz Köprüsü de var. Yakın zamanda satışı yapılacaktır. Bu özelleştirmeler, devlet ekonomik faaliyetlerden tamamen elini çekene kadar da devam edecektir" dedi. Yakında Tekel'in de özelleştirileceğini söyleyen Bakan Unakıtan, "Bunu ilk defa burada sizlerle paylaşıyorum. Özelleştirme İdaresi'ne talimatı verdim. En kısa zaman içinde özelleştirilmesi gerçekleşecek ve ilana çıkarılacak. Ben de bu sürecin takipçisi olacağım" diye konuştu. Bakan Unakıtan daha sonra Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunmak üzere Lalapaşa'ya hareket etti.
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Radikal
Çanakkale'ye heykel tarlasıÇanakkale savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası, OPET'in başlattığı 5 milyon dolar bütçeli Tarihe Saygı Projesi'yle restore edilecek.
Balıkların 'tren'le ilk teması!İstanbulluların balıkların arasında seyahat etmesine az kaldı. Asya'yla Avrupa'yı deniz altından birbirine bağlayacak olan Marmaray'ın tüp tünellerinden ilki dün yerine yerleştirildi.
'Canlı yayındaki ihalede en yüksek teklifi verdik'Hilton Oteli arazisiyle ilgili iddiaları yanıtlayan Ortadoğu Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Tokcan, 'Araziyi en yüksek bedelle canlı yayında aldık. Haber kasıtlı ve hesaplamalar da tamamen yanlıştır' dedi.
'Kasıtlı haber yapanlar dönüp aynaya baksınlar'Hilton arazisine yüksek katlı bina yapacakları yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını belirten Tokcan, "Bu haberi yapanlar kendi suçlarını örtbas etmek için iftira atıyorlar" dedi.
Karadeniz kentleri susuzluk tehdidindeYapılan bir araştırmaya göre Karadeniz Bölgesi'nin özellikle orta ve doğu bölümlerinde yer alan kentler, gelecekte güvenilir su kaynaklarına ulaşmada sıkıntı yaşayacak.
"AKM'yi yıkmayın" gösterisi bugünAtatürk Kültür Merkezi (AKM) çalışanları, tiyatro oyuncuları ve onları destekleyen sivil toplum ve meslek örgütleri, bugün saat 11.30'da AKM önünde toplanarak, kültür merkezi ve Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkılmaması için gösteri düzenleyecek.
Dubai'ye Kale!Kale grubu, Dubai'de açtığı mağaza ile Ortadoğu ve Arap ülkelerinde büyümeyi hedefliyor. İlk olarak Dubai'deki 10 bin villanın yapımında rol alacak şirketin seramik, doğal taş ve vitrifiye ürünleri için 2007 ihracat hedefi 100 milyon dolar.
Attila İlhan Kültür Merkezi hizmete girdiTürk Gençlik Birliği ve Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla yaptırılan Attila İlhan Kültür Merkezi dün törenle açıldı. Attila İlhan’ı anlatan sinevizyon gösterilirken, kardeşi Çolpan İlhan’ın gözleri doldu. Merkezin açılışına Attila İlhan’ın eşi Tibet, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgün, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, ve çok sayıda genç de katıldı. İstiklal Caddesi Meşrutiyet Sokak’ta hizmet verecek merkezde, 180 kişilik salon ve 100 kişilik kafeterya ile atölyeler yer alıyor. Salonda, amatör ve profesyonel sahne gösterileri ile konferanslar düzenlenecek. Atölyede ise klasik bale, piyano, halk oyunları fotoğraf, resim, yazarlık- yaratıcılık çalışmaları yapılacak.
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: İsmail Aktaş
İşyerinde de enerji tasarrufuHem elektrik ve su faturasını birey olarak ödemediğimiz, hem de "bu lambayı kim açık bıraktı!" diye kızıp bağıran anneler ve eşlerin olmadığı için, işyerlerinde "çevre dostu yaşam"a pek dikkat etmiyoruz.
Ayhan Barut: Toprak ve Su Araştırma Enstitüsü'nün kapatılması yanlış bir kararZiraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, iklim değişikliği ve kuraklığın Türkiye'yi tehdit ettiği bir dönemde Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü'nün kapatıldığını söyledi.
Yeşil alanlara arıtma tesisi suyu akıtılıyorAntalya'nın Kaş ilçesinde belediye, yeşil alanları, arıtma tesisinden çıkan su ile sulamaya başladı. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, yaptığı açıklamada, Kaş'ın arıtma ve kanalizasyon sisteminin geçen yıl hizmete girdiğini, Çukurbağ yarımadasındaki bir koyda, kayaların içine oyularak yerleştirilen arıtma tesisinin çevresinin ağaçlandırılarak park haline getirildiğini söyledi. Kocaer, arıtmadan çıkan suyun incelendiğini ve sulamada kullanılması kararı verildiğini belirtti.
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Zaman
'Ekolojik kıyamet'Yeryüzündeki 'canlı' ve 'cansız' dediğimiz 30 milyar sistem her gün atık bırakıyor. Ozan tabakası deliniyor, buzullar eriyor. İnsanlarla hayvanlar arasında korkunç bir savaş başladı. Yeni virüsler, bakteriler ortaya çıkacak.
Küresel ısınma, Akdeniz çevresinde etkiliAntalya Meteoroloji Bölge Müdürü Mehmet Arandı, küresel iklim değişikliğinden en çok Akdeniz'e kıyı ülkelerle kutupların etkileneceğini söyledi. Dünya Meteoroloji Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Mehmet Arandı, küresel ısınma nedeniyle dünyanın son 50 yılda 0.6 ile 0.8 derece arasında ısındığına dikkati çekerek, "Yeryüzündeki ısınma kutuplara doğru gidiyor. Kutuplardaki 1-2 derecelik ısınma buzullarda erimeye neden oluyor. Bu nedenle de su seviyeleri yükseliyor, eko sistem değişiyor." dedi.
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Zaman
Kuraklık İzleme Kurulu kuruluyorSu gününde herkesin öncelikle gündeme getirdiği "kuraklık yönetimi" uyarıları hayata geçiriliyor.
Alanya çöp depolama tesisi, elektrik üreterek Türkiye için model olacakAlanya Turizmi Geliştirme ve Alt Yapı İşletme Birliği (ALTAB) Başkanı Musa Özdemir, Esentepe Köyü'ne yapılacak olan son sistem çöp depolama tesisinin Türkiye için model olacağını söyledi.
Bakırköy'deki binalar deprem incelemesinden geçtiBakırköy Belediyesi, ilçe sınırları dahilindeki konut, eğitim, sağlık ve benzeri yapıları, muhtemel bir depreme karşı "Hızlı tarama yöntemi" kriterlerine göre incelemeden geçirdi. Yapılan inceleme sonucunda Bakırköy'deki 368 binanın 'yüksek' ve 'çok yüksek' risk içerdiği tespit edildi. Teknik ekiplerin, deprem incelemesinden geçirilen binaların raporları üzerinde yaptıkları çalışmalar sonrasında 82 yapıdan 6'sının beton-basınç deneyi sonuçlarının çok kötü olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine belediye bu yapıların bir an önce can ve mal güvenliği açısından tahliye edilmesi gerektiğini, evlerde oturan vatandaşlara bildirdi.
Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Zaman
Pet Holding, İngiliz ortakla orta gelirli için konut üretecekTürkiye’nin ilk özel petrol şirketlerinden Pet Holding, Bodrum’da iki proje başlattı. Firma, İngiliz ortaklığıyla İstanbul’da da 1.000 adet toplu konut inşa edecek.
Prof. Zihni Sinir tünelleri başlıyor!Dün Vatan'da İstanbul'da yaptırılacak beş karayolu tüneli ihalesi ile ilgili bir haber yayınlandı.
İstanbul güzel binaları hak etmiyor mu?İstanbul'da Açıkhava Tiyatrosu ile Radyoevi arasındaki alanda bir plan değişikliği yapıldı.Bu çerçevede Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu yıkılacak, yerine kongre ve tiyatro binası yapılacak.
Gençlerin fikirlerini şirketler kapıştıİstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği 'Endüstriyel tasarım yarışması'nda planı, projesi ve işlevselliğiyle üretime hazır tasarımlara herkes hayran kaldı.
Bir de ideolojik olmasalar!1 Mayıs'ta GAP'ta damla sulamaya geçiş çalışması başlatılacağını müjdeleyen Başbakan Erdoğan, çevrecileri ideolojik davranmakla suçladı. Erdoğan ideolojik olmayan çevreciye tam destek sözü verdi.
Belediyeler kamulaştırma yetkisini aldıBelediyelerin TOKİ'nin izniyle gecekondu ıslah ve tasfiye sahalarındaki özel arazileri satın almasına veya kamulaştırmasına olanak sağlayan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Sudan mı fedakârlık etmeli, yoksa yapılaşmadan mı?İstanbul'un özellikle 1980'li yıllardan itibaren yoğun göç ve ciddi bir yapılaşma sorunu ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz.
"Komşu" suyu geliyorDünya Su Günü'nde Antalya'da düzenlenen "Nehir Havzaları Yönetimi Uluslararası Kongresi" nin açılışında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul'un su sıkıntısını Bulgaristan'dan getirecekleri suyla çözeceklerini söyledi.
Kent-Yorum: Süt ve lale ya da katılımcı bütçeÜç çocuklu bir aile. Çocuklardan biri hasta, ikisi okula gitmek yerine çalışmakta, anne keza öyle. Baba da çalışıp didiniyor elbet. Ele geçen üç kuruş, yakıt alacak para yok, evdekiler yarı aç, yarı çıplak, baba meyhanede demlenmekte...
İETT arazisinden geldi, tünel yollara gidecekLevent’teki İETT arazisini 1 milyar 150 bin YTL’ye satan Büyükşehir Belediyesi dün de İstanbul’un çeşitli bölgelerine yapılacak 5 ayrı kara yolu tüneli projesinin ihalesini yaptı.
"Arazilerin parası kirliliği önleyemeyecek"Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası,İETT Garajı arsasının İstanbul Boğazı'na hakim konumu, önemli ticaret ve alışveriş merkezleri ile ana ulaşım hattı üzerinde olması nedeni ile paha biçilemez değere sahip olduğu belirtti.
Antalya'da iyi şeyler oluyorBir şehri şehir yapan; sadece yer üstüne yapılan binaları, bulvarları, meydanları, ışıkları değil, belki de daha önemlisi yeraltına yapılan yatırımlardır.
Gecekondu ıslahında yetki TOKİ’ninGecekondu Kanunu’nda Bayındırlık Bakanlığı’na verilmiş olan hak, yetki ve görevler TOKİ’ye devrediliyor.
Çokuluslu tekeller suyu metalaştırdıDünya Su Günü nedeniyle yapılan açıklamalarda, su kıtlığına karşı, kaynakların verimli kullanılmasına ve yanlış su politikalarına vurgu yapıldı.
İstanbul'da kazanılan İstanbul'a harcanmalıCem Kozlu, İstanbul Levent'teki satış için beni tahrik eden bir öneride bulundu. İstanbul Belediyesi'nin kazandığı bu para İstanbul için harcanmalı.
Kervansarayın restore ihalesi yapıldıMalatya'nın Battalgazi ilçesindeki 17. yüzyıl Osmanlı eseri olan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nın restorasyon ihalesi yapıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde yapılan ihaleye, 14 firma katıldı. İhalenin önümüzdeki on gün içerisinde sonuçlanacağı belirtildi. Malatya'nın önemli tarihi eserlerinden biri olan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı kamulaştırma işlemlerinin ardından restore edilecek.
Tarih: 23 Mart 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Emrah Karakütük
"Bilimsel olarak su zengini değiliz"İstanbul'da 2009'da yapılacak Dünya Su Konseyi öncesinde, toplantıya hazırlık anlamı da taşıyan "Nehir Havzaları Yönetimi Uluslararası Kongresi'' Antalya'da başladı.
Pislik akıyor yetkililer bakıyorİstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Meriç Albay, son günlerde su azalması ve alg patlaması ile gündeme gelen Sapanca Gölü’ndeki kirliliğin nedeninin başta Derbent olmak üzere göle akan dereler olduğunu söyledi. Kocaeli Büyükşehir'e bağlı olan Maşukiye ve Derbent'te kanalizasyon şebekesi olmaması nedeniyle fosseptik ve evsel atıklar Derbent Deresi kanalıyla Sapanca Gölü'ne akıyor. Kirliliğe göz yumulduğunu belirten ve Derbent başta olmak üzere çevre derelerde ve Sapanca Gölü'ne ulaşan tüm akarsularda incelemeler yapacaklarını söyleyen Doç. Albay, "Gölü kim kirletiyorsa bunu kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Tarih: 23 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Bahattin Tıknaz
İnşaat sektörüne çapraz incelemeMaliye Bakanlığı, Antalya'da rantı yüksek bölgeler başta olmak üzere, inşaat sektörünü çapraz inceleme ve sorgulama yöntemiyle mercek altına aldı.
Marmara kadar yer kuruttukDoğa ve Çevre Derneği Genel Başkanı, eski Milli Parklar Genel müdürü Nevzat Ceylan, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı konuşmada, Türkiye'nin "dehşet uyandıran" su politikasını anlattı. Ceylan şunları söyledi: "Yeraltı sularımız, her yıl 1-2 metre çekilip kirleniyor. Suyun candamarı sulak alanların yarısı ülkemizde kurutuldu. Kurutulan alan neredeyse Marmara denizi kadar. Bırakın geçmişi, Seyfe Gölü, Akşehir Gölü, Eşmekaya, Meke Gölü beyşehir Gölü, Bafa Gölü, Burdur Gölü, Tuz Gölü gibi büyük göllerimizde sular tamamen çekilmek üzere. Kurutulan göllerde kuraklığın etkisi sadece yüzde 7. Bu alanlar, tamamen yanlış su yönetiminden ve yanlış kullanımdan kaynaklanmıştır.
Tarih: 23 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet
"İETT arazisinin satışı kiraları artırır"Levent'teki İETT Garajı arazisinin 1 milyar 156 milyon YTL'ye Sama Dubai'ye satılmasının ardından civarda bulunan esnaf kira bedellerinin artmasından endişe ediyor.
Kabataş-Kadıköy hattına yoğun ilgiİstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) Taksim ile Kadıköy arasındaki mesafeyi 20 dakikaya indiren Kabataş-Kadıköy hattıyla yaklaşık 2 ayda 125 bin kişi taşındı.
'Yağmur yağsın' demekle olmuyor kuraklık izleme merkezi kurulsunSu Vakfı iklim değişikliğine rağmen Türkiye'nin su kaynaklarının yeterli olduğunu; ancak "yağmur yağsın" demekle de ileride yaşanabilecek su sıkıntılarına çözüm bulunamayacağına dikkat çekti.
Erdoğan: Türkiye su zengini değilBaşbakan Tayyip Erdoğan, su kıtlığının, insanlığın geleceğini tehdit eden tehlikeler arasında yerini aldığını belirterek, "Ülkemiz bilimsel manada su zengini değil. Aldığımız önlemlerle hedefimiz Türkiye'yi su zengini bir ülke haline getirmek" dedi. Erdoğan, dün Antalya'da DSİ'ce düzenlenen "Uluslararası Nehir Havzaları Yönetimi Kongresi"ne katılarak, özetle şunları söyledi: "Bugün dünyada 1 milyar insan yeterli içme suyuna, 2.5 milyon insan da sağlıklı suya muhtaç. Su yetersizliği nedeniyle çeşitli hastalıklar yayılıyor. Yılda 1.8 milyon çocuk su yetersizliğinden ölüyor. Artık uluslar üstü bir sorun haline gelen su, dünya gündeminin önemli bir maddesi oldu. Bütün dünya küresel ısınmayla birlikte su ve çevre sorununa çözüm arıyor. Biz de gerekli önlemleri almaya başladık. Su zengini bir ülke olmadığımız için kaynakları iyi değerlendirmek zorundayız. Bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz; ama içme suyunu park, bahçe ve tarımda kullanıyoruz. Sularımızı Akdeniz'e Karadeniz'e boca ediyoruz."
Tarih: 23 Mart 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Süleyman Demirkan
Küresel önlemlerÖnce ampullerini değiştirdi. Yerlerine daha az elektrik tüketen floresanlar koydu. Sonra TV'leri düğmeden kapattı, muslukları değiştirdi, küvette banyo yapmayı unuttu.
Çifte skandal...Levent'teki İETT garajı 705 milyon dolara Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketine satıldı... Karayolları arazisi de bir hafta önce 800 milyon dolara Zorlu grubunun olmuştu. Medyada bir bayram havası esiyor...
Takvim
<<Mart 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.