Haberler

26 Eylül 2007, Çarşamba

“Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması” Hakkında TSMD’nin Yaptığı  Açıklama“Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması” Hakkında TSMD’nin Yaptığı AçıklamaTürk Serbest Mimarlar Derneği geçtiğimiz günlerde açılan “Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması” hakkındaki görüşlerini ve uyarılarını bir yazı ile kamuoyuna duyurdu. Türk Serbest Mimarlar Derneği, bünyesinde oluşturulmuş olan Yarışma İzleme Komitesi’nin inceleyerek belirlediği yarışma şartnamesindeki eksikliklerin ve düzeltilmesi gereken konuların da ayrı ayrı belirtildiği yazının “Kamu İhale Kurumu Yarışma Yönetmeliği” ışığında hazırlandığı da vurgulanıyor. Dernek bu eleştirilerine rağmen “Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması”nı mimarlık mesleğinin gelişmesine katkı olarak değerlendirdiğini de önemle belirtiyor. Türk Serbest Mimarlar Derneği yarışma şartnamesi ve jüri oluşumundaki eksiklikleri duyuruda şu şekilde belirtiyor: Haberin Devamı
Mimarlık İkonu Zaha Hadid, ARKIMEET Konferansı İçin İstanbul’daMimarlık İkonu Zaha Hadid, ARKIMEET Konferansı İçin İstanbul’daARKIMEET Konferans serisi, Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi ilk kadın mimar olan ve Kartal Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tasarımcısı Zaha Hadid’i Nurus sponsorluğunda ağırlıyor.
UNESCO İstanbul'da yıkıma karşıUNESCO İstanbul'da yıkıma karşıUNESCO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eminönü Belediyesi’nin Süleymaniye Camii çevresinde başlatacağı kentsel dönüşüm projesine tepki göstererek, binaların yıkılmasıyla kentsel dokunun bozulacağını iddia etti.
Talu: Ortak aramıyoruz, krediyi öder, karizmayı çizdirmeyizTalu: Ortak aramıyoruz, krediyi öder, karizmayı çizdirmeyizSeyrantepe ihalesinde gelirden elde edilen payı yüzde 7’ye çıkartarak son raundu kazanan TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar için "İhaleyi 7-0 kazandı" diyen Eren Talu, Alke şirketiyle ihaledeki şartların tamamlanması için ortak olduklarını söyledi.
Hayırseverlerin atası yardımsever bekliyorHayırseverlerin atası yardımsever bekliyorM.S. 141 depremiyle yıkılan 31 Likya kentinin inşa edilmesini sağlayan, düşkünlere yardım eden hayırsever Opramoas'ın dünyadaki en uzun ikinci yazıtın bulunduğu anıt mezarı yardım bekliyor.
Muhsin Ertuğrul projesi görücüye çıkıyorMuhsin Ertuğrul projesi görücüye çıkıyorGeçtiğimiz yıldan bu yana yıkılıp yıkılmayacağı tartışılan Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nun yeni projesi bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından sanatçılara tanıtılıyor.
Cumhurbaşkanları burada yaşıyorCumhurbaşkanları burada yaşıyorCumhurbaşkanlarının yaşadığı bölüm de dahil Çankaya Köşkü’nün kapıları gazetecilere açıldı. Atatürk’ten itibaren 10 cumhurbaşkanı ve bugün Gül’ün yaşadığı özel köşkü basına gezdiren Başdanışman Sever, “Burayı hep merak ederdim” dedi.
Kızlar Manastırı müze oluyorKızlar Manastırı müze oluyorTrabzon'un güneyinde yer alan tarihi Kızlar Manastırı müze oluyor. Trabzon Belediyesi'nin tarihi yapıyı müze yapma kararı üzerine, geçen yıl kazı çalışmaları başlatıldı.
Sahil yolunda yeni düzenleme yapılacakSahil yolunda yeni düzenleme yapılacakMustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki kafeleri işletenlerle belediye yetkilileri, yürüyüş yolu ve yeşil alana konulan masa ve sandalyeler yüzünden sık sık karşı karşıya gelmişti.
32 tünelden sadece 2'si yapılıyor32 tünelden sadece 2'si yapılıyorİstanbul'da trafik sorununun çözümü için milyar dolarlık yatırımlar yapılıyor. Önemli projelerden biri de karayolu tünel projesi. Ancak belediyenin iki yıl önce projelendirdiği 32 tünelden sadece ikisinin inşaatına başlanabildi.
"Çaybaşı Projesi Meram için yeniden doğuştur""Çaybaşı Projesi Meram için yeniden doğuştur"Belediye Başkanı Tuzcuoğlu, büyük risk alarak Çaybaşı Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başarıyla uygulamaya koyduklarını belirterek, “Bu projeyle beraber belediyemizin kentsel dönüşüm çalışmalarında bir milat yaşanmaktadır. Çaybaşı Projesi, Meram için yeniden doğuştur" dedi.
Uluslararası VELUX Ödülü 2008 Start AldıUluslararası VELUX Ödülü 2008 Start AldıUluslararası VELUX Ödülü 2008 (IVA 2008), dünyanın dört bir yanındaki mimarlık öğrencilerini “Yarının Işığı” teması altında, mimarlıkta gün ışığıyla çalışmaya teşvik ediyor.
TOKİ, yüzde 7'yi kopardı Seyrantepe'ye onay çıktıTOKİ, yüzde 7'yi kopardı Seyrantepe'ye onay çıktıToplu Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami Yen Stadyumu'nun yerine Galatasaray'ın kullanımına sunulmak üzere Seyrantepe'de yapılacak dev spor kompleksinin yapım işini ihalede en yüksek teklifi sunan Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat ortak girişim grubuna verilmesini onayladı.
Başkan Topbaş’tan muhtarlara ‘muhtarlık binası’ müjdesi…Başkan Topbaş’tan muhtarlara ‘muhtarlık binası’ müjdesi…Muhtarlarla iftarda biraraya gelen Başkan Topbaş, “Geleneksel Türk mimarimizin günümüze yorumlanmış şekliyle etkileyici muhtarlıklar kazandıralım ve orada sağlıklı hizmetler verilsin istiyoruz” dedi.
Arkitera Eğitim Merkezi Türkiye’de Bilgisayar Destekli Yapı Tasarım ve Üretim Sistemini YaygınlaştıracakArkitera Eğitim Merkezi Türkiye’de Bilgisayar Destekli Yapı Tasarım ve Üretim Sistemini YaygınlaştıracakKentsel çevrenin oluşumunda önemli rol oynayan mimarlık, gayrimenkul ve inşaat sektörlerine yönelik hizmet vermeyi amaçlayan Arkitera Eğitim Merkezi (AEM), 15 Ekim’de faaliyetlerine başlıyor. Mimarlık fakültelerinde verilen temel bilgileri pratik eğitimlerle desteklemeyi amaçlayan Arkitera Eğitim Merkezi’nin başlıca eğitim konusunu bilgisayar ortamında yapı bilgi sistemleri kurgulamak oluşturacak. AEM, Türkiye’de büyük bir eksiklik olan çizim standartlarının oluşturulması ve yapı üretiminde kullanılan standartların belirlenmesinde öncü bir rol üstlenerek, bilgisayar destekli tasarım ve üretim yöntemi olan Yapı Bilgi Sistemleri’yle (BIM - Building Information Modelling) çalışmanın Türkiye’de de yaygınlaşmasını hedefliyor.
Konya Ovası çölleşiyorKonya Ovası çölleşiyorİngiliz The Independent gazetesi, "Azalan su, Türkiye için felaket tehdidi" başlıklı haberinde Konya bölgesinde kuraklığa bağlı olarak azalan suyun yarattığı sorunlara dikkat çekti.
Kentsel Dönüşüm için "İlk Neşter" VurulduKentsel Dönüşüm için "İlk Neşter" VurulduBakanlar Kurulu kararı ile “Afete maruz bölge” ilan edilen Kadifekale ve çevresinde ilk yıkımlar başladı. Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki vatandaşları Uzundere’deki örnek konutlara taşıyacak.
Buldan evleri restore ediliyorBuldan evleri restore ediliyorBuldan'daki 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı şehir dokusunu günümüze yansıtan 150'ye yakın ev restore edilerek ev turizmine açılacak. Evlerin restorasyonu tamamlandığında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Safranbolu evleri gibi olacak.
Depoda SanatDepoda SanatŞiirsel bir dilleri olan Finn Geipel ve Giulia Loire, Atlantique sahilinde bulunan eski bir denizaltını müzik ve çağdaş sanatı merkezi haline getirdiler. 1951 yılında Saint - Nazaire kentinde bulunan denizaltını, ünlü Fransız yönetmenler Les vacances de Monsieur Hulot ve Jacques Tati kişisel bir dille belki de ilk kez biraz da kasvetli bir filmle tanımladılar. Bu film her ne kadar ironik ve melankolik bir tarzda olsa da Breton bölgesini daha çok bir tatil mekanıymış gibi gösteriyor.
Bu Gerçekten Gezegeni Kurtarabilir mi?Bu Gerçekten Gezegeni Kurtarabilir mi?Sürekli olarak, televizyonu ‘standby’da tutmak yerine kapatmaktan, plastik torbaları yeniden dönüştürmekten, daha az sıcak su kullanmaktan söz ediyoruz, ama bu küçük ve kolay adımlar üzerinde yoğunlaşırken, büyük resimden uzaklaşıyoruz.
Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi Yeni Kampüs Tasarımı Yarışması’nı Studyo Mimarlık KazandıBezalel Sanat ve Tasarım Akademisi Yeni Kampüs Tasarımı Yarışması’nı Studyo Mimarlık KazandıKudüs’teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi’ne yeni bir kampüs binası tasarlanması için düzenlenen uluslararası yarışmanın sonuçları açıklandı. Yarışmayı Türk bir mimarlık ofisi olan Studyo Mimarlık kazandı. İstanbul ve Köln’de çalışmalarını sürdüren Studyo Mimarlık 2005 yılında Ayşin İpekçi ve Cem Yurtsever tarafından kuruldu.
Selami Öztürk: “Mücadelemize Devam Edeceğiz!”Selami Öztürk: “Mücadelemize Devam Edeceğiz!”Taşyapı’nın Göztepe’deki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arsasına inşa edeceği lüks konut projesine inşa izni veren Kadıköy Belediyesi hakkında basında çıkan haberlerin ardından Belediye Başkanı Selami Öztürk, CHP Kadıköy İl Başkanı Gürsel Tekin ve İlçe Başkanı Tümer Ercan ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Sabah Gazetesi’nde yayınlanan haberde; açılan iptal davasının kararı geciktiği ve tazminat ödemek durumunda kalmamak için kararı onayladığını belirten Öztürk, 24 Eylül Pazartesi günü Kadıköy Belediyesi Şehremaneti Binası’nda düzenlenen toplantıda şunları söyledi...
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
Kaleseramik “Usta Eğitim Seminerleri” ile Erzurum, Trabzon ve Rize’deydiKaleseramik, ürünleri kadar verdiği hizmet kalitesi ile de tüketici memnuniyetini arttırmak amacıyla tüm Türkiye’de “usta eğitim seminerleri” düzenliyor. Birçok farklı ilde düzenlenen seminerler ile kendi bayi portföyünde kayıtlı seramik ustalarına eğitim veren Kaleseramik, sektöründeki yeniliklerin öncüsü olmaya devam ediyor.
Gönül: Projeyi bizzat takip edeceğimYeni Asır'ın, yaklaşık 9 aydır İçişleri Bakanlığı'nın onayını bekleyen "Kemeraltı Yenileme Alanı" ile ilgili haberleri Ankara'da ses getirdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bir günde imzalayarak Bakanlar Kurulu'na sunduğu projeye İzmir'den seçilen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de sahip çıktı.
İBB Başkanı Topbaş: Metrobüs zamanından erken açıldı/ İETT garajının parası tahsil edilmediİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Süleymaniye'deki restorasyonlar konusunda kimsenin endişe duymasına gerek olmadığını belirterek, "UNESCO demese bile Süleymaniye bölgesinin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz" dedi.
Efes düşleri...Antik çağların en önemli liman kentlerinden biriydi Efes kenti. Kent, zamanla liman işlevlerini yitirince önemini de yitirdi ve kentte yaşam sona erdi.
Yurtdışı müteahhitlik için sıkı esaslarYapı, tesis, bakım, onarım işleri için 40 milyon, sınai ve teknolojik imalat, tesisat ve montaj işleri için 15 milyon, işletme, yönetim, bakım ve idame işleri için 5 milyon doların altında kalan firmalara, “Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi” verilmeyecek.
Kapanan kumarhane değil tiyatro!Tiyatronun usta ismi Muhsin Ertuğrul, yıllar önce bugüne de ışık tutan bir yazı yazmıştı. Koruma Kurulu’nun, Kongre Vadisi projesi kapsamında İstanbul Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkılmasına karar verdiği günlerde, Ertuğrul’un kapatılan bir tiyatro ile ilgili yazısı daha çok anlam kazanıyor.
Operasyon rantı mı?Bölgedeki operasyonlar sırasında yanan ormanlardaki ağaçların satıldığı ileri sürüldü. Ormanlık alandan yol kenarlarına resmi araçlarla getirilen ağaç kütüklerini görüntüleyen DİHA’nın haberine göre, ağaçlardan gelen gelirin, askerler, köy ağaları ve korucular tarafından paylaşıldığı iddia ediliyor.
Türkiye’de her 1000 kişiye düşen gayrimenkul alanı 29 m2Vergi Konseyi’nin yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’de her bin kişiye 29 metrekare gayrimenkul düştüğü ve bu oranın en az 10 kat artırılması gerektiği belirlendi.
Safranbolu'ya alışveriş yatırımıBüyük kentlerden sonra turistik bölgelerde de alışveriş merkezi yatırımları hızlandı. LC Waikiki’nin sahibi Tema Grup, Safranbolu’ya 15 milyon $’a hayvanat bahçeli SafranPark adıyla alışveriş merkezi kuracak.
Kentin Filmleri İstanbul'daTMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi'nin düzenleyeceği "İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali" i Ekim'de başlıyor. İstanbul için önemli bir katkı sunacak olan festival, mimarlık üzerine belgesel ve canlandırma filmlerini teşvik etmek, desteklemek; dünyadaki diğer ülkelerinde ürettiği filmleri seyirci ile buluşmasını sağlayacak.
Hiç Antalya’nın girişindeki görüntü kirliliği dikkatinizi çekti mi?Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 40’ını ağırlayan böylesine büyük bir kentin altyapı sorunlarını çözme yolunda son dönemde başarılı çalışmalara imza atıyor.
Rantçılar Kaz Dağı'nın PeşindeKaz Dağı eteklerinde 34 bin dönüm alanda Global Madencilik AŞ tarafından kurşun, bakır ve arkasından da altın cevheri elde edilmek üzere doğa katliamı yaşanmasına Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)'den tepki geldi.
"Kyoto'ya imza atılabilir"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı kapsamında düzenlenen ve küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlerin ele alındığı panelde yaptığı konuşmada da Türkiye'nin bu konudaki en önemli uluslararası anlaşma konumundaki Kyoto Protokolü'nü imzalayabileceğinin sinyalini verdi. İklim değişikliğinin, bugün insanlığın karşı karşıya bulunduğu en büyük çevre tehdidi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 2001 yılında yapılan 7. Taraflar Konferansı'nda kabul edildiği üzere, özel şartlara sahip bir Ek-I ülkesi ve Sözleşme'ye 2004'te taraf olduğunu anımsattı. Erdoğan, "Ancak, temel ekonomik göstergeler açısından Türkiye'nin sanayileşme düzeyi henüz Ek-I ülkelerinin çoğunluğunun ulaştığı seviyede değildir. Bununla birlikte, Türkiye'nin, yüksek gelişme hedeflerine ve hızla büyüyen bir piyasa ekonomisine sahip bir ülke olduğu düşünülürse, salınım artışlarının önümüzdeki dönemde devam edeceği aşikardır" dedi. Türkiye'nin, henüz Kyoto Protokolü'ne taraf olmadığını anımsatan Erdoğan, "Halen, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasının yüksek düzeyde değerlendirildiği bir süreç içindeyiz. Türkiye, özel koşullarından ötürü diğer Ek-I ülkelerinden daha farklı durumda bulunan bir Ek-I ülkesi olduğu dikkate alınmak kaydıyla Kyoto Protokolü'ne taraf olmaya olumlu bakmaktadır" dedi.
Tarih: 26 Eylül 2007 Kaynak: Birgün
Hilton işi ölü bir iştir!Sonuç bölümünü başa yazalım: Aydın Doğan için Hilton arazisindeki emsal değer artırılarak büyük bir rant elde etme operasyonu yakın bir gelecekte gerçekleşmesi imkansız bir hayaldir...
Üretim Sürecinde Ücretli, İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Yeri ve Toplumsal Konumları (1)Yaklaşık 1850'lerde, sanayileşmenin belirli bir aşamasında doğan, çağdaş kimliğini 1929 büyük ekonomik krizi ile bulan mühendis, küreselleşen kapitalizmle birlikte yeni bir kimlik arayışının peşindedir.
Maria’nın milyonluk arsası Balıklı Rum’u zorda bıraktıZeytinburnu’nda Marmaray çalışmaları sırasında 1 milyon 790 YTL’ye kamulaştırılan arazi Balıklı Rum Vakfı ve Maria Binti Yuvakim’in torunlarını karşı karşıya getirdi.
"Zeytinburnu yerle bir olur"İstanbul Teknik Üniversitesi ile Illinois Üniversitesi Orta Amerika Deprem Araştırma Merkezi'nin birlikte düzenlediği "Deprem Hasar Tahmini Uluslararası Sempozyumu - HAZTURK 2007", İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde başladı.
"Yalı Han"lıların kitabı...Sadece bizde değil, dünyada da "Çanakkale" denince akla elbette ki o "tarihsel direniş" imiz gelir. Her yönüyle "destan" laşan evrensel bir kahramanlığın kenti olmak "erişilmez onur" dur...
AKP çevreye duyarsızTürkiye, küresel iklim değişikliklerinin tehdidini gün geçtikte daha yakından hissederken AKP'nin, 2007-2013 yılları arasını kapsayan 9. Kalkınma Planı'nda, deprem, sel, kuraklık, toprak kayması, salgın hastalık, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın adı bile geçmiyor.
Kemeraltı yeniden doğuyorKemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi" tamamlandığında, tarihi çarşı eski dokusuna kavuşacak.
Dünya, küresel ısınma tehdidini ciddiye alıyorİngiliz yayın kuruluşu BBC Dünya Servisi'nin yaptığı bir araştırma dünya kamuoyunun büyük çoğunluğunun, gelecek birkaç yıl içerisinde küresel ısınmaya karşı radikal önlemler alınması gerektiğine inandığını ortaya koydu.
Tarihi zeytinyağı fabrikası müze olacakBalıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Altınoluk Beldesi’nde bulunan tarihi zeytinyağı fabrikasının restore edilerek müze haline getirilmesi kararlaştırıldı. Çam Mahallesi Kuyudere bölgesinde bulunan İbrahim Erdim’e ait zeytinyağı fabrikasını belediyenin olanaklarıyla restore ederek zeytinyağı müzesi haline getireceklerini açıklayan Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur, "Mülk sahibi ile anlaşma sağlandı. Restorasyon projesi yapılıyor" dedi. Altınoluk’ta turizmin gelişmesi için alternatif projeler hazırladıklarını belirten Aynur, "Fabrika müzeye dönüştükten sonra eski taş baskı üretim sistemi ve makineler aslına uygun olarak korunacak" dedi.
Tarih: 26 Eylül 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ahmet Ertan
Biz de biraz mimarızİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İstanbul Dünya Mirası Yürütme Komitesi üyelerinin Süleymaniye projesine yönelik olarak yaptığı eleştiriler üzerine, "Herhalde biraz da mimarız. UNESCO'nun endişe etmesine gerek yok. Bu işi biz de biliyoruz yani" dedi.
Okan, Kazakistan'a büyük yatırım yapıyorYaklaşık 16 yıldır Kazakistan'da inşaat, tarım, turizm gibi alanlarda yatırım yapan Okan Holding, Başkent Astana ve Alma Ata'da üst gelir grubuna yönelik iki konut, otel ve alışveriş merkezi projesine başladı.
CHP'den Erdoğan'a 'Kaz Dağı' sorusuCHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Milliyet'te önceki gün yayımlanan ve Kaz Dağı'nda yapılan maden arama çalışmalarını anlatan haberi TBMM'ye taşıdı.
DSİ Çevre Bakanlığı'na, çevre Tanrı'ya havale edildiTayyip Erdoğan'ın ikinci başbakanlığının ilk işi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nü Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlamak oldu.
Küresel ısınma stratejisiKüresel ısınma veya iklim değişikliği denilen olaydan son zamanlarda dış dünyada olduğu gibi bizde de çok bahsedildi, bu konuda çok şey yazıldı ve söylendi.
Anayasada Sadece Demokrasi ve Laiklik ile İlgili Maddeler YokturMimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu ülkemizdeki anayasa tartışmaları ve kentimizdeki son gelişmeler ile ilgili bir değerlendirme yaparak halkımızla ve kamuoyuyla paylaşma gereği duymuştur.
Mimarlar Odası'na Serbest Mimarlar'dan TekzipMimarlar Odası Genel Merkezi’nin 30 Temmuz 2007 tarihinde, Serbest Mimarlar Deneği'yle süren davasına ilişkin yaptığı açıklama Türk Serbest Mimarlar Derneği tarafından tekzip edildi.
Yeni Anayasa'nın önemsiz konusuBugün Radikal İki'de büyük olasılıkla, geçen hafta basına yansıyan anayasa taslağının siyasete, yönetime, adalete, özgürlüklere ilişkin maddelerini değerlendiren yazıları görüyor olacaksınız. Gazetelerde, kitaplarda ya da yasal düzenlemelerde "çevre" ancak önemli görülen sorunlardan sonra, onlardan kaldığı oranda yer bulabiliyor.
Günışığına çıkan gerçekBursa şehrinde yaşıyorsanız, tarihin izine her yerde rastlarsınız. Yolda yürürken her an bir evliya sarığı, bir padişah türbesi, bir dede tekkesi, bir hanım ocağı karşınıza çıkar. Ne de olsa Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş başkentidir. İlkleri de çoktur. Balibey Han da bu ilklerden.
Ağıdı eksik yakılmış bir yas öyküsüVan Gölü'nün maviliği, teknenin motoru ile ak-pak köpüklere bürünüyordu. Rotamız, Akdamar adasıydı. Tekne adaya yaklaştıkça elimdeki fotoğraf makinesi ile çekebileceğim bütün açılardan adayı, kiliseyi çekmeye çalışıyorum. Adaya çıkıyorum, içim kıpır kıpır.
Osmangazi`den caddelere makyajOsmangazi Belediyesi ana caddelere 5 kilometre kaldırım yapacak. Osmangazi Belediyesi Uluyol, Gazcılar ve Darmstad caddelerinde bordür ve trotuar çalışmalarına başladı. 5 kilometre sürecek çalışmalar sırasında yaklaşık 12 bin metrekare parke taşı döşenecek. Yapılacak çalışmalarla yayaların kullandığı kaldırımlar genişletilirken, caddelerinde çehresi değişecek. Ekipler hafta sonu dahil her gün çalışarak, kaldırımları tamamlamayı planlıyor. Çalışmaların önümüzdeki günlerde diğer caddelerde de devam edeceği bildirildi.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Olay
Mudanya Yolu kabus oldu!..Bundan yaklaşık bir yıl önce, 2006 yılının Kasım ayında "Mudanya Yolu kabus olmadan" başlıklı bir yazı yazmış ve o dönemde inşaatı devam eden Korupark`ın bölgeye getireceği trafik yüküne dikkat çekmiştim.
Cezayir, 120 bin kişilik cami inşa edecekCezayir'de 120 bin kişilik cami yapılacak. Mekke ve Medine'deki camilerden sonra dünyanın en büyük üçüncü camisi olacak mabet, Cezayir körfezinin tam karşısında inşa edilecek. Minare ise 300 metrelik boyuyla dünyanın en yüksek minaresi olacak. Mega projenin maketi çok yakında kamuoyuna sunulacak. Proje, tahminen 3 milyar dolara mal olacak. Yeni cami 20 hektar araziye yapılacak. Caminin 40 bin, önündeki meydanın da 80 bin kişiyi alacağı kaydedildi. Camide ayrıca kütüphane, körfezi seyretmek için platform, sanat ve tarih müzesiyle İslam araştırmaları enstitüsü olacak. Caminin çevresine de devasa bir kültür merkeziyle otel, otopark ve lokantalar inşa edilecek. İnşaat çalışmalarına 2009'da başlanacak, çalışmalar 76 ayda bitirilecek.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Dünya
Anadolu Üniversitesi, emlak sektörüne nitelikli eleman yetiştirecekAnadolu Üniversitesi (AÜ) Eskişehir Meslek Yüksekokulu, emlak sektörüne nitelikli eleman desteği sağlamak için Emlak ve Emlak Yönetimi adıyla yeni bir program açtı.
Belgelemek...İlk kez Müşerref Hekimoğlu getirmişti beni Tahtakuşlar’a... Arada da gittim ya birkaç kez; dün de oradaydım.
Yeni vapurlarda her türlü konfor olacakEngellilerin de rahatça inip binebileceği deniz taşıtlarında, bebek emzirme odaları hazırlanacak. Karşıyaka-Konak arası yolculuk da 9.5 dakikaya inecek.
Tarih sanatla kapılarını açacakTokat’taki tarihi Taşhan, kapılarını sanatla bütünleşerek açıyor. Uzun süren restore çalışmalarının ardından Taşhan, el sanatlarının sergileneceği bir merkez olacak. Önceki yıllarda birçok işkolunun faaliyet yürüttüğü hanın, yenileme çalışmalarının ardından sadece yöresel ve el sanatlarına tahsis edildiği bildirildi. Taşhan’ın el sanatları, kültür, turizm ve ticaret merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Ahşap oymacılık, bakırcılık, tahta baskı yazmacılık, yöresel yemeklerin satılacağı Taşhan’ın, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanlarından olması bekleniyor. Taşhan, 1614-1630 yıllarında 4 bin 220 metrekare alan üzerine yapılmış büyük bir Osmanlı şehir hanı. Merkez Gaziosmanpaşa Caddesi üzerinde bulunan han, kuzey güney konumunda kesme taş ve tuğladan, dikdörtgen ve iki katlı olarak inşa edilmiş. Zemin katın dış cephesinde 26, iç kısmında 43 olmak üzere 69 oda, birinci katta ise 46 oda var. Ayrıca hanın bir yanında şu an kent müzesi olarak kullanılan Tarihi Gökmedrese ile yine Tarihi Pervane Hamamı yer almakta.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Evrensel
Selami Öztürk'ten Taşyapı açıklaması: Alnımız açıkKadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Olmadı Başkan" ve "Taşyapı Belediyesi" başlıklı haberlerle ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.
Göl kıyısında bir tiyatroKimi kentler ve insanlar; rant uğruna, nereyi nasıl yıkar da alışveriş merkezi veya gökdelenler yaparız, bir merdiven aralığına da dostlar alışverişte görsün, sözde bir tiyatro salonunu sıkıştırabiliriz diye hesaplarken; başka kentlerde başka insanlar sanatın ve kültürün önemini gerçekten kavramış olarak çok daha farklı işler yapıyor.
Kazanan tasarım oldu'Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK)'nun düzenlediği 'ETMK Tasarımla Kazananlar' yarışmasının 2007 yılı ödülleri, hafta sonu yapılan 'MarketingIST 2007 - Pazarlama Araç ve Hizmetleri Fuarı'ndaki törenle sahiplerini buldu. Pazarlamacılarla tasarımcıların birlikte çalışması, pazarı ve müşteriyi birlikte algılamasının önemine dikkat çekmek isteyen yarışmada, jüri bu yıl ETMK Tasarımla Kazananlar Ödülü'nü dört tasarımcı arasında paylaştırdı. Adnan Serbest'in 'Bar', Aziz Sarıyer'in Alparda adına tasarladığı 'Gull', Faruk Malhan ve Orhan Irmak'ın Koleksiyon adına tasarladıkları 'Nardan' ve 'İstanbul Serisi Çay Bardağı Ambalajı' adlı çalışmaları ETMK'nın kazananları oldu. Ödüller MarketingIST fuarında Türkiye İhtaçatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı tarafından tasarımcıları ve üretici firmalarına sunuldu. Yarışmaya katılan ve sandalyeden lavaboya, otomobil aksesuvarından televizyona yaklaşık 50 ürünün yer aldığı sergi, MarketingIST 2007 fuarı kapsamında izleyicilerle buluştu.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Radikal
Erdoğan Kyoto'ya göz kırptıBM'nin küresel ısınmayla ilgili en üst düzey toplantısında konuşan Erdoğan, küresel ısınmadan en çok etkilenenlerin en az sera gazı salan ülkeler olmasındaki adaletsizliğe dikkat çekti. Başbakan, Türkiye'nin özel durumu tanınırsa, Kyoto'ya olumlu baktığını söyledi. Bush panele katılmadı.
"Deprem çalışmaları sahipsiz"Türkiye Deprem Vakfı Genel Sekreteri ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Şahin , Türkiye'de depremin sahipsiz, çalışmaların da koordinasyonsuz olduğuna dikkat çekerek "Merkezi yönetimin icraatı deprem şûrası düzenlemenin ötesine geçemedi.
"Zeytinburnu'nun yüzde 4'ü yıkılır"İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Şahin, Amerika'da acil durum yönetimi için kullanılan HAZUS yazılımının Türkiye versiyonu HAZTURK çalışmalarının pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nda tamamlandığını açıkladı. İTÜ ile Illinois Üniversitesi'nin birlikte düzenlediği 'HAZTURK 2007 Sempozyumu' üniversitenin Ayazağa Yerleşkesi'nde başladı. Sempozyumun başkanlığını da yapan Şahin, ABD'de kullanılan deprem hasar tahmini yazılım programının Türkiye'ye uyarlanarak İstanbul'da bir ilçede son güncel bina verileriyle uygulamasının gerçekleştirildiğini söyledi. Şahin, Zeytinburnu'nda 7.5 şiddetinde bir deprem için yapılan hasar analizine göre, binaların yüzde 43.7'sinin hafif, yüzde 35.6'sının orta, yüzde 16.4'nün ağır hasar göreceğini, yüzde 4.22'sinin ise yıkılabileceğini anlattı.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Radikal
Eserler 2 bin yıl, müzeyse ancak üç ay dayandı20 Haziran'da törenle açılan İzmit Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ilk yağmurlara yenildi. Çatısı akan, alçıları kabaran ve bahçesi çamurla dolan müze, onarım için bir süre kapatıldı.
Süleymaniye projesi UNESCO'yu kızdırdıBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İstanbul Dünya Mirası Yürütme Komitesi üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi'nin, Süleymaniye'de gelecek yıldan itibaren 2 bin 800 binanın yıkılarak yerine Osmanlı mimarisi tarzında yeni binalar yapılmasını amaçlayan projesine tepki gösterdi.
Konya Ovası, İngiliz gazetesindeJeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Nalbantçılar, ovanın yeraltı suları dışında su kaynağı kalmadığını söyledi ve kuyuları felaket habercisi olarak tanımladı.
Yasak Şehir özüne döndüProtestolar üzerine, Pekin, Yasak Şehir'de bulunan Starbucks'ın yerine, devletin işleteceği bir kafe açıldı. Yasak Şehir Kafesi adıyla hizmet veren mekâna gidenler, tarihi imparatorluk yerleşimlerini izlerken ister kahvelerini, isterse geleneksel Çin çayını yudumlayacak. Yasak Şehir'deki Starbucks, açıldığı 2000'den beri tartışılıyordu. İki yıl önce Starbucks amblemi kaldırılmış, ocakta da TV sunucusu Rui Çenggang dükkânın 'şehrin ihtişamını bozduğu ve Çin kültürünü çiğnediği'ni ileri sürerek firmayı Yasak Şehir'i terk etmeye çağırmıştı. Şube temmuzda kapatılmıştı.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Radikal
Uşak tarihine sahip çıkıldıUşak’ın sit alanlarında, yıllardır kullanılmayarak çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan evlere belediye sahip çıkmaya başladı. Belediye önce Uşak Evi’nin (Yörük Evi) restorasyonunu tamamladı, şimdi de Hisarkapı Uluyolu’nda bulunan bir tarihi yapıyı onarıma aldı. Belediye Başkanı Mesut Apaydın, "İlimizde restore edilmeyi bekleyen 150 tescilli tarihi ev ve medrese var. İlk olarak tarihi Yörük Evi’ni restore ederek işe başladık, kültür müzesi haline getirdik. Bunun yanısıra şimdi de Hisarkapı Uluyolu üzerinde bulunan 90 yıllık tarihi yapının daha restorasyonunu tamamlamak üzereyiz. Çalışmalar bittiğinde bina, şu anda belediye binasında hizmet veren belediye tabipliğinin hizmet merkezi olarak kullanılacak. Elimizdeki imkanlar doğrultusunda bu tür binaları onaracağız. Vatandaşlarımızın da bu konuya duyarlı olmaları gerekiyor. " dedi.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yavuz Kuşdemir
Galatasaray, 2009’da Seyrantepe’de oynarSeyrantepe ihalesini kazanan Eren Talu-Alke Ortak Girişim Grubu adına açıklama yapan Eren Talu, Seyrantepe stadını zamanında, mükemmel bir şekilde tamamlayacaklarını belirterek, "Özhan Canaydın’a söz verdim. Galatasaray 2009-2010 sezonunda Seyrantepe’de oynar" dedi.
İtalyan beyaz eşyacı Indesit üretimi Manisa'ya taşıyorDünyanın beşinci, Avrupa'nın ikinci büyük beyaz eşya üreticisi İtalyan Indesit Company, Türkiye'deki yatırımını artırma kararı aldı. Indesit CEO'su Marco Milani, Polonya ve İtalya'daki üretim hatlarını Türkiye'ye kaydıracaklarını ve Manisa'daki fabrikalarının üretim kapasitesini 3 yıl içinde 900 binden 1 milyon 200 bine çıkaracaklarını açıkladı. Milani, "Manisa'daki fabrikaya 30 milyon euro yatırım yapacağız. 2008'de buzdolabı üretiminde soğutmanın ötesine geçen yeni bir teknolojiyi Manisa'da uygulayacağız" dedi.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Milliyet
"Gayrimenkul oranı 10 kat artmalı"Vergi Konseyi, Türkiye'de her 1000 kişiye 29 metrekare gayrimenkul düştüğünü ve bu oranın en az 10 kat arttırılması gerektiğini bildirdi.
İstanbullu 268 proje ürettiİstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbulluların kent sorunlarına çözüm üretmesini sağlamak amacıyla başlattığı "1 Projem Var" sistemine 50 günde 268 proje başvurusu yapıldı. İstanbulluların üretteiği projeler arasında bir şehir hatları vapurunun yüzen kütüphane haline getirilmesi, giyecek ve yiyeceklerin bağışlanacağı toplumsal dayanışma marketlerinin açılması, havadaki nemin yoğuşmasından su depolanması, yağmur suyu depolama sisteminin kurulması yer aldı. Avrupalı şairlerin buluşacağı bir şiir etkinliği de önerildi.
Tarih: 25 Eylül 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hasan Ay
Takvim
<<Eylül 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.