Haberler

27 Eylül 2007, Perşembe

Harbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi OnaylandıHarbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi Onaylandı6-7 Ekim 2009’da İstanbul’da yapılacak Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) 2009 Yılı Guvernörler Toplantısı için tasarlanan, Harbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi geçtiğimiz günlerde, İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Tepkilere neden olan karara karşılık aralarında Mimarlar Odası, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen ve Ressam Bedri Baykam gibi isimlerin de bulunduğu kurum ve aydınların; “bölgedeki tüm doğal ve kültürel yapının, yok edilerek yüksek yoğunlukla yapılaşmaya açıldığı” gerekçesiyle projenin iptali için açtıkları davanın sonucu bekleniyor. Haberin Devamı
"Süleymaniye'de tarihi doku zedelenmeyecek""Süleymaniye'de tarihi doku zedelenmeyecek"Süleymaniye'de Büyükşehir ve Eminönü belediyelerinin 2 bin 800 binayı yıkarak Osmanlı mimarisi tarzında yeniden yapma projesi tartışma yarattı. UNESCO İstanbul Dünya Mirası Yürütme Komitesi üyelerinin ardından 9 mühendis odası da projeye tepki gösterdi.
Kurtlar Vadisi'nin oteli Sözbir Champs Elysees'li oluyorKurtlar Vadisi'nin oteli Sözbir Champs Elysees'li oluyorBirçok yerli diziye ev sahipliği yapan Üsküdar'daki Sözbir Royal Residence ikinci otelini Paris'in ünlü caddesi Champs Elysees'de açma kararı aldı. Sırada Dubai ve Mısır var.
Türkiye Prefabrik Birliği 2004 - 2006 Dönemi “Altın Kiriş Ödülleri"nin Sahipleri Belli OlduTürkiye Prefabrik Birliği 2004 - 2006 Dönemi “Altın Kiriş Ödülleri"nin Sahipleri Belli OlduTürkiye Prefabrik Birliği tarafından, beton prefabrikasyon teknolojisini tanıtmak ve gelişimini sağlamak amacıyla, 3 dalda verilen “Altın Kiriş Ödülleri”ni, 2004 - 2006 dönemi için kazananlar belli oldu.
Türkiye hızlı trenine kavuşuyorTürkiye hızlı trenine kavuşuyorTürkiye, hızlı trenine kavuşmak için gün sayıyor. TCDD Genel Müdürlüğü’nün İspanyol CAF firmasından satın aldığı 2 hızlı tren setinden ilki 25 Ekim’de Türkiye’de olacak. İlk sefer 29 Ekim’de yapılacak.
Zaha Hadid Kraliyet Festival Salonu’ndaZaha Hadid Kraliyet Festival Salonu’ndaKent Bulutu heykelinde mimar prekast beton kalıp dökme ile bir deney yapıyor. Mimar Zaha Hadid Londra Kraliyet Festival Salonu’ndaki sanat eserinin açılışını yaptı.
Teröre beton duvarTeröre beton duvarTürkiye, terör örgütü PKK militanlarının geçişini önlemek amacıyla, tıpkı İsrail'in Batı Şeria'da yaptığı gibi, Irak sınırına, yaklaşık 473 kilometre uzunluğunda, 8 metre yüksekliğinde ve 2.5 metre kalınlığında beton duvar örmeyi planlıyor.
400 bin $'ı olana '7800 Çeşme' evi400 bin $'ı olana '7800 Çeşme' eviÇeşme'nin Boyalık koyunda inşa edilen 7800 Çeşme'nin inşaatına Şubat 2007'de başlandı. Çarmıklı, Kalyoncu ve Tamtex İnşaat ortaklığı ile hayata geçirilen proje farklı bir yaşam tarzı oluşturmayı hedefliyor.
Kozmetikle büyüdü inşaatla yükselecekKozmetikle büyüdü inşaatla yükselecekCanan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı, 26 yıllık sanayicilikten sonra 2006'da kurdukları Canan Yapı şirketiyle inşaat sektörüne girdiklerini söyledi.
İKSV çıkaramadı yeni ev sahibi attıİKSV çıkaramadı yeni ev sahibi attıKiracı olarak oturduğu dairenin sahibi İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile mahkemelik olan mimar Berna Bora, dairenin yeni sahibinin açtığı tahliye davasını kaybetti.
İlham Perisi: Torontoİlham Perisi: TorontoWill Alsop resimleri ve planlama hakkındaki metodolojisini anlattı. Will Alsop çok bilinen bir mimar olmasına rağmen dünyanın en az tanınan ressamlarından biri. Ama Toronto Olga Korper Galerisindeki Kültürel Sis’in Kuzey Amerika sergisinin açılışı ile artık her iki alanda da tanınır hale geldi.
Mimarlık İkonu Zaha Hadid, ARKIMEET Konferansı İçin İstanbul’daMimarlık İkonu Zaha Hadid, ARKIMEET Konferansı İçin İstanbul’daARKIMEET Konferans serisi, Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi ilk kadın mimar olan ve Kartal Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tasarımcısı Zaha Hadid’i Nurus sponsorluğunda ağırlıyor.
UNESCO İstanbul'da yıkıma karşıUNESCO İstanbul'da yıkıma karşıUNESCO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eminönü Belediyesi’nin Süleymaniye Camii çevresinde başlatacağı kentsel dönüşüm projesine tepki göstererek, binaların yıkılmasıyla kentsel dokunun bozulacağını iddia etti.
Talu: Ortak aramıyoruz, krediyi öder, karizmayı çizdirmeyizTalu: Ortak aramıyoruz, krediyi öder, karizmayı çizdirmeyizSeyrantepe ihalesinde gelirden elde edilen payı yüzde 7’ye çıkartarak son raundu kazanan TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar için "İhaleyi 7-0 kazandı" diyen Eren Talu, Alke şirketiyle ihaledeki şartların tamamlanması için ortak olduklarını söyledi.
Hayırseverlerin atası yardımsever bekliyorHayırseverlerin atası yardımsever bekliyorM.S. 141 depremiyle yıkılan 31 Likya kentinin inşa edilmesini sağlayan, düşkünlere yardım eden hayırsever Opramoas'ın dünyadaki en uzun ikinci yazıtın bulunduğu anıt mezarı yardım bekliyor.
Muhsin Ertuğrul projesi görücüye çıkıyorMuhsin Ertuğrul projesi görücüye çıkıyorGeçtiğimiz yıldan bu yana yıkılıp yıkılmayacağı tartışılan Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nun yeni projesi bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından sanatçılara tanıtılıyor.
“Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması” Hakkında TSMD’nin Yaptığı  Açıklama“Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması” Hakkında TSMD’nin Yaptığı AçıklamaTürk Serbest Mimarlar Derneği geçtiğimiz günlerde açılan “Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması” hakkındaki görüşlerini ve uyarılarını bir yazı ile kamuoyuna duyurdu. Türk Serbest Mimarlar Derneği, bünyesinde oluşturulmuş olan Yarışma İzleme Komitesi’nin inceleyerek belirlediği yarışma şartnamesindeki eksikliklerin ve düzeltilmesi gereken konuların da ayrı ayrı belirtildiği yazının “Kamu İhale Kurumu Yarışma Yönetmeliği” ışığında hazırlandığı da vurgulanıyor. Dernek bu eleştirilerine rağmen “Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması”nı mimarlık mesleğinin gelişmesine katkı olarak değerlendirdiğini de önemle belirtiyor. Türk Serbest Mimarlar Derneği yarışma şartnamesi ve jüri oluşumundaki eksiklikleri duyuruda şu şekilde belirtiyor:
Cumhurbaşkanları burada yaşıyorCumhurbaşkanları burada yaşıyorCumhurbaşkanlarının yaşadığı bölüm de dahil Çankaya Köşkü’nün kapıları gazetecilere açıldı. Atatürk’ten itibaren 10 cumhurbaşkanı ve bugün Gül’ün yaşadığı özel köşkü basına gezdiren Başdanışman Sever, “Burayı hep merak ederdim” dedi.
Kızlar Manastırı müze oluyorKızlar Manastırı müze oluyorTrabzon'un güneyinde yer alan tarihi Kızlar Manastırı müze oluyor. Trabzon Belediyesi'nin tarihi yapıyı müze yapma kararı üzerine, geçen yıl kazı çalışmaları başlatıldı.
Sahil yolunda yeni düzenleme yapılacakSahil yolunda yeni düzenleme yapılacakMustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki kafeleri işletenlerle belediye yetkilileri, yürüyüş yolu ve yeşil alana konulan masa ve sandalyeler yüzünden sık sık karşı karşıya gelmişti.
32 tünelden sadece 2'si yapılıyor32 tünelden sadece 2'si yapılıyorİstanbul'da trafik sorununun çözümü için milyar dolarlık yatırımlar yapılıyor. Önemli projelerden biri de karayolu tünel projesi. Ancak belediyenin iki yıl önce projelendirdiği 32 tünelden sadece ikisinin inşaatına başlanabildi.
"Çaybaşı Projesi Meram için yeniden doğuştur""Çaybaşı Projesi Meram için yeniden doğuştur"Belediye Başkanı Tuzcuoğlu, büyük risk alarak Çaybaşı Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başarıyla uygulamaya koyduklarını belirterek, “Bu projeyle beraber belediyemizin kentsel dönüşüm çalışmalarında bir milat yaşanmaktadır. Çaybaşı Projesi, Meram için yeniden doğuştur" dedi.
Uluslararası VELUX Ödülü 2008 Start AldıUluslararası VELUX Ödülü 2008 Start AldıUluslararası VELUX Ödülü 2008 (IVA 2008), dünyanın dört bir yanındaki mimarlık öğrencilerini “Yarının Işığı” teması altında, mimarlıkta gün ışığıyla çalışmaya teşvik ediyor.
Arkitera Eğitim Merkezi Türkiye’de Bilgisayar Destekli Yapı Tasarım ve Üretim Sistemini YaygınlaştıracakArkitera Eğitim Merkezi Türkiye’de Bilgisayar Destekli Yapı Tasarım ve Üretim Sistemini YaygınlaştıracakKentsel çevrenin oluşumunda önemli rol oynayan mimarlık, gayrimenkul ve inşaat sektörlerine yönelik hizmet vermeyi amaçlayan Arkitera Eğitim Merkezi (AEM), 15 Ekim’de faaliyetlerine başlıyor. Mimarlık fakültelerinde verilen temel bilgileri pratik eğitimlerle desteklemeyi amaçlayan Arkitera Eğitim Merkezi’nin başlıca eğitim konusunu bilgisayar ortamında yapı bilgi sistemleri kurgulamak oluşturacak. AEM, Türkiye’de büyük bir eksiklik olan çizim standartlarının oluşturulması ve yapı üretiminde kullanılan standartların belirlenmesinde öncü bir rol üstlenerek, bilgisayar destekli tasarım ve üretim yöntemi olan Yapı Bilgi Sistemleri’yle (BIM - Building Information Modelling) çalışmanın Türkiye’de de yaygınlaşmasını hedefliyor.
Depoda SanatDepoda SanatŞiirsel bir dilleri olan Finn Geipel ve Giulia Loire, Atlantique sahilinde bulunan eski bir denizaltını müzik ve çağdaş sanatı merkezi haline getirdiler. 1951 yılında Saint - Nazaire kentinde bulunan denizaltını, ünlü Fransız yönetmenler Les vacances de Monsieur Hulot ve Jacques Tati kişisel bir dille belki de ilk kez biraz da kasvetli bir filmle tanımladılar. Bu film her ne kadar ironik ve melankolik bir tarzda olsa da Breton bölgesini daha çok bir tatil mekanıymış gibi gösteriyor.
Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi Yeni Kampüs Tasarımı Yarışması’nı Studyo Mimarlık KazandıBezalel Sanat ve Tasarım Akademisi Yeni Kampüs Tasarımı Yarışması’nı Studyo Mimarlık KazandıKudüs’teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi’ne yeni bir kampüs binası tasarlanması için düzenlenen uluslararası yarışmanın sonuçları açıklandı. Yarışmayı Türk bir mimarlık ofisi olan Studyo Mimarlık kazandı. İstanbul ve Köln’de çalışmalarını sürdüren Studyo Mimarlık 2005 yılında Ayşin İpekçi ve Cem Yurtsever tarafından kuruldu.
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
Şerif Ali'nin çiftliği şehrin yeni merkeziYıllar önce Şerif Ali isimli kişiye ait bir çiftlik olarak adı geçen Şerifali bölgesi, bugün Anadolu yakasının en fazla konut inşa edilen yerleşim birimleri arasına girdi...
Topbaş: Süleymaniye’de tarihî eserler birer birer yok oluyorBüyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Süleymaniye bölgesine en kısa sürede girmek istiyoruz. Çok uzadı, çok gecikti. Birer birer burada eserler yok oluyor” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Topbaş, Süleymaniye evleriyle ilgili soru üzerine, tarihi yarımadanın koruma amaçlı imar planlarını bitirdiklerini ve bunların Anıtlar Kurulu’nda onaylandığını belirterek “Süleymaniye yakın çevresi başta olmak üzere ayırdığımız bölgeler ağırlıklı olarak KİPTAŞ, gerekirse TOKİ’nin de katkılarıyla yapılacak. Hatta oradaki konut sahiplerinin kendileri yapmak istemeleri durumunda, İl Özel İdaresi’nde bulunan ilgili fondan yüzde 60’a kadar destek alınarak, bizim göstereceğimiz şekilde yapmaları da sağlanacak” diye konuştu. Topbaş, bölgenin tamamının bir dönüşümü yaşayacağını anlattı.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Türkiye
Mustafapaşa/SinasosGeçen cumartesi ve pazar günlerini Kapadokya'da geçirdim. Vesile, Stockholm'de evini ve dostluğunu benimle paylaştığı yıldan bu yana, yani 35 yıllık Yunanlı arkadaşım Anestis'in ilk Türkiye ziyaretiydi.
Akçansa GM Göçmen: Sadece üst gelir grubuna ev yapıldığı için satılamıyorAkçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, Türkiye'de her yıl toplam 800 bin konuta ihtiyaç bulunduğunu bunun da inşaat sektörünün yüzde 6 büyümesini sağlayacağını ve istihdamı artıracağını söyledi.
"Konut yapılıyor ancak satılamıyor"Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, “Türkiye’de her yıl 800 bin konuta ihtiyaç var, ancak dar gelirliye uygun konut yapılmıyor” dedi. Göçmen, ülkedeki nüfus artışı nedeniyle her yıl 450 bin konutun inşa edilmesi, kırsal kesimdeki nüfusun yarısından fazlasının 10-15 yıl içinde şehirlere taşınacağı göz önünde bulundurularak bu kesime en az 150 bin konut yapılması gerektiğini söyledi. Konut sektörünün Türkiye’nin büyüme hızından hızlı büyümesi gerektiğini ifade eden Göçmen, “Türkiye’nin okumamış nüfusunn en rahat istihdam alanlarından birisi inşaattır” dedi. Türkiye’de ihtiyaca yönelik konut yapılmadığını belirten Göçmen, “Üretilen konutlar satılmıyor. Üst gelir grubuna ev üretiliyor. İnşaat maliyetlerini ikiye katlayan arsa maliyeti var. Dolayısıyla evler alınmaz hale geliyor. Ev fiyatının ödenebilir olaması lazım” dedi. Akçansa’nın 3 ay sonra faaliyete girecek klinker fabrikasından da söz eden Göçmen, “Fabrika günde 6 bin ton klinker üretecek. Çanakkale’ye 2 milyon ton klinker kapasitesi ilave edeceğiz” dedi.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Türkiye
Bayraktar: 220 bin yeni konut yapacağızToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanvekili Erdoğan Bayraktar, şu ana kadar 280 bin konut yaptıklarını belirterek, "Kentsel dönüşüm projelerini başlattık. 220 yeni konut yaparak, hedeflediğimiz 500 bin konutta ulaşmayı planlıyoruz" dedi.
İki şehrin hikâyesiİstanbul, nüfusunun çeşitliliği ve yoğunluğu, günlük yaşamının karmaşası ve hareketliliği gibi nedenlerle sık sık karşılaştırılır New York kentinin gökdelenleriyle ünlü Manhattan bölgesiyle.
"Üçyol-Tınaztepe hattının temeli 2008'de atılacak"Sabancı Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı yanı sıra Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.
Hilton arazisi hâlâ SİT alanıHilton Oteli'nin bulunduğu araziye rezidans yapmayı planlayan Aydın Doğan'a kötü haber Topbaş'tan geldi. Başkan Topbaş, Hilton arazisinin hâlâ SİT alanı olduğunu açıkladı.
Kent - Yorum: Kentsel kalamitizmBizim memleketin oralarda "k(g)alamit etmek" diye bir deyim vardır. Fındık toplama işi bittikten sonra, bahçelere girilir ve dallarda, yerlerde kalan fındıklar toplanır. Öyle küçümsemeyin, bayağı da iş çıkar bu toplama faaliyetinden.
Depo talebi arsalara değer kattıYabancı yatırımcıların ilgisi ve gelişen perakende sektörüne paralel olarak Avrupa standartlarındaki depo ihtiyacı da artıyor. Şehir dışında depo yatırımı için uygun arsaların fiyatları katlanırken kiraların da yükselmesi bekleniyor.
Kaz Dağları maden için heba ediliyorÇanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ülkü Altınoluk, "Çevresi ve coğrafi sınırları yönünden henüz yeterince çalışma, koordinasyon ve planlama yapılmamış Kaz Dağları, maden için heba ediliyor" dedi.
Bakan Ertuğrul Günay; “Süleymaniye konusunda gönlüm rahat…”Başkan Topbaş’ı makamında ziyaret eden Bakan Ertuğrul Günay, “Başkanımız Kadir Topbaş, Belediye Başkanı olmasının ötesinde bir mimar ve bir sanat tarihi doktorudur. Süleymaniye’deki kentsel dönüşüm konusunda gönlüm rahat” dedi.
Antik kanalın aslına dönüsüİzmir’in Selçuk Belediyesi’nce Efes Antik Kenti sınırlarından başlayarak Pamucak tatlı su mevkisinde denize dökülen antik kanalı denizle buluşturma konusunda başlatılan proje çalışmaları bitmek üzere.
Küresel ısınmaya insan neden oluyorİngiliz yayın kuruluşu BBC'nin araştırmasına göre, birçok ülkede büyük çoğunluk küresel ısınmaya insan faaliyetinin neden olduğunu düşünüyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 21 ülkede 22 binden fazla kişinin katıldığı araştırmada, büyük bir çoğunluğun küresel ısınmayla mücadelede yakın zamanda ciddi adımlar atılmasının gerekli olduğu konusunda görüş birliği içinde bulunduğu ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler'de 150 ülkenin katıldığı iklim değişikliği doruğunun hemen ertesinde yayımlanan araştırmada, katılımcıların ortalama yüzde 79'unun, "endüstri ve ulaşım dahil olmak üzere insan faaliyetinin, iklim değişikliğinin en önemli nedeni" olduğu konusunda aynı fikirde olduğu görüldü. 10 kişiden 9'unun bu konuda eyleme geçmenin gerekli olduğunu söylediği araştırmada, katılımcıların yüzde 73 'ü, sera etkisine yol açan gazların şahmına sınır getirecek bir uluslararası anlaşmaya destek verdi.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Birgün
Milli Piyango'ya Seyrantepe usulü yeni hizmet binasıGalatasaray'ın kullanımındaki Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait Ali Sami Yen Stadyumu'nu arazi olarak değerlendirerek geliri ile Seyrantepe'de yeni spor kompleksi kurmak üzere ihale sürecini tamamlayan...
Anıtlar Kurulu oyunu bozduBirgün Gazetesi'nin günlerdir üzerinde durduğu Hilton arazisi haberleri üzerine harekete geçen Anıtlar Kurulu, daha önceden SİT alanı olarak ilan edilen bu bölgeye kendilerinin izni olmadan bir çivi bile çakılamayacağı kararını aldı.
Malezyalıların su üstünde yüzen evi Realistexpo'da görücüye çıkıyorTürkiye ekonomisinin parlayan yıldızı gayrimenkulün kalbi, Realistexpo Emlak Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanlığı Fuarı’nda atacak.
Yıkıma karşı kampanyaDünya kültür mirası arasında önemli yer tutan ve 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul, neşesi olan Sulukule'yi kaybetmekle karşı karşıya. Kentsel dönüşüm adı altında yıkılması planlanan Sulukule olarak bilinen Fatih ilçesine bağlı Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri'nde bir kampanya başlatıldı. Dün Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği'nde bir basın açıklaması düzenleyen çok sayıda sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Sulukule Platformu, "Sulukule'yi Yok Etmek Değil Kurtarmak Gerekir" başlıklı bir kampanya başlattı. İnsan Yerleşimleri Derneği üyesi Hacer Foggo, kentsel yenileme projesi henüz onaylanmadan SİT alanı olan bir bölgede hukuk dışı olarak evlerin yıkıldığını söyledi. Daha sonra Sulukuleli müzisyen Birol Yüceturanlı da sürgün mumalesi gördüklerini savunarak, AKP Hükümeti'nin kendilerini şehrin dışına atma niyetinde olduğunu öne sürdü.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Elçin Yıldıral Yazan: Ertan Gülen
Noel Baba’ya sörf Antalya’yı böldüAntalya’da polemikler bitmiyor. Bir süre önce ‘müstehcen heykel’ tartışmasıyla karışan kentte, şimdi de Başkan Yeni’nin tanıtımda ‘sörf yapan Noel Baba’ önerisi Antalyalıları ikiye böldü.
"Türkiye yükselen yıldız"Kemer Mediterra Genel Müdürü Fahim Tobur, emlak sektöründe Türkiye'nin Avrupa'nın yıldızı olduğunu belirterek özellikle İngiliz yatırımcıların Ege ve Akdeniz kıyılarına ilgisine dikkat çekti. Kemer Mediterra, Kalkan'da 125 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilecek olan ' LaVanta ' projesinde 60-360 metrekare arasında 11 farklı tip evi müşterilerinin beğenisine sunacak. Tobur , İlk fazı 115-650 bin Avro arası fiyatlardan satışa çıkan ve 18 ayda ev teslimi yapılacak projenin maliyetinin 65 milyon dolar olduğunu belirtti. Bu projede daha çok Kuzey Avrupa ülkelerini hedeflediklerini ve ilk fazda bulunan 49 evden 25'inin ağırlıklı olarak yabancılara satıldığını söyleyen Tobur, " 1992-2007 yılları arasında İspanya ve Portekiz'de 4 milyonun üzerinde ev yabancıya satılmış. Güneydoğu Avrupa'da ise bu rakam 100 binin altında kalmış. Bu rakamlar, Türkiye'de pazarın geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor" dedi.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Topbaş: Hilton gündemde değilİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin soruları üzerine Başkan Topbaş, Aydın Doğan’ın aldığı Hilton Oteli arazisine ilişkin plan tadilatı ile ilgili soruları karşısında ilk kez konuştu. Topbaş gazetecilerin “İstinye Koyu’ndaki Aydın Doğan’ın Petrol Ofisi’ne ait plan tadilatı ile Hilton Oteli plan tadilatı teklifini Büyükşehir Belediyesi’ne geldi mi?” sorusuna ise, “Hilton Oteli plan tadilatı, Şişli planları ile ilgili plan itirazları içinde müracaat olduğu söylenmekte. Henüz gündemde değil” yanıtını verirken, Petrol Ofisi plan tadilatları için de “Bize ulaşmadı” yanıtını verdi.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Nebahat Koç
Gelibolu’ya dev tersaneÇanakkale Gelibolu’ya bir milyon metrekarelik alana kurulması planlanan Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük tersanesi için çalışmalara başlandı.
Ytong fotoğraf yarışması sonuçlandıTürk fotoğraf sanatına katkıda bulunmak ve Ytong'un yapılaşmaya sağladığı katkıyı vurgulamak amacıyla düzenlenen, "Ülkemiz, İnsanımız ve Ytong " konulu fotoğraf yarışması sonuçlandı. Yarışmaya 135 fotoğraf sanatçısı 350'den fazla eserle katıldı. İzzet Keribar, Nadir Ede, Bülent Özgören ve Feyza Berker gibi usta sanatçılardan oluşan seçici kurulun yaptığı değerlendirmede, fotoğraf sanatçısı İbrahim Ayşıl'ın 'Grafik' isimli eseri birincilik ödülüne değer bulundu. Yarışmada ikinciliği 'Yükleme' adlı eseriyle Hasan Bedir, üçüncülüğüyse 'Soyuta Doğru' adlı eseriyle Eyüp Karakuş kazandı. Mansiyon ödülleriyse, İsmail Tütün, Zeka Sağlam, Ömer Yağlıdere ve Abdurrahman Yaşıt'a verildi.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Milliyet
'AKM'nin yıkımı konusunda acele kararlarımız yok'Topbaş'ı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılıp yıkılmaması konusunda henüz karara varmadıklarını belirtti. Bakan, Süleymaniye'de tarihsel dokunun korunacağını da söyledi.
Efes kazısı yüzlerce yıl daha sürer!Efes Antik Kenti Kazı Başkanı Ord. Prof. Dr. Fritz Krinzinger, Efes'in yüzde 10-15'inin gün ışığına çıkarılabildiğini, çalışmaların yüzyıllarca sürebileceğini söyledi! Geçmişi Cilalı Taş Devri'ne uzanan Efes, 138 yıldır kazılıyor. Krinzinger, "Kazı çalışmalarında amaç yalnızca ortaya çıkarmak değildir. Çıkarılan eserlerin incelenmesi, araştırılması, yayımlanması lazım. Kazılar tabaka tabaka yapılıyor. Her tabakadan çıkanlar önce ayrılıyor sonra yine birleştiriliyor. Aslında çok can sıkıcı bir çalışma ama onlar da olmadan olmuyor" dedi.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Radikal
14 bin gecekondu yerine 35 bin konutBelediye Başkanı Şentepe "kentsel dönüşüm ve değişim projesi ile 14 bin gecekondu, yerini 35 bin çağdaş konuta bıraktı" dedi.
Marinası olan tek konut projesiBüyükçekmece Yakuplu'daki Eston Deniz Projesi, İstanbul'da marinalı tek konut projesi olacak. Ataköy ve Fenerbahçe'den sonra İstanbul'un üçüncü marinası Eston Deniz'e yapılacak. Eston Deniz'in Kalyon Mahallesi'yle birlikte inşaatına başlanılan marinası 2009'da tamamlanacak. Eston Deniz'in Marmara'yla buluştuğu noktada yapımına başlanan marina 600 tekne kapasitesine sahip olacak. Marinayla birlikte inşaatına başlanılan Kalyon Mahallesi'nin birinci etabındaki bahçeli evler de sahiplerine 2009'un haziran ayında teslim edilecek. Toplam 1.5 milyon metrekare alan üzerinde planlanan Eston Deniz projesi, 1.5 kilometre uzunluğunda sahil şeridine sahip olacak. Eston Deniz'de, satışa sunulan Kalyon Mahallesi'nin ilk etabı 97 bahçeli evden oluşuyor. Kalyon Mahallesi'nde 8 farklı tipte toplam 368 ev yer alıyor. Kalyon'da ev fiyatları 358 bin YTL'den başlıyor. Toplam 4 bin bahçeli evden oluşacak Kalyon, 172 bin metrekare arazi üzerinde inşa ediliyor.
Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Milliyet
Garanti Koza, Realty World Türkiye'yi satın aldıTürkiye'de 2005 yılından bu yana faaliyet gösteren Realty World Türkiye'nin ana lisansörü Garanti Koza Gayrimenkul oldu. 1948'den bu yana Türk inşaat, taahhüt ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Garanti Koza Gayrimenkul, uluslararası emlak franchise şirketi Realty World'ün Türkiye ana lisansörlüğünü bünyesine kattı.
Kaleseramik “Usta Eğitim Seminerleri” ile Erzurum, Trabzon ve Rize’deydiKaleseramik, ürünleri kadar verdiği hizmet kalitesi ile de tüketici memnuniyetini arttırmak amacıyla tüm Türkiye’de “usta eğitim seminerleri” düzenliyor. Birçok farklı ilde düzenlenen seminerler ile kendi bayi portföyünde kayıtlı seramik ustalarına eğitim veren Kaleseramik, sektöründeki yeniliklerin öncüsü olmaya devam ediyor.
Gönül: Projeyi bizzat takip edeceğimYeni Asır'ın, yaklaşık 9 aydır İçişleri Bakanlığı'nın onayını bekleyen "Kemeraltı Yenileme Alanı" ile ilgili haberleri Ankara'da ses getirdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bir günde imzalayarak Bakanlar Kurulu'na sunduğu projeye İzmir'den seçilen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de sahip çıktı.
İBB Başkanı Topbaş: Metrobüs zamanından erken açıldı/ İETT garajının parası tahsil edilmediİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Süleymaniye'deki restorasyonlar konusunda kimsenin endişe duymasına gerek olmadığını belirterek, "UNESCO demese bile Süleymaniye bölgesinin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz" dedi.
Efes düşleri...Antik çağların en önemli liman kentlerinden biriydi Efes kenti. Kent, zamanla liman işlevlerini yitirince önemini de yitirdi ve kentte yaşam sona erdi.
Yurtdışı müteahhitlik için sıkı esaslarYapı, tesis, bakım, onarım işleri için 40 milyon, sınai ve teknolojik imalat, tesisat ve montaj işleri için 15 milyon, işletme, yönetim, bakım ve idame işleri için 5 milyon doların altında kalan firmalara, “Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi” verilmeyecek.
Kapanan kumarhane değil tiyatro!Tiyatronun usta ismi Muhsin Ertuğrul, yıllar önce bugüne de ışık tutan bir yazı yazmıştı. Koruma Kurulu’nun, Kongre Vadisi projesi kapsamında İstanbul Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkılmasına karar verdiği günlerde, Ertuğrul’un kapatılan bir tiyatro ile ilgili yazısı daha çok anlam kazanıyor.
Operasyon rantı mı?Bölgedeki operasyonlar sırasında yanan ormanlardaki ağaçların satıldığı ileri sürüldü. Ormanlık alandan yol kenarlarına resmi araçlarla getirilen ağaç kütüklerini görüntüleyen DİHA’nın haberine göre, ağaçlardan gelen gelirin, askerler, köy ağaları ve korucular tarafından paylaşıldığı iddia ediliyor.
Türkiye’de her 1000 kişiye düşen gayrimenkul alanı 29 m2Vergi Konseyi’nin yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’de her bin kişiye 29 metrekare gayrimenkul düştüğü ve bu oranın en az 10 kat artırılması gerektiği belirlendi.
Safranbolu'ya alışveriş yatırımıBüyük kentlerden sonra turistik bölgelerde de alışveriş merkezi yatırımları hızlandı. LC Waikiki’nin sahibi Tema Grup, Safranbolu’ya 15 milyon $’a hayvanat bahçeli SafranPark adıyla alışveriş merkezi kuracak.
Kentin Filmleri İstanbul'daTMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi'nin düzenleyeceği "İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali" i Ekim'de başlıyor. İstanbul için önemli bir katkı sunacak olan festival, mimarlık üzerine belgesel ve canlandırma filmlerini teşvik etmek, desteklemek; dünyadaki diğer ülkelerinde ürettiği filmleri seyirci ile buluşmasını sağlayacak.
Hiç Antalya’nın girişindeki görüntü kirliliği dikkatinizi çekti mi?Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 40’ını ağırlayan böylesine büyük bir kentin altyapı sorunlarını çözme yolunda son dönemde başarılı çalışmalara imza atıyor.
Rantçılar Kaz Dağı'nın PeşindeKaz Dağı eteklerinde 34 bin dönüm alanda Global Madencilik AŞ tarafından kurşun, bakır ve arkasından da altın cevheri elde edilmek üzere doğa katliamı yaşanmasına Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)'den tepki geldi.
"Kyoto'ya imza atılabilir"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı kapsamında düzenlenen ve küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlerin ele alındığı panelde yaptığı konuşmada da Türkiye'nin bu konudaki en önemli uluslararası anlaşma konumundaki Kyoto Protokolü'nü imzalayabileceğinin sinyalini verdi. İklim değişikliğinin, bugün insanlığın karşı karşıya bulunduğu en büyük çevre tehdidi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 2001 yılında yapılan 7. Taraflar Konferansı'nda kabul edildiği üzere, özel şartlara sahip bir Ek-I ülkesi ve Sözleşme'ye 2004'te taraf olduğunu anımsattı. Erdoğan, "Ancak, temel ekonomik göstergeler açısından Türkiye'nin sanayileşme düzeyi henüz Ek-I ülkelerinin çoğunluğunun ulaştığı seviyede değildir. Bununla birlikte, Türkiye'nin, yüksek gelişme hedeflerine ve hızla büyüyen bir piyasa ekonomisine sahip bir ülke olduğu düşünülürse, salınım artışlarının önümüzdeki dönemde devam edeceği aşikardır" dedi. Türkiye'nin, henüz Kyoto Protokolü'ne taraf olmadığını anımsatan Erdoğan, "Halen, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasının yüksek düzeyde değerlendirildiği bir süreç içindeyiz. Türkiye, özel koşullarından ötürü diğer Ek-I ülkelerinden daha farklı durumda bulunan bir Ek-I ülkesi olduğu dikkate alınmak kaydıyla Kyoto Protokolü'ne taraf olmaya olumlu bakmaktadır" dedi.
Tarih: 26 Eylül 2007 Kaynak: Birgün
Hilton işi ölü bir iştir!Sonuç bölümünü başa yazalım: Aydın Doğan için Hilton arazisindeki emsal değer artırılarak büyük bir rant elde etme operasyonu yakın bir gelecekte gerçekleşmesi imkansız bir hayaldir...
Üretim Sürecinde Ücretli, İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Yeri ve Toplumsal Konumları (1)Yaklaşık 1850'lerde, sanayileşmenin belirli bir aşamasında doğan, çağdaş kimliğini 1929 büyük ekonomik krizi ile bulan mühendis, küreselleşen kapitalizmle birlikte yeni bir kimlik arayışının peşindedir.
Maria’nın milyonluk arsası Balıklı Rum’u zorda bıraktıZeytinburnu’nda Marmaray çalışmaları sırasında 1 milyon 790 YTL’ye kamulaştırılan arazi Balıklı Rum Vakfı ve Maria Binti Yuvakim’in torunlarını karşı karşıya getirdi.
"Zeytinburnu yerle bir olur"İstanbul Teknik Üniversitesi ile Illinois Üniversitesi Orta Amerika Deprem Araştırma Merkezi'nin birlikte düzenlediği "Deprem Hasar Tahmini Uluslararası Sempozyumu - HAZTURK 2007", İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde başladı.
"Yalı Han"lıların kitabı...Sadece bizde değil, dünyada da "Çanakkale" denince akla elbette ki o "tarihsel direniş" imiz gelir. Her yönüyle "destan" laşan evrensel bir kahramanlığın kenti olmak "erişilmez onur" dur...
AKP çevreye duyarsızTürkiye, küresel iklim değişikliklerinin tehdidini gün geçtikte daha yakından hissederken AKP'nin, 2007-2013 yılları arasını kapsayan 9. Kalkınma Planı'nda, deprem, sel, kuraklık, toprak kayması, salgın hastalık, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın adı bile geçmiyor.
Kemeraltı yeniden doğuyorKemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi" tamamlandığında, tarihi çarşı eski dokusuna kavuşacak.
Dünya, küresel ısınma tehdidini ciddiye alıyorİngiliz yayın kuruluşu BBC Dünya Servisi'nin yaptığı bir araştırma dünya kamuoyunun büyük çoğunluğunun, gelecek birkaç yıl içerisinde küresel ısınmaya karşı radikal önlemler alınması gerektiğine inandığını ortaya koydu.
Tarihi zeytinyağı fabrikası müze olacakBalıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Altınoluk Beldesi’nde bulunan tarihi zeytinyağı fabrikasının restore edilerek müze haline getirilmesi kararlaştırıldı. Çam Mahallesi Kuyudere bölgesinde bulunan İbrahim Erdim’e ait zeytinyağı fabrikasını belediyenin olanaklarıyla restore ederek zeytinyağı müzesi haline getireceklerini açıklayan Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur, "Mülk sahibi ile anlaşma sağlandı. Restorasyon projesi yapılıyor" dedi. Altınoluk’ta turizmin gelişmesi için alternatif projeler hazırladıklarını belirten Aynur, "Fabrika müzeye dönüştükten sonra eski taş baskı üretim sistemi ve makineler aslına uygun olarak korunacak" dedi.
Tarih: 26 Eylül 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ahmet Ertan
Biz de biraz mimarızİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İstanbul Dünya Mirası Yürütme Komitesi üyelerinin Süleymaniye projesine yönelik olarak yaptığı eleştiriler üzerine, "Herhalde biraz da mimarız. UNESCO'nun endişe etmesine gerek yok. Bu işi biz de biliyoruz yani" dedi.
Okan, Kazakistan'a büyük yatırım yapıyorYaklaşık 16 yıldır Kazakistan'da inşaat, tarım, turizm gibi alanlarda yatırım yapan Okan Holding, Başkent Astana ve Alma Ata'da üst gelir grubuna yönelik iki konut, otel ve alışveriş merkezi projesine başladı.
CHP'den Erdoğan'a 'Kaz Dağı' sorusuCHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Milliyet'te önceki gün yayımlanan ve Kaz Dağı'nda yapılan maden arama çalışmalarını anlatan haberi TBMM'ye taşıdı.
DSİ Çevre Bakanlığı'na, çevre Tanrı'ya havale edildiTayyip Erdoğan'ın ikinci başbakanlığının ilk işi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nü Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlamak oldu.
Küresel ısınma stratejisiKüresel ısınma veya iklim değişikliği denilen olaydan son zamanlarda dış dünyada olduğu gibi bizde de çok bahsedildi, bu konuda çok şey yazıldı ve söylendi.
Anayasada Sadece Demokrasi ve Laiklik ile İlgili Maddeler YokturMimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu ülkemizdeki anayasa tartışmaları ve kentimizdeki son gelişmeler ile ilgili bir değerlendirme yaparak halkımızla ve kamuoyuyla paylaşma gereği duymuştur.
Mimarlar Odası'na Serbest Mimarlar'dan TekzipMimarlar Odası Genel Merkezi’nin 30 Temmuz 2007 tarihinde, Serbest Mimarlar Deneği'yle süren davasına ilişkin yaptığı açıklama Türk Serbest Mimarlar Derneği tarafından tekzip edildi.
Takvim
<<Eylül 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.