Haberler

28 Ocak 2008, Pazartesi

Mimarlık Önyargılara Teslim OlduMimarlık Önyargılara Teslim OlduMimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 40. Dönem Genel Kurul Seçimleri 27 Ocak 2008 Pazar günü Yıldız Saray Dış Karakol Binası’nda gerçekleşti. Sabah 09:00’dan akşam 17:00’a kadar süren seçimde mimarlar oy kullanmak için binaya akın etti. Son yılların en yüksek katılımının yaşandığı seçimlerde toplam 8 sandıkta 2.500’den fazla kişi oy kullandı. Haberin Devamı
Perre Antik Kent gün ışığına çıkıyorPerre Antik Kent gün ışığına çıkıyor7 yıldır kazı çalışmaları yürütülen Perre Antik Kent'te; 51 oda mezar, 337 lahit mezar, 1 villa kalıntısı, 1 heykel, 1 sunak, 1 tonozlu tünel ve sarnıç, 1 kabartma, 398 adet sikke orataya çıkarıldı.
Mimarlar Odası'nda yaş dönümüMimarlar Odası'nda yaş dönümüBundan beş yıl önce Mimarlar Odası'nın Mimarlık Dergisi'nde medyadan 100 arkadaşa yönelttiğim Türk mimarlığının medyadaki yerini sorgulayan küçük bir anket yayımlamıştım: "Medyasını Arayan Mimar, Mimarını Arayan Medya".
İşte İstanbul finans merkeziİşte İstanbul finans merkeziMerkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma projesi, Özal Hükümeti’nden bu yana tüm hükümetler döneminde gündemdeydi. Hatta bu amaçla Yavuz Canevi döneminde Squibb ilaç fabrikası arsası (Kanyon Projesi’nin tam karşısındaki 18 dönümlük arazi) 1987’de satın alındı.
Bir milyon dolara hangi evleri alabilirsinizBir milyon dolara hangi evleri alabilirsinizForbes, dünyanın farklı ülkelerinden 1 milyon dolara alınabilecek evleri listeledi.
Çırağan Sarayı, Burj Al-Arab Oteli'nden 8 gömlek üstte çıktıÇırağan Sarayı, Burj Al-Arab Oteli'nden 8 gömlek üstte çıktıForbes dergisi, Çırağan Sarayı'nı Ortadoğu'nun en ultra lüks oteli seçti. Listede Türkiye'den 3 otel bulunurken, Dubai'deki Burj Al-Arab ancak 9'uncu olabildi.
İnşaatta gelecek çevreci konutlarınİnşaatta gelecek çevreci konutlarınTüm dünya ülkeleri küresel ısınmaya karşı çevreye daha az zarar veren, enerji tasarruflu binaların yapımına yönelirken, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi bu gayreti bir adım daha ileriye götürerek tamamen ekolojik kent kurmaya başladı.
Spekülatörlerin gözü cezaevinin arsasındaSpekülatörlerin gözü cezaevinin arsasındaBayrampaşa Cezaevi'nin taşınmasını fırsat bilen arsa spekülatörleri, kamulaştırma yapılacağını ileri sürerek evleri ucuza kapatmaya çalışıyor.
Allianoi'nin çığlığı suda boğulacakAllianoi'nin çığlığı suda boğulacakAllianoi Kazı Heyeti Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ahmet Yaraş, iğneyle kazılan antik kentin buldozerle tahrip edileceğini söyledi.Doç.Dr. Yaraş “DSİ antik kentte röleve çalışması yaptırıyor.
Mimarlar Odası Seçimlerinde Oyunuzu Nasıl Kullanacaksınız?Mimarlar Odası Seçimlerinde Oyunuzu Nasıl Kullanacaksınız?Mimarlar Odası seçimlerinde oy kullanma süreci 11 temel adımdan oluşuyor.
"Mimarlık İçin Mimarlar" Grubu Listesini Açıkladı"Mimarlık İçin Mimarlar" Grubu Listesini Açıkladı"Mimarlık İçin Mimarlar" grubu, 27 Ocak 2008 tarihinde 09:00 - 17:00 saatleri arasında Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nda gerçekleştirilecek Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 40. Dönem Genel Kurul Seçimleri'nde katılacak listesini açıkladı. Açıklanan listede mimarlığın her alanında aktif görev alan isimler bulunuyor. Oldukça genç bir kadroya sahip olduğu gözlemlenen "Mimarlık İçin Mimarlar" grubunun açıkladığı programda açıklık, şeffaf yönetim, katılımcı yönetim için yeniden yapılanma, demokratik olma ve kent demokrasisi oluşturma gibi başlıklar öne çıkıyor.
60 tasarımcı bir arada60 tasarımcı bir aradaLigne Roset, Türkiye dahil 60 ülkede, 1200 mağazası ve 850 distribütörü olan bir marka. Oturma gruplarından yatak odalarına, aydınlatma elemanlarından tekstil ürünlerine kadar pek çok ürün satıyor.
İzmit Körfezi'ndeki kirlilik gittikçe yayılıyorİzmit Körfezi'ndeki kirlilik gittikçe yayılıyorİzmit Körfezi daha yoğun olmak üzere Marmara Denizi'nin çeşitli bölgelerinde de görülen bir tür medus (denizanası) türünün kitleler halinde ölümlerinden kaynaklandığı belirtilen beyaz tabaka, her gün biraz daha geniş alana yayılıyor.
Mimar Kemaleddin: Tarihin dönüm noktalarında bir mimarMimar Kemaleddin: Tarihin dönüm noktalarında bir mimarMimarlar Odası'nın "Türkiye'nin mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere" düzenlediği Anma Programı kapsamında Mimar Kemaleddin Bey (1870-1927) çeşitli etkinliklerle anıldı.
Kapalıçarşı kapalı kutuKapalıçarşı kapalı kutuKapalıçarşı'nın 500 yıllık tarihi kitap oldu. Bakan Günay, Orhan Veli'nin "Kapalıçarşı kapalı kutu" şiirini hatırlatıp "Bu kutunun kapağını açma zamanı geldi" diye konuştu.
Hayalet barajlar!Hayalet barajlar!İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan haritada gösterilen barajlardan 4'ü gerçekte yok. Haritada gözüken Alaçalı, Kabakoz, İsaköy ve Sungurlu barajları henüz proje aşamasında ve daha yapılmadı.
İş: Mekanın Ruhuİş: Mekanın RuhuSekiz buçuk gün çoğu insan için uzun bir uçak yolculuğu sonrasında gece-gündüz farkının yarattığı rahatsızlıktan kurtulmaya ancak yetecek bir zamandır, fakat Washington DC’deki Katolik Üniversitesi’nden dokuz öğrenci için bu, Nepal, Machu Pichu veya İrlanda gibi uzak yerlerde sıkı bir çalışma süresi demek.
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
Prof.Dr. Hülya Yürekli Araştırma Görevlisi Bursu için Başvurular BaşladıAmerika Birleşik Devletleri üniversitelerinden birinin mimarlık bölümünde araştırma yapmak üzere, halen Türk devlet üniversitelerinin mimarlık bölümlerinde mimari tasarım (bina bilgisi) ana bilim dalında doktora veya doktora sonrası araştırma yapmakta olan araştırma görevlilerinden, her yıl bir kişiye verilecek olan Prof.Dr. Hülya Yürekli Bursu 2008 – 2009 dönemi için başvurular başladı.
22 dev eser tek çatı altındaSergide yer alan Galata Kulesi ve Özgürlük Anıtı’nın dev maketleri özellikle çocukların ilgisini çekiyor. Dünyadaki ünlü 22 mimari yapının minyatürü, Ankara’da, “Minimundus-Mimari Harikalar Sergisi” ile izlenime sunuldu. Ankamall Alışveriş Merkezi’ndeki sergide, İstanbul’daki Galata Kulesi, ABD’deki Özgürlük Heykeli, Mısır’daki Gize Sfenksi, Tunus’taki Sousse Ribat, Avusturya’daki Graz Sinagogu, Yeni Zelanda’daki Maori Halkevi, Yemen’deki Kaya Sarayı, Yunanistan’daki Partenon ve Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden 22 önemli mimari yapının minyatürü bulunuyor. Mermer, volkanik karataş, kumtaşı ve tüf gibi malzemelerden yapılan minyatürler, 5 Şubat tarihine kadar sergilenecek.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Türkiye
'Mahalle' Çekmeköy'e taşınıyorSur Yapı'nın, İstanbul'un gelişen bölgesi Çekmeköy'de toplam 12 bin 600 metrekare alan üzerine inşa edeceği Mahalle İstanbul, yeni evlenmiş genç çiftlerden uzun zamandır ev sahibi olmak isteyen ailelere kadar uzanan geniş bir yelpazede daire seçenekleri sunuyor.Butik bir proje olan ve toplam 9 Blok ile 246 daireden oluşan Mahalle İstanbul; 60 metrekare stüdyo daireden 230 metrekare 5+1 dubleks dairelerden oluşuyor ve eski mahalle ruhunu yeniden yaşatmayı amaçlıyor.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Yılmaz Yıldız
Hayatpark kapılarını açıyorMüstakiller İnşaat San.ve Tic.A.Ş tarafından, 2003 yılı sonlarında 30 bin metrekare kapalı alan üzerine inşaatına başlanan Hayatpark, dün kapılarını Bağcılar halkına açtı. 29 Ocak-10 Şubat tarihinde ise görkemli bir açılış töreni ile hizmete girecek olan Hayatpark, İstanbul Bağcılar ve civarında yaşayan 1 milyon nüfusa hizmet etmeyi hedefliyor. Hayatpark Alışveriş ve Yaşam Merkezi, alışverişin yanı sıra bölge halkına nostalji yaşatmayı planlıyor. Teras katta yer alacak olan, açık çay bahçesi ve yazlık sinema, Hayatpark Alışveriş ve Yaşam Merkezi'ni İstanbul'daki tüm alışveriş merkezlerinden farklı bir noktaya taşıyacak. Bünyesinde yaklaşık 63 mağazası bulanan hayatpark, yüzde 85 doluluk oranına ulaştı.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Yılmaz Yıldız
Satılmayı bekleyen 300 bin konut varArtan konut talebini fırsat bilerek Türkiye'nin her yanında proje üreten yap-satçılar, şimdilerde yaklaşık 300 bin konutu ellerinden çıkarmaya çalışıyor.
Konut üretimi var, satışı yokİstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, şu anda İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Ankara, İstanbul ve bütün bölgelerde bir sıkıntı olduğunu belirterek, "Türkiye'de konut üretimi var, satışı yok" dedi. En büyük müteahhidinden en küçüğüne kadar herkesin kâr beklemeden elindeki konutu satmak istediğini vurgulayan Ateş, "Sadece mal ettiği fiyata sattığı halde yine alan yok. Ankara genelinde yapılan konutlardan 300 bin tanesinin satılamadığı doğrudur. Bu konutlar satılamadığı için, kaynak da bulunamıyor ve inşaatlar yürümüyor. Fakat bu sıkıntı 2008 yılında çözülür. Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam etmesi ile konut talebinde hareket başlayacak" diye konuştu.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Yılmaz Yıldız
Protokol yolunda modern binalarHavaalanından şehir merkezine gelirken yol kenarlarındaki gecekonduların oluşturduğu görüntü kirliliği Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi sayesinde ortadan kalkıyor.
Sulukule projesine Kurul’dan onayİBB, Fatih Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle Fatih’te Sulukule olarak bilinen mahallelerde 620 ev, bir otel, bir ticaret, kültür ve eğlence tesisini içeren yenileme projesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Yenileme Kurulu tarafından onaylandı.
Nilüfer`de ağaçlandırma kampanyasıYeşil bir kent yaratma çabaları kapsamında her yıl 30 bin adet fidan diken Nilüfer Belediyesi, çeşitli kurumların, öğrencilerin, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katılımıyla yürüttüğü ağaçlandırma kampanyasını 1 Şubat 2008 tarihinde başlatıyor.
Akıllı konutlar servet değerindeİstanbul, Ankara gibi metropol şehirlerden sonra Adana'da da yapılmaya başlanan “akıllı konut” tarzı villalar, 550 bin euro tahmini maliyet hesabı ile üretiliyor.
Almanya büyükelçisi bu logoya vurulduAlmanya’nın Türkiye Büyükelçisi Eckart Cuntz, Mimar Sinan Üniversitesi öğrencisi Hatice Pamuk’un 2008 Ekim’inde düzenlenecek "Türkiye’de Alman Kültür Esintileri" konulu "Kültür Haftaları" için hazırladığı logoyu çok beğendi. Cuntz, dün İstanbul Modern’de düzenlenen tanıtım toplantısında logo için "Görür görmez vuruldum. Çok isabetli bir çalışma" dedi. Hatice Pamuk ise logosunu anlatırken "Lale, Orta Asya kökenli ve tarihimizde büyük bir döneme adını vermiş. Kültürümüzde de önemli bir yere sahip. Lale tıpkı bu etkinlik gibi kısa süre için varlığını sürdüren ancak anlamlı, var olduğu sürece çevresine renk ve güzellik katan bir varlık olduğu için böyle bir metafor yaptım" diye konuştu.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ömer Erdem
İlginç günlerdeyiz...Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin 25.01.2008 günü gerçekleştirilen “Teknik Kongre”sinde yaptığım konuşmayı okuyucularıma duyurmak istiyorum.
Merkez Bankası taşınırsa Ataşehir'i terkederim"Merkez Bankası'nın Ataşehir'e taşınması ağzımızın tadını kaçırır. Bölgedeki yoğunluk yüzde 25 artar. O bölgede oturuyorum. Ama inşaat başlayınca, Ataşehir'i terk edeceğim. Çünkü trafik yoğunluğu ciddi hale gelecek diye endişelerim var."
Konut satın alanlar önce 'semt' diyorTürkiye'de konut satın almak isteyenler için karar verme sürecinde etkili olan en temel unsurun konutun bulunduğu 'semt' olduğu belirlendi. Hurriyetemlak.com'un düzenlediği anketin sonuçlarına göre, Türk tüketicisi konut almaya karar verirken ilk etapta projenin kent veya semt içindeki konumuna öncelik veriyor. Ankete göre konut tercihlerinde öncelikle belirleyici olan üç temel unsur var, 'semt, fiyat ve deprem güvenliği' olarak sıralanıyor. Ankete katılan toplam 23 bin 38 kişiden 8 bin 19'u yani yüzde 34.8'i konut alırken bulunduğu semtin kendileri için ilk başta gelen en belirleyici unsur olduğunu belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 22.9'unu oluşturan 5 bin 285 kişi konut tercihinde fiyatı ön planda tutuyor. Yüzde 22.7'yi oluşturan 5 bin 231 kişi için ise öncelik binaların deprem güvenliğinde. Araştırma sonuçlarına göre tüketicinin satın alma tercihlerinde yüzde 10.2 ile yapının kalitesi, yüzde 5.7 ile binanın yaşı ve yüzde 3.6 ile de konut üreticisinin güvenilirliği öne çıkıyor.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Hürriyet
Türk müteahhitleri 68 ülkedeTürk müteahhitlerin, bugüne kadar 68 ülkede üstlendikleri ve 2007 sonunda toplam 105 milyar dolara yaklaşan iş hacmiyle, dünya müteahhitlik hizmetleri pazarında oldukça güçlü bir konuma ulaştığı bildirildi.
Ünlü Noel Baba Kilisesi artık yokDemre'de yıllar boyunca 'Noel Baba Kilisesi' olarak anılan ve içinde ayin bile düzenlenen anıtsal yapının adı, 'Noel Baba Müzesi' olarak değiştirildi.
'Turistler tamamlanmamış binayı tarihi eser sanıyor'Kordon, Atakent, İzmir Hilton Oteli, İstanbul Ataköy 5. ve 6. kısımlar, Ege Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu gibi çok sayıda mimari projeye imza atan, ABD'nin Dallas kentinin merkezi planlamasını yapan mimar Orhan Erdil, meslekte 50. yılını doldurarak emekliye ayrıldı.
Sulukule projesi onaylandıİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle Fatih’te Sulukule olarak bilinen ve yenileme alanı ilan edilen Hatice ve Neslişah Sultan mahallelerinde 620 ev, bir otel, bir ticaret, kültür ve eğlence tesisini içeren yenileme projesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Yenileme Kurulu tarafından onaylandı.
İhanet...Yine "2-B"leri tuttu. Zaman zaman böyle oluyor. Biz unuttular sanıyoruz, ama krize girdiklerinde "2-B"yi bulup getiriyorlar. "2-B", yani 2'nci maddenin B fıkrası.
Dev cezaevi Mart’ta açılıyor11 bin kişilik kapasiteye sahip Silivri Cezaevi bölge halkının tüm itirazlarına rağmen 1 ay sonra kapılarını açıyor.
Kültür ve Turizm, bir arada çok zor!"Kültür" ve "Turizm" asla bir arada bulunmaması gereken iki olgudur. 'Turizm sanayidir, kültür büyük ölçüde sanattır. Turizm yatırımcılıktır, kültür yaratıcılıktır: Hal böyleyken iki bakanlığın yıllardır çeşitli kesintilere uğramış olsa da tek bir bakanlık olarak yaşam bulmaları zıtlık oluşturmaktadır.
Balyan ailesini daha iyi tanımak içinİstanbul ve mimari deyince akla gelen ilk isim olan Balyan ailesinin İstanbul'a hediye ettiği eserler 'Balyan Mimarlarından Kente' adlı fotoğraf sergisiyle bugün Getronagan Derne-ği'nde. 20.30'da açılışı yapılacak olan sergideki fotoğraflar Atlas dergisinden Gökhan Tan'a ait. Nazar Özsahakyan'ın proje koordinatörü El-mon Hançer'in sanat danışmanı olduğu sergi için hazırlanan çağrıda şu cümlelere yer veriliyor: "Bugün Balyan ailesinden bir elin parmakları kadar az kişi hayatta. Ancak İstanbul ve Osmanlı'yla özdeşleşmiş Balyan adı yaşamayı sürdürüyor. Bu toprağın kültür potasının yarattığı yetenekler birer birer göçüp gitti dünyamızdan. Ne var ki çok değerli hatıralar bıraktılar arkalarında. Farklı kültürlerin, farklı renklerin olağanüstü bileşkesi olan Osmanlı toplumunda başarılarını, dostluklarını, kadirşinaslıklarını dillendiren anıtlar bıraktılar. İstanbul sokaklarında dolaşırken salt güzel bir yapı olarak gördüklerimizin bize anlattıklarına kulak verirsek belki bir gün yitirdiklerimizi yeniden kazanabilir miyiz dersiniz?"
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Birgün
Türkiye ne kadar temiz?Yale Üniversitesi dünyanın en temiz ve en pis ülkelerini belirledi Temizlik sıralamasında İran ve Gabon’un gerisindeyiz.
42 tür yok olmak üzereTürkiye'deki 42 bitki ve hayvan türünün, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Çevre ve Orman Bakanlığı, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye, Kuş Araştırmaları Derneği ve Doğa Derneği'nin iş birliğinde üç yıllık hazırlık aşamasından sonra hazırlanan ve bu yıl okullarda kullanılmaya başlanan "Yeşil Kutu" adlı eğitim setinde, Türkiye'deki biyolojik çeşitliliğe ilişkin veriler yer aldı. Coğrafi konumu dolayısıyla yaklaşık 12 bin bitki çeşidine ev sahipliği yapan Türkiye'de 120 memeli, 400'den fazla kuş, 130 sürüngen ve 300 balık türü yaşıyor. Tüm bu zenginliklere rağmen yaşam alanlarının yok olması, çevre kirliliği, yasa dışı ticaret ve avcılık ile yangınlar nedeniyle türler yok olma tehlikesi yaşıyor. Giderek azalan yaban keçisi, alageyik ve çizgili sırtlan gibi hayvanların sayıları, av üretme ve koruma istasyonlarında çoğaltılmaya çalışıyor.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Hürriyet
BTS, Marmaray için yürüyorBirleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikasının (BTS), "yüzyılın projesi" olarak tanımlanan Marmaray Projesi'nin, boğaz tüp geçişi hariç, güzergahının yanlış seçildiğini kamuoyuna duyurmak ve projeyla yapılacak talana dur demek için önceki gün Gebze'den Haydarpaşa Garı'na başlattığı yürüyüş devam ediyor.
BTS: Marmaray güzergahı hatalıBirleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Marmaray projesinin hatalı güzergâhını ve yanlışlarını kamuoyuna duyurmak amacıyla Haydarpaşa Garı önünde bir basın açıklaması düzenledi.
Uras: Allianoi'de yasalara uyulmuyorÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Allianoi Antik Kenti'ne ilişkin verdiği soru önergesine gelen cevabın tatmin edici olmadığını belirtti. Uras, Kültür ve Turizm Bakanlığının uluslararası anlaşmaların, Anaya-sa'nın açık hükmüne karşın misyonuna uygun davranmadığını bildirdi.Uras, yaptığı yazılı açıklamada, "Bakanlık cevabında, DSİ ile yapılan protokollerin 2006 yılına kadar sürdüğü söylenmekte ve korumanın bu kapsamda yapıldığı ifade edilmektedir. Kurum protokolleri 2005 yılında sona ermiştir. 2006 yılında Bakanlık kazıya ödenek vermemiş, kazı imece usulü toplanan paralarla yapılmış, 2007'de ise kazıya izin dahi verilmemiştir. Bir kültür varlığını korumanın anlamı Türkiye Cumhuriyeti'nin de imza attığı uluslararası anlaşmalarda bellidir. Allianoi'da uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve yasalara uygun bir korumayı Bakanlık yapmamaktadır" dedi.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Birgün Yazan: Tuna Arıgüç
Urfa'ya Hilton Oteli...Şanlıurfa; Peygamberler Şehri... 14 bin yıllık tarihi mirasın izleri şehrin her toprağında... Birinci Organize Sanayi Bölgesi faal... İkincisi yıllardır beklemede...
Tarihin kaçak yüzüTarihi eser kaçakçılığı, uyuşturucu ve silahtan sonra üçüncü kaçakçılık suçu. Bu fotoğraflardaki eserler de bu suçun mağdurlarından birkaçı.
Yeni ankastre fırın görücüye çıktıBeyaz eşya ve elektronik cihaz üreticisi Beko'nun yeni kompakt anakstre fırını tüketicinin beğenisine sunuldu. 60 santimlik kabine sığabilen yeni ürün mikrodalga fırın ve sıcak tutma çekmecesi özelliklerini bir arada barındırıyor. Ürün mikrodalga fırın ya da multi-fonksiyon fırın olarak kullanılabiliyor. Beko'nun ankastre ailesinde 90 farklı ürün çeşidi bulunuyor.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Zaman
Sinek yiyen küllük, balina tarakEskiden anne ve babalarımız ev eşyası satın almak için üç-dört mağazayı birden gezer, kaliteli ürünü uygun fiyata almaya çalışırlarmış. Alınacak ev eşyasının kaliteli olduğuna kanaat getirildikten sonra sıkı bir pazarlık yapılır daha sonra alınırmış.
Karayolları arazisinde Zorlu sevindi Danıştay 13. Dairesi, İstanbul-Levent'teki Karayolları arazisinin, özelleştirme kapsamına alınması, Tekel'e devri ve ihale şartnamesi çerçevesinde Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş.'ye satışına ilişkin üç Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının iptal istemlerini esastan görüşerek oybirliğiyle reddetti. Dava Yapı-yol-Sen tarafından açılmıştı.
Yunanistan, İzmir'in EXPO 2015 adaylığını destekliyorDış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile Yunan Girişimciler Federasyonu tarafından düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu, Çırağan Sarayı'nda yapıldı.
Odalar güven tazelediTMMOB'ye bağlı Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ile Çevre Mühendisleri Odası İstanbul şubelerinin yeni yönetimleri belli oldu.
Avrupa’nın çiçek başkenti: HollandaAvrupa’nın en çok turist alan güzel ülkelerinden biri Hollanda. Sütüyle, peyniriyle, yeldeğirmenleriyle, laleleri ve kanallarıyla adını duyurmuş bir ülke burası. Kimilerine göre ise sınırsız özgürlükler ülkesi. Şehre ilk geldiğinizde uğranılacak ilk mekân Damrak Caddesi.
Trakya büyüklüğünde bir alan ağaçlanrılacakKonya MÜSİAD'da konuşan Bakan Veysel Eroğlu, "2012 yılı sonuna kadar ülke genelinde Trakya büyüklüğünde bir alanı ağaçlandırmak için hedef koyduk.
AVM'ler, otopark ödemesi ve vatandaşlarGeçtiğimiz günlerde iki alışveriş merkezi (AVM), City's Nişantaşı ve Astoria hizmete açıldı. Henüz ikisine de gidemedim ama City's Nişantaşı'nın Genel Müdürü Kazım Çizmeci imzalı bir açıklama düştü mesaj kutuma.
Medyanın mimarlık seçimiİstanbul'daki Mimarlar Odası seçimleri, bugüne dek görülmemiş bir "medya" ilgisiyle gerçekleşti. Özellikle NTV, CNN ve Radikal gazetesi, oda çalışmalarına karşı çıkan "Mimarlık İçin Mimarlar" grubuna günlerce açık destek verdiler.
"Binalar yangından nasıl korunur" dersiKayseri Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı işbirliği ile 'Binaların Yangından Korunması Yönetmelik 2007' konulu seminer gerçekleştirildi.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti için ilk adım: Görüntüyü bozan binalar yıkılacak'Dört elementin kenti' İstanbul'un Avrupa kültür başkenti olmasına 1 yıl 337 gün kaldı. Bir grup sivil toplum gönüllüsünün bir araya gelerek 2000 yılında başlattığı çalışmalar sonucunda, 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul için geri sayım başladı.
Tuz Gölü gaz deposuna 10 firma talipTamamlandığında Türkiye'nin en büyük yeraltı doğalgaz deposu olacak Tuz Gölü yeraltı doğalgaz depolama tesisleri ihalesinde artık sona doğru yaklaşılıyor.
AK Parti 900 belediyeyi neden kapatıyor?Global şirket birleşmeleri gibi şimdi de belde belediyeleri birleştiriliyor. Türkiye'de toplam 3215 olan belediye sayısı, 2216'ya düşürülüyor. Daha ilginci 2 bin nüfusun altındaki beldeler kapatılıyor.
Marmaray'ı yapan Japonların disiplini, iş kazalarını sıfırladıÇeşitli başlıklar altında verilen kısa eğitimlerle çalışanlar hem bildiklerini hatırlıyor hem de eksiklerini tamamlama fırsatı buluyor. İş kazalarında dünya üçüncüsü, Avrupa birincisi olan Türkiye'de her 7 dakikada bir iş kazası meydana geliyor.
Bizans dönemi İstanbul'unu hayal ediyor'byzantium1200.com' adlı internet sitesi, İstanbul'u 1200'lü yıllarda Bizans dönemindeki haliyle canlandırdı. Dönemin Bizans eserlerini üç boyutlu grafkiklerle çizen sitede İstanbul yine Bizans dönemindeki gibi 10 ayrı yönetim biçiminde gösteriliyor. Bizans dönemi eserlerini animasyonla sanal aleme taşıyan ilk ve tek site olan 'byzantium1200.com'da Ayasofya, Atik Mustafa Paşa Camii, Balabanağa Mescidi, Sekbanbaşı Mescidi, Hipodrom gibi tarihi yapılar, İstanbul'un Osmanlı tarafından fethedilmeden önceki görevleriyle gösteriliyor. Mimar Albrecht Berger, sitenin önsözünde Bizans eserlerinin nereye kaybolduğunun merak edilmesi tavsiyesinde bulunuyor.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Yeni Şafak
"Darphane’yi Topkapı kullansın"Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA), Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Enstitüsü, Paris 8 Üniversitesi, Pera Müzesi, Bilgi Üniversitesi ve santralistanbul işbirliğiyle düzenlenen “Hayırseverler ve Mesenler; Çağdaş Bir Kent ve Kültür Politikası İçin” konulu uluslararası sempozyum, 25 ve 26 Ocak tarihlerinde yapıldı.
Haluk Ulusoy, İstanbul'da gayrimenkul işine girdiTürkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Haluk Ulusoy, gayrimenkul sektöründe yatırıma başlıyor.
CSO salonuna makyajSanat sezonunun başından bu yana farklı mekanlarda konser veren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) salonundaki tadilat çalışmalarına gelecek ay başlanması planlanıyor.
Su, "inci"sini nasıl yutar?Allianoi antik kenti, Bergama'nın 18 kilometre kuzeydoğusunda, İvrindi yolu üzerinde Paşa Ilıcası olarak anılan mevkide, bugüne kadar bilinmeyen yeni bir kült merkez...
Metro surların altından geçecekYapımına 9 yıl önce başlanan İstanbul Metrosu'nun Taksim-Yenikapı geçişinin durmasına neden olan ve taşınması gündeme gelen 700 yıllık Ceneviz Surları, daha derinden yapılacak tünel ile aşılacak. Proje ile ilgili Koruma Kurulu'nun onayı bekleniyor. İstanbul Metrosu'nun 2002 yılında da tamamlanması planlanan Taksim- Yenikapı geçişinin inşaatı, Haliç Köprüsü'nden sonra geçtiğimiz yıl da Galata'daki 700 yıllık Ceneviz Surları'na takıldı. Surların önce taşınmasına karar verildi. Ancak taşıma işleminden, gelen tepkiler ve uzmanların taşınamaz şeklindeki görüşleri üzerine vazgeçildi. Belediye geçtiğimiz aylarda belediye tarafından kurula sunulan yeni projede ise taşınma yerine, metro geçişinin bu noktada, surlara bir zarar vermeden daha derinden geçirilmesi önerildi.
Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Hasan Erşan
Tartışmalı bir listeUNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girmek için ihtiraslı davranmayı pek anlamıyorum. Korumanın ve gözetimin iyisini UNESCO değil, ancak her ülke kendisi yapabilir.
İstanbul kültür başkentliğine hazırlanıyorİstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın İl Danışma Kurulu Toplantısı bugün yapıldı. Yürütme kurulu üyelerinin de seçildiği toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Kendimize gün gün İstanbul için ne yaptık sorusunu sormamız gerekiyor'' dedi.
TOKİ ihalelerinde yönetmelik değişikliğiToplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ihalelerinde bütün isteklilere, tekliflerini hazırlayabilmeleri için yeterli süre tanınacak ve ihale konusu işler ilan yoluyla duyurulacak...
Mavi yol artık ölü balıklarınMilas’a bağlı Kıyıkıylacık Köyü, Gazalıkuyu ve Ziraat Adası’nda üç hafta önce başlayan çipura ölümleri Boğaziçi Köyü’ndeki çiftliklere de sıçrarken, sivil toplum örgütleri, turizmciler ve yöre halkının tepkileri de dinmedi.
Türkiye’nin en büyük akvaryumu açıldıTürkiye’nin en büyük kapalı sistem akvaryumu ile Avrupa’nın en büyük 5. resif akvaryumu Başkentlilerle buluştu.
Efes'i anlatan dev bir kitap basıldıTÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yunanistan Başbakanı Karamanlis'e "Efes"i tanıtan bir kitap hediye etti. Arzuhan Doğan Yalçındağ "dev" kitabı verirken Karamanlis'in iki eliyle kitabı zorlukla taşıdığını gösteren bir fotoğraf dün Milliyet Ekonomi'de yayımlandı.
Habere yakın size yakınHürriyet Gazetesi bugünden itibaren Söğütözü’ndeki yeni binasında, (Eskişehir Yolu 102’de) sizlerle birlikte olacak.
Günay'dan Çemberlitaş uyarısı!Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın soru önergesini yanıtlarken, İstanbul'daki Roma dönemi eserlerinden Çemberlitaş'ın altındaki bir odada Hazreti İsa'ya ait eşyaların gömülü olduğu iddiasının "bilimsel araştırmaya dayanmadığını" belirtti.
Mimarların seçimiBugün İstanbul'da Mirmarlar Odası'nda seçim var. Bunca yıldan sonra ilk kez mevcut oda yönetimine muhalif bir grup var. Bunca yıldan sonra ilk kez gerçek rekabet ortamının yaşanacağı bir seçim olacak.
Muhalif mimarlar yönetim listesi açıkladıYarın yapılacak Mimarlar Odası seçimlerinde 'Mimarlık İçin Mimarlar Girişimi' adıyla, yönetim değişikliğini hedefleyen grup, kendi yönetim kurulu adaylarını önceki gün bir basın toplantısıyla açıkladı. 'Mimarlığa Yol Açın' başlığıyla gazetelere ilanlar veren, aralarında Türkiye'nin önde gelen mimarlarının da bulunduğu grubun sözcüleri aday listesinde yeni ve genç isimlerle, kadınların da yer aldığının altını çizdi.
"Dava değil, çözüm odaklı mimarlar odası istiyoruz"Mimar Süha Özkan, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde 10 yıllık yönetimin değişmesi gerektiğini belirterek "Çözüm üreten bir şube istiyoruz" dedi.
Camiler yeşerecekCami bahçeleri ve mezarların ağaçlandırılmasıı için Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında bir protokol imzalandı. Protokol ile fidan dikimine uygun olan cami bahçeleri ve mezarlıkların ağaçlandırılması hedefleniyor. Bakan Eroğlu, 2012 yılına kadar 2 milyon 300 bin hektar ağaç dikmek istediklerini söyledi.
Tarih: 25 Ocak 2008 Kaynak: Türkiye Yazan: Tahir Sarıkaya
5. Dünya Su Forumu İstanbul’da yapılacak5. Dünya Su Forumu Organizasyonu’nun 2009 yılında İstanbul’da yapılmasını öngören anlaşmanın onaylanmasına ilişkin kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Tasarıyla ilgili milletvekillerinin eleştiri ve sorularını cevaplandırmak üzere söz alan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin, 112 milyar metreküp suya sahip olduğunu belirterek, ancak bu suyun 40 milyar metreküpünün kullanıldığını bildirdi. Küresel ısınmaya karşı yapılması planlanan birçok baraj olduğunu ifade eden Eroğlu, “Suyu israf etme hakkımız yok” dedi.
Tarih: 25 Ocak 2008 Kaynak: Türkiye
"Rant için değil toplum için çalışacağız"Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu, seçim sürecini değerlendirdi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu, kent merkezlerinin sermaye gruplarına peşkeş çekilmesine karşı mücadele verdiklerini belirterek, karalama kampanyaları yürüterek kamu ve toplum yararı gütmeden hareket edenlerin karşısında olacaklarını dile getirdi.
Limanlar kenti AliağaTürkiye'nin enerji ve sanayi merkezlerinden Aliağa limanlar kenti kimliğine kavuşuyor.
Kazdağları'nda altın savaşlarıDünyanın en hassas ekosistemlerinden birine sahip olan Kazdağları, son günlerde yoğun maden arama faaliyetleri nedeniyle delik deşik ediliyor.
Bilgi kirlenmesi kentte oluşurHer cahil ve her kahvehane bilgiyi saptıran araçlar olabilir. Fakat çağdaş kentte yaygın bilgi saptırıcı iki temel kaynak var: Gazete ve Televizyon.
İMO`da geri sayımİnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi`nin Pazar günü yapılacak seçimleri öncesi, aday olan gruplar çalışmalarını sürdürüyor.
Expo için İzmir’e geliyorAlmanya eski Başbakanı Gerhard Schröder İzmir’e geliyor.
UNESCO’nun İstanbul’daki inceleme toplantısı Mayıs’ta…Bakan Ertuğrul Günay ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve turizmle ilgili çalışmalarını değerlendiren Başkan Topbaş, UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası” listesiyle ilgili İstanbul’a yapacağı inceleme toplantısının Mayıs ayında gerçekleşeceğini açıkladı.
ARCHIMEDES Projesinin ikinci bülteni yayındaİstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri Müdürlüğü’nün, Venedik Belediyesi işbirliğiyle MED-PACT programına yönelik olarak hazırladığı ve 1 yılı geride bırakılan “ARCHIMEDES” (Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir, Yenilikçi Akdeniz Ekonomik İşbirliği) projesinin ikinci bülteni yayınlandı.
EXPO, Milano’yu iki parçaya böldüİzmirli gazetecilerin Milano’ya yaptığı ziyaret sonrasında Başkan Moratti ile yapılan söyleşinin ikinci bölümünü yayımlıyoruz.
‘Otopark’a kompleks neşteriBurdur Belediyesi, Uzay Çatı altına yeraltı otoparkı yapılması tartışmalarına son noktayı koydu. Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya’nın makro projelerinden Belediye Çarşısı ve Yeraltı Otoparkı Projesi için çalışmalar yoğunlaştırıldı.
Ataşehir oldu Erengazi!Merkez Bankası’yla değeri katlanan Ataşehir şimdi de belediye olmaya hazırlanıyor. Ataşehir'i bekleyen yenilikler neler?
İMO Ankara Şubesi'nde seçim heyecanıİnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi'nde, bu pazar yeni yönetim için seçimler yapılacak. Çağdaş Mühendisler Hareketi, diğer odalarda olduğu gibi İMO'da da seçime girerken, hareketin başkan adayı Nevzat Ersan , "Her üyenin kendisini, odanın bir unsuru değil, öznesi gibi gördüğü bir anlayışı gerçekleştireceğiz" vurgusunu yaptı.
Dikmen Vadisi'nde yıkım korkusuAnakent Belediyesi tarafından yaşama geçirilen "Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi" , Dikmenli yurttaşların çilesi oldu.
Yeni çekim merkezi Astoria kapılarını açtı27 katlı ikiz kulelerden oluşan Astoria Alışveriş Merkezi, dün Esentepe’de açıldı. Kompleksin hedefi bölgede çalışan yaklaşık 40 bin “beyaz yakalı...”
Abromovich mi aldı?Halis Toprak'ın sattığı Londra'daki malikanenin yeni sahibinin kim olduğu merak ediliyor. İki kez satıldığı açıklanan malikanenin yeni sahibi olarak lanse edilen Kazak Peramam'ın aslında Rus işadamı Abromovich olduğu iddia ediliyor.
Orijinal çini bulunamayınca Yeşil Türbe'nin restorasyonu yarım kaldıYıldırım Beyazıd'ın oğlu Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılan ünlü Yeşil Türbe'nin restorasyonu, orijinaline uygun çini bulunamayınca yarım kaldı.
Mimarların gözündenMekân ve sergileme tasarım kuruluşu Akın Nalça'nın tasarımla iç içe gelişen bütün disiplinlere düşünsel bir derinlik katmayı hedefleyen Akın Nalça Kitapları bu yıl 'Tereddüd ve Tekerrür Mimarlık ve Kent Üzerine Metinler 1873-1960'ı yayımlandı. Akın Nalça Kitapları'nın beşincisi olan kitap Türkiye mimarlığının 19. yüzyıl sonundan 20. yüzyıl ortalarına uzanan sürecini dönemin önde gelen isimlerinin yazdıklarıyla anlatıyor. Montani Efendi'nin 1873'te yazdığı 'Malumat-ı Tarihçe'den başlayan kitapta İsmail Hakkı, Ahmet Haşim, Mimar Abdullah Ziya, Abdülhak Şinasi Hisar, Mimar Behçet ve Mimar Bedrettin gibi isimlerin makaleleri yer alıyor. Tasarımı ise Bülent Erkmen'e ait.
Tarih: 25 Ocak 2008 Kaynak: Radikal
İstanbul'un kalbi durduAltyapı yetersizliği doruğa çıkarken, her geçen gün ulaşımı daha da zorlaşan İstanbul'da, tüketim ekonomisinin devasa rant binaları dur durak bilmiyor.
Allianoi'ye YolculukBergama'daki Allianoi Antik Kenti, yapımı tamamlanan ve 3 Şubat'ta içinde su tutulması planlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Doğa Turizm, Atlas dergisi ve Doğa Derneği de Allianoi Antik Kenti'nin sular altında kalmaması için, 3 Şubat'ta "Allianoi'ye Sadakat Yolculuğu" düzenliyor. Yortanlı Çayı'nın kenarından çıkan kaynar su pınarları, alanın yüzlerce yıldır bir hamam olarak kullanılmasını sağlamış. Allianoi'ye son bakış niteliğindeki geziye katılmak isteyenler, Doğa Turizm'in "0212 252 56 76" numaralı telefonundan, www.dogaturkiye.com adlı internet adresinden bilgi alabilirler.
Tarih: 25 Ocak 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Mimarlar Odası'nda genel kurul heyecanıMimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin 40. Dönem Genel Kurulu bugün başlıyor. Genel kurulda şu an şube başkanı olan Eyüp Muhcu' nun "Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar" grubu ile "Mimarlık için Mimarlar" grubu yarışacak.
"AKP kuşatması İstanbul'da kırılacak"CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin , yarın yapılacak 32. Olağan İl Kongresi'nde 32 ilçe başkanı ve 579 delegenin imzasıyla İstanbul İl Başkanlığı'na aday gösterildi.
Buzullarda rekor erimeFransız Ulusal Bilim Araştırma Merkezi Araştırma Müdürü Jean-Claude Gascard, düzenlediği basın toplantısında, 2007 yazında Kuzey Buz Denizi'ndeki buzullarda çok büyük erime görüldüğünü ve buzullarda bu kadar büyük bir erimeyi beklemediklerini söyledi. Bunun en önemli nedeninin küresel ısınma olduğunu belirten Gascard'a göre, geçen eylül ayında buzulların Kuzey Buz Denizi'nde kapladığı alan yaklaşık 4.13 milyon kilometre kare oldu. Bu alan 2005'te 5.3 milyon kilometrekareydi. 2005'e göre buzulların kapladığı alanın yüzde 23 azaldığını belirten Gascard, buzulların kapladığı alanın 2 yılda 1 milyon kilometrekareden daha fazla azaldığını kaydetti. Gascard, Kuzey Kutbu'ndaki buzulların son 20 yılda yüzde 40 oranında yok olduğunu, ortalama buz kalınlığının 3 metreden 1.5 metreye düştüğünü ve buzların erime döneminin uzadığını hatırlattı. Gascard, 2008'in çok önemli olduğunu ve bu yaz 1 milyon kilometrekarelik buzulun eriyebileceğini söyledi.
Tarih: 25 Ocak 2008 Kaynak: Milliyet
Sayın Topbaş, şehir suyu borulardan sızıyor mu sızmıyor mu?Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, İstanbul'un çeşitli yerlerindeki üst geçitlerin üzerine yazdırdığı, 'Susuzluk tehlikesi geçmedi' cümlesi aklıma geliyor ve 'Niye Başkan Topbaş bir an önce su borularının durumu hakkında harekete geçmiyor' diye sormaktan kendimi alamıyorum.
Takvim
<<Ocak 2008>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.