Haberler

5 Temmuz 2008, Cumartesi

Metin Hepgüler'le Gerçekleştirdiğimiz Söyleşiye Doğan Tekeli'den Gelen YanıtMetin Hepgüler'le Gerçekleştirdiğimiz Söyleşiye Doğan Tekeli'den Gelen YanıtArkitera Mimarlık Merkezi olarak, Metin Hepgüler'le bir söyleşi gerçekleştirmiş ve bu söyleşiyi geçtiğimiz günlerde yayına açmıştık. Söyleşide ismi geçen, Site Kollektif'in kurucu ortaklarından Dr. Yüksek Mühendis Mimar Doğan Tekeli, kendisiyle ilgili iddialara cevap veren bir yazı gönderdi. Yazı elimize ulaştıktan sonra bir yayın kurulu toplantısı düzenleyerek, tarafsızlığımızı koruyabilmek adına bu yazıyı ne şekilde yayınlamamız gerektiğini uzun süre tartıştık. Fakat hem tarafsızlığımızı korumak hem de söz konusu iddialara cevap hakkı doğduğu için yazıyı ana sayfada yayınlamayı uygun gördük. Doğan Tekeli'nin konuyla ilgili sözleri şu şekilde... Haberin Devamı
Nysa Antik Kenti sahipsiz kaldıNysa Antik Kenti sahipsiz kaldıAydın'ın Sultanhisar ilçesinde 18 yıldır yapılan Nysa Antik Kenti kazı çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayırdığı ödeneğin henüz gelmemesi ve sponsorların desteğini çekmesi nedeniyle bu yıl başlayamadığı bildirildi.
Loftta mahremiyet de olsun dediler, yatak odalarını duvarla böldülerLoftta mahremiyet de olsun dediler, yatak odalarını duvarla böldülerAkfen GYO ve Sağlam İnşaat tarafından gerçekleştirilen Levent Loft Bahçe, yatak odalarına mahremiyet kazandıran soft konseptiyle dikkat çekiyor.
Merkez Bankası'nın gönlü Levent'teMerkez Bankası'nın gönlü Levent'teMerkez Bankası yetkilileri hükümetin banka merkezini Ataşehir'e taşıma fikrine sıcak bakmıyor. Levent'te arazileri olduğunu hatırlatan yetkililer, yer konusunda kararı da Banka Meclisi'nin vermesi gerektiğini belirtiyor.
Evet, Kars’ı sil baştan ele almak lazımEvet, Kars’ı sil baştan ele almak lazımKars, Türkiye gibi, acemi ve üçkağıtçı bir doktorun eline düşmüş hasta gibi. Bu doktor, yani Ankara’daki ve Kars’taki siyasiler ve bürokratlar hastayı tedavi etmek bir yana teşhisten bile aciz.
Four Seasons’ın arkeolojik kazısıFour Seasons’ın arkeolojik kazısıSultanahmet Arkeolojik Parkı ve onun üzerinde inşa edilmeye başlanan Four Seasons Oteli’nin ek bölümleri hakkında bir süre önce Cumhuriyet gazetesi ile Bilim-Teknoloji dergisinde çıkan ve sit alanındaki yapılaşmayı açık veya örtük olarak destekleyen yazılar bu metnin kaleme alınmasını gerektirdi.
Çevreci konuta faiz dopingiÇevreci konuta faiz dopingiGayrimenkul kuruluşlarının peş peşe çevre dostu projeleri devreye sokmasının ardından şimdi de bankalar, bu konutlara düşük faizli kredi uygulamasını başlattı.
Çayyolu’nun çayı gitti yolu kaldıÇayyolu’nun çayı gitti yolu kaldıBaşkent’in hızla gelişen bölgesi Çayyolu’nda, doğa trilyonluk yatırımlara kurban ediliyor. Bölgeye adını veren dere boyundaki ağaçlar, ASKİ tarafından acımasızca katledildi.
BETONART’ın Yaz Sayısında Sanat Var!BETONART’ın Yaz Sayısında Sanat Var!BETONART, son sayısında “Yere Özgü Sanat” teması altında doğal ve yapılı çevrede sanatı konu ediniyor. Yerle ilişki kurmak sanattan ziyade mimarlık disiplini için geçerlidir. Oysa “çevre sanatı”, tıpkı mimarlık gibi bağlamını dikkate alan üretimi savunur. Sanatçılar yere mimarlardan farklı nasıl yaklaşır? İki disiplinin bakışında ortak paydalar var mıdır? Bağlam bir sanatçının gözünde nasıl yorumlanır? Bu soruların yanıtları editörlüğünü Zeynep Alpay’ın üstlendiği “Yere Özgü Sanat” dosyasında ele alınıyor.
Slovenya - 100 Yıllık MimarlıkSlovenya - 100 Yıllık Mimarlık1991’de kazanılan bağımsızlık, 2004’te gelen Avrupa Birliği üyeliği, 2007’de para biriminin Euro ile değiştirilmesi ve 2008 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı... Bunlar, son zamanlarda Slovenya’ya ve ülkenin mimarlık kültürüne olan ilginin giderek artmasının birkaç sebebi.
Ç.Ö.PÇ.Ö.PTürk Dil Kurumu’nun güncel sözlüğünde, yararsız, pis veya zararlı olduğu için atılan ufak tefek şeylerin hepsi çöp olarak tanımlanıyor. Yenilen meyve, sebze ya da diğer gıda maddeleri ile üretim ve tüketim alanlarında kullanılan malzemelerin işe yaramayan, değersiz kısımları çöpe dönüşerek evlerimizde ve şehirlerimizde giderek birikiyor. Bu yararsız malzemeleri değerlendirmek ya da mümkün olduğunca çevreye zarar vermesine engel olacak şekilde imha etmek üst üste yığılan çöp dağlarının önüne geçmek açısından önem kazanıyor.
Türkiye’de 79 bin 96 cami ayda 42 milyon YTL’lik elektrik tüketiyorTürkiye’de her gün camide sabah namazı kılanların sayısının 2 milyon, cuma namazı için camiye gidenlerin sayısının ise 13 milyon olduğu tahmin ediliyor.
Melen Çayı'nda su seviyesi düştü İstanbul'a su akışı tehlikedeİSKİ Melen Tesisleri sorumlusu Osman Öztopaloğlu, kuraklığın sürmesi durumunda 1 ay içinde İstanbul'a verilen suyun kesileceğini söyledi.
Planlara yargı yoluBüyükşehir Belediyesi tarafından 1/25.000'lik planların tanımladığı bölgeler için hazırlanan 1/5000'lik planlara yargı yolu açıldı.
Rus Ataşeliği Önündeki Yol Trafiğe AçıldıAnkara Büyükşehir Belediyesi'nin "Türkiye'nin En Modern Alt Geçitleri" olarak inşa ettiği Kuğulu Alt Geçitleri'nin uzantısında yer alan Rus Ticari Ataşeliği önündeki yol, bariyerler kaldırılarak araç trafiğine açıldı.
İmar yasası kaçak yapıları içermiyorAK Parti İzmir milletvekilleri Tuğrul Yemişçi ve İbrahim Hasgür, Buca İlçe Başkanı Beytullah Selman'ın mahalle başkanlarıyla düzenlediği toplantıda partililerle bir araya gelerek gündemdeki konuları değerlendirdi.
Doğançay Göleti bölgeye can verdiBüyükşehir Belediyesi tarafından Doğançay'da boşa akan kaynak suyunu toplamak için yapılan gölet, bölgedeki 2 bin hektarlık tarım alanını da suya kavuşturdu. Doğançay mahallesi sakinleri, bölgede organik tarım yapmak istediklerini bildirdi. Büyükşehir, İl Özel İdaresi tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanan ancak tamamlanamayan Doğançay Göleti'ni 2 ay gibi kısa bir sürede inşa etti. İZBETON tarafından yapılan düzenleme çalışmaları ile göletin gövdesi betonlandı, kaynak ve yağmur sularının gölette toplanması için boru sistemi kuruldu. Gölete ulaşımı sağlamak için de 1400 metrelik yol yapıldı. 10 ay önce su tutmaya başlayan, 50 bin metreküp kapasiteli, 5 metre derinliğindeki Doğançay Göleti, orman yangınları ile mücadelede de yangın söndürme helikopterlerine su sağlıyor.
Tarih: 4 Temmuz 2008 Kaynak: Yeni Asır
'Madımak Müzesi bir yılda çözülecek'Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine ilişkin çalışmalarda bulunmak üzere Macaristan'a gitti. Günay, Atatürk Havalimanı`nda, Budapeşte'ye hareketinden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 'Sivas olaylarının 15. yılında yakılan Madımak Oteli`nin müze yapılması konusunda yoğun talepler dile getirildiğinin' hatırlatması üzerine Günay, 'Bu konuyu ben gündeme getirdim biliyorsunuz. 15 yıldan beri ve şimdi Madımak Oteli'nin önüne gidip gösteri yapanlar dahil olmak üzere, çeşitli arkadaşlarımız görev yapmışlar, kimsenin aklına bu gelmemişti. Bu sorunu gelecek yıldan önce mutlaka çözeceğiz' dedi.
Tarih: 4 Temmuz 2008 Kaynak: Olay
Sanatın ve tarihin şehri İstanbulİstanbul, liderliğini gazeteciliğin duayenlerinden Nuri Çolakoğlu’nun üstlendiği bir projeyle, Avrupa’nın Kültür Başkenti olmaya hazırlanıyor.
Castus, Gümüldür'e su parkı kazandırdı14 dönüm arazi üzerine kurulu tesis, törenle hizmete girdi. Castus Oteller Grubu, Gümüldür'e yeni bir su parkı kazandırdı.
Rüzgar Türbinleri Açık Denizlere Taşınıyor!Siemens, bir Norveç şirketi olan StatoilHydro ortaklığıyla dünyanın ilk yüzebilen rüzgâr türbini üzerinde çalışıyor.
Büyükşehir’den Çatalca’ya Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımları!...Çatalca’ya 252 milyon YTL’lik Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlar zincirini götüren Başkan Kadir Topbaş, ilçede 13 ayrı tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi.
Yabancılara mülk satışı yasası tamamKanuna göre yabancılar, imar planı içinde kalan toplam alanın yüzde 10’una kadar kısmında taşınmazla sürekli nitelikte ayni hak edinebilecek.
Bafa’ya Yasa Yetmiyor!Doğal bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginliğiyle bilinen Bafa Gölü’ndeki balıkların, bölgedeki iki balık çiftliğinin atıklarıyla öldüğü belirtiliyor.
Tehdit güneye yöneldiTaş ocakları, altın madenleri, termik santraller, “turizm yatırımı” adı altında gerçekleştirilen deniz dolguları gibi bir çok nedene bağlı çevresel kıyımların yaşandığı Ege Bölgesi, son yıllarda balık çiftliklerinin yarattığı tehditle de gündeme geliyor.
'Yağmur yağmazsa, Ankara 2030'da çölleşecek'TEMA Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Süleyman Çetin, Ankara'nın tamamının çölleşme sorunu ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Batıkent'te bitmeyen pazaryeri500 bin nüfuslu Batıkent semtinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar tarafından geçtiğimiz yılın temmuz ayında yapımına başlanan ve yine 2007'nin ekim ayında bitirilmesi planlanan pazar yeri inşaatı, müteaahhitin gazabına uğradı.
Köprülü kavşaklar kentiAnakent Belediyesi, raylı sistem ve toplu taşıma hizmetlerini teşvik etmek yerine başkenti köprülü kavşaklara, alt ve üstgeçitlere mahkum ediyor.
İstanbul Seni Unutur mu Başkanım!..Geçen gün TV kanallarının birinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Kadir Topbaş’la bir güleç sunucu İstanbul üzerine konuştular. Sanıyorum ki program 45 dakikadan az değildi.
100 milyon Euro’luk ampul tasarrufla parlıyorKullanım oranı yüzde 30’larda olan tasarruflu ampullerin, küresel ısınma ve zam kaygılarıyla konutlardaki oranlarının yüzde 80’lere kadar çıkması bekleniyor.
Hadid’in yaşamı anlatılıyorCüneyt Özdemir ve Soner Yalçın’ın birlikte hazırladığı “5N 1K”nın bu bölümünde, Irak’ta doğan mimar Zaha Hadid’in yaşam öyküsüne yer veriliyor. Yapımda, İstanbul’da Kartal kentsel dönüşüm projesine imza atan Hadid’in yaşamı, aldığı ödüllerle dünyanın sayılı mimarları arasına girmesi ve inşa ettiği müzeler, kütüphaneler, spor merkezleri ekrana geliyor.
Tarih: 4 Temmuz 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Çamlıbel, Soyak’ın yeni CEO Vekili oldu47 yıllık geçmişe sahip gayrimenkul şirketi Soyak, faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde organizasyon yapısında değişikliklere gidiyor.
Aydınlanma Hareketi Karanlıkta TanıtıldıAydınlatma sektörünün önde gelen firmalarından Osram’ın küresel ısınmaya karşı küçük yaşta duyarlılık eğitimlerini kapsayan “Aydınlanma Hareketi” bu kez görme engelli çocuklara yöneliyor. Osram’ın 100. yılıyla birlikte “parlak fikirler, aydınlık sınıflardan çıkar” sloganıyla başlattığı Aydınlanma Hareketi Anadolu’da 6 bin km. kat ederek ışıklandırması yetersiz olan 100 köy sınıfını aydınlatmıştı. Hareketin yeni hedeflerinin tanıtıldığı “Dining in the Dark” akşamı görme engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kısmi olarak zifiri karanlıkta gerçekleştirildi.
Tarih: 4 Temmuz 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Tasarım dünyası Haliç'te buluşuyorUluslararası tasarım dünyası 16-20 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak Istanbul Design Week 2008'de buluşacak.
AKP’nin talan kardeşliğiHükümet, son dönemde yaptığı yasal düzenlemelerle, birer birer ülke kaynaklarının sınırsız bir şekilde dağıtılmasının önünü açıyor.
Çukurova Havaalanı Mersin'de kurulacakUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bölgede ticari faaliyetlerin arttığını, bu nedenle bir bölgesel havaalanı kurulması ihtiyacının gittikçe önem kazandığını ifade ederek "Bölgesel Çukurova Havaalanı'nı Mersin'de kuracağız" dedi.
Büyük tünel, büyük sorunRize'nin Ovit Dağı altından yapılacak bir tünelle Erzurum'a bağlanması isteniyor. Konuya daha önce de değindik.
İstanbul’a son şansSulukule Platformu, İstanbul’un Dünya Kültür Mirası Listesi’nde kalıp kalmayacağını belirleyecek UNESCO raporunu basına duyurdu.
'TOKİ sosyal konut üretiminde siyaset yapıyor'Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sosyal konut üretimine karşı olmadıklarını ancak Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) "Sadece direkt kendi kasasına para getiren projeleri desteklediğini" savunarak, bu durumun başta müteahhitler olmak üzere pek çok kesimi vurduğunu ileri sürdü.
Barajlara izin var para yokCHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, İzmir’in su yatırımları, baraj ve göletlerine izin sözü verdiğini açıkladı.
Ankara bir sanayi havzası haline geldiAnkara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara’nın, organize sanayi bölgeleriyle, teknoparklarıyla adeta bir sanayi havzası haline geldiğini söyledi. Özdebir, bu havzanın gelişimi çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.
Kötü piyasada, 8 ayda 1400 adet konut sattıArtaş-Öztaş-Doğu Ortak Girişimi’nin Kasım 2007’de start verdiği Gaziosmanpapa TEM Girişi’ndeki 3.100 konutluk Avrupa Konutları’nda 8 ayda 1.400 konut satıldı.
Forum Gaziantep'in temeli atıldıAvrupa gayrimenkul sektöründe lider Hollandalı Multi Corporation'un Türkiye iştiraki olan Multi Turkmall, Gaziantep'te 120 milyon avro yatırım yapacak.
Jeotermal sahalar ihaleye çıkıyorEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in talimatıyla çalışmalarını hızlandıran Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), elektrik üretimi amaçlı jeotermal sahaların ihalesine çıkmaya hazırlanıyor. Sıcaklıkları 213°C’ye kadar değişen aralıklarda olan ve saha geliştirmeleri tamamlandığında toplam 130 MWe (megavat elektrik) kapasiteli olacak yedi adet jeotermal sahanın ihalesinde sona yaklaşıldı. Batı Anadolu’daki sahalar, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren Jeotermal Yasası ve Aralık’ta yürürlüğe giren yönetmeliği kapsamında özel sektöre devredilecek. Yedi jeotermal projesi ile 229 kişilik yeni tam zamanlı istihdam sağlanacağı belirtiliyor. Ayrıca bu sahaların elektrik üretimine kazandırılmasıyla, yılda yaklaşık bir milyon ton CO2 salınımı engellenecek, bu da her yıl yaklaşık 80 bin aracın trafikten çekilmesi etkisi yaratacak.
Tarih: 4 Temmuz 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Merve Erdil
Takvim
<<Temmuz 2008>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.