Haberler

6 Temmuz 2010, Salı

Geleceğin Yeşil, Küresel ve Dünya ile Bağlantılı Şehri: SydneyGeleceğin Yeşil, Küresel ve Dünya ile Bağlantılı Şehri: SydneySydney 2030 projesi, önümüzdeki 20 yıl ve daha sonrası için şehrin sürdürülebilir gelişimini yansıtan bir vizyon sunuyor. Gelişim sadece fiziksel çevre ile değil, onunla birlikte ekonomi, toplum ve kültürlerle de alakalı. Bunların tümü, cesur fikirler ve iyi yönetişimle ele alındığında, şimdiki ve gelecek topluluklar için çok daha iyi çıktılar elde edilebilir. Haberin Devamı
Her yapıda yeni bir söylemHer yapıda yeni bir söylem"Kendimi bir yerde konumlandırıp başkalarıyla kıyaslamaktan her zaman uzak durdum. Daha çok iyi, güzel ama büyük işler yapma arzusu taşır, bunu gerçekleştirmek için çalışırım. Kendimi her yapıda yeni bir söylem geliştirmeye zorlarım. Örneğin İstanbul gibi bir topografyada yaşıyorsanız yüksekliklere, tepelere göre bina yapmak çok heyecan verici."
Van'da "Tekno-Kent" için imzalar atıldıVan'da "Tekno-Kent" için imzalar atıldıYüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü Van'da teknolojik gelişmelerin önünü açacak ve geliştirecek Tekno-Kent projesinin hayata geçmesi için Vali Münir Karaloğlu'nun makamında kuruluş protokolü imzalandı.
Gümrükçüoğlu, "Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi'ni anlattıGümrükçüoğlu, "Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi'ni anlattıTrabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, incelemelerde bulunmak ve Kadın Erkek Eşitliği Masası ile Mikrokredi Uygulamaları açılış töreni için Trabzon'a gelen milletvekillerine Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgi verdi.
TOKİ'den ev alan kredi kullanmıyorTOKİ'den ev alan kredi kullanmıyorMüşteriler genellikle kişisel tasarruflarıyla ev sahibi oluyorlar.
İstanbullu hafta sonu plajlara koştuİstanbullu hafta sonu plajlara koştuİstanbul Büyükşehir Belediyesi şehir içinde oluşturduğu plajlarla İstanbullulara günübirlik tatil imkanı sunuyor.
Park Yıkılıp Cami YapılacakPark Yıkılıp Cami YapılacakBir yeşil alan daha yok olmayla karşı karşıya. İstanbul Alibeyköy'de bulunan yeşil alan ve çocuk parkı, 1999 yılından bu yana mahallenin çabasıyla 2005 yılına kadar çocukların oynadığı, yaşlıların nefes aldığı bir alandı. 2005 yılından sonra ne olduysa Eyüp Belediye Meclisi tarafından imarı ‘dini tesis' olarak değiştirildi.
İstanbul'un Ermeni mimarları tanıtılacakİstanbul'un Ermeni mimarları tanıtılacakUluslararası Hrant Dink Vakfı, Hayrat Canlandıran ve Araştıran Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği (HAYCAR) işbirliğiyle hazırlayacağı bir sergi ve kitap projesiyle, İstanbul'un Ermeni mimarlarını tanıtacak.
Nükleer santral Meclis'e geliyorNükleer santral Meclis'e geliyorEnerji Bakanı Yıldız, nükleer santral için Rusya ile imzalanan hükümetler arası anlaşmanın bu hafta sonu ya da gelecek hafta başı TBMM Genel Kurulu'na geleceğini söyledi.
Malatya örnek bir büyüme gösteriyorMalatya örnek bir büyüme gösteriyorKayısı memleketi Malatya, hem şehir planlamasında hem de ekonomik alanda takdir edilen bir gelişme göstermiş... Dev alışveriş merkezleri açılıyor, modern oteller hizmete giriyor. Kent insanı kayısıdan sonra kiraz ve üzümde de iddialı...
Gökova koyları kurtuluyorGökova koyları kurtuluyorMarmaris Kaymakamlığı ve Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) tarafından hayata geçirilen proje kapsamında hizmet vermeye başlayan ''katı ve sıvı atık toplama teknesi'', koylara demirleyen yat ve teknelerin atıklarını ücretsiz teslim alıyor.
Mevzuat hazretleri sahilleri kokutacakMevzuat hazretleri sahilleri kokutacakİzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan beklediği izni 5 aydır alamadı. Bu nedenle Doğanbey ve Ürkmez sahilleri yaz aylarında kokmaya devam edecek.
2010 yılı kazıları başladı2010 yılı kazıları başladıBurdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nde 2010 yılı kazı çalışmaları başladı.
Mimarın hayali okyanusları kurtaracakMimarın hayali okyanusları kurtaracakHollandalı bir mimarlık şirketi okyanusta yüzen on binlerce ton plastik çöpü bir araya getirerek lüks bir ada inşa etmeyi hedefliyor.
Denizli, Geçen Yıl 2 Ulusal Mimari Proje Yarışması ile Dikkatleri Üzerine ÇektiDenizli, Geçen Yıl 2 Ulusal Mimari Proje Yarışması ile Dikkatleri Üzerine ÇektiDenizli Belediyesi Hizmet Binası Projesi ve Denizli Hükümet Konağı ve Çevresi Proje Yarışması çeşitli tartışmalarla ülke mimarlık gündeminde uzun süre yer etti.
İstanbul'da nerelerde denize girilebilir?İstanbul'da nerelerde denize girilebilir?Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıkladı.
Şimdiden çekim merkezi olduŞimdiden çekim merkezi olduBüyükşehir Belediyesi'nin Bornova'da yaşama geçirdiği Aşık Veysel Rekreasyon Alanı,daha çalışmalar tamamlanmadan cazibe merkezi haline geldi.
Mavi Bayrak Ne Anlama Geliyor?Mavi Bayrak Ne Anlama Geliyor?Yaz geldi, şimdi tatil zamanı. Sıcak havalarla birlikte tatil beldelerine akın eden yurttaşların dikkat etmesi gereken kurallar da var. Bunların başında güvenli ve sağlıklı plajlar. Plajlarda bazen birbirinden farklı renklerde bayrakların sallandığını görürüz. Mavi, sarı, kırmızı vs gibi. her bir rengin ve bayrağın ayrı bir anlamı var.
İşte Türkiye'nin en büyük Japon Bahçesiİşte Türkiye'nin en büyük Japon BahçesiEskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Japon Türk Kültürel Değişim Derneği işbirliğiyle kurulan Türkiye'nin en büyük Japon Bahçesi törenle açıldı.
Avrupa’daki Türk gençliği kendi kültürü ve tarihiyle buluşuyorAvrupa’daki Türk gençliği kendi kültürü ve tarihiyle buluşuyorOnlar, dört kuşaktır Avrupa'da yaşayan Türk ailelerinin çocukları. Kimi hiç Türkçe konuşamıyor, kimi Türkiye'ye hiç gelmemiş, kimi sadece baba köyünü ve şehrini görmüş.
"Yavaş şehir" metropole karşı "Yavaş şehir" metropole karşı Mimarlar Odası Bursa Şubesi`nin davetlisi olarak Bursa`ya gelen Yüksek Mimar Yüksek Mühendis Oktay Ekinci, ‘Yavaş Şehir-Kimlikli Şehir` başlığı altında verdiği konferansta, metropolleşmenin insanları toplumsal hayattan uzaklaştırdığını belirtti.
İzmir'in gizli bahçesi Urla İzmir'in gizli bahçesi Urla Urla, İzmir'in saklı bahçesi olarak görülse de çoktan kendi kimliğini kazanmış küçük bir balıkçı kasabası. Burası hafta sonu İzmir'den ve çevre şehirlerden gelen misafirlerle şenleniyor.
Bursa Ulucami eski ihtişamına kavuşuyor Bursa Ulucami eski ihtişamına kavuşuyor Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1402 yılında Yıldırım Beyazıt Han tarafından yaptırılan Ulucami'de bugüne kadar yapılan en kapsamlı cephe temizleme ve çevre düzenleme çalışmasını hayata geçiriyor. Çalışmalar kapsamında, öncelikle cenaze namazının kılındığı alanda çitle çevrili yeşil alan yeniden düzenlenerek, tören yapılan alan genişletilecek.
Divân-ı Lügat'it TOKİDivân-ı Lügat'it TOKİTOKİ Başkanı'ndan inciler: "Tilki nice yol bilirse avcı onca hal bilir"
Sakin şehirleri İzmir'e çağırdıSakin şehirleri İzmir'e çağırdı"Türkiye'nin ilk sakin şehri" unvanlı Seferihisar, bu örgütlenmenin dünya genel kuruluna aday. Belediye Başkanı Tunç Soyer, Güney Kore'den umutlu döndü.
Selçuklu'da parklar 'tasarrufla' aydınlatılıyorSelçuklu'da parklar 'tasarrufla' aydınlatılıyorBelediyeler enerjide tasarrufa yöneldi, parklar güneş piliyle aydınlatılıyor. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sistemin amacının yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak olduğunu belirtti.
Irkçılık, Etik ve Mimarlığın Aktarımı Üzerine Leon van Schaik'le Bir SöyleşiIrkçılık, Etik ve Mimarlığın Aktarımı Üzerine Leon van Schaik'le Bir SöyleşiGüney Afrika'da doğan ve İngiltere'de eğitim alan Leon van Schaik, 1987'de Avustralya Melbourne RMIT Üniversitesi'nde Mimarlık ve Tasarım Bölümü başkanı oldu. Sonraki yıllarını, yerel mimari topluluğunu geliştirmek için bitmek tükenmek bilmez bir kampanya ile uğraşarak, destekleyici bir eleştiri söylemi geliştirerek ve kamu projeleri için yenilikçi tasarımların yapılmasını teşvik ederek geçirdi. Aynı zamanda, önemli Avustralyalı ve uluslararası uygulayıcıları da pratik temelli bir araştırma programı için üniversiteye getiriyordu. Bu program şu anda diğer ülkelere de ihraç edilen yenilikçi ve etkili bir öğretme modeli. 2006 yılında mimarlığa ve topluma, bir akademisyen, uygulayıcı ve eğitimci olarak yaptığı hizmetlerden dolayı Order of Australia tarafından yönetici ünvanı verildi.
Karabağlar'a "Madımak" anıtıKarabağlar'a "Madımak" anıtıKarabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Madımak'ta katledilenler anısına yaptırdığı anıtı Uzundere'ye yerleştireceklerini açıkladı.
Kültepe'de kültür turuKültepe'de kültür turuKayseri Büyükşehir Belediyesi, 4 bin yıl önce Asurlu tüccarların yaşadığı Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nü tanıtmak amacıyla kültür turu başlattı.
1923-1960/İzmit Cumhuriyet'in Tanıkları Binalar ve Kentten Haberler1923-1960/İzmit Cumhuriyet'in Tanıkları Binalar ve Kentten HaberlerKocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümü Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Oya Şenyurt tarafından yazılan "1923-1960/İzmit Cumhuriyet'in Tanıkları Binalar ve Kentten Haberler" TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi tarafından yayınlandı. Kitabın Cumhuriyet dönemi İzmit kentine ait mimari dönüşümün birincil kaynaklardan araştırılarak oluşturulması ve kentin mimarisini inceleyen ilk kaynak olması açısından ilgi çekici.
Dünya mirası sayılan Göcek koylarına korumaDünya mirası sayılan Göcek koylarına korumaMuğla Valisi Fatih Şahin, Göcek koylarının dünya mirası olduğunu belirterek, ''Koylarda koruma ve kullanma esasları uygulanacak'' dedi. Vali Şahin, Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Ahmet Özyanık ve beraberindekilerle Göcek koylarını gezdikten sonra, Göcek Belediyesinde basın toplantısı düzenlendi. Vali Şahin, son günlerde yazılı ve görsel medyada Göcek koyları ve adalarında kirliliğin arttığı şeklinde haberler çıktığını anımsatarak, ''Yerli ve yabancı tekneler ile bölge insanı, koruma ve kullanma usul ve esaslarına uyarak sivil toplum örgütlerinin de desteği ile Göcek'i bu güne kadar korumuşlardır. Göcek koyları dünya mirasıdır. Koylarda koruma ve kullanma esasları uygulanacak'' dedi.
Çevre direnişlerinin buluşmasıÇevre direnişlerinin buluşmasıAltın madenleri Ege'de, HES'ler Doğu Karadeniz ve Batı Akdeniz'de, termik santraller ise Batı Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de kümelendi.
 Bursa'nın tanıtımında bir adım daha atıldı Bursa'nın tanıtımında bir adım daha atıldıBursa Valisi Şahabettin Harput, tarihi hanlar bölgesinin, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışmaların son aşamaya geldiğini, bunun Bursa'nın adının dünya ölçeğinde tanınması ve tarihi değerlerin korunması için önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Boğaz'da ''underground'' çalınmasın!Boğaz'da ''underground'' çalınmasın!İl Çevre ve Orman Müdürü Boğaz'a tekneyle açılıp gürültü denetimi yaptı.
Bitlis kalesi restore ediliyorBitlis kalesi restore ediliyorBitlis Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüsnü Işıkgör, kalenin surlarında taş düşmeleri yaşandığı için restorasyon çalışmalarına başladıklarını belirtti.
Çok ‘güzel' işler bunlarGüzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, iki yeni meydan ve park projesinin müjdesini verdi.
Mardin’de yıkımlar devam ediyor MARDİN'de "Kentsel Dönüşüm Projesi" adı altına başlatılan yıkımlar devam ediyor.
Vakıflar, 3 ihale ile İstanbul'a sahip çıkıyor İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü, vakıf eserlerini sahiplenmek ve korumak için bir dizi uzun süreli kiralama ihalesi yapma kararı aldı. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ihaleler uzun süreli kiralama, restorasyon karşılığı veya bina yapımı karşılığında gerçekleştirilecek. Planlanan kiralamalarla başta İstanbul olma üzere birçok eser yeniden hayat kazanacak.
En uzun kaydırağı Türk mühendisler yaptıİzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki Pamucak Sahili'nde yer alan Aqua Fantasy, dünyanın en uzun aile su kaydırağı olduğu belirtilen 222 metre uzunluğundaki ‘crazy raft'ı hizmete açtı.
Laleli yayalaştı sıra Mercan ve Sirkeci'de İstanbul 'sur içi' bölgesini yayalaştırma projesinde Laleli semtinin önemli bir kısmı araç trafiğine kapatıldı. Büyükşehir ve Fatih Belediyesi ile 2010 Kültür Ajansı ortak çalışmasıyla Saraçhane ile Ordu Caddesi arasındaki alan araç trafiğine kapatıldı.
Eyüplü kuşlar için kuşevi yapılıyor Eyüp Belediyesi, pilot bölge olarak seçtiği Eyüpsultan Merkez'de bazı tarihî binaların çatılarına ve ağaçlara, ahşap sanatının ince işçiliğini yansıtan kuşevleri yapmaya başladı.
Baruthanede film tepki patlaması yaptıAtaköy'de tarihi baruthanelerin bulunduğu bölüm, Koruma Kurulu'ndan izin ve TOKİ'den onay alınarak kumla doldurulup film seti haline getirildi. Ataköy sakinleri bu duruma tepki gösterince Koruma Kurulu yeniden inceleme yaptı.
Seyir terasları için kurtuluş ümidi doğduİzmir'de keyfin adresi haline gelen, neredeyse günün her saatinde dolu olan deniz üstündeki ahşap bölümler için mahkeme tarafından yıkım kararı verilmişti. Gerekçe olarak da İmar Kanunu'na aykırı olarak ve Türkiye Denizcilik Müsteşarlığı'nın mülküne inşa edilmesi gösterilmişti. Buranın müdavimleri büyük üzüntü yaşamış, "Yıkılmasın, keyif sürsün" demişti. Kente ayrı bir güzellik ve hareketlilik katan, yabancıların da ilgisini çeken teraslarla ilgili umut veren gelişme oldu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projenin onaylanması halinde yıkıma gerek kalmayacağını bildirdi. Son kararı verecek Denizcilik Müsteşarlığı'nın İzmir bölge müdürü Hızırreis Deniz de, "Ne yapacağımızı değerlendireceğiz. Ama kamu yararına gereken her türlü katkıyı sağlarız" diye konuştu, olumlu sinyal verdi.
Tarih: 5 Temmuz 2010 Kaynak: Milliyet Ege
İzmir, Kadifekale'yle sonunda barışıyorİzmir'in tarihi simgelerinden Kadifekale, göç yüzünden çarpık yapılarla adeta kuşatılmış, gidilmez yer haline gelmişti. Sadece uzaktan görülen bir yer olmaktan çıkarmak için bir süre önce çalışma başlatılmıştı. Bölgede kötü görüntü yaratan bin 968 evden bugüne kadar 380'i yıkıldı. Bu derme çatma yerlerde oturan aileler yeni konutlarına yerleştirildi. Bir yandan da Yrd. Doç. Akın Ersoy ve ekibi kalede kazı yapıyor. Kadifekale'nin de kaderi değişmeye, yeni yüzüyle tekrar eski canlılığına kavuşmaya başlıyor.
Tarih: 5 Temmuz 2010 Kaynak: Milliyet Ege
Henkel tasarruflu fabrika için 30 milyon euro harcadıHenkel yeni fabrikasıyla, enerji ve su kullanımında önemli miktarda tasarruf elde etti. Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Erdem Koçak, ‘Çevre duyarlılığımız yalnızca iyi insanlar olduğumuz için değil; bu, bizim iş yapma şeklimiz' dedi.
Parksız kent için parkları tartışan sergiKentin karmaşası ve kamusal alanın sosyopolitik boyutlarını konu alan ‘Park: Bir İhtimal başlıklı’ sergi, Garanti Bankası’nın desteğiyle, Nişantaşı Cumhuriyet Parkı’nda açıldı. Sanatçıların, parkların ne olduğu ve ne olabileceği konulu yapıtlarını bir araya getiren sergide ayrıca sınırlı kaynaklarla, işe yarar düzeneklerin nasıl yapılabileceğine dair tezler de üretiyor. Küratörlüğünü Can Altay’ın üstlendiği sergide, kentin bir parçası olan park, hem kente dair ipuçları barındıran, hem de kentle ilgili anlamların üretilebileceği bir alan olarak ele alınıyor. ‘Park: Bir İhtimal’da Ceren Oykut’un ‘Mayıs’ta ve Temmuz’da Nihori’ adlı işi; Sinek Sekiz’in kendi kendine yeten ve sudan başka bakım gerektirmeyen, ilaçsız, desteksiz ‘Kent Bostanı’; Nils Norman’ın ‘Kamusal Çalışma ve Oyun Alanı Heykeli İstanbul’ adlı çalışması; çimleri yürüyüş yoluna taşıran ‘Çimenler’; park sakinlerine oturma alanı sunan ‘Ahşap Tünek’ ve parkı olduğu gibi yaşayanların, parktan geçinenlerin, gelip geçenlerin hikâyelerinin dinlenebileceği ‘Dinle-Gez’ yer alıyor. Sergi, yeni yılın ilk günlerine kader görülebilecek.
Tarih: 5 Temmuz 2010 Kaynak: Radikal
İstanbul'un şifresi Point Barbaros'ta saklıTürkiyenİn ilk ve tek Art-Tech konsepte sahip oteli Point Barbaros, ilk kez bir otelde kütüphane oluşturdu. Otelin, Kültür A.Ş.'nin İstanbul Kitapçısı işbirliğiyle hayata geçen 'Sahaf' isimli kütüphanesinde İstanbul hakkında yazılan 2000'e yakın kitap bulunuyor.
Kadir Topbaş memleketindeki kiliseye sponsor arıyorErzurum'dan karayoluyla ulaştığımız Kaçkarlar'da durduğumuz her durakta büyüleniyoruz.
Takvim
<<Temmuz 2010>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.