Haberler

8 Mayıs 2009, Cuma

Mimarlık Parmaklıklar Ardında mı?Mimarlık Parmaklıklar Ardında mı?Cezaevi ya da hapishaneler herkesin bildiği anlamıyla, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için bulundukları yerler. Gündemdeki anlamıyla ise cezaevleri, isyanlar, firarlar, işkenceler ile özdeşleşmiş mekanlar. Türkiye'de Adalet Bakanlığı geçtiğimiz sene yayınladığı raporda son yıllarda sistemin iyileştirilmesi yönünde adımlar atıldığını belirtti. Bu çalışmalar kapsamında cezaevi sayısı düşürüldü, koğuş sisteminden vazgeçildi, kampüs modeli uygulamaya geçirildi. Haberin Devamı
Geçmişle Geleceği, Yüksekle Alçağı, Suyla Kenti Ayıran ÇemberGeçmişle Geleceği, Yüksekle Alçağı, Suyla Kenti Ayıran ÇemberBulgaristan'ın en ünlü sualtı antik şehri dibinde bulunduğu baraj gölünün yüzeyine çıkarılıyor. Seuthopolis ismindeki bu antik şehir için Bulgar mimar Jeko Tilev'in geliştirdiği proje, sular altında kalma tehlikesi yaşayan Dicle'deki Hasankeyf, Bergama'daki Allianoi ve Fırat'taki Zeugma antik yerleşimleri için de umut veriyor.
Lavaboda oturur muydunuz?Lavaboda oturur muydunuz?Biz kağıt, plastik ne varsa çöpe atıyoruz. Bu arada dünyanın pek çok yerinde mutfak lavabosunu bile yeniden kullanmanın yolları bulunuyor... Bu bina tamamen eski mutfak lavabolarından yapıldı.
İtalya L'Auila Depremi Bulgularıİtalya L'Auila Depremi BulgularıYapı ve deprem mühendisleri, birçok tarihi ve modern yapının çökmesine ve 300 can kaybına neden olan 6 Nisan 2009 tarihli 6,3 büyüklüğündeki İtalya L'Auila depreminin incelenmesinden sonra bulgularını raporladılar.
Paris Nasıl "Temizlendi"?Paris Nasıl "Temizlendi"?Paris, 19. yüzyılda "modern kent" konseptine uygun olarak yeniden inşa edildi. Süreç boyunca, Baron Eugène Haussmann ve III. Napoléon, sosyal ve ekonomik yaşamı doğrudan devletin yönettiği otoriter bir yaklaşım çerçevesinde birlikte çalıştı. Zeynep Çelik, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı'nın konuğu oldu ve kentleşme tarihinde önemli bir yeri olan Paris'in yeniden inşa edilmesini, değişime zemin hazırlayan koşullarla ve sebeplerle birlikte, 19. yüzyıl ekseninde ele aldı.
Antalya'nın Kapalıçarşı'sı Vezirhan temmuzda açılıyorAntalya'nın Kapalıçarşı'sı Vezirhan temmuzda açılıyorOsmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapılan ve 500 dükkandan oluşan Vezirhan Kapalıçarşı'sı temmuzda açılacak. Çarşıda yıl sonuna kadar 120 milyon euroluk bir ticaret hacminin oluşması hedefleniyor.
Bekir Coşkun'un "Mimarlar ve Şehirler" Başlıklı Yazısına Yanıt03 Mayıs 2009 tarihli Hürriyet gazetesinde yayımlanan Bekir Coşkun'un "Mimarlar ve Şehirler" başlıklı yazısına, Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna'nın cevabını yayınlıyoruz.
Ölüm Santralları Her Yanı SarıyorUcuz enerji üretimi bahanesiyle kurulan ve birçok bilim insanı tarafından yapılmasına karşı çıkılan nükleer santrallar, dünyanın her yerinde kurulmaya devam ediliyor.
Dolmabahçe-Bomonti 3.5 dakikaya iniyorKağıthane-Piyalepaşa arasındaki tünelin ardından, Bomonti-Dolmabahçe arasındaki tünel de Temmuz ayında açılacak.
2-B'nin kaderi Anayasa Mahkemesi'ndeAnayasa Mahkemesi, Hazine adına orman dışına çıkarılan 2B arazilerinin satışını öngören 5831 sayılı kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüşmeye karar verdi.
Nükleer ihalesi için suç duyurusu yapıldıEMO, ihalede Yarışma Komisyonu'nu devre dışı bırakarak, ihalenin tek katılımcısının hukuka aykırı tekliflerini incelemek üzere TETAŞ'ın görevlendirilmesi nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
Ereğli Belediyesi, inşaat denetimlerini sıklaştırdıEreğli Belediyesi Zabıtası ile Ruhsat ve Küşat Müdürlüğü ekipleri, birlikte ilçedeki işyerlerinin ruhsatını denetlerken, Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri de kaçak ve imara aykırı inşaatları tespit edip mühürlemeye başladı.
Bodrum Yarımadası'nın su sorunu bitiyorBodrum Yarımadası'nda yaşayanlarla gelip gidenler yıllardır susuzluk çekiyor. 1990'dan bu yana tüm hükümetlerin gündeminde olmasına rağmen bürokratik oligarşi nedeniyle Bodrum'a su getirecek proje bir türlü uygulamaya sokulamadı.
Efes Antik Kenti tescillenecekİzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki Efes Antik Kenti'nin UNESCO'nun dünya miras alanlarının geçici listesinden asil listesine girebilmesi amacıyla çalışma yapılacak.
Mamak'ta metruk yapılar yıkılıyorMamak Belediyesi, bölgede görüntü kirliliği oluşturan metruk yerlerin yıkımına devam ediyor.
Gökçek: Hedeflerim büyükBüyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2014 yılına kadar sürecek belediye başkanlığı görevinde çok büyük hedefleri olduğunu söyledi.
Hazine arazisine konut izniSon yerel seçimlerde ülke genelindeki birçok kentte yönetime gelen AK Parti ve CHP, bu şehirlerde Hazine'ye ait alanların kentsel dönüşümde kullanılması konusunda anlaşmaya vardı.
Bayraktar: Hedefimiz 500 bin konutTOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2011 yılı sonuna kadar 500 bin konut hedefine ulaşacaklarını bildirdi.
Sancak ailesinden 2 bin kişiye işFolkart Yapı Genel Müdürü ve Saya Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Sancak, "2010'da mağazalarımızı açacağız. Üç yılda 3-40 merkez hizmete girecek" dedi.
Kentlerin 'gürültü haritası' çıkacak, eğlence frenlenecekÇevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, nüfusu 250 binin üzerindeki yerleşim merkezleri için gürültü haritaları ve eylem planları hazırlanyacaklarını söyledi.
Bilmer rotayı enerjiye çevirdi1995 yılında kurulan ve 2006 yılında ortaklık yapısını değiştiren Bilmer İnşaat yönünü enerji inşaatlarına çevirdi.
Kriz tropik adaları da vurdu, fiyat yarıya indiDünyayı sarsan resesyon sonunda tropikal adaları da vurdu. Özellikle Avustralya kıtasını çevreleyen adaların fiyatı resesyon nedeniyle büyük ölçüde düştü. Global emlak şirketi Coldwell Banker’s şimdi içerisinde lüks evler de barındıran 9 adayı 962 bin dolardan başlayan fiyatlarla satıyor. Bu fiyastlar 67 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Bir süre önce de satışa çıkartılan Long Island’ın fiyatındaki yüzde 42 düşüş dikkat çekiyor. Diğerlerinin etiketinin de bir süre öncesine göre yarıya indiği belirtiliyor. Analistlere göre gerçekçi satıcılar piyasa koşullarına ayak uydurmak adına bu adımları atmak zorunda kalıyor. 8 yıl önce aktrist Julia Roberts’ın almak istediği ancak Avusturalyalı bir işadamına kaptırdığı Turtle Adası da, şu anda satışta. Sahipleri 6.5 milyon Avusturalya Doları talep ederken, şimdi bu fiyatta da indirim yapabileceklerini dile getiriyor.
Tarih: 8 Mayıs 2009 Kaynak: Hürriyet
İstanbul 2010'a UNESCO'dan olumlu notİstanbul 2010 AKB Ajansı, Nisan ayında incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a gelen UNESCO Dünya Mirasını Koruma Merkezi heyetinin, İstanbul 2010 çalışmalarını olumlu bulduğunu bildirdi.
Eroğlu'nun açıklamaları"Küresel Isınma Kurultayı"na katılan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ''Türkiye, Kyoto Protokolü'ne taraf olan bir ülke olarak 2013'ten itibaren uygulanacak iklim değişikliği kontrolü rejiminde, ülke çıkarlarını ortaya koyarak görüşlerimiz doğrultusunda şekillenecek yeni rejime taraf olma imkanına kavuşmuştur'' dedi.
Hasankeyf için imza kampanyasıIlısu Barajı'nın suları altında kalma tehlikesi bulunan antik kent Hasankeyf ve yok olma tehlikesi bulunan diğer kültürel değerlerin korunması amacıyla imza kampanyası başlatıldı.
Mutfak-banyo fuarına 2500 katılımcı getirdiDünyada düzenlediği 5 yıldızlı fuarlarla tanınan Alman Survey Fuarcılık, önceki gün başlayan mutfak ve banyo fuarına yurtdışından 2 bin 500 katılımcı getirdi.
Hititlerden dünyaya Viyana!Çeşme Limanı’nın 100 metre güneyinde yapılan kazılarda, Orta Tunç Çağı’nda bölgenin en büyük limanına ulaşıldı. 4 bin yıllık Limandaki şaraphane, Hitit ve şarabın tarihinde eksik halkayı tamamladı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, heyecanlı: “O dönem çevreden elde edilen hammaddeler liman kentlerinde işlenip denizaşırı ülkelere sevk ediliyordu. Burada da bazı tesisler var. Ama en önemlisi şaraphane. Hitit devrinde aşağı yukarı bu dönemde sekiz çeşit şarap üretiliyormuş. Metinlerden bunu biliyorduk, ama bugüne kadar hiçbir şaraphaneyle karşılaşmamıştık. Hitit metinlerinde şarabın adı ‘Viyana’. Ama bu Hititçe değil. Anlaşılıyor ki Hititler gelmeden önce Anadolu’da şarap vardı, adı da Viyana’ydı. Batıda şarabın karşılığı vin, vino, wine. Hep Viyana’dan türetilmiş kelimeler. Batılılar, şarapla birlikte adını da Anadolu’dan almış oluyorlar...”
Tarih: 8 Mayıs 2009 Kaynak: Radikal
IMF ile yeni sorun belediye harcamalarıIMF ile devam eden müzakerelerde, seçim öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın karşı çıktığı şartlardan olan "belediye harcamalarının kısılması"nın, yeniden gündeme geldiği öğrenildi.
En tasarım cami bugün açılıyorÇok zamandır yapımı sürüyor, ara ara Zeynep Fadıllıoğlu'yla yapılan söyleşilerle gidişattan haber alınıyordu.
Türkiye'ye 5 yılda 1 milyar euroluk yatırımAvrupa'nın en büyük enerji şirketlerinden İtalya merkezli Edison, Türkiye pazarına girme kararı aldı.
Doğanbey'in yeni etapları 27 Mayıs'ta ihaleye çıkıyorOsmangazi Belediyesi'nin en önemli kentsel dönüşüm projesi olan Doğanbey Projesi'nde ilk binaların inşaatı sürerken, yaklaşık bin 200 adet konutu kapsayan 5. ve 6. etap ihaleleri de 27 Mayıs'ta yapılacak.
Nükleer santral gelişmemiş ülkelerde yokEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihalesine dönük komisyon raporunun önümüzdeki hafta içinde bakanlığa gelmesinin beklendiğini söyledi.
Yapı Fuarı 5 milyar dolarlık iş hacmi yarattıYapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl 32'cisi düzenlenen Uluslararası Yapı / Turkeybuild 2009, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TiM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla dün Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde başladı. 10 Mayıs'a kadar devam edecek fuara 50 ülkeden 850 firma ve 100 bin ziyaretçi katılacak.YEM Genel Müdürü Güven Cantürk, fuarın hazırlık aşamasından bitişine kadar geçen süre içinde katılımcı firmaların yaklaşık 5 milyar dolarlık bir iş hacmi yarattığını kaydetti. Cantürk, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Irak, Lübnan'dan 400'ü aşkın şirketin de fuara katıldığını bildirdi. Fuarda yabancı satın alım ofislerinin yanı sıra Türk şirketleri de ilginç ürünlerini sergiledi.
Tarih: 7 Mayıs 2009 Kaynak: Sabah
Türkiye 'yapı'yla 3.'lük kürsüsündeTürkiye'deki toplam büyüklüğü 90.6 milyar TL olan yapı sektörü, bu yıl 32'incisi düzenlenen Uluslararası Yapı/Turkeybuild 2009 İstanbul Fuarı'nda buluştu.
Farklı olanı "ıslah et" herkesi kendine benzet!Çingenelerin yüzyıllardır yaşattığı Hıdrellez şenlikleri bu yıl onların mekânları Cankurtaran'dan uzaklaştırılarak Ahırkapı'ya taşındı.
Lüks yatlar için 7 limanUlaştırma Bakanlığı, krize rağmen yatırımlarına ara vermiyor. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Limanlar, Demiryollar ve Havameydanları (DLH) İşletmesi Genel Müdürlüğü, yaklaşık değeri 150 milyon doları bulacak 7 yat limanı için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihaleye çıkacak.
İbrahim Tatlıses'in Bodrum'daki oteli icradan satılıkDoğtaş Mobilya, ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses'in otelinin mobilya işini yapmasına rağmen parasını tahsil edemediği gerekçesiyle sanatçının Bodrum'daki oteline haciz koydurdu.
Konut fiyatları bir yıldan önce artmazKonut sektöründe yaşanan durgunluk sürüyor. Ev hayali kuranlar fiyatların izleyeceği seyri merak ediyor. ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, eldeki stoklar eriyinceye kadar konut fiyatlarının artmasının söz konusu olmayacağını söyledi.
Rezidans yapıyor, metrekaresini 10 bin dolardan satacakSay Yapı ile uluslararası tasarım geliştirme şirketi "Yoo" arasında varılan ortaklık çerçevesinde ilk olarak İstanbul Ulus'ta 250 milyon dolarlık bir yatırımla "Yooistanbul" projesi gerçekleştirilecek.
Karayolu trafiği hava kirliliğini artırıyorOECD tarafından Türkiye'ye ilişkin hazırlanan çevresel performans raporunda, ulaştırma sektöründen kaynaklanan karbondioksit gazı emisyonunun yüzde 87'sine karayolu trafiğinin neden olduğu bildirildi.
Takvim
<<Mayıs 2009>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.