Haberler

9 Nisan 2007, Pazartesi

Sinan'ı  An-la-makSinan'ı An-la-makHer yıl Sinan’ı resmi törenler ve seminerlerle anmanın günümüz Türk toplumuna ne faydası oluyor diye sormadan edemiyorum. Sinan uzun süredir marjinalize edilmiş ama yakın tarihlerde kendisiyle tarihsel bağlantısının açıkça kabul edildiği anılarında kendi dindar sözleriyle gelecek kuşaklar tarafından hayırla anımsanmak için dua eder. İçinde bulunduğu ve ebediliğine naifçe inandığı dünya düzeninin kırılganlığından ve gelecek kuşaklar için anımsama eyleminin travmatik boyutlara dönüşebileceğinden habersizdir bu dilekte bulunurken. Nasıl bir mimar olursa olsun ben Sinan’ı hep öncelikle bir insan olarak düşünmeden edemiyorum; dört yüzyıldan uzun zaman önce yaşamış bir insan. Haberin Devamı
"Topkapı Sarayı 170 yıldır ihmal edilmiş""Topkapı Sarayı 170 yıldır ihmal edilmiş"Topkapı Sarayı'nda Kutsal Emanetler'in muhafaza edildiği 'Hasoda' restore edilmeye başlandı. 4 milyon 700 bin YTL bütçe ile onarılacak hasodalarda 35 adet eser karışık, 60 eser de konusal bütünlükle teşhir edilecek.
Sulukule'de "baryam" varSulukule'de "baryam" varSultanahmet-Ayasofya'dan bile önce turist rehberlerinde yerini alan, birçok ünlünün eğlence mekânı ve yıllarca sinemalarda bayılarak izlediğimiz Roman filmlerinin doğal platosu olan Sulukule. Bu ünlü semt tarihe karışmamak 'yıkılıp gitmemek' için kendi festivalini düzenliyor.
"Suyu içilebilir" göllerden Sapanca'daki kirlilik, 6 balık türünün sonunu getirdi"Suyu içilebilir" göllerden Sapanca'daki kirlilik, 6 balık türünün sonunu getirdiAvcılar ve Balıkçılar Derneği'nin yaptığı tespitlere göre kirlilik sonucu Sapanca Gölü'ndeki tatlı su levreği, kadife balığı, kaya uskumrusu, yılan balığı, gökmen balığı ve istakozun nesli tükendi. Kızılkanat, turna, yayın ve sazan balıkları da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Kayseri'de parklar güneş enerjisiyle aydınlanıyorKayseri'de parklar güneş enerjisiyle aydınlanıyorKayseri Melikgazi Belediyesi, parkların güneş enerjili lambalarla aydınlatılması için çalışma başlattı. Belediye pilot uygulama olarak belediye hizmet binası ile Japon Bahçesi olarak bilinen alan 80 adet papatya türü, 80 adet de kaldırım taşı türü güneş enerjisiyle çalışan lambalar yerleştirdi.
Anadolu yakasına 18 otel yapılacak, yatak sayısı ikiye katlanacakAnadolu yakasına 18 otel yapılacak, yatak sayısı ikiye katlanacakŞu anda 5 bin 154 yatak kapasiteli ve çoğunluğu 3-4 yıldızlı olan otellerin hizmet verdiği İstanbul’un Anadolu yakasında önümüzdeki 2 yılda yatak kapasitesi ikiye katlanacak.
İstanbul lalesiyle buluştuİstanbul lalesiyle buluştu2'nci İstanbul Uluslararası Lale Festivali başladı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş açılışta yaptığı konuşmada 100 yıl aradan sonra İstanbul'un yeniden lale ile buluştuğunu söyledi.
Deltalar kurudu, su kuşları Türkiye'den kaçıyorDeltalar kurudu, su kuşları Türkiye'den kaçıyorKüresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık, su kuşlarının sayısının da azalmasına neden oldu. Samsun-Kızılırmak, İzmir-Gediz, Aydın-Büyükmenderes ve Adana-Göksu deltaları olmak üzere en önemli sulak alanlarda yaşanan kuraklık, söz konusu bölgelerdeki su kuşu sayısında önceki yıla oranla büyük düşüş oldu.
Kees Christiaanse’den Kampüs Tasarımı ÜzerineKees Christiaanse’den Kampüs Tasarımı ÜzerineBilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nın konuğu olan Hollandalı mimar Kees Christiaanse, ETH’in Mimarlık ve Kentsel Tasarım Bölümü’nde Kerstin Hoeger ile birlikte yürüttüğü “Campus Design” projesini dinleyiciler ile paylaştı.
Karadeniz Sahil Yolu resmen açıldıKaradeniz Sahil Yolu resmen açıldıİlk büyük ihalesi 1987 yılında yapılan, birçok hükümet ve bakanın görev aldığı Karadeniz sahil yolu, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle resmen açıldı.
İstanbul’da küresel ısınmaya karşı ‘teras çatı’ teşvik edilecekİstanbul’da küresel ısınmaya karşı ‘teras çatı’ teşvik edilecekDünyanın ekolojik bir kıyamete doğru gittiğine dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Zeytinburnu başta olmak üzere bazı yerlerde inşa edeceğimiz evlerin üstünü teras çatı şeklinde yaparak bitkilendireceğiz. Böylece sera etkisini en aza indirmeyi düşünüyoruz” dedi.
'Kıyamet raporu'na onay'Kıyamet raporu'na onayKüresel ısınmanın yaratacağı tehlikeleri ortaya koyan rapor, 2 bin 500 bilim adamının katıldığı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nce onaylandı.
Ya fabrika ve depoları ev yapıyorsunuz ya da duvarsız daireler inşa ediyorsunuzYa fabrika ve depoları ev yapıyorsunuz ya da duvarsız daireler inşa ediyorsunuzAmerika'da başlayan eski depo ve fabrikaları eve dönüştürme merakı "Loft", Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Loft evlerin en önemli özelliği, içinde mekanı odalara ayıran duvarların olmayışı ve tavanların yüksek olması. Duvar olmayınca koridor ve kapılar da yok. Bu sayede yaşadığınız mekanı bir bütün olarak algılayabiliyorsunuz.
Gönen'deki Yıldız Otel yenilenerek açılacakGönen'deki Yıldız Otel yenilenerek açılacakBalıkesir'in Gönen ilçesinde tadilat amacı ile kapatılan Yıldız Otel'in, yenilenmiş yüzüyle yakında hizmete açılacağı bildirildi. Gönen Belediye Başkanı Yakar, kaplıcalarda 6 milyon YTL'lik yatırım yapıldığını söyledi.
Space Syntax ÜzerineSpace Syntax Üzerine12-15 Haziran 2007 tarihleri arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde yapılacak olan 6. Uluslararası Space Syntax Sempozyumu, bu yöntemi Türkiye’deki araştırmacı ve uygulamacılara tanıtacak.
Sayılarla Orta Sınıfın DüşüşüSayılarla Orta Sınıfın DüşüşüSon yıllarda ulusal konut piyasası ile boğulmuş durumdayız. Piyasadaki canlılık ve ekonomik kriz tahminleri de tarihe geçti. Ama bunu sadece bazı ev sahipleri biliyorlar, ulusal rakamlar yerel konut piyasalarında neler olduğunu çok da anlatmıyor. Bundan dolayı büyük zarara da uğrayabilirsiniz. New York’lu gayrimenkul danışmanlık ve gayrimenkul ekspertiz şirketi Miller Samuel Inc. idareci şefi Jonathan J. Miller; “Bu piyasada göze çarpan özellik ise şu; yakından bakarsanız değişik modellerin belirdiğini görürsünüz. Örneğin New York’da ihale savaşları olduğunu ve bazı satışçıların fiyat düşürdüğünü gördük,” diyor.
"Kongre Vadisi İstanbul'a ihanettir""Kongre Vadisi İstanbul'a ihanettir"Harbiye’de Kongre Vadisi kurmak için açılan ihalenin sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Projeyi değerlendiren Mimar Prof. Dr. Uğur Tanyeli, Harbiye’ye Kongre Merkezi yapılmasını, ‘İstanbul’a İhanet’ olarak değerlendirdi.
Küresel ısınma, Amazon ormanlarını çöle döndürecekKüresel ısınma, Amazon ormanlarını çöle döndürecekAmazon ormanları, Himalaya buzulları, mercan adaları veya Bengal kaplanı gibi doğa harikası türler ve bölgeler, küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya. Amazon ormanlarının yüzde 60'ı Afrika savanlarına dönecek.
Dünyanın Gözü ÜzerimizdeDünyanın Gözü ÜzerimizdeKültür Bilincini Geliştirme Vakfı, 2 Nisan Pazartesi günü Pak İş Merkezi’nde “Yenikapı Batıkları ve Koruma Sorunları” başlıklı bir konferans düzenledi. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nden Dr. Ufuk Kocabaş, sunum yaptığı konferansta; Yenikapı kazı alanında bugüne kadar gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bulunan eserleri ve bunların korunma yöntemlerini anlattı.
Piano Gökdelen Projesinden Çekilince Rudolph Binasının Yıkım Kararı DurdurulduPiano Gökdelen Projesinden Çekilince Rudolph Binasının Yıkım Kararı DurdurulduRenzo Piano, Amerika’daki 80 katlı gökdelen projesinden ayrılarak, kalkınma planı için yeni bir yol olarak görülen, Paul Rudolph’un Blue Cross binasına yardım elini uzattı.
Weber Markem İstanbul Fabrikasını Hizmete AçtıWeber Markem İstanbul Fabrikasını Hizmete AçtıGeliştirmiş olduğu çözümlerle yapı kimyasalları sektöründe Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından olan Weber Markem İzmir’deki üretim tesisine ilave olarak 23 Mart Cuma günü İstanbul fabrikasını hizmete açarak yatırımlarına bir yenisini daha ekledi.
Seranit Usta Eğitim Seminerleri ile Sektöre Nitelikli Eleman KazandırıyorSeranit Usta Eğitim Seminerleri ile Sektöre Nitelikli Eleman KazandırıyorSeranit’in ‘Usta Eğitim Seminerleri’nin ilki İstanbul’da gerçekleşti. 35 ili kapsayacak seminerler inşaat ve yapı sektörüne nitelikli ustalar kazandırmayı amaçlıyor.
Schindler'le Asansörlere Hem Modernizasyon Hem BakımSchindler'le Asansörlere Hem Modernizasyon Hem BakımAsansörlerde kabin görünümünü değiştirmenin yeterli olmadığını düşünen Schindler firması her çeşit asansöre hem bakım hem de modernizasyon hizmeti veriyor.
Geçmişe YolculukGeçmişe YolculukÇoğu binanın monopoly oyunundakiler kadar sıradan olduğu Long Island’da geçen çocukluğumun önemli hatıralarından biri Garden City’deki bir eczacılık firmasına ait Endo Laboratuarı’ydı. Özellikle de bu binanın fitilli betonarme cephesi. Endo, hem Ortaçağ’dan kalma bir kaleye hem de bir çay bardağına benziyordu fakat o zamana dek gördüğüm hiçbir binaya benzemiyordu. Daha sonra binayı Kentucky doğumlu mimar Paul Rudolph’un 20. yüzyılın ikinci yarısında tasalandığını öğrendim. Bu bina Paul Rudolph’un tasarladığı, her biri oldukça kompleks formlara sahip, kullanıcılarını hem heyecanlandıran hem de hayrete düşüren betonarme binalar serisinin bir parçasıydı.
Kimse kazmayı alıp AKM'yi yıkmıyorDevlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Vekili Mine Acar, İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılması tartışmalarıyla ilgili, “Sayın Bakan'ın dediği gibi yıkılıp yerine çok daha İstanbul'a, Atatürk'e yakışır, modern bir kültür merkezinin yapılması benim görüşüme göre doğrudur” dedi.
Yoğunluktan vazo kırıldıTopkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, müzeye gelenlerin çoğunlukla ne için geldiğini ve neyi göreceğini bilmediğini ifade ederek, dünyadaki birçok müzenin ziyaretçi azalttığını ve Türkiye’de de bunun yapılması gerektiğini bildirdi. Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kremlin müzelerinde böyle bir tahkimat var. Bizde de yapılması lazım. Çünkü buraya bazen aynı anda 15 bin kişi giriyor. Bu kadar kalabalığı ağırlayamayız. Burada her yer çok hassas. Mesela bugün de hırka-i saadette izdihamdan kenardaki bir çini vazoyu kırmışlar. Çok kıymetli değil ama bu kalabalıklar böyle sokulmaz her yere. Bazı günler kapatılabilir, seyirci sayısı sınırlandırılabilir.” Prof. Dr. İlber Ortaylı, yerli ziyaretçilerin daha çok kutsal emanetlere ilgi gösterdiğini belirterek, yabancı ziyaretçilerin ise “fazla bir şey bilmeden geldiklerini” dile getirdi.
Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Türkiye
170 yıllık ihmalKültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Topkapı Sarayı’ndaki Mecidiye Köşkü’nde, İstanbul’da taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili düzenlenen basın toplantısında, 170 yıllık bir ihmali telafi etmeye çalıştıklarını ifade ederek, mümkün olan en kısa zamanda ihmalin telafisi için çalışacaklarını bildirdi.
‘Devlet arazileri satsın yeni şehirler kuralım’Karayolları arazisini Zorlu grubuna kaptıran, Dubaili gayrimenkul şirketi Emaar Properties, 2006 yılının mart ayında girdiği Türkiye pazarından Avrupa’ya açılmayı planlıyor.
Dar gelirliye konut müjdesiKırıkkale’de 41 tesinin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada bir de müjde verdi. 50 ilde ve 119 merkezde 34 bin 394 konutu satışa çıkaracaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, vatandaşların 240 ay vade ve 250 YTL taksitle bu konutlara sahip olabileceklerini belirtti.
Başkan Topbaş; “Ulaşım sorununu çözmeden gitmeyeceğiz…”ATV’deki Teke Tek programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Ekibimizle İstanbul’un başta trafik olmak üzere bütün sorunlarını çözmek için gece gündüz demeden 24 saat çalışıyoruz. İstanbul’un her noktasında varız ve ulaşım sorununu çözmeden gitmeyeceğiz” dedi.
İstanbul-Bursa arasını 75 dakikaya indirecek feribot geliyor…Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’i ağırlayan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul ile Bursa arasını 75 dakikaya indirecek Osman Gazi Feribotu’nun Hint Okyanusu’nu geçtiğini ve 21 Nisan’da Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla ilk seferine başlayacağını açıkladı. 1200 yolcu, 225 araç kapasiteli feribot dünyanın ikinci büyük feribotu.
Abe Sulukule’den nasıl gidelim?Gırgıriye filmlerinin ve eğlencenin unutulmaz mekanı Sulukule, Kentsel Dönüşüm projesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Emaar, iki tane Armani Otel yapacakZincirlikuyu’daki Karayolları arazisini Zorlu Grubu’na kaptıran Emaar, Türkiye’de 5 yılda 5 milyar dolarlık yatırım ve Armani Oteli açmayı planlıyor.
Moda markalarının ‘home’ merakıTürkiye’nin önde gelen moda markaları kadın ve erkek giyiminden sonra şimdi de evlerimizi giydirmek için birbirleriyle yarışıyor.
Meğer Carlton arazisinin 500 metrekaresi kıyı çizgisi olarak ayrılmışCarlton arazisinin ihalesine potansiyel alıcıların hiçbirinin ilgi göstermemesine kıyı kenar çizgisinin neden olduğu iddia ediliyor. SİT Kurulu’nun imar iznine düştüğü nota göre, arazinin deniz kıyısının kamuya açılması gerekiyor.
Antalya Havalimanı'na 6 firma şartname aldıTürkiye'de gelir yönünden Atatürk Havalimanı'nın ardından ikinci sırada bulunan Antalya Havalimanı'nın yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan iki terminalinin işletmesi 12 Nisan 2007 tarihinde ihale edilecek. İhale için şartname alan firmalar arasına Çelebi Holding, TAV, Fraport, Cengiz İnşaat, Fiba Holding'in yanı sıra Singapur Changi Airport da katıldı. Firmalar öncelikle mali ve teknik yönden değerlendirilecek. Yeterli görülen firmalarla tekli pazarlık yapılacak ve 17 yıl 3 ay 17 günlüğüne kiraya verilecek havalimanı terminallerinin işletmesini, en yüksek teklif veren firma kazanacak. İhale için DHMİ Genel Müdürlüğü'nden 6 firma ihale dokümanı satın aldı, 4'üne yer gösterimi yapıldı. Uluslararası ihaleye, daha önce yıllık 7,5 milyon yolcu kapasiteli ve 100 bin metrekarelik terminal işletmeciliği yapmış firmalar katılabilecek. Türkiye'de TAV dışında bu kritere uyan başka bir firma bulunmadığı için halen terminal işletmeciliği yapan bazı yerli firmaların, kritere uyan yabancı ortaklarla ihaleye girmesi bekleniyor.
Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Dünya
Okulları TOKİ yapacakMilli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okulların Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilmesi ve ödemelerin TOKİ'ye yapılması konusunda görüşmeler yapıldığını belirtti. Bakan Çelik, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret etti. Çelik, burada yaptığı açıklamada şunladı dedi: "TOKİ, şimdiye kadar kendi imkânlarıyla 250 okul yaptı. Ama yeni görüşmelerin sonucunda, eğer planlarımız hayata geçerse, okullar tamamen TOKİ tarafından bizim ihtiyaç duyduğumuz yerlere yapılacak. Biz de 5 yıl içinde TOKİ'ye ödeme yapacağız. Bu yeni bir proje ve yeni bir formül."
Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Sabah
Yol istedik 'Karadeniz'i verdikBugün törenle resmi açılışı yapılacak olan 542.5 kilometrelik Karadeniz Otoyolu (3x3) 19 yılda tamamlandı; 6.5 milyar dolar harcandı. 6 il, 63 ilçe, 17 bucak merkezi ve 9 liman ve 2 havaalanı ile yüzlerce köyü kapsayan otoyolda, 263 köprü ve 32 tünel bulunuyor.
"Rami Kışlası kütüphane oluyor"İstanbul'un 2010 yılında kültür başkenti olarak seçilmesi nedeniyle özel bir kanun hazırladıklarını ve yakın zamanda Meclis'ten geçireceklerini söyleyen Bakan Atilla Koç, "Başbakanımız İstanbul'a büyük bir kütüphane istedi. Yeri de hazır. Rami Kışlası'nda 140 dönüm arazi üzerine yapacağız. Kanuni altyapı oluşturulacak ve özel bir bütçesi de olacak. İstanbul'un en büyük eksiği ulaşım. Sabiha Gökçen de Atatürk Havalimanı da artık yetmiyor. Seçimden sonra kazanırsak yeni bir havalanı yapacağız" dedi. Turizmde rakamların çok iyi gittiğini anlatan Koç, geçen yıla göre İstanbul'un yüzde 30, İzmir'in yüzde 60 önde gittiğini söyledi.
Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Sabah
Türk tasarımcısı, Milano'ya çıkarma yapacakTürkiye'nin bir tasarım ülkesi olduğunu göstermek amacıyla 36 Türk tasarımcısı, ilk kez Avrupa'ya yönelik bir etkinliğe imza atıyor.
Asrın projesine sessiz imzaDeğerine bakılırsa, 815 milyon Euro gibi yüksek bir rakam. Niteliğine bakılırsa, saatte 250 kilometre, hızlı tren, Avrupa standartlarında. Süresine bakılırsa, 48 ayda bitmesi öngörülüyor. Ama, asıl yeri. Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlıyor.
Tarih Vakfı yine Darphane binasındaTarih Vakfı, geçen ay mühürlenen Darphane binalarına mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasıyla geri döndü.
Şehircilik cinayeti-rezaletiSevgili okuyucularım, Ankara'yı aylardır felç eden şehircilik cinayeti ve rezaletinin acı sonuçları alınmaya başlanıyor! Bu yazımın muhatabı, bu rezaletin sorumlusu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi değil, doğrudan doğruya devlettir, hükümettir. Başbakan, İçişleri Bakanı, Ankara Valisi'dir.
İklimler değişirkenSon aylarda herkes iklim değişikliğini konuşmaya başladı. Oysa, yıllardan beri bilim adamları küresel ısınmanın büyük tehlike yarattığını, tedbir alınmazsa insanları büyük felaketlerin beklediğini anlatmaya çalışıyordu.
Küresel ısınmanın diplomasisi mi olur?Kaç gündür dünyanın dört bir yanından bilimciler Brüksel'de toplantı halindeydi, son gün onlara 'hükümet temsilcileri' de katıldı.
Mimar Sinan'ın kafatası...Osmanlı devri mimarları arasında yapıtları ile öne çıkan, Mimar Sinan'ın ölüm yıldönümü 9 Nisan... 9 Nisan 1558'de ölen Mimar Sinan, yüz yılı aşkın bir ömre 400'den fazla eser sığdıran belki de tek mimar.
Harbiye 2009'a mutlaka yetişecekİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Harbiye Kongre Vadisi Projesi ihalesinin evrak eksikliği ve tek firmanın katılması gerekçesiyle iptal edildiğini belirterek, "İstanbul'da 2009'da dünya çapında Dünya Su Forumu ve IMF Kongresi yapılacak. Bu İstanbul için önemli bir fırsat. 2009'a mutlaka yetiştireceğiz. Acilen ihaleye çıkacağız veya farklı bir yöntemle yapacağız. Gerekirse İMP'deki (İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi) mimarlarla oturur, biz çizeriz ve bitiririz" dedi.
Türkiye emlakta en çekici beş ülkeden biriİngiltere'nin önemli emlak yatırım kuruluşları arasında yer alan Assetz tarafından gerçekleştirilen ve The Sunday Times gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre...
Bu yıl Ege Bölgesi'ndeki 75 tarihi eserin restorasyonu tamamlanacak2006 yılında Ege Bölgesi'nde 54 adet eserin onarımını yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu eserler için 2006 yılı fiyatları ile 16 milyon 232 bin 329 YTL harcadı.
Toprak ihaleye fesat karıştırdı TMSF suç duyurusunda bulunacakHalis Toprak'ın eski Carlton Oteli arsasını sattırmamak için ihaleye fesat karıştırdığını söyleyen TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Farkında değil ama yeni ihaleye girip orayı yüzde 50 indirimli fiyata alacağız" dedi. Ertürk, Toprak hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
Kentte tiyatronun yeriİstanbul, kentin ana ekseninde inşa edilecek yeni tiyatro, opera yapılarını, sergi salonlarını, çok amaçlı kültür merkezlerini nasıl finanse edeceğini...
Küresel ısınmaya karşı ırmakların üzerinde gölet kurulması öneriliyorKüresel ısınma nedeniyle yaşanacak su sıkıntısının üreticilere ciddi sorunlar yaşatacağına inanan Alanya Ziraat Odası İlçe Başkanı Turgut Musluoğlu, en geç 2008 yılında bölgedeki 4 ırmak üzerinde gölet yapılması gerektiğini söyledi.
İshak Paşa Sarayı hayata dönüyorErdoğan'ın AKP'yi kurarken görüp etkilendiği, başbakan olunca restorasyon talimatı verdiği saray yenileniyor. Doğubeyazıt'taki İshak Paşa Sarayı, Lale Devri'nden kalan son büyük anıt yapı.
Oditoryum'un bitmesi için 3 Milyon YTL ödenek gerekiyorBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne ait oditoryum binası, ödenek bekliyor. Bitirilmesi halinde devlet tiyatrolarını dahi ağırlayabilecek kapasitede olduğu belirtilen salon için 2 milyon 900 bin YTL'nin gerektiği bildirildi.
"İstanbul'un Ruhu""Erguvanlar geçip gittiler bahçelerden/Geriye sadece erguvanlar kaldı..." Bir şiirime bu dizelerle başlamıştım ve şöyle düşünmüştüm: Erguvanlar üzerine bir şiir, ancak bu kentte, İstanbul'da yazılabilir.
Karadeniz Sahilyolu, İstanbul'un üçüncü köprüsüne bağlanacakKaradeniz Bölgesi dün tarihî günlerinden birini yaşadı. Temeli 20 yıl önce atılan sahilyolu, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.
Hızlı tren 23 Nisan'a yetişecekUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a '23 Nisan'da, hızlı trenin ilk etabı olan Ankara-Eskişehir hattında vagonlu deneme seferi başlayacak' sözü veren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Polatlı şantiyesinde yatıp kalkacak.
1200 Türk şirketi 14 bin Türke iş yarattıTürkiye'den Kuzey Irak'a yılda 5 milyar dolarlık ticaret yapılıyor. 2 milyar dolarlık müteahhitlik işi Türklerde. Prof. Doğramacı'nın şirketi, Bilkent'in bir benzerini Süleymaniye'ye inşa ediyor.
Tek teklifi arkadaşım verdi, iptal ettikUluslararası Lale Festivali’nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Harbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi’yle ilgili, "Yapılan ihaleye benim arkadaşım olan bir mimarın firması tek teklifi verdi. Burada farklı değerlendirmeler yapılmaması, yanlış anlaşılmaması için ve evrakta eksiklikler olduğu için ihaleyi iptal ettik" dedi. Topbaş, hazırladıkları konsept projeyi Şehir Tiyatroları sanatçılarına sunduklarını belirterek, "Onlar buranın otel ya da başka bir şey olacağını zannediyorlardı. Bunun olmayacağını görüp ikna oldular. Kültür Başkenti İstanbul’a biz haksızlık edemeyiz" diye konuştu. AKM’nin fonksiyonlarının günümüzde yetersiz kaldığını belirten Topbaş, "AKM’nin arkasında bulunan bize ait katlı otopark arazisini de katarak uluslararası boyutta bir yarışmayla Taksim’e simgesel değerde çok daha farklı, güzel bir opera binası koyalım dedik" diye konuştu.
Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hasan Ay
Kadirli'de altyapı sorunu bitiyorOsmaniye'nin Kadirli ilçesi Şehit Orhan Gök Mahallesi'nde yarım kalan kanalizasyon çalışmalarına tekrar başlanıldı. 2001 yılında 7 milyon YTL, ihale bedeliyle yapılmaya başlanan 1. etap kanalizasyon çalışmalarında 225 km yolun alt yapı sorunu bitmişti. Kalan 62 km lik 2. etap çalışmalarına mahalle sakinlerinden bir kaç kişinin karşı çıkarmasıyla bir süre ara verildikten sonra bugün çalışma tekrar başladı. Mahalle muhtarı Osman Gürsoy, mahallesinden alt yapı geçmesi durumunda kurban kesmeyi adadığından belediye başkanınında katılımıyla mahalle sakinlerine kavurma ziyafeti verdi. Belediye Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ''1.5 yıldır 150 hanenin alt yapı sorunu vardı ve bu problemi çözmenin mutluluğunu yaşıyorum. Seçimden önce söz verdiklerimizi tek tek yerine getiriyoruz ve getirmeyede devam edeceğiz.'' dedi.
Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Hasan Cüvelek
Orhangazi Huzurevi, 9 bin metrekarelik alanı ile Bursa'nın en büyüğü olacakOrhangazi Belediye Başkanı Yusuf Korkusuz, göreve geldiği tarihten bu yana yapmış olduğu proje ve çalışmaları otobüs gezisi düzenleyerek yerinde anlattı.
"Üçüncü havaalanına başlıyoruz"Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İstanbul'un bölgesel bir ulaştırma merkezi olma özelliği taşıdığını vurgulayarak, ''İstanbul'daki üçüncü havaalanı projesine artık yavaş yavaş başlıyoruz'' dedi.
Tarlabaşı projesiHarap vaziyette olan Taksim Tarlabaşı'nın yenilenmesi projesi Çalık Holding'e verildi... Holding malum... İktidarla yakınlığı sık sık gündeme gelen bir kuruluş...
Doğalgaz şebekesinin döşenmesine başlandı Afyonkarahisar hava kirliliğinden kurtulacakAfyonkarahisar'da doğalgaz şebekesinin döşenmesine Vali Haluk İmga'nın sembolik kaynak yapmasıyla başlandı. Yasal olarak 5 yılda bitirilmesi planlanan şebeke inşaatının çabuk ilerlemesi için vatandaşların abone işlemlerini hızlandırması istendi.
Yenikapı'da 24 saat arkeolojik kazıMarmaray metro kazılarında Yenikapı'da antik limanın çıkması üzerine çalışmaların uzayacağını düşünen müteahhit firma, arkeolojik kazıları 24 saate çıkardı.
Sinan’ın Mesajı9 Nisan Mimar Sinan’ın ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinlikleri çerçevesinde, Mimarlar Odası’nın bu seneki Mimar Sinan bildirisini “Sinan’ın Mesajı” başlığı altında Prof.Dr. Doğan Kuban hazırladı.
Business Bay’de Zaha Hadid Tasarımı Omniyat ProjesiDubai kökenli gayrimenkul geliştirme firması Omniyat Holding’in bir kolu olan Omniyat Gayrimenkul, son ticari projelerinin, dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandığını duyurdu.
Frei Otto’nun Serpentine Galerisi Pavyon Tasarımı Kjetil Thorsen’in Tasarımı için ErtelendiLondra Serpentine Galerisi 2007 pavyonu için planlarını değiştirdi. Serpentine, daha önce Alman mimar Frei Otto ile anlaşmıştı. Ancak geçen hafta, Snøhetta’nın ortaklarından Norveçli mimar Kjetil Thorsen ve Danimarkalı enstalasyon sanatcısı Olafur Eliasson ile çalışacağını açıkladı.
Yaratıcı fikirler 82.5 milyon $ kazandırdıEczacıbaşı kuruluşları arasındaki inovasyon yarışı, bu yıl yine büyük bir mücadeleye sahne oldu. 2007 Eczacıbaşı Yaratıcılık ve Yenilikçilik Büyük Ödülü’nü “Sıçratmayan Pisuvar” projesiyle Eczacıbaşı Yapı Gereçleri kazanırken, 1999’dan bu yana yarışan toplam 144 projenin topluluğa katkısı 82.5 milyon dolara ulaştı. 10 kuruluşun toplam 29 proje ile yarıştığı Eczacıbaşı’nda Yaratıcı ve Yenilikçi Buluşmalar etkinliğinde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yenilikçilikte de yenilikçi olmanın bir zorunluluk haline geldiğini belirterek, Andre Gide’nin şu sözünü kullandı: “Çok iyi biliyoruz ki, “Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret edemeyenler, yeni topraklar keşfedemezler.” Eczacıbaşı “O nedenle, inovasyon yönetimimizin önemli noktalarından biri de farklı düşünme niteliklerine sahip iş arkadaşlarımızın önünü açmak olacaktır” dedi.
Tarih: 6 Nisan 2007 Kaynak: Akşam
Antakya için müjdeli haberKültür ve Turizm Bakanlığı’nın, turizm potansiyeli açısından eşsiz bir şehir olan Antakya’ya kayıtsız olduğu yolunda yazım üzerine önceki gün Müsteşar Profesör Mustafa İsen aradı.
İstanbul Belediyesi daha fazla nasıl tanıtım yapabilir?Geçen akşam İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı CNN’de izliyorum. Ahmet Hakan’ın "Tarafsız Bölge" programında Yalçın Bayer ve Hakkı Devrim soruyor, Topbaş yanıtlıyor.
Bir MektupSevgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanım, biliyorum oldukça yoğunsunuz ve İstanbul'un geleceği adına oldukça önemli kararlar alıyorsunuz.
Büyükşehir, ihaleyi iptal etti, tiyatro sanatçıları şimdiye kadar en büyük eylemi ortaya koyduDün köşemizden duyurduğumuz "Tiyatro'ya 2. darbe' yazısında sözünü ettiğimiz 'Harbiye Kültür Vadisi' projesi ihalesi 'şartlar oluşmadığı' için iptal edilirken, 'Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkımına karşı çıkan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Tiyatrosu'nun oyuncu ve teknik elemanları, Şehir Tiyatroları'nın tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir eylem ortaya koydular.
Karadeniz Sahil Yolu 850 milyon YTL borçla açılıyorKaradeniz Sahil Yolu, nihayet yarın açılıyor. Projeyi üstlenen müteahhitler, “Kredi alıp işi bitirdik. Cebimizden yedik. 850 milyon YTL alacağımızın ödenmesini bekliyoruz” dedi.
İstanbul'da kamu arazileri satılırken...İstanbul'da kamu mülkü arazilerinin satışının İstanbulluya faturası ne olacak? Bugünlerde bu soruya cevap vermek için alim olmaya gerek yok, kente biraz dikkatli bakmak yeterli.
Doğanın harikaları tehdit altındaAmazon ormanları, Himalaya buzulları, mercan adaları veya Bengal kaplanı gibi doğa harikası türler veya bölgeler, küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya.
Shakespeare tiyatrosu yıkılmadıRoyal Shakespeare Company'nin 75 yıllık binası, yenilenmek üzere kapılarını kapatıyor. 2004 yılında binanın yıkılmasına karar verilmiş, tepkiler üzerine proje değiştirilmişti.
'Dönüşüm alanları yasa tasarısı işgal yasasıdır'TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, "Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun Tasarısı'nı bir işgal yasası olarak görüyoruz" dedi.
TMMOB Başkanı'ndan Milletvekillerine Açık Mektup: Haksız rekabet yaratılması yanlışTMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, mühendis, mimar ve şehir plancısı unvanı olmayan yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde imza ve proje sorumluluğuna sahip olarak çalışmalarına imkan veren yasa tasarısının...
Türk işi tasarımNurus'un organizasyonuyla Milano'da düzenlenecek 'İlk in Milano' sergisi Türk tasarımının dünyaya açılması bakımından bir sıçrama tahtası olacak. Sergide 29 tasarımcının eserleri var.
Bodrum’u kurtarınMandalya Körfezi’nde, balık çiftlikleri kaldırıldıktan sonra turistik tesisler inşa edilerek doğanın betona yenileceğini söyleyen çevreciler endişelerini dile getirdi. Muğla ve Aydın sınırları içinde 160 balık çiftliği, 25 bin yatak kapasiteli turistik tesis ve 45 bine yakın ikinci konutun bulunduğu Mandalya Körfezi’ndeki tehlikeye dikkat çekmek isteyen çevreciler en büyük korkunun balık çiftliklerinin aniden kaldırılmasının ardından, Güllük ve Didim arasında kalan körfezin kuzey sahillerinin turizm amaçlı imara açılması için yapılan hazırlıklar olduğunu belirtti. Yaklaşık 45 kilometrelik sahil şeridinde yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından 300 bin dönüme yakın arazi satın alındığını belirten çevreciler, milyarlarca dolarlık turizm tesisleri kurulması için hükümet tarafından altyapı oluşturulduğunu iddia etti. Çevre Konseyi Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu, şunları söyledi: "Ekolojik denge ve ekonomik denge araştırmaları yapılmadan körfezde denizde, adalarda ve karada tesislere inşaat izni verilmeye başlandı. Günübirlik kararlarla körfez bitme noktasına getirildi. Balık çiftlikleri kaldırılarak zararın bir bölümü hafifletilmeye çalışılırken, bir yandan da körfezde yeni imar ve inşaat izinleri veriliyor."
Tarih: 6 Nisan 2007 Kaynak: Hürriyet
Tarihi medrese kapılarını özürlü çocuklara açacakOsmanlı döneminde önemli bilim adamları ve uzmanların yetiştiği 12 Dâru'l- Hadisler'den biri olan Eyüp'deki Hacı Beşir Ağa Medresesi, özürlü çocuklar için eğitim merkezi oluyor. Restorasyon ihalesi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan medrese, harabe halinden kurtulup, kasım ayında kapılarını özürlü çocuklara açacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden devraldığı medresenin restorasyonunu ihaleyle özel bir şirkete verdi. 677 bin YTL ihale bedeliyle restorasyon işini alan şirket de harabe halindeki medresede çalışmalara başladı. Kasım ayında aslına uygun olarak yenilenmiş olacak olan medrese aralık ayında kapılarını özürlü çocukların eğitimi için açacak. Merkezde otistik, fiziksel ve zihinsel engelli çocuklar eğitim görecek.
Tarih: 6 Nisan 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Ercan Sarıkaya
Efes kazıları 111 yaşındaEfes Antik Kenti'nde 111 yıldır sürdürülen kazılarda kentin yüzde 10'unun gün ışığına çıkarıldığı bildirildi. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nce yürütülen kazı çalışmaları bu yıl 111 yaşına ulaştı. Kazı başkanlığını yürüten Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Ordinaryüs Prof. Dr. Fritz Krinzinger, Efes'in Akdeniz Bölgesi'ndeki en büyük kazılardan biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin büyük bir dünya mirasına sahip olduğuna dikkat çeken Krinzinger, "Efes'i tarihi önemi ve dini merkez oluşu açısından değerlendirdiğimizde Roma Alexandria, Antiokia, Argos Hera ve Samos Hera ile kıyaslanabilir. Ören yeri büyüklüğü açısından ise Kuzey Afrika'daki Leptis-Magna ile Pergamon ve Ostia ile karşılaştırabiliriz" dedi.
Tarih: 6 Nisan 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Bu inşaatlar yapılamaz...Başlığı açarak devam edelim; Zorlu ve Dubai Prensi'ne kötü haberlerim var. Ne mi? Arz edeyim ve sizi fazla merakta bırakmadan hemen detaylara geçeyim.
Küresel ısınma felakete sürüklüyorKüresel ısınma, dünyanın dönüş hızını da etkileyecek. Almanya Max Planck Meteoroloji Enstitüsü'nden bilim adamları küresel ısınma nedeniyle dünyanın daha hızlı döndüğünü açıkladı. Dönüş hızının artmasına bağlantılı olarak gelecekte günler de kısalacak. Merkezi Hamburg'da bulunan Max Planck Enstitüsü'nden jeofizik uzmanı Felix Landerer ve ekibi küresel ısınmanın yarattığı ısıyla dünyadaki suların ısınıp genleştiğini, dolayısıyla da su seviyesinin arttığını belirterek bu genleşmenin dünyadaki su dağılımına ne gibi bir etki yapacağını anlatmak için bir model geliştirdi. Felix Landerer, bu model üzerinden açıklama yaparak dünyanın kendi etrafındaki normal dönüş hızının 23 saat 56 dakika sürdüğünü, fakat dönüş hızının küresel ısınmaya bağlı olarak 200 yıl içinde 0.12 mil daha hızlı olacağını söyledi.
Tarih: 6 Nisan 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Kyoto’ya imza atmayan Türkiye antipatikTBMM Küresel Isınma Komisyonu, Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Çevre Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Orhan Yenigün’ü dinledi.
Savaş topraklarında yeniden inşa dönemiIrak Kürdistan Bölge Hükümeti'nin kurulması çok uzun yıllar aldı. 1970'te, Irak'ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin'le bu günlere temel olan, "otonom bölge" anlaşması imzalandı...
Işıklar İnşaat Malzemeleri’nin Boğaz Fabrikası AçıldıIşıklar İnşaat Malzemeleri Boğaz Fabrikası, 4 yıl aradan sonra 26 Mart 2007 tarihinde yeniden üretime başladı.
Vestel, MUDER’de Ankastre Ürünleriyle Dünya Mutfağı Tatları SunuyorYüksek teknolojiyi günlük yaşama katarak hayatı kolaylaştıran ürünler sunan Vestel, 7. Ahşap Mutfak Banyo ve Ankastre Cihazlar Fuarı MUDER 2007’de Vestel ve Whirlpool ankastre serilerinin yanısıra Vestel tarafından üretilen dünyanın ve Türkiye’nin “ilk” 70 cm.’lik no frost ankastre buzdolabını tanıtacak.
Takvim
<<Nisan 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.